Skocz do zawartości

brak ciagu w grillu murowanym


Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam problem z ciagiem w grillu murowanym.dym cofa sie otworem paleniska zamiast wylatywac kominem.zastanawiam sie nad zamontowaiem generatora ciagu spalin na rurze 150mm ale to jest spory koszt ponad 1000 pln.dodam jeszcze ze nie ma dolotu powietrza z dolu paleniska,moze to by cos pomoglo.moze ktos mial podobny problem.prosze o radygrill.thumb.jpg.c374acb1cf8cc95223a7bf0a30f3b80c.jpg

grill (2).jpg

grill2.jpg

grill3.jpg

grill4.jpg

grill5.jpg

Link do komentarza
16 minut temu, markopolo 77 napisał:

Witam wszystkich

Mam problem z ciagiem w grillu murowanym.dym cofa sie otworem paleniska zamiast wylatywac kominem.zastanawiam sie nad zamontowaiem generatora ciagu spalin na rurze 150mm ale to jest spory koszt ponad 1000 pln.dodam jeszcze ze nie ma dolotu powietrza z dolu paleniska,moze to by cos pomoglo.moze ktos mial podobny problem.prosze o rady

grill3.jpg

Na moje oko jest to źle zrobione, i za chiny ludowe cugu nie będzie. Palenisko jest a praktycznie ja tam nie widzę paleniska. Komin (rura) przechodzi przez dach tragedia. Ciesz się że w tym grillu nie można dobrze palić bo ta wiata poszła by z dymem przy pierwszym porządnym rodzinnym grillowaniu. Komin za mały ma przekrój i nie jest symetrycznie do paleniska mam na myśli ten murowany, a tą przedłużkę to na złom oddaj i domuruj cały z cegły.

Link do komentarza

za mały przekrój komina , góra paleniska żle pomyślana , ten otwarty łuk powinien nie być otwarty , całość żle pomyślana , ten kto to stawiał nie miał za wiele pojęcia , wykombinuj jakiś kawał porządnej blachy aby zasłonić ten łuk , sam łuk , i żeby na tych krągłościach było szczelne , rozpal i zauważysz różnicę , z tym że niewiele miejsca zostanie na na wygodne oporządzanie spożywki na ruszcie

Link do komentarza
17 minut temu, mhtyl napisał:

Na moje oko jest to źle zrobione, i za chiny ludowe cugu nie będzie. Palenisko jest a praktycznie ja tam nie widzę paleniska. Komin (rura) przechodzi przez dach tragedia. Ciesz się że w tym grillu nie można dobrze palić bo ta wiata poszła by z dymem przy pierwszym porządnym rodzinnym grillowaniu. Komin za mały ma przekrój i nie jest symetrycznie do paleniska mam na myśli ten murowany, a tą przedłużkę to na złom oddaj i domuruj cały z cegły.

Dodałbym , że komin (ciąg kominowy) jest chyba za krótki, a komin 12x12 za mały przekrój - ale to też kwestia zależności wysokości komina do przekroju - 

 

Link do komentarza

tą blachę można wykombinować ala coś od kowala - ozdobne , wtedy nie będzie razić w oczy

1 minutę temu, zenek napisał:

Dodałbym , że komin (ciąg kominowy) jest chyba za krótki, a komin 12x12 za mały przekrój - ale to też kwestia zależności wysokości komina do przekroju - 

 

najlepiej żeby miał ze 60m ....jak w ciepłowni:D

Link do komentarza
1 godzinę temu, joks napisał:
1 godzinę temu, zenek napisał:

Dodałbym , że komin (ciąg kominowy) jest chyba za krótki, a komin 12x12 za mały przekrój - ale to też kwestia zależności wysokości komina do przekroju - 

 

najlepiej żeby miał ze 60m ....jak w ciepłowni:D

haha - :zalamka: ale sam pisałeś:

1 godzinę temu, joks napisał:

za mały przekrój komina

Wystarczy pustak kominowy i będzie ciąg o wiekszym przekroju, a pustak można dowolnie wykończyć 

Między 12 cm z 60 jest sporo możliwości - np 20 - typowe dla kominka:14_relaxed: łatwe murowanie, łatwe łączenie z rurą -  i z czym takim:

nasada_strazak.jpg.c9efb1750f36cb010488ec608d354470.jpg

Link do komentarza
47 minut temu, mhtyl napisał:

Przekrój komina to nie wysokość. I tu w tym przypadku komin może mieć i 0,5 m i będzie cug tylko trzeba spełnić inne warunki aby paliło się w tym grillu.

jakby tu najoględniej ..........dym i temperatyra muszą mieć odwrócony lejek  z którego same znajdą wyjście..

Link do komentarza
11 minut temu, markopolo 77 napisał:

dzieki za rady.sprobuje przyslonic gorna czesc otworu paleniska.napisze potem czy dziala.

I odizoluj ta rurę spalinową od membrany bo może dojść do zapalenie więźby.

Link do komentarza
2 godziny temu, joks napisał:

jeżeli pustak kominowy to i wkład

a gdyby taki - do grilla starczy :

pustak-kominowy-z-ceramiki-DYMOWY-.jpg.5245372427ada51e93e399e598b46f8c.jpg

Oczywiście stawia się go pionowo ...:14_relaxed:

1 godzinę temu, joks napisał:

.dym i temperatyra muszą mieć odwrócony lejek 

Ja bym ten lejek zwieńczył dłuższą rurką i "kogutkiem"

 

2 godziny temu, joks napisał:

to zwykły grill a nie kotłownia

No nie zwykły - zwykły to blaszak na drutach - ten jest murowany, pod wiatką - to jest, kolego GRILL!!! -  i musi działać jak nalezy, a nie dymić na grilujących

Link do komentarza
1 godzinę temu, zenek napisał:

a gdyby taki - do grilla starczy :

pustak-kominowy-z-ceramiki-DYMOWY-.jpg.5245372427ada51e93e399e598b46f8c.jpg

Oczywiście stawia się go pionowo ...:14_relaxed:

 

To jest pustak wentylacyjny a nie spalinowy.

1 godzinę temu, zenek napisał:

 

Ja bym ten lejek zwieńczył dłuższą rurką i "kogutkiem"

I co by to dało jak nie ma tego jak nazwałeś lejka.

1 godzinę temu, zenek napisał:

 

No nie zwykły - zwykły to blaszak na drutach - ten jest murowany, pod wiatką - to jest, kolego GRILL!!! -  i musi działać jak nalezy, a nie dymić na grilujących

Chyba jeszcze grillów nie widziałeś, myślisz że tylko są "blaszaki". I "blaszaki" wolno stojące maja kominki a taki murowany co pokazał autor tematu to jest zwykły, nie zwykłe grille to robi jeden z userów Feniks.

Link do komentarza
55 minut temu, mhtyl napisał:

To jest pustak wentylacyjny a nie spalinowy.

To jest dymowy - takie dawniej produkowały Biegonice. I na grilla by starczyło. Ale w sumie masz rację o tyle, że teraz takie są tylko wentylacyjne. I w sumie słusznie. Bo na zwykły kanał dymowy były mało odporne.

 

Link do komentarza

Za duża przestrzeń otwarta w stosunku do wysokości komina.

Nie ma cyrkulacji bo i po co jak przestrzeń otwarta, dym nie ma ochoty iść na około. Zastaw na początek jakąś blachą z otworem u dołu 10x10cm przez które będzie zasysane powietrze do grilla jak będziesz rozpalał - jak się komin rozgrzeje to dalej pójdzie - i przekrój komina jest dobry do tego do czego planujesz go wykorzystać.

Możesz się też pokusić o drzwiczki - ale to na późniejszym etapie jak się upewnisz czy mam rację :)

Na dobrą sprawę to możesz nawet tekturą zasłonić ( tylko w miarę szczelnie - żeby powietrze zasysane było tylko przez otwór- daj w niej u dołu otwór 5x5 cm na wysokości podpałki do grilla - tylko rozpalaj te 15cm dalej - ogień z podpałki będzie zasysał tak powietrze jakbyś pompką dmuchał - będzie dobrze mówię ci.

Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...

Ciekawe czy mu się powiodło, bo w sumie ten komin faktycznie wymaga dobrej izolacji, hajcowanie w takim grillu trochę dłużej może nieźle nagrzać konstrukcję i więźba się może od tego zapalić. Jak masz kolego duży z tym problem to weź fachowca, niech to oceni i coś zaproponuje, bo jak ci się altanka zajmie ogniem w czasie weekendowego grilla to makabra :P

Link do komentarza

Czytam ten temat i zastanawiam się po co w tym grillu taki komin:icon_rolleyes:...

Gdyby tam był jakiś piec chlebowy, jakaś wędzarnia, wtedy rozumiem potrzebę wybudowania komina i wywołania w nim jakiegoś ciągu. Tu mamy GRILLA - ruszt nad paleniskiem, pod nim ewentualny popielnik i to wszystko!

Propozycja zakrywania komory nad rusztem jest bezsensowna, bo nie ma żadnego dostępu do grillowanego "towaru"...

Co z tego, że będzie ciąg, jak "towar" będzie się bardziej wędził, potem spalał, niż grillował:zalamka:.

Grillowanie - to obróbka żywności nad żródłem ciepła, ale i w dymie - i tym z węgla i tym z palącego się na węglu tłuszczu - taka karkówka z grilla elektrycznego czy gazowego ma inny smak, niż ta grillowana nad węglem...

Umiejętne utrzymanie ognia nie spowoduje nadmiernego zadymienia wiaty, tak że nie walczyłbym z tym brakiem ciągu, tylko poeksperymentował z paleniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury paleniska... Dobrze jest po grillu pachnąć dymem :icon_biggrin:

Link do komentarza
1 godzinę temu, stach napisał:

Czytam ten temat i zastanawiam się po co w tym grillu taki komin:icon_rolleyes:...

Gdyby tam był jakiś piec chlebowy, jakaś wędzarnia, wtedy rozumiem potrzebę wybudowania komina i wywołania w nim jakiegoś ciągu. Tu mamy GRILLA - ruszt nad paleniskiem, pod nim ewentualny popielnik i to wszystko!

Propozycja zakrywania komory nad rusztem jest bezsensowna, bo nie ma żadnego dostępu do grillowanego "towaru"...

Co z tego, że będzie ciąg, jak "towar" będzie się bardziej wędził, potem spalał, niż grillował:zalamka:.

Grillowanie - to obróbka żywności nad żródłem ciepła, ale i w dymie - i tym z węgla i tym z palącego się na węglu tłuszczu - taka karkówka z grilla elektrycznego czy gazowego ma inny smak, niż ta grillowana nad węglem...

Umiejętne utrzymanie ognia nie spowoduje nadmiernego zadymienia wiaty, tak że nie walczyłbym z tym brakiem ciągu, tylko poeksperymentował z paleniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury paleniska... Dobrze jest po grillu pachnąć dymem :icon_biggrin:

Gdyby to był tylko grill, masz rację. Ale popatrz na odymienie. To nie jest po żarzeniu węgla drzewnego. Ten nie dymi....Inwestor prawdopodobnie przepala drewnem....

Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Takie spalanie ma plusy i minusy, na plus to bezpieczniejsze spalanie drewna, na minus niestety z dużą stratą kominową, powietrze niebiorące udziału w procesie spalania wychładza kominek.     Szyber na kominie trzeba usunąć dla własnego bezpieczeństwa.   Procesy spalania paliwa reguluje się doprowadzaniem powietrza do komory spalania, a nie zmniejszaniem przekroju kanału odprowadzającym spaliny.    Powietrze pierwotne w palenisku powinno być podawane  u dołu z „pleców”  kominka.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku).    Powietrze wtórne powinno być podawane od wnętrza paleniska  na szybę wkładu.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku, czasami z pomieszczenia, w którym znajduje się kominek, zależne od budowy kominka).   Powietrze do paleniska nie powinno być podawane z wnętrza pomieszczenia to spora strata na ogrzewaniu.   Dno kominka powinno być pełne wyłożone szamotem, ściany boczne również, u góry  nad paleniskiem powinien wisieć  deflektor. Proszę sobie kupić i postawić.   Czujnik tlenku węgla (czadu) Kidde K10LLDCO LCD (10 lat bateria)    https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-kidde-k10lldco-z-wyswietlaczem-lcd-12171431511?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzQxNjE1ZmItNGYxNS00Njk4LWE0MzUtYjYwNzA0YzNkMTExAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bf605530-0a24-4b81-946b-75cf2d5cd1b8    
    • Napotkałem artykuł https://freelancehunt.com/pl/blog/jak-wystawic-fakture-vat-bez-wlasnej-firmy/. To pierwszy raz, kiedy dowiedziałem się, że nie jest obowiązkowe posiadanie JDG, aby wystawiać fakturę. Czy ktoś już korzysta z takiego rozwiązania? Mój budowlaniec zaproponował i nie wiem jak na to reagować
    • To dokładanie powinno wyglądać inaczej, żar przesuwasz na bok i układasz drewno, następnie masz dwa wyjścia, albo szufelką wsypujesz żar na górę wsadu bardziej od tylnej ścianki, drugi sposób to przysuwasz żar z boku drewna i spalasz go sposobem kroczącym.  Jak położysz polano na żar, to gaz drzewny się nie spali, tylko ucieknie kominem, a to spora strata w opale.  Ruszt jest zbędny, powoduje stratę w trakcie spalania drewna.
    • Ja mam piec kaflowy, ale zasady palenia są takie same. Tylko szybra nie ruszam, a reguluję jedynie dopływ powietrza. I zauważyłem, ze wyznacznikiem dobrego palenia są dwie rzeczy. Brak sadzy, o czym wspominaliśmy, oraz obecność popiołu na drugi dzień. Przy czym tu jest dokładnie odwrotnie niż z sadzą. Im więcej popiołu (czystego popiołu) w popielniku, tym lepsze było spalanie. Ekonomiczniejsze. Bo ciąg powietrza ani nie wywiewał ciepła, ani popiołu. Bo nie czarujmy się, duży ciąg oznacza wywiewanie popiołu przez komin. A wraz z nim ucieka i ciepło.    A szybra nie ruszam, bo go zwyczajnie nie mam.  Kanał z pieca do komina jest wykonany na stałe. Z tego też powodu nie kupuję czujnika czadu, bo nie ma racji bytu. Jeśli rozpalam i nie ma ciągu (bardzo rzadko, ale to się zdarza), to po prostu nie palę, bo się nie da. A jak już rozpalę i ciąg kominowy jest, to nie ma siły, wszystkie produkty spalania pójdą w komin, bo nie ma jak tej drogi zamknąć. Chyba, że ktoś zatkałby wylot komina na dachu.   Kiedyś tak bywało, w wieczór wigilijny złym sąsiadom kładziono na kominie szybę. Żeby światło prześwitywało, gdy będą szukać przyczyny.
    • I takowe falujące powietrze właśnie u mnie występuje👍. Tylko przy rozpalaniu pojawia się troszkę dymu a później już tylko czyste fale😁
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...