Pomocnik Napisano 6 marca 2018 #1 Napisano 6 marca 2018 Pytanie z formularza ze strony: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/porady Witam! Remontuję dom i chciałbym mieć zespolone sterowanie zdalne oświetleniem, c.o., roletami, bramami wjazdowymi i podglądem wideodomofonu. Jak się zabrać do realizacji tego zadania?
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 6 marca 2018 #2 Napisano 6 marca 2018 Proponuję zwrócić się do firmy montującej instalacje "inteligentnego domu".
theme Napisano 26 marca 2018 #3 Napisano 26 marca 2018 Producenci drzwi zaczynają się tym interesować. Producenci okien, bram garażowych i bram wjazdowych też. Niestety zazwyczaj każdy ma coś osobnego do sterowania swoim produktem. Wiem, że Wikęd wprowadził coś do sterowania szerszą pulą urządzeń (okna, drzwi, bramy garażowe i wjazdowe, rolety itd). U nich nazywa się to WiKeys. Całkiem ciekawie się to obsługuje, ale z montażem to i tak musisz pomyśleć nad firmą która okiełzna Ci tą plątaninę kabli, bo każde z tych urządzeń musi mieć silnik i każde musi mieć doprowadzony do niego prąd. Firmy od inteligentnych domów będą chyba najodpowiedniejsze, bo oni mogą jeszcze do tego podłączyć sterowanie C.O.
rower Napisano 31 października 2018 #4 Napisano 31 października 2018 Jest sporo tych systemów inteligentnego domu. Ja jeśli miałbym kontynuować budowanie konsekwentnie tego systemu to zacząłbym od tego co funkcjonuje w napędach BFT. Już go po prostu kupiłem. Natomiast jestem ciekaw czy te systemy w ogóle kiedyś zrobią karierę. Jeszcze nie spotkałem bardzo mocno zautomatyzowanego domu, a ludzie odpowiednie narzędzia mają.
telera Napisano 16 kwietnia 2019 #5 Napisano 16 kwietnia 2019 Ja się zgadzam z użytkownikiem @rower - sam korzystam z rozwiązań BFT. Oprócz tego, że można zdalnie sterować, to brama otwiera się automatycznie gdy się zbliżasz autem (pod warunkiem, że masz telefon z nadgryzionym jabłkiem).
Budujemy Dom - otoczenie domu Napisano 5 listopada 2021 #6 Napisano 5 listopada 2021 W użytkowanych już domach najprościej zastosować system bezprzewodowy, którego największym atutem jest prostota wykonania. Komponenty bezprzewodowe (czujniki ruchu, łączniki ścienne itp.) są jednak droższe. Twórcy systemów inteligentnych stosują bardzo różne rozwiązania techniczne, ale zawsze są one dostosowane do jednego z dwóch schematów – scentralizowany lub rozproszony. W tym pierwszym jest główny moduł, zbierający i przetwarzający informacje, a następnie wpływający na działanie rolet, lamp itd. W drugim brak centralnego modułu - urządzenia komunikują się więc ze sobą nawzajem bezpośrednio.
retrofood Napisano 5 listopada 2021 #7 Napisano 5 listopada 2021 Jeśli ktoś się rozleniwił tak, że ruchu zażywa wyłącznie na siłowni, to w zasadzie systemy bezprzewodowe musi zaakceptować. Bo systemy przewodowe trudno zmieniać co chwilę, a współczesna technologia dawno odeszła od racjonalności i co chwilę wmusza w nas nowe zabawki, tłumacząc, że stare wyszły z mody. I tak produkujemy bezsensownie miliony ton śmieci, złomując miliardy sztuk sprawnego technicznie sprzętu. Dlatego zgodnie z tą zasadą, bezprzewodowe łatwiej wymienić bez demolowania ścian.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się