MrTomo Napisano 31 grudnia 2015 Udostępnij #1 Napisano 31 grudnia 2015 Zainspirowany działaniami PeZeta zakładam ten blog.Wstawię tutaj opis układu i sukcesywnie będę uzupełniał wynikami pomiarów jego funkcjonowania.Może będę trochę eksperymentował. Być może komuś się to przyda a mnie na pewno, bo będę miał jakąś historię.Docelowo planuję uruchomić stronkę www z dostępem online do kotłowni.Trochę to jeszcze potrwa. 1 Link do komentarza
MrTomo Napisano 3 stycznia 2016 Autor Udostępnij #2 Napisano 3 stycznia 2016 (edytowany) Naszkicowałem schemat.Dokładność na tyle szczegółowa na ile jest to konieczne tj. mogłem ominąć jakiś zawór.Nie rysowałem podłączenia wody zimnej i odbioru cwu.Generalnie powinno się zgadzać. Opis domu:Ściana 1 warstwowa z max-a.Ocieplenie 10cm wełna, 2cm pustka, folia wiatroizolacyjna, deska elewacyjna calówka.W tym momencie ogrzewany parter tj. około 230m3.Poddasze nieukończone.Kubatura około 330m3Brak izolacji dachu.Na stropie wysypane 20cm trocin.Okna drewniane.dopisałem: Bufory B1 i B2 po 1000LCWU 300LBrakuje mi kilku czujek temperatur ale:Pierwszy eksperyment.Spaliłem około 22L (miara wiadro 10L) węgla orzecha z Piasta.Temp. Zewn. -6 do -8stWskaźniki analogowe temp.Bufor1 góra 90stCśrodek 80stCdół 40 stCBufor2góra 85stśrodek 60stCdół 50stC Wynik 24 godzinnego pomiaru: Temp. Bufora na wykresie to temperatura u góry B2 na schemacie.Drugi eksperyment.Spaliłem około 22L (miara wiadro 10L) węgla orzecha z Piasta.Dodatkowo po nagrzaniu buforów zakręciłem zawór zasilania bufora z kotła żeby zobaczyć jaki ma wpływ podłączony kocioł do układu (nie mam zaworu klapowego na powrocie ani syfonu) i zawór zasilania CWU, żeby zobaczyć czy cwu wychłodzi się mniej.Niestety aura sprawiła, że warunki zewn. były gorsze Temp. Zewn. -8 do -12stWynik 24 godzinnego pomiaru: Teraz muszę tylko wyciągnąć wnioski i zobaczyć jaki przedział czasu w jakiej temp. zewn. mogę opędzić za pomocą baniakówKilka od razu rzuciło mi się w oczy:Sterownik olewa nastawy strefowe i trzyma się tylko strefy ekonomicznej a mam jeszcze komfort (20stC) i noc (17,5 stC)Wychładzanie cwu jest porażająceCzujka temp. wewn. była w złym miejscu (wpadła po malowaniu za szafę przy ścianie od komina)Uzbroję się w dodatkowe kilka czujek i zrobię jeszcze raz pomiary. Edytowano 3 stycznia 2016 przez MrTomo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 3 stycznia 2016 Autor Udostępnij #3 Napisano 3 stycznia 2016 Dla uzupełnienia danych:Posiadam wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną z rekuperatorem.Pomiar chwilowy:Temperatura zewn. -10stCTemperatura nawiewu +13 stC (przy anemostacie)Temperatura wywiewu +20 scC (przy anemostacie)Temp. wewn. 19,5stCSprawność reku ~79%?? 1 Link do komentarza
PeZet Napisano 3 stycznia 2016 Udostępnij #4 Napisano 3 stycznia 2016 (edytowany) Wspaniały pomysł, MrTomo. Będę śledził z zapałem. Mam kilka pytań dotyczących gromadzenia danych.Twoje wykresy... są super. Używasz jakiegoś programu, czy to mikrokontroler rysuje? I pytanie mam o dostęp do pomiarów przez www: próbuję zrozumieć, w jaki sposób mikrokontroler może "pojawić się" w internecie. A chodzi mi o to, by zamiast włączonego komputera, podłączyć miniserwer. Czy orientujesz się, który z poniższych kitów dałby radę wykonać takie zadanie ?AVT1443 Uniwersalny interfejs ethernetowy - na układzie RTL8019ASAVT5450 Mini serwer http - przekaźniki i pomiar temperatury - >>> czy ten układ wymaga włączonego kompa czy nie?AVT 953 Karta wejść z interfejsem Ethernet - na układzie RTL8019ASAVT927 - Uniwersalny interfejs internetowy - serwer stron WWW - na układzie RTL8019ASŚwietny temat założyłeś, z jeszcze świetniejszym tytułem.Pozdrowienia.