St0per Napisano 28 sierpnia 2017 Udostępnij #1 Napisano 28 sierpnia 2017 Mam ogrodzenie panelowe, a na działce w połowie kostkę, a w połowie trawnik. Czy muszę poświęcić część trawnika na żywopłot aby zasłonić działkę od ulicy? A co z ogrodzeniem przy kostce? Wolałbym tego nie robić ponieważ powierzchnia działki nie jest zbyt duża a tak stracę niepotrzebnie dodatkowe m2. Macie jakiś pomysł? Link do komentarza
Gość Napisano 28 sierpnia 2017 Udostępnij #2 Napisano 28 sierpnia 2017 A może jakieś pnącza, jakaś winorośl - potrafi się dobrze rozkrzewić i przesłonić ogródek. Tu gdzie masz kostkę spróbuj ustawić duże pojemniki - donice, skrzynie i w nich posadź podobne roślinki. A jak zasadzisz żywopłot, to może zmniejszy się powierzchnia trawnika, ale czy trzeba to traktować jako poświęcenie trawnika??? No, nie wiem... A po paru latach, przy starannej uprawie taki żywopłot da najlepszy efekt! Link do komentarza
Policjant Napisano 24 września 2017 Udostępnij #3 Napisano 24 września 2017 W obi masz specjalne taśmy ogrodzeniowe, które wplata się w ogrodzenie. Pomyśl o tym, a dodatkowo może (ale nie musi) być żywopłot zależy jak bardzo potrzebujesz większej powierzchni działki. Link do komentarza
SkyWalker Napisano 25 września 2017 Udostępnij #4 Napisano 25 września 2017 A ile dokładnie metrów kwadratowych ma ta działka? Link do komentarza
bajbaga Napisano 25 września 2017 Udostępnij #5 Napisano 25 września 2017 okrywa z bluszczu/pnaczy, w zasadzie, nie zabiera miejsca na działce. Link do komentarza
zebra pasiasta Napisano 25 września 2017 Udostępnij #6 Napisano 25 września 2017 My sadzimy winobluszcze, nie zabierają miejsca, a mam nadzieję, ze szybko zasłonią paskudny płot. Link do komentarza
Marzenka84 Napisano 27 września 2017 Udostępnij #7 Napisano 27 września 2017 A kiedy najlepiej takie pnącza zasadzić? Czy pielęgnacja wymaga więcej czasu niż żywopłot? Link do komentarza
St0per Napisano 27 września 2017 Autor Udostępnij #8 Napisano 27 września 2017 Dnia 9/25/2017 o 10:42, SkyWalker napisał: A ile dokładnie metrów kwadratowych ma ta działka? Działka ok 400 m2, zasłonięcie potrzebne głównie od strony ulicy długość ok 15m i co by nie wymagało z nim dużo zachodu Link do komentarza
Policjant Napisano 29 września 2017 Udostępnij #9 Napisano 29 września 2017 To albo bluszcz ale musisz poczekać aż wyrośnie i będzie odpowiednio gęsty albo specjalne taśmy do ogrodzenia ewentualnie żywopłot, ale coś widzę że niechętnie do niego podchodzisz. Link do komentarza
Rus-stal Napisano 3 października 2017 Udostępnij #10 Napisano 3 października 2017 W sumie racja, masz dwie opcje z tym ze na to aż rośliny zasłonią ogrodzenie będziesz musiał poczekać, obojętnie czy będzie to bluszcz czy thuje, alternatywą są taśmy o których mowa powyżej. Link do komentarza
Oxotrade Napisano 8 lutego 2018 Udostępnij #11 Napisano 8 lutego 2018 Taśmy to półśrodek i nie sprawdzi się tak do końca, polecam thuje lub żywopłot i naprawdę masz spokój, szybko rośnie wiec to w zasadzie kwestia jednego sezonu. Link do komentarza
