Skocz do zawartości

Okna dachowe

Recommended Posts

Napisano
Witam
Kupiłem okna dachowe 78X140 firmy RooFlite drewniane za 780 zł/ brutto z kołnierzem

Moje pytanie. Czy ktoś już takie okna zakładał?? Jak się sprawują?? www.rooflite.pl
Czy mogłem nie oszczędzać i kupić okna np. Velux'a??

Pozdrawiam
Tomek
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Witam
Kupiłem okna dachowe 78X140 firmy RooFlite drewniane za 780 zł/ brutto z kołnierzem

Moje pytanie. Czy ktoś już takie okna zakładał?? Jak się sprawują?? www.rooflite.pl
Czy mogłem nie oszczędzać i kupić okna np. Velux'a??

Pozdrawiam
Tomek

Moim zdaniem Velux albo Fakro
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Podobnie jak kolega Histerion uważam, że jeżeli chodzi o okna, to przy wyborze nie należy się kierować wyłącznie ceną. Najlepiej dokładnie przemyśleć jakich funkcji oczekujemy od danego okna. Fajnym rozwiązaniem są okna wysoko-osiowe. Jeżeli chodzi o jakość to obecnie na rynku jest wielu producentów, którzy oferują podobnej jakości okna. Wiadomo każdy producent ma swoje plusy i minusy, ważne żeby plusów było najwięcej (np.innowacyjne rozwiązania), a minusów najmniej.
Napisano
Cytat

Podobnie jak kolega Histerion uważam, że jeżeli chodzi o okna, to przy wyborze nie należy się kierować wyłącznie ceną. Najlepiej dokładnie przemyśleć jakich funkcji oczekujemy od danego okna. Fajnym rozwiązaniem są okna wysoko-osiowe. Jeżeli chodzi o jakość to obecnie na rynku jest wielu producentów, którzy oferują podobnej jakości okna. Wiadomo każdy producent ma swoje plusy i minusy, ważne żeby plusów było najwięcej (np.innowacyjne rozwiązania), a minusów najmniej.

To prawda.
Jak się sprawdzają te okna wysokoosiowe?
Napisano
Cytat

To prawda.
Jak się sprawdzają te okna wysokoosiowe?

To bardzo wygodne rozwiązanie, nie trzeba się schylać otwierając okno, można spokojnie się wychylić i np.zobaczyć co robią dzieci na podwórku lub czy nie kradną nam samochodu icon_razz.gif Dobrze się spisuję przy myciu, obracasz okno o 180stopni, blokujesz i spokojnie myjesz, nie wychylając głowy na zewnątrz. Tu masz link, z ładną animacją http://roto.pl/index.php?lang=_pl&m=page&pg_id=150
Napisano
Cytat

To bardzo wygodne rozwiązanie, nie trzeba się schylać otwierając okno, można spokojnie się wychylić i np.zobaczyć co robią dzieci na podwórku lub czy nie kradną nam samochodu icon_razz.gif Dobrze się spisuję przy myciu, obracasz okno o 180stopni, blokujesz i spokojnie myjesz, nie wychylając głowy na zewnątrz. Tu masz link, z ładną animacją http://roto.pl/index.php?lang=_pl&m=page&pg_id=150

Trzeba zauważyć jedną rzecz. Takie okna są wyśmienite ale tylko wtedy gdy w domu są osoby dorosłe i odpowiedzialne lub gry montujemy je tylko na parterze. Tam gdzie są dzieci nie radze ich instalować.
Napisano
Cytat

Trzeba zauważyć jedną rzecz. Takie okna są wyśmienite ale tylko wtedy gdy w domu są osoby dorosłe i odpowiedzialne lub gry montujemy je tylko na parterze. Tam gdzie są dzieci nie radze ich instalować.

Zgadzam się, ale jest proste rozwiązanie. Wystarczy, że dokupimy klamkę z kluczykiem i po kłopocie icon_smile.gif. Koszt niewysoki, a zawsze jesteśmy spokojniejsi.
Napisano
Cytat

Nie wiem - Ja i moi sąsiedzi mamy Velux lub Fakro - tak się złożyło - większość ma Veluxy.

Co jest takiego dobrego w Veluxach? Okna jak ona.
Napisano
Cytat

Co jest takiego dobrego w Veluxach? Okna jak ona.

Velux ma dobrą markę i dobrą reklamę a to przekłada się na cenę. Rooflite nie ma reklamy i to też sie przekłada na cenę.
Napisano
Cytat

Velux ma dobrą markę i dobrą reklamę a to przekłada się na cenę. Rooflite nie ma reklamy i to też sie przekłada na cenę.

A jakość ta sama?
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Znajomy zamontował te same okna co ja kupiłem. Moje jeszcze nie zamontowane, ale u niego są już od ponad roku. Do teraz nic się z nimi nie dzieje. A sama marka to jeszcze nie wszystko. Liczy się jeszcze wykonanie.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam
Zdecydowanie montaż okna decyduje o jego późniejszym użytkowaniu. Mam przyjemność obserwować wiele razy poprawiane okno znanej firmy. Ciągle coś jest nie tak. Dlatego buduje dom, w którym nie ma okien dachowych.
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 rok temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Szczerze mówiąc to nigdy nie miałem do czynienia z tą firmą,wiec trudno powiedzieć jak sprawują sie ich okna. Opinie na forum są podzielone. Pamiętaj,że najważniejszy jest ich prawidłowy montaż,to ma kluczowe znaczenie.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
Ja mam Velux'y .... tylko dlatego, że cenę dostałam lepszą - gdybym dostała lepszą na Fakro, wtedy miałabym Fakro. Zasadniczo okna standardowe w tych dwóch firmach to ta sama półka jeśli chodzi o jakość i cenę .
Napisano
Cytat

ja od 4 lat mam na poddaszu okna Roto.niestety troszke skrzypia i blachy sie obijają jak wiatr wieje

skrzypienie można eliminować raz na rok smarując zawiasy icon_smile.gif
Napisano
dzisiaj na BUDMIE miałem możliwość zapoznania się z ofertami kilku producentów okien dachowych
każdy z wystawców zachwalał swój produkt, ja osobiście skłaniałbym się do FAKRO - trzeba popierać dobrych POLSKICH producentów
większość ma w swojej ofercie okna energooszczędne 3-szybowe (FAKRO ma nawet 4 szyby)
poza samymi oknami warto zwrócić uwagę na dodatkowe wyposażenie: rolety, żaluzje, kołnierze, ocieplenia, etc.
w ofercie FAKRO zwróciły moją uwagę świetliki rurowe montowane w połaci dachu (3 średnice 0d 250 do 500 mm)
Napisano
Ja tez jestem za tym aby popierać polskich producentów tylko że w Fakro pracownicy są bardzo źle traktowani i zyski czerpie tylko właściciel, także ten argument o polskich producentach słabo do mnie trafia. Porównanie zarobków zwykłych szeregowych pracowników i opieki socjalnej w polskiej fabryce Veluxa i Fakro to jak niebo a ziemia.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam Nie jestem pewna, w którym dziale powinnam zamieścić post. Tytułem wstępu podam kilka według mnie istotnych faktów. Jakiś czas temu mój ojciec nabył od Lasów Państwowych część nieruchomości (pierwotnie był to dom jednorodzinny, który został wstępnie podzielony na dwa lokale). Nieruchomość została podzielona w sposób delikatnie mówiąc mało uczciwy (patrząc na to z perspektywy mojego ojca). Podziału lokalu NIE dokonano po granicy ściany działowej domu, która jest od piwnicy po strych, a z zabraniem części pokoju na parterze celem utworzenia klatki schodowej umożliwiającej wejście do pokojów mieszczących się na piętrze. Patrząc na budynek istniała inna możliwość np dobudowanie klatki (rozbudowanie ganku na szczycie budynku, w którym jest wejściem do budynku i zrobienie tam klatki z wejściem do pokojów na górze). Po podziale ojcu pozostał jeden maleńki pokój, duży pokój, kuchnia, łazienka na górze i strych do zagospodarowania. Sąsiadka otrzymała łącznie 3 pokoje, łazienkę, kuchnię. Piwnica podzielona po ścianie głównej na dwa oddzielne pomieszczenia. Działka podzielona "umownie". No i teraz do brzegu... Od niedawna jestem nowym właścicielem tej części domu przypadającej po ojcu. Ojciec już niestety nie żyje  Pytanie moje jest następujące. Czy istnieje możliwość wystąpienia o ponowny podział tego domu w taki sposób, aby stanowił faktycznie dwa odrębne lokale łącznie z dachem?   Pytanie jest podyktowane głównie brakiem dobrego kontaktu z właścicielką drugiej części (fizycznie tam nie zamieszkuje, wynajmuje jakimś ludziom), w niedalekiej przyszłości trzeba będzie przeprowadzić remont dachu, a przy takiej komunikacji widzę marne szanse na porozumienie. Poza tym, chciałabym ubiegać się o dofinansowanie na remont w ramach "czyste powietrze" i nie wiem, czy istnieje taka możliwość w takim układzie jaki jest teraz. Co można z tym zrobić?  Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Julia  
    • Jak poprawnie zaprojektować i wykonać wentylację dachu z pełnym deskowaniem, pokrytego papą i blachodachówką, przy połaci o długości 10 m i kącie 30°?
    • Przygotowuję się do odświeżenia łazienki. Kwestia tego, że nie chcę się pchać w generalny remont, ponieważ robiłam taki 13 lat temu i zasadniczo płytki "siedzą" porządnie.  Zdecydowałam się więc na metamorfozę. Płytki ścienne pomaluję na biało, jedynie w strefie prysznicowej (też zamieniam wannę na prysznic) zastosuję fornir kamienny lub płytę węglową, które przykleję na istniejące płytki. Na podłodze na istniejące płytki położę panele winylowe.  Zrobiłam kosztorys. Z wymianą wszystkich sanitariatów, mebli łazienkowych, drobnymi przeróbkami hydraulicznymi i zakupem pralko-suszarki wyszedł na kwotę około 17.000 zł.  Edit: zapomniałam dodać, że wszystkie prace wykonam samodzielnie z wyjątkiem przeróbek hydraulicznych. 
    • Przy 5 m² w bloku i wymianie wanny na prysznic plus nowe płytki, realnie trzeba dziś liczyć mniej więcej: remont podstawowy (bez „wodotrysków”): okolice 15–20 tys. zł z robocizną, bardziej „na bogato” (lepsza armatura, zabudowy, droższe płytki): spokojnie 20–30 tys. zł i wyżej. Wymiana samej wanny na prysznic (brodzik, odpływ, kabina + przeróbki hydrauliczne i płytki w tej strefie) to często już 5–10 tys. zł, zależnie od tego, co tam wyjdzie po skuciu starego. Najlepiej popytać lokalnie 2–3 ekipy o wycenę „pod klucz” na podstawie kilku zdjęć i przybliżonego metrażu – szybko się okaże, w jakim widełkach faktycznie będziesz się poruszać w Twojej okolicy.
    • Ok  a czy te tury wentylacyjne mozna docinac, widze po zdjeciach ze one msja kielichy i wchodzi jedna w druga, wiec ja to tak rozumie ze jak przytne od strony  kielicja to ona juz nie wejdzie w druga. Dobrze mysle ?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...