bojka777 Napisano 25 sierpnia 2017 Udostępnij #1 Napisano 25 sierpnia 2017 Ściany zewnętrzne i wewnętrzne wykonuję z bloczków silikatowych. Czy znacie jakiś produkt, który nadałby się jako pierwsza warstwa pod ścianę. Chciałbym zminimalizować starty ciepła. Link do komentarza
Pomocnik Napisano 25 sierpnia 2017 Udostępnij #2 Napisano 25 sierpnia 2017 Ograniczenie strat ciepła nastąpi po ociepleniu całego budynku w technologii ETCIS (dawne BSO). Link do komentarza
bojka777 Napisano 29 sierpnia 2017 Autor Udostępnij #3 Napisano 29 sierpnia 2017 Ja akurat myślę jak ograniczyć straty ciepła do gruntu. Wiem, że w gruncie mamy +8st więc strumień jest nie duży, ale ciekawi mnie po prostu jakie są sposoby. Link do komentarza
zenek Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij #4 Napisano 29 sierpnia 2017 Dnia 25.08.2017 o 15:00, bojka777 napisał: Ściany zewnętrzne i wewnętrzne wykonuję z bloczków silikatowych. Czy znacie jakiś produkt, który nadałby się jako pierwsza warstwa pod ścianę. Chciałbym zminimalizować starty ciepła. chcesz zminimalizować straty ciepła przez ściany - oddziel je - i cały poziom zerowy - od podłoża warstwą izolacji termicznej. Link do komentarza
bojka777 Napisano 29 sierpnia 2017 Autor Udostępnij #5 Napisano 29 sierpnia 2017 9 minut temu, zenek napisał: chcesz zminimalizować straty ciepła przez ściany - oddziel je - i cały poziom zerowy - od podłoża warstwą izolacji termicznej. A gdzie mam wstawić Twoim zdaniem izolację termiczną? Ściana ma stać na styrodurze? Link do komentarza
zenek Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij #6 Napisano 29 sierpnia 2017 To powinieneś mieć w projekcie. Napisałem o możliwie najlepszym sposobie ocieplenie muru, kondygnacji do spodu. Wtedy wszystko "stoi" na warstwie ocieplenia. Natomiast jeżeli to jest już w trakcie budowy - z tego, co pamiętam, są bloczki szczegolnie energooszczędne - ale na ile są skuteczne - musisz sprawdzić w specyfikacji. Link do komentarza
Elfir Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij #7 Napisano 29 sierpnia 2017 (edytowany) W pionie, aż do stopy fundamentowej. Zamiennie można użyć jako pierwszej warstwy specjalnych bloczków termicznych. Edytowano 29 sierpnia 2017 przez Elfir (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
zenek Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij #8 Napisano 29 sierpnia 2017 coś takiego znalazłem na hasło "bloczki eenergooszczędne": "Najcieplejszym materiałem dedykowanym na ściany jednowarstwowe są bloczki Ytong Energo+, które spełniają najwyższe wymagania termiczne przy wytrzymałości na ściskanie 2 N/mm2. Dostępne są w dwóch grubościach: 36,5 i 48 cm. Elementy o grubości 36,5 cm pozwalają wznosić mury, które bez dodatkowej izolacji spełniają aktualne normy cieplne dla budynków mieszkalnych. Natomiast Ytong Energo+ o grubości 48 cm nie wymagają ocieplenia nawet przy budowie domów energooszczędnych, gdzie współczynnik przenikania ciepła U musi być mniejszy lub równy 0,20 [W/(m2K)]" https://www.ytong-silka.pl/pl/ytong_energo_plus.php Jest też Termalika - i pewnie inne też.... Link do komentarza
Elfir Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij #9 Napisano 29 sierpnia 2017 Jest też Isomur i podobne: Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij #10 Napisano 29 sierpnia 2017 Bardzo luksusowe, ale zarazem bardzo skuteczne są bloczki ze szkła piankowego - jedna warstwa Podobnie każdy inny bloczek fundamentowy termoizolacyjny. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się