------------Czytałem całą dyskusję, kiedy przebudowywałeś układ ogrzewania i wstawiałeś termę w układ pomiędzy kotłem a buforami. Teraz widzę to na obrazku i nadal, nadal, nadal! nie jestem w stanie pojąć jak to jest możliwe, że ciepłe trafiające do baniaków ma wyższą wartość niż to w termie. Przecież... no jak! A gdzie straty? edit: literka Edytowano 3 stycznia 2016 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 3 stycznia 2016 Autor Udostępnij #5 Napisano 3 stycznia 2016 Ile pytań... Dzięki za słowa zachęcające do pracy!Przy okzaji - sprawność policzyłem z wzoru"S = (Tn– Tz)/(Tw– Tz) × 100% gdzie:Tw – temperatura wewnętrznaTn – temperatura powietrza nawiewanego do pomieszczenia (powinna być mierzona na wylocie króćca nawiewowego rekuperatora, a nie przy anemostacie! sic!). Tz – temperatura powietrza na zewnątrz.Muszę za chwilę wyjść więc odpowiem pokrótce:Z wykresami męczyłem się ręcznie (aplikacja loguje dane do pliku csv, ten importowałem do LibreOffice)Na te AVT musiałbym popatrzeć, generalnie problem z logowaniem danych jest duży, bo ilość logów może być wielka zwłaszcza jak chcesz logować większy okres czasu.Gdzieś te dane trzeba pomieścić, a potem (i w trakcie) potrzeba mocy aby to obrobić i optymalnie logować.To jest problem.Baniak cwu ładuję poprzez pomkę, którą wyłączam gdy w baniaku > 60stCReszta pomału podchodzi grawitacyjnie (z oporami) a po pewnym czasie wygasa w kotle więc nie podchodzi aż tak bardzo.Do buforów mam 6/4" a do cwu 1" i to chyba cała tajemnica! 1 Link do komentarza
PeZet Napisano 3 stycznia 2016 Udostępnij #6 Napisano 3 stycznia 2016 Cytat Na te AVT musiałbym popatrzeć, generalnie problem z logowaniem danych jest duży, bo ilość logów może być wielka zwłaszcza jak chcesz logować większy okres czasu.Gdzieś te dane trzeba pomieścić, a potem (i w trakcie) potrzeba mocy aby to obrobić i optymalnie logować.To jest problem. Rozwiń Zależy mi na tym, by przez internet móc zobaczyć tylko aktualną temperaturę. Tyle na początek. bez gromadzenia danych. Link do komentarza
MrTomo Napisano 3 stycznia 2016 Autor Udostępnij #7 Napisano 3 stycznia 2016 Cytat Zależy mi na tym, by przez internet móc zobaczyć tylko aktualną temperaturę. Tyle na początek. bez gromadzenia danych. Rozwiń Ja mam w planie zrobić to tak:Jak najtaniej jak się da wykupić gdzieś u jakiegoś providera domenę z usługą serwera www.Tam uruchomię serwer mysql albo postgresql.Uruchomię prosty skrypt php i będę logował dane posłane tam z mojego lab-peceta.Potem odpalę tam prostą stronkę www na której będę mógł zobaczyć stan aktualny i archiwalne dane.Albo można by też u siebie taki serwer ale wypadałoby mieć zewnętrzny ip adres a nie jakieś dyndysy.Wtedy na linuxie postawić serwer i całą resztę.Zastanowię się jeszcze którą opcję wybiorę. Cytat Świetny temat założyłeś, z jeszcze świetniejszym tytułem. Rozwiń Tytuł - w zamyśle miałem napisać "ogrzewanie w moim domu to moje zadanie"ale postanowiłem trochę prowokacyjnie dać do zrozumienia wszystkim a k w i z y t o r o m jak i wszelkiej maści k o n s u l t a n t o moraz r e k l a m o d a w c o mże nie chcę ich tu widzieć jeśli chcą reklamować tu swoje produkty Cytat AVT5450 Mini serwer http - przekaźniki i pomiar temperatury - >>> czy ten układ wymaga włączonego kompa czy nie?AVT927 - Uniwersalny interfejs internetowy - serwer stron WWW - na układzie RTL8019AS Rozwiń Te dwa układy mogłyby się być może spisać pod warunkiem niewielkich wg. mnie oczekiwań co do interfejsu klienta.Wymyślnych wykresów (jakichkolwiek?) bym nie oczekiwał... Cytat A gdzie straty? Rozwiń Jest ich sporo.Pierwsze jakie będę chciał wyeliminować to te wynikające z izolacji zasobnika cwu.Niby 5cm pianki. Przydałoby się raz tyle. Link do komentarza
BIGL Napisano 3 stycznia 2016 Udostępnij #8 Napisano 3 stycznia 2016 Jakie masz reku ? Czy zastanawiałeś się nad wężownicą w buforze ? Czy nie rozważałeś ew. zmostkowania wężownic w zasobniku cwu grzania ich tylko z bufora ? Rozumiem że bufory grzejesz grawitacyjnie - czy nie myślałeś o tym aby wspomagać ten proces pompą (o ile są na równym poziomie z kotłem to nie wykorzystujesz ich pełnej objętości)? Link do komentarza
MrTomo Napisano 3 stycznia 2016 Autor Udostępnij #9 Napisano 3 stycznia 2016 Cytat Jakie masz reku ? Rozwiń Dane mojego reku:Strumień objętości powietrza [m3/h]: 200 - 1000Spręż dyspozycyjny [Pa]: 580 - 80Moc nagrzewnicy wstępnej 1KW Cytat Czy zastanawiałeś się nad wężownicą w buforze ? Rozwiń Odrzuciłem na starcie.Za dużo z tym było zabawy i kosztów.Maiłem opcję dołożenia 3-ego bufoa z wężownicą ale znowu rozbiłem się o koszta i czas dlatego kupiłem zasobnik cwu 300L Cytat Czy nie rozważałeś ew. zmostkowania wężownic w zasobniku cwu grzania ich tylko z bufora ? Rozwiń Rozważałem, ale w ten sposób nie nagrzałbym zasobnika grawitacyjnie a na tym mi zależało.Jak widzisz na schemacie mam możliwość grzania z bufora dolnej wężownicy. Cytat Rozumiem że bufory grzejesz grawitacyjnie - czy nie myślałeś o tym aby wspomagać ten proces pompą (o ile są na równym poziomie z kotłem to nie wykorzystujesz ich pełnej objętości)? Rozwiń Bufory są powyżej kotła.Wykorzystuję pewnie jakieś 1850L z 2000L (w pierwszym trochę większa poduszka u góry, w drugim mniejsza)Najchętniej dodałbym jeszcze jeden bufor.Oczywiście mam jeszcze trochę zapasu, bo bufory nie były nagrzane w całości nawet do 90stC.Przy pierwszym pomiarze nie przyszło mi do głowy żeby doładować więcej do pieca.Przy drugim - chciałem powtórzyć pomiar I w innej perspektywie i świadomie spaliłem tyle samo opału narażając rodzinkę na poranne przymarznięcie - a noc była zimniejsza Na szczęście mi wybaczyli bo zdążyłem napalić zanim wyzbierali się z łóżek Link do komentarza
BIGL Napisano 4 stycznia 2016 Udostępnij #10 Napisano 4 stycznia 2016 Zaniepokoiła mnie ta rozpiętość temperatur po ładowaniu- ale jak kocioł jest niżej to spoko . Link do komentarza
PeZet Napisano 4 stycznia 2016 Udostępnij #11 Napisano 4 stycznia 2016 Cytat Te dwa układy mogłyby się być może spisać pod warunkiem niewielkich wg. mnie oczekiwań co do interfejsu klienta.Wymyślnych wykresów (jakichkolwiek?) bym nie oczekiwał... Rozwiń Wielkie dzięki. Postawiłbym chyba na AVT927, bo ma opcję, że działa z ustawieniami domyślnymi. Za cienki jestem na programowanie komunikacji z internetem, a i obawy mam, że mógłbym coś spalić w kablach albo zrobić zwarcie i neostrada by mi wojsko do domu przysłała...Zależy mi na prostym odczycie bieżącej temperatury, strona nie musi mieć nazwy, wystarczy mi numer IP. MrTomo, mam kolejne pytanie:Doczytałem, że