paszczak Napisano 28 listopada 2016 Udostępnij #1 Napisano 28 listopada 2016 Mam kuchnię z stylu retro i zastanawiam się jakie garnki mi najlepiej podpasują. Podobają mi się emaliowane, ale mam wątpliwości czy to w ogóle jest trwałe i ile max przeżyje. Jak myślicie, lepiej zainwestować w emaliowane czy jednak nierdzewka? Link do komentarza
retrofood Napisano 28 listopada 2016 Udostępnij #2 Napisano 28 listopada 2016 Cytat Mam kuchnię z stylu retro To nie mój styl! Link do komentarza
Gość stach Napisano 28 listopada 2016 Udostępnij #3 Napisano 28 listopada 2016 Jeśli nie rzucasz garnkami, albo masz miękką podłogę w kuchni, to nic emaliowanym garnkom się nie stanie... Mam jeszcze dwa garnki około trzydziestoletnie...Nadają się również do kuchenek indukcyjnych.Poza tym nie są drogie i w razie upuszczenia i spowodowania odpryśnięcia emalii można po prostu kupić nowy garnek.A na pewno taki "antałkowaty" garnek, malowany w kolor podpadający do całej aranżacji bardziej będzie pasował do retro-kuchni, niż świecąca nierdzewka, no chyba, że ta będzie miała jakieś nietypowe kształty... Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 listopada 2016 Udostępnij #4 Napisano 28 listopada 2016 Wyglądać to ma żona/dziewczyna.Garnki raczej nie są ozdobą, a 90% swojego "życia" spędzają w szafkach upchane jeden w drugim.A jakie mają być - to zależy od tego co i jak gotujesz.Jak tylko zupki z torebki - każdy się nada. Link do komentarza
daggulka Napisano 28 listopada 2016 Udostępnij #5 Napisano 28 listopada 2016 Taaaa ... łezka mi się zakręciła - moja Ś.P. Babunia ukochana miała takie garnki - w kwiatuszki malowane , miała też piec z "fajerkami" i biały kredens z szybkami ... ech - było, minęło. Mam, posiadam jeden emaliowany rondelek na mleko .... zakupiłam, bo poprzedni mi córa spaliła - odeszła "na chwilę" i było i po mleku i po rondelku . Do emaliowanego rondelka na mleko jestem emocjonalnie przywiązana i nie oddam , tak samo jak do brytfanny owalnej emaliowanej którą mam po babci . Wadą na pewno są cienkie ścianki - komfort gotowania mniejszy niż np. w nierdzewnych.Natomiast co do Twojej sytuacji - rozważ garnki ceramiczne :Mam patelnię ceramiczną, jest całkiem ok Link do komentarza
a_gatka Napisano 29 listopada 2016 Udostępnij #6 Napisano 29 listopada 2016 Bardzo ładne. Ja lubię z kolei, jak garnki są mocne, ciężkie i nowoczesne.Przy naszej kuchni retro odpada, więc kupiliśmy Ambition. Tu akurat patelnia - jest ciężka i bardzo szybko się na niej wszystko przygotowuje. Nigdy mi też niczego nie przypaliła, jakościowo super. Link do komentarza
diavol Napisano 30 listopada 2016 Udostępnij #7 Napisano 30 listopada 2016 E tam, a nie lepiej pomyśleć o stalowych garnkach typu philipiak lub pokrewne? to jest dopiero nie do zdarcia. Link do komentarza
mirekmirek Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #8 Napisano 5 grudnia 2016 myślę, że jednak ważniejsza jest trwałość niż wygląd na kuchence ;) Link do komentarza
Gość stach Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #9 Napisano 5 grudnia 2016 Cytat myślę, że jednak ważniejsza jest trwałość niż wygląd na kuchence ;) Nooo, moja babcia miała taki saganek - chyba żeliwny - jeszcze po swojej babci... Wyjmowało się dwie, czy trzy fajerki i "zanurzało" go - tego saganka - w palenisku... służył do grzania wody, gotowania kartofli - to dopiero był TRWAŁY garnek - miał ze sto lat Ciekawe jak wyglądałby na Twojej kuchence, jeśli ważniejsza jest trwałość niż wygląd A za trwały komplet philipiaka masz co jakiś czas nowy komplet słodziutkich garnków emaliowanych, które zmieniasz np. przy zmianie zasłon w kuchni - tak pod kolor i w odpowiednim stylu Link do komentarza