kapelusznick Napisano 9 lipca 2018 Udostępnij #12 Napisano 9 lipca 2018 może warto zasłonić nie roślinami ale np. matami przyczepianymi do panelu - ale to zależy od wysokości ogrodzenia Link do komentarza
blaszcz Napisano 29 kwietnia 2021 Udostępnij #13 Napisano 29 kwietnia 2021 Mam dwa patenty. Płot drewniany lub wiklinowy. Winobluszcz, ale na siatce rozpiętej wyżej. Szybko zarasta. Ciekawą opcja jest laurowiśnia - szybko rośnie i jest zimnozielna czyli zielona przez cały rok. W Austrii co druga posesja jest obsadzona ta rośliną. Jeśli nie chcecie czekać na to aż rośliny urosną, polecam zastanowić się nad tasmami ogrodzeniowymi. Dają dobry efekt wizualny i praktycznie natychmiastową prywatność. Jednymi z lepszych (o ile nie najlepszymi) na polskim rynku sa taśmy Thermoplast. Firma daje długą gwarancję na 10 lat. Link do komentarza
Budujemy Dom - otoczenie domu Napisano 4 maja 2021 Udostępnij #14 Napisano 4 maja 2021 Taśmy stosuje się głównie w przypadku tzw. paneli z siatki, czyli przęseł ze zgrzewanych punktowo cienkich prętów. Pomiędzy drutami przeplata się taśmy z tworzywa, dostępne w różnych kolorach. Link do komentarza
retrofood Napisano 4 maja 2021 Udostępnij #15 Napisano 4 maja 2021 Dnia 29.04.2021 o 14:38, blaszcz napisał: Mam dwa patenty. Płot drewniany lub wiklinowy. Ja mam trzeci. Odwrócić się zadem do płota. Moja Ś.P. Babcia mawiała: Nie miała baba kłopotu, kupiła se cielę. To i wy. Najpierw stawiają płot, a potem dumają jak go zasłonić. A po co było stawiać? Kury wam uciekają? Płot to plebejski wynalazek, żeby bydło w szkodę nie lazło. A tu wciąż pastuchy w ludziach siedzą... Dnia 28.08.2017 o 15:55, St0per napisał: Mam ogrodzenie panelowe, a na działce w połowie kostkę, a w połowie trawnik. Czy muszę poświęcić część trawnika na żywopłot aby zasłonić działkę od ulicy? A co z ogrodzeniem przy kostce? Wolałbym tego nie robić ponieważ powierzchnia działki nie jest zbyt duża a tak stracę niepotrzebnie dodatkowe m2. Macie jakiś pomysł? Mamy pomysła. Po jaką cholerę taki płot stawiałeś? Rozbierz i zrób z desek, będziesz niewidoczny. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza Napisano 4 maja 2021 Udostępnij #16 Napisano 4 maja 2021 (edytowany) Jeśli nie chce się tracić powierzchni działki, można posadzić tuje (lub inne krzewy) z drugiej strony ogrodzenia, jeśli jest na to miejsce i małe ryzyko, że znikną. więcej na ten temat w majowym numerze BUDUJEMY DOM Edytowano 4 maja 2021 przez Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza (zobacz historię edycji) Link do komentarza
megg Napisano 4 maja 2021 Udostępnij #17 Napisano 4 maja 2021 Nie z każdej strony działki da się posadzić coś od zewnątrz plotu. Jak już to tylko od frontu Link do komentarza
retrofood Napisano 4 maja 2021 Udostępnij #18 Napisano 4 maja 2021 49 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza napisał: Jeśli nie chce się tracić powierzchni działki, można posadzić tuje I zmienić nazwę państwa na Tujolandia. Link do komentarza
Robertos80 Napisano 28 lutego 2023 Udostępnij #19 Napisano 28 lutego 2023 Nie rozumiem naśmiewania się z tui. Bardzo ładnie zasłaniają ogrodzenie panelowe. I co najważniejsze bardzo szybko rosną Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się