Seifer Napisano 20 kwietnia 2017 Udostępnij #1 Napisano 20 kwietnia 2017 Witam zamierzamy posadzić coś w rogu płotu drewnianego i siatki ( cos takiego w kształcie litery L ). W przyszłości zamiast siatki tez bedzie plot , wiec róg będzie zacieniony. na fotce zaznaczone kierunki swiata Spodobała nam sie taka roslinka, w internecie znalazlem ze to chyba pigwowiec japonski. Chcemy posadzic w rogu ze 3 sztuki tego krzewu i pod spodem jakies mniejsze roslinki. Moze ktos cos poradzic, co by do tego pasowalo? Oczywiscie zamiast tego "pigwowca??" moze byc inny krzew, aby tylko jesienia mial jakies kolorowe owocki, a wiosna kwiaty. (chodzi o to zeby przez wiekszosc roku bylo kolorowo). mam nadzieje ze poradzi moze cos Pani Elfir, bo widze ze to bardzo ogarnieta osoba w tych tematach. Oczywiscie opinie innych osob tez wysluchamy. Link do komentarza
Budujemy Dom - działka i dom Napisano 21 kwietnia 2017 Udostępnij #2 Napisano 21 kwietnia 2017 Mamy w ogródku pigwowiec - bardzo ładnie kwitnie, a jesienią można zbierać owoce na nalewki. Nie sadziłbym zbyt blisko mniejszych roślin - pigwowiec jest dość ekspansywny i bardzo gęsto odbija od korzeni. Niestety, jest wrażliwy na przymrozki - na początku tygodnia mróz zniszczył nam większość kwiatów. 1 Link do komentarza
Elfir Napisano 21 kwietnia 2017 Udostępnij #3 Napisano 21 kwietnia 2017 ja bym tam poleciła różanecznik podsadzony turzycami i żurawkami. Ewentualnie zamiast różaneczniki ostrokrzew Meservy. Coś w tym kierunku: Osobiście moim zdaniem pigwowce wyglądają dość nieporządnie (pokrój), krótko kwitną. Bardziej nadają się na założenia naturalistyczne czy wiejskie. 1 Link do komentarza
Seifer Napisano 22 kwietnia 2017 Autor Udostępnij #4 Napisano 22 kwietnia 2017 dzieki za odpowiedzi. A Elfir co zaproponujesz innego zamiast tej turzycy? Za trawami nie przepadamy. A co sadzisz zamiast rozanecznika posadzic azalie? Co pod azalie mozna by bylo dac? Link do komentarza
Elfir Napisano 23 kwietnia 2017 Udostępnij #5 Napisano 23 kwietnia 2017 (edytowany) Azalie nie są zimozielone, a przy wejściu ja bym dała coś, co jest atrakcyjne cały rok. W końcu u nas zima to prawie 5 miesięcy. Zamiast turzycy można dać runiankę, funkie, tawułkę Arendsa lub po prostu żurawki w rożnych kolorach i wiele innych gatunków, co kto lubi. Edytowano 23 kwietnia 2017 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Seifer Napisano 23 kwietnia 2017 Autor Udostępnij #6 Napisano 23 kwietnia 2017 jak narazie kupilismy rhododendrony. A powiedz mi jeszcze na przyszlosc, jakos je sie przycina? ( jak tak to jak). czy ma to sobie rosnac jak chce? Link do komentarza
Elfir Napisano 23 kwietnia 2017 Udostępnij #7 Napisano 23 kwietnia 2017 Zasadniczo nie trzeba przycinać. Same z siebie rosną jako gęsta kula. Chyba, ze pojawią się błędy pielęgnacyjne i zrobi się ażurowy. Wówczas można zagęścić przycinając lub obłamując pączki szczytowe po kwitnieniu. Dużo też zależy od tego jaką odmianę kupiliście. Niektóre sa luźniejsze pokrojowo a inne bardziej poduchowate. Za to trzeba prawidłowo posadzić. Wymagają gleby kwaśnej i rozluźnienia bryły korzeniowej przed posadzeniem (to ważne!). I możesz te różaneczniki podsadzić karłowymi różanecznikami i azaliami japońskimi. Zwykle mieszańce katawbijskie rozpoczynają kwitnienie w drugiej połowie maja, a np. grupa Impeditum kwitnie pod koniec kwietnia - czyli można, odpowiednio dobierając odmiany, wydłużyć okres atrakcyjności takiej rabaty 2 Link do komentarza
bobiczek Napisano 23 kwietnia 2017 Udostępnij #8 Napisano 23 kwietnia 2017 Dodam do Elfirowego posta, żebyś nie zapomniała obrywać kwiatostanów po przekwitnięciu. Bardzo ważne jeśli chcesz kolejnego roku zobaczyć nowe - cieszące oczy - piękności 1 Link do komentarza
Seifer Napisano 24 kwietnia 2017 Autor Udostępnij #9 Napisano 24 kwietnia 2017 odmainy ktore narazie kupilismy to Nova Zembla i Roseum Elegans. zobaczymy co z tego wyjdzie Link do komentarza
Elfir Napisano 25 kwietnia 2017 Udostępnij #10 Napisano 25 kwietnia 2017 (edytowany) To są średnie odmiany. Po 10 latach powinny mieć ok. 1,5 m wysokości i szerokości. Z tym, że jedna kwitnie na różowo a druga na czerwono - jeśli nie będzie ci przeszkadzać dysonans kolorystyczny, to ok. Dla uspokojenia można dodać białe azalie japońskie np. Kermesina Alba - to niska, poduchowata odmiana. Edytowano 25 kwietnia 2017 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Seifer Napisano 25 kwietnia 2017 Autor Udostępnij #11 Napisano 25 kwietnia 2017 takie kolory wlasnie spodobaly sie zonie tak wlasnie myslimy o tych mniejszych azaliach zeby je kolo tego wlasnie posadzic w jakiej odleglosci sadzic od siebie i od plotu te rozaneczniki? i pozniej w jakiej odleglosci posadzic np, te azalie japonskie? bezposrednio pod nimi? Link do komentarza
Elfir Napisano 26 kwietnia 2017 Udostępnij #12 Napisano 26 kwietnia 2017 (edytowany) od płotu odsunęłabym się na 60-80 cm. Między roślinami 1-1,2 m. czyli bierz pod uwagę ich wzrost. Pod nimi trzeba wówczas posadzić coś zadarniającego, co wypełni wolne przestrzenie, np. runianke japońską, liriope, tiarellę. Można też posadzić paproć (np. wietlicę samiczą), która koronkowymi liśćmi rozluźni wizualnie sztywne różaneczniki. Azalie japońskie możesz posadzić blisko różaneczników, zakładając, że z czasem je przesadzisz (azalie i różaneczniki mają bardzo płytki system korzeniowy, bez problemu przesadza się nawet stare egzemplarze), albo odsunąć na te 60-80 cm od nich. Azalie są mniejsze, więc inna będzie rozstawa, ale to zależy jaką konkretnie odmianę kupisz (niektóre po 10 latach mają 60 cm średnicy a inne 120 cm). Polecam posadzenie niewielkiego drzewka, który nada kompozycji trójwymiarowości, głębi. To może być ozdobna wiśnia, pienna forma magnolii lub klon tatarski. Edytowano 26 kwietnia 2017 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Seifer Napisano 29 kwietnia 2017 Autor Udostępnij #13 Napisano 29 kwietnia 2017 azalie tez juz kupilismy, teraz rozgladamy sie jeszcze za jakims drzewkiem. zonie spodobal sie bardzo lilak ( bez) na pniu, bedzie do tego pasowac? tamte kwaitki jak obsypie sie kora to nic im sie nie stanie? wole sie dopytac zeby pozniej nie uschły Link do komentarza
Elfir Napisano 4 maja 2017 Udostępnij #14 Napisano 4 maja 2017 (edytowany) Lilak na pniu ma inne wymagania glebowe niż różaneczniki. Wymaga gleby lekko zasadowej a różaneczniki bardzo kwaśnej. Dlatego wyżej wypisałam gatunki znoszące gleby jakie preferują różaneczniki. Rabatkę jak najbardziej obsypać korą i to grubo, nawet do 5-10 cm. Edytowano 4 maja 2017 przez Elfir (zobacz historię edycji) Link do komentarza
slawekkrk Napisano 6 maja 2017 Udostępnij #15 Napisano 6 maja 2017 Do azalii i różaneczników spokojnie można obłożyć korą. Jak zakładałem, to najpierw stanowisko potraktowałem glebogryzarką, przemieszałem z torfem i tak rosło przez dwa lata. Teraz przed świętami zdecydowałem się na zrobienie własnej kory dekoracyjnej, bo z drugiej strony ogrodu mamy też skalniak i trochę tego potrzebujemy jak złapiesz trochę bakcyla z tymi krzewami to mogę ci polecić rozdrabniacz ryobi Link do komentarza
kaloa Napisano 6 listopada 2017 Udostępnij #16 Napisano 6 listopada 2017 U nas najlepiej sprawdzają się krzewy owocowe. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się