Pomocnik Napisano 26 lutego 2018 Udostępnij #1 Napisano 26 lutego 2018 Pytanie z formularza ze strony: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/porady Mieszkam na ostatnim piętrze 3 kondygnacyjnego budynku. Wodę mam ogrzewaną bojlerem elektrycznym poziomym. Gdy zostanie odkręcony jakikolwiek kran w naszym mieszkaniu lub mieszkaniach poniżej (lub spłuczka, pralka, zmywarka), w bojlerze zaczyna piszczeć i po 2 -3 sekundach przestaje. Bojler był instalowany 5 miesięcy temu, zjawisko narasta. Co może być przyczyną? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 27 lutego 2018 Udostępnij #2 Napisano 27 lutego 2018 Przyczyn może być kilka: powietrze w zbiorniku, przewężenie w instalacji, zanieczyszczenie, luźna uszczelka zaworu. Trzeba zlokalizować źródło hałasu i wtedy można uściślić przyczynę. Link do komentarza
slawekm7 Napisano 12 kwietnia 2018 Udostępnij #3 Napisano 12 kwietnia 2018 Dnia 27.02.2018 o 12:17, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Przyczyn może być kilka: powietrze w zbiorniku, przewężenie w instalacji, zanieczyszczenie, luźna uszczelka zaworu. Trzeba zlokalizować źródło hałasu i wtedy można uściślić przyczynę. Panie inżynierze. Takie porady, takie uniwersalne, nie pasują do fachowca. Ja jako fachowiec TEJ BRANŻY, wskazuję na przepuszczający zawór bezpieczeństwa. Link do komentarza
retrofood Napisano 12 kwietnia 2018 Udostępnij #4 Napisano 12 kwietnia 2018 20 minut temu, slawekm7 napisał: Ja jako fachowiec TEJ BRANŻY, wskazuję na przepuszczający zawór bezpieczeństwa. To by było widoczne na pierwszy rzut oka. Link do komentarza
slawekm7 Napisano 12 kwietnia 2018 Udostępnij #5 Napisano 12 kwietnia 2018 Co byłoby widoczne? Link do komentarza
demo Napisano 12 kwietnia 2018 Udostępnij #6 Napisano 12 kwietnia 2018 1 godzinę temu, slawekm7 napisał: Co byłoby widoczne? No ten zawór bezpieczeństwa. Ja wiem że niekoniecznie to musi być widoczne na ten " pierwszy rzut oka", ale pewnie Ty to lepiej zreferujesz jako fachowiec " TEJ BRANŻY". Link do komentarza
slawekm7 Napisano 12 kwietnia 2018 Udostępnij #7 Napisano 12 kwietnia 2018 12 godzin temu, demo napisał: No ten zawór bezpieczeństwa. Ja wiem że niekoniecznie to musi być widoczne na ten " pierwszy rzut oka", ale pewnie Ty to lepiej zreferujesz jako fachowiec " TEJ BRANŻY". Czego oczekujesz jeszcze? Przyczyna wskazana, temat wg. mnie zakończony, ale jeśli czegoś nie wiesz, pytaj. Nie wstydź się brakiem wiedzy. Link do komentarza
demo Napisano 13 kwietnia 2018 Udostępnij #8 Napisano 13 kwietnia 2018 11 godzin temu, slawekm7 napisał: Czego oczekujesz jeszcze? Osobiście w zasadzie niczego od Ciebie nie oczekuję, ale wypada wytłumaczyć dlaczego objaw przepuszczającego zaworu bezpieczeństwa, nie musi być widoczny na pierwszy rzut oka. Bo takie stwierdzenie padło w trakcie dyskusji. Ale może faktycznie lepiej nic nie tłumacz, bo z jasnowidzem zdalnie wykrywającym usterkę, której pochodzenie może mieć tak wiele przyczyn, to chyba jednak nie warto dyskutować. Link do komentarza
slawekm7 Napisano 16 kwietnia 2018 Udostępnij #9 Napisano 16 kwietnia 2018 Gdy był wyciek z zaworu, byłoby to widoczne i oczywiste. Ale problem jest z piszczeniem czyli pracą zaworu, który przepuszcza - rozładowuje nadmiar ciśnienia w kierunku zasilania wodą. I dla mnie jest to oczywiste, bo mam wiele lat praktyki. A "profesjonalista" pisząc o powietrzu w zbiorniku, który jest w trakcie eksploatacji, pisze niestety bzdury, raczej nie zna budowy takiego podgrzewacza. Ale dlaczego to ciśnienie wzrosło i po co stosuje się zawory bezpieczeństwa? Może na to pytanie odpowie uczestnik tej dyskusji, mający ponad 25 tys. postów. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się