Skocz do zawartości

Żeby żyło się sprawniej i szybciej


Recommended Posts

Napisano

Hej,

mam problem, który pewnie podziela większość z Was - nie cierpię gotować, a stanie przy garach uważam za totalną stratę czasu. Myślałem o kupnie takiego parowaru: https://www.euro.com.pl/parowary/philips-hd9140-91.bhtml - wrzuciłbym tylko jedzenie, a ono zrobiłoby się samo :) Co sądzicie?

Gość elpapiotr
Napisano

Hej,

wrzuć parę kartofli, ze dwa jajka, trochę miodu, paprykę i musztardę, ciekawe, jaki ci przysmak wyjdzie !

Napisano

Wyjdzie znakomite danie - ziemniaki z połówkami jajek, z papryką duszoną w dressingu musztardowo-miodowym. 

Sposób wykonania:

- ziemniaki drobno pokrajać, wsypać na dolny poziom parowaru, posolić, dodać odrobinę gałki muszkatołowej,

- jajko/jajka (w skorupce) umieszczamy na drugim poziomie,

- na trzecim poziomie (garnku) umieszczamy przekrojoną na pół (po długości) i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę. "Łódeczki" z papryki napełniamy dressingiem - 2 łyżki musztardy, odrobina miodu, kilka kropel limonki, sól pieprz do smaku.

 

Sposób podania:

- ziemniaki usypujemy na środku talerze w Kopiec Wawelski, na szczycie kopca kładziemy paprykę, a na około, połówki jajek (jajka ze skorupką, przekrawamy ostrym nożem), skropionych pozostałym w garnku dressingiem.

Ps. Jak komuśbrak tłuszczu - przed podaniem skropić oliwą (może byc aromatyzowana).

  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja mam zwykły garnek do gotowania na parze i jestem bardzo zadowolony, wrzucam na jeden poziom ziemniaki, wyżej mięso, a najwyżej warzywa - najczęściej takie mrożone na patelnie i wracam za pół godziny i wszystko jest gotowe, jędrne i smaczne, nie trzeba przy tym stać, mieszać, nic się przypala, nie dymi czyli jednym słowem bardzo wygodnie. Jedynym minusem jest dużo mycia po gotowaniu, ale jako że nic nie jest przypalone to idzie to szybko.

  • 5 tygodnie temu...
Napisano

Karkówka ze śliwkami

 

1,5/2 kg karkowki,

sol, pieprz, ziola prowansalskie.

Karkowke pokroic, przyprawic, marynowac min 2 godz.

Zeszklic 2 duze cebule i wylozyc na karkowke,

posypac suszonymi sliwkami (150g)

Wymieszac ze soba:

3 lyzki octu,

3 lyzki cukru,

3 lyzki magii,

5lyzek wody,

4 lyzki koncentratu pomid.

Zalac sosem karkowke, piec do miekosci (ok 2godz)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Trzy zakręty 90 stopni i jeden zakręt 180 stopni? Tam jest jakoś 12 metrów tego kanału? Trochę słabo... Działać to będzie jakoś ale jak to już osobna sprawa.
    • Transformuj swoje codzienne otoczenie dzięki usługom sprzątającym KrakBłysk w Krakowie. Specjalizujemy się w wszechstronnych rozwiązaniach, które dopasowujemy do stylu życia naszych klientów. Zajmujemy się sprzątaniem mieszkań i domów, oferując elastyczne terminy, dostosowane do Twojego grafiku. Używamy wyłącznie sprawdzonych produktów i technik, które pozwalają nam sprostać najwyższym wymaganiom w dziedzinie czystości. Nasi specjaliści z pasją podejmują każde wyzwanie, a wyniki ich pracy gwarantują pełną satysfakcję. Zdecyduj się na KrakBłysk i odkryj, jak idealnie czysty może być Twój dom.   Krakblysk.pl
    • Cześć,   w przyszłym roku będziemy wykańczać mieszkanie. Będzie zamiana miejsca aneksu kuchennego. Najbardziej martwię się wentylacją, z kanalizacją będzie prościej.  Na załączonym rzucie mieszkania niebieskimi strzałkami zaznaczone są obecne miejsca wywiewu, przeznaczone pod okap jest w starej kuchni. O to okap, S to potencjalne lokalizacje drugiego silnika. Zielonym rura z okapu, może nawet ciągnąca się z nad lodówki. Żółtym wentylacja nie wspomagana przeciągnięta ze starej kuchni na korytarz.  Co wiem to musi być praca albo koszt, szczególnie wycinanie górnych w szafkach kuchennych. Silnik tylko z okapu sam sobie nie poradzi więc od razu plan na drugi silnik. Sterowanie będzie trudne, ale zamierzam zrobić to za pomocą Home assistant razem z czujnikami temp/wilgoci i przejściówkami do gniazdek. Jeżeli dałoby się za pomocą okapu reagującego na parę i współpracującego z silnikiem odległym jednocześnie to też ok, ale na razie nie znalazłem takiego. Oprócz tego drugi silnik uruchamiałbym sam bez okapu np przy wilgotności powyżej 60% lub trzymał włączony jakiś czas po zakończeniu gotowania, daleko i/lub zabudowany to mniej hałasuje. Czy robić taką instalację? Czy wentylacja przejdzie przeglądy, czy ten żółty może się liczyć się jako grawitacyjna w kuchni? Mam ochotę gdzieś przed drugim silnikiem zastosować jakiś filtr, czy się opłaca? Linki do podobnych realizacji?      
    • 15 lat pykło niedawno! 
    • Mury gotowe więc zabieramy się za szalowanie stropu. Pierwszy etap to wyznaczenie jego poziomu do lasera. Później budowa solidnej konstrukcji na drewnianych stemplach oraz deskowanie. Etap dość mozolny i długi. Zobaczcie jak nam poszło!  
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...