el-instalator Napisano 5 sierpnia 2016 Udostępnij #1 Napisano 5 sierpnia 2016 Poszukuję jakiegoś dobrego poradnika dotyczącego regulacji okien. Miałem taką broszurkę ale gdzieś wsiąkła. Muszę kilka skrzydeł nieco poprawić, największy problem jest ze skrzydłem, które dobrze otwiera się i zamyka w pozycji rozwiernej, ale za to trzeba je unosić, żeby domknąć z pozycji uchylonej. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 5 sierpnia 2016 Udostępnij #2 Napisano 5 sierpnia 2016 Regulacja nie jest skomplikowana.Jakiej firmy masz okucia?Być może wystarczy jak troszkę obniżysz element ryglujący który jest przykręcony do ramy, znajduje się na ramie pionowej w połowie jej wysokości. Link do komentarza
el-instalator Napisano 8 sierpnia 2016 Autor Udostępnij #3 Napisano 8 sierpnia 2016 Okucia są Winkhausa, wiec popularne. Wydaje mi się, że powinno dać się je podregulować kluczem imbusowym na śrubach. Robiłem coś takiego parę lat temu na innych oknach. Tylko nie bardzo już pamiętam, którą śrubą w jakiej płaszczyźnie regulowało się okno. Na ślepo nie chcę kręcić, żeby nie napsuć więcej. Miałem taki fajny poradnik, tam wyznaczało się chyba ile skrzydło ma nachodzić na ramę. Niestety, gdzieś mi wsiąkł. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 sierpnia 2016 Udostępnij #4 Napisano 8 sierpnia 2016 Cytat Okucia są Winkhausa, wiec popularne. Wydaje mi się, że powinno dać się je podregulować kluczem imbusowym na śrubach. Robiłem coś takiego parę lat temu na innych oknach. Tylko nie bardzo już pamiętam, którą śrubą w jakiej płaszczyźnie regulowało się okno. Na ślepo nie chcę kręcić, żeby nie napsuć więcej. Miałem taki fajny poradnik, tam wyznaczało się chyba ile skrzydło ma nachodzić na ramę. Niestety, gdzieś mi wsiąkł. Nie będę nie oryginalny jak powiem że po wpisaniu frazy w googlach bez problemu znajdziesz jak reguluje się owe okucia.Regulacyjne śrubki znajdują w zawiasie dolnym. Regulacja jest w zakresie o ile dobrze pamiętam +- 2 mm w pionie i w poziomie. Link do komentarza
demo Napisano 8 sierpnia 2016 Udostępnij #5 Napisano 8 sierpnia 2016 (edytowany) Cytat Na ślepo nie chcę kręcić, żeby nie napsuć więcej. Odwagi synu, dasz radę. Tu masz przykazania.https://www.youtube.com/watch?v=ZK_ZNpcsEUIa tu przykazania do demontażu okna i na końcu chyba jest pokazana ta śrubka do regulacji wysokości:https://www.youtube.com/watch?v=emqDaHWiDk4 Edytowano 8 sierpnia 2016 przez demo (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
el-instalator Napisano 11 sierpnia 2016 Autor Udostępnij #6 Napisano 11 sierpnia 2016 Wielke dzięki, Demo. Byłem wczoraj na wsi - dwa okna podregulowałem zgodnie z instrukcją. Ten najtrudniejszy przypadek zostawiam sobie na weekend, jak będę miał więcej czasu. Link do komentarza
nokia Napisano 19 sierpnia 2016 Udostępnij #7 Napisano 19 sierpnia 2016 Cytat Wielke dzięki, Demo. Byłem wczoraj na wsi - dwa okna podregulowałem zgodnie z instrukcją. Ten najtrudniejszy przypadek zostawiam sobie na weekend, jak będę miał więcej czasu. Mój znajomy 5 lat wstawiał okna jednej z krakowskich firm. Wszystko się da, nawet szybę zespoloną można wymienić w 30 minut. Zanim mnie nie uświadomił, myślałem, że pakietu szybowego się nie wymienia. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 25 sierpnia 2016 Udostępnij #8 Napisano 25 sierpnia 2016 Cytat Mój znajomy 5 lat wstawiał okna jednej z krakowskich firm. Wszystko się da, nawet szybę zespoloną można wymienić w 30 minut. Zanim mnie nie uświadomił, myślałem, że pakietu szybowego się nie wymienia. Sytuacje takie nadal maja miejsce, a że pakiety bezpieczne i antywłamaniowe to rzadkość, warto mieć na uwadze możliwość wymiany pakietu szybowego zamiast całego okna. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się