bajbaga Napisano 23 grudnia 2016 Udostępnij #51 Napisano 23 grudnia 2016 Straty na zasobniku/buforze są rzędu kilku kWh. Ocieplenie je tylko mniej lub więcej ogranicza. Mniejsza temperatura wody w zasobniku, powoduje niższe straty. Link do komentarza
MrTomo Napisano 23 grudnia 2016 Autor Udostępnij #52 Napisano 23 grudnia 2016 Po zakręceniu zaworu temp .z 62 st C do 45st C spadała 25 godzin przy używaniu wody ciepłej. Widać po temp. dolnej wężownicy jak spadła temp. pod wpływem mieszania zimnej wody dopływającej z sieci. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 grudnia 2016 Udostępnij #53 Napisano 23 grudnia 2016 7 godzin temu, MrTomo napisał: Ale ciepło nie ucieka dołem tylko górą - pomimo zaworu. Niby tak ale u mnie też wychładzało wodę, a że instalator nie zamontował zaworu zwrotnego tylko kulowe to zacząłem zamykać zawór na powrocie i woda cwu już tak bardzo się nie wychładzała. Tylko, że u mnie jest bojler 150 l wiszący tuż nad piecem c.o. Link do komentarza
Draagon Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #54 Napisano 27 stycznia 2017 Dnia 23.12.2016 o 19:52, mhtyl napisał: Niby tak ale u mnie też wychładzało wodę, a że instalator nie zamontował zaworu zwrotnego tylko kulowe to zacząłem zamykać zawór na powrocie i woda cwu już tak bardzo się nie wychładzała. Tylko, że u mnie jest bojler 150 l wiszący tuż nad piecem c.o. mhtyl ja mam zbiornik 140 litrów - w którym miejscu masz zawór zwrotny i jaki jest ten czas wychładzania wody ? Ja u siebie jak nie zakręcę zaworu pod bojlerem od układu C.O. po podgrzaniu wody to o ciepłej wodzie mogę zapomnieć jak piec wygasnie - jak mam odcięty zawór od C.O. i 60'C wodę podgrzaną to woda ok 40'C jest jeszcze po około 20 godzinach dostępna. Ale słyszałem, że niektórzy taką wodę mają nawet po 3 dobach... - jak dla mnie nierealne do osiągnięcia - ale może tak mają w 2000 litrowych zbiornikach ?:) Dlatego jestem ciekaw jak u ciebie praktycznie to wygląda. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 stycznia 2017 Udostępnij #55 Napisano 27 stycznia 2017 50 minut temu, Draagon napisał: mhtyl ja mam zbiornik 140 litrów - w którym miejscu masz zawór zwrotny i jaki jest ten czas wychładzania wody ? Ja u siebie jak nie zakręcę zaworu pod bojlerem od układu C.O. po podgrzaniu wody to o ciepłej wodzie mogę zapomnieć jak piec wygasnie - jak mam odcięty zawór od C.O. i 60'C wodę podgrzaną to woda ok 40'C jest jeszcze po około 20 godzinach dostępna. Ale słyszałem, że niektórzy taką wodę mają nawet po 3 dobach... - jak dla mnie nierealne do osiągnięcia - ale może tak mają w 2000 litrowych zbiornikach ?:) Dlatego jestem ciekaw jak u ciebie praktycznie to wygląda. Ja też mam 1490 litrów z podwójną wężownicą. Zawór jest zamontowany na powrocie, zaraz po wyjściu z bojlera. Zanim nie miałem zaworu zwrotnego to zakręcałem kulowy ale robiłem to po wygaszeniu pieca. U mnie bojler wisi blisko pieca. Link do komentarza
PeZet Napisano 8 lutego 2017 Udostępnij #56 Napisano 8 lutego 2017 Świetny masz ten system, MrTomo, że możesz śledzić przez sieć. Mnie właśnie znowu jak co roku takiego rozwiązania brakuje: co prądu nie żre, pomiary w sieci pokazuje. Włączałbym podgrzewanie... Link do komentarza
MrTomo Napisano 25 marca 2017 Autor Udostępnij #57 Napisano 25 marca 2017 (edytowany) Dnia 8.02.2017 o 12:26, PeZet napisał: Świetny masz ten system, MrTomo, że możesz śledzić przez sieć. Mnie właśnie znowu jak co roku takiego rozwiązania brakuje: co prądu nie żre, pomiary w sieci pokazuje. Włączałbym podgrzewanie... Dzięki. Jak zwykle nie dokończona prowizorka (ale działa i na smartfonie -to jest fajne) Panowie, dopiero teraz widzę, że coś tu pisaliście... Dnia 27.01.2017 o 16:53, mhtyl napisał: Ja też mam 1490 litrów z podwójną wężownicą. Zawór jest zamontowany na powrocie, zaraz po wyjściu z bojlera. A co to za bojler? Edytowano 25 marca 2017 przez MrTomo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 marca 2017 Udostępnij #58 Napisano 25 marca 2017 23 minuty temu, MrTomo napisał: A co to za bojler? Ale masz zaskok, po dwóch miesiącach się dopatrzałeś Miało być 140 litrów, nie wiem jak to się stało, że nie poprawiłem Link do komentarza
MrTomo Napisano 25 marca 2017 Autor Udostępnij #59 Napisano 25 marca 2017 1 minutę temu, mhtyl napisał: Ale masz zaskok, po dwóch miesiącach się dopatrzałeś Miało być 140 litrów, nie wiem jak to się stało, że nie poprawiłem Bo powiadomień nie dostałem Nowe forum ... Link do komentarza
MrTomo Napisano 14 stycznia 2018 Autor Udostępnij #60 Napisano 14 stycznia 2018 Dawno mnie tu nie było. Zamówiłem z avt sterownik gsm, to znowu będzie trochę zabawy Postaram się podzielić wrażeniami Link do komentarza
MrTomo Napisano 19 października 2018 Autor Udostępnij #61 Napisano 19 października 2018 Coś ciekawego (mega) na horyzoncie! Bezprzewodowy, energooszczędny system pomiaru temperatury Wklejam żeby nie umknęło PS Jeśli trzeba jakichś testerów urządzenia - jestem chętny 🙂 1 Link do komentarza
MrTomo Napisano 4 listopada 2018 Autor Udostępnij #62 Napisano 4 listopada 2018 Dnia 14.01.2018 o 18:38, MrTomo napisał: Zamówiłem z avt sterownik gsm, to znowu będzie trochę zabawy Postaram się podzielić wrażeniami Jak zwykle czasu brak. Teraz priorytetem oddanie dwóch pokoi na pieterku do Świąt A układ połowicznie zmontowany leży w pudełku Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 listopada 2018 Udostępnij #63 Napisano 4 listopada 2018 41 minut temu, MrTomo napisał: Jak zwykle czasu brak. Teraz priorytetem oddanie dwóch pokoi na pieterku do Świąt A układ połowicznie zmontowany leży w pudełku Nie martw się nie tylko Ty tak masz, jakby doba miała 72 gdz to i tak by było mało dla kogoś kto ma coś do zrobienia. Nudzą się tylko ludzie mało inteligentni Nieraz człowiek tak goni z robota, że przychodzi taki czas że już nie ma sił ani ochoty, trza trochę odpocząć, naładować akumulatory aby ruszyć dalej z zapałem. Link do komentarza
MrTomo Napisano 10 lutego 2019 Autor Udostępnij #64 Napisano 10 lutego 2019 Podsumowanie JFTR Od połowy października 2018 do dzisiaj tj. 10.02.2019 spaliłem 1,7 tony węgla średnio około 425kg/m-c; 15kg/dzien średnia temp. parteru 21stC, poddasze 13stC Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się