Gwiazdka.p Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #10 Napisano 5 grudnia 2016 Nie zgodzę się, że wygląd nie jest ważny. Ja też lubię wyszukiwać sprzętów, które mi się podobają. Gdy miałam do wyboru lodówki, kupiłam białą - srebrnej nie kupiłabym nigdy, nawet gdyby była ciut lepsza i tańsza od białej. Ot, jestem kobietą Link do komentarza
daggulka Napisano 5 grudnia 2016 Udostępnij #11 Napisano 5 grudnia 2016 Cytat Nie zgodzę się, że wygląd nie jest ważny. Ja też lubię wyszukiwać sprzętów, które mi się podobają. Gdy miałam do wyboru lodówki, kupiłam białą - srebrnej nie kupiłabym nigdy, nawet gdyby była ciut lepsza i tańsza od białej. Ot, jestem kobietą Tak sobie myślę, że lodówka - ok ... bo to przecież element wystroju kuchni jest bardzo widoczny. Ja też mam sprzęty dobrane kolorystycznie w kuchni od lodówki, poprzez zmywarkę, kuchenkę, chlebak, mikrowelę ... kończąc na tosterze i blenderze - wszystko w czerni i srebrze Gary - stary dobry Zepter - pamiętam jak dziś ... w 36 ratach spłacałam w bardzo daleko posuniętej młodości . Do dziś dobrze służą - tylko uchwyty przy pokrywkach trzeba było wymienić od czasu do czasu bo się sypały - ale to parę złotych więc spoko Link do komentarza
a_gatka Napisano 14 grudnia 2016 Udostępnij #12 Napisano 14 grudnia 2016 Zgadzam się z przedmówcami. Nie widzę sensu inwestowania grubych tysięcy w Philipiaka, skoro mam zadowalającą jakość Ambition. Każdy - wiadomo - chwali co ma, więc i ja też. ;) Link do komentarza
demo Napisano 14 grudnia 2016 Udostępnij #13 Napisano 14 grudnia 2016 (edytowany) Cytat - tylko uchwyty przy pokrywkach trzeba było wymienić od czasu do czasu bo się sypały - ale to parę złotych więc spoko Zawsze myślałem że w tych drogich Zepterach to nic nie ma prawa się zepsuć, a tym bardziej jakieś uchwyty. Bo też swoją drogą co innego może się popsuć w takim nierdzewnym garnku ???, nic kurde le bele. Oczywiście przy założeniu że służą do celu jakiemu zostały wyprodukowane, bez walenia w podłogę lub po ścianach. Ja miałem nierdzewki takie za 170 złociszy cały komplet i po 20 latach użytkowania uchwyty dobre tylko niektóre się minimalnie poluzowały a dokręcić nijak niema sposobu bo śrubki chyba zapieczone. Jaki wniosek ? "stary dobry Zepter" nie taki dobry jak drogi. A moje 20 letnie garnuchy dalej dobre, ale gotuje się teraz na innych bo indukcja nastała.Może z tych Zepterów żarcie jakieś lepsze wychodzi, czy cuś. Edytowano 14 grudnia 2016 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
oliwialiwia Napisano 9 stycznia 2017 Udostępnij #14 Napisano 9 stycznia 2017 Garnki i patelnie ceramiczne - według mnie jak najbardziej są one w stylu retro Zwłaszcza te fuksjowe, albo intensywnie niebieskie Link do komentarza
SiJacej Napisano 24 lutego 2017 Udostępnij #15 Napisano 24 lutego 2017 do takiego stylu według mnie pasują garnki żeliwne! Mają swój urok i same w sobie są retro. I do tego powiem Wam, że bardzo dobrze się w nich gotuje! Polecam Link do komentarza
AskorpDomy Napisano 18 lipca 2017 Udostępnij #16 Napisano 18 lipca 2017 Jeżeli z odpowiednią uwagą będziesz obchodził się z garnkami emaliowymi to na pewno będą Ci służyć dobrze przez wiele lat. Ale myślę że równie fajnym pomysłem są garnki ceramiczne. Link do komentarza
GhostKnight Napisano 22 marca 2022 Udostępnij #17 Napisano 22 marca 2022 Też mam kuchnię w stylu retro Z żoną używamy głównie garnków emaliowanych, bo idealnie pasują do wystroju kuchni. Jesteśmy bardzo zadowoleni, i w kwestii jakości, i jeśli chodzi o design garnków. Link do komentarza
retrofood Napisano 22 marca 2022 Udostępnij #18 Napisano 22 marca 2022 2 godziny temu, GhostKnight napisał: Też mam kuchnię w stylu retro Nieprawda, to nie mój styl. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 22 marca 2022 Udostępnij #19 Napisano 22 marca 2022 49 minut temu, retrofood napisał: Nieprawda, to nie mój styl. retro, miej litość nad nowym, godzinnym userem... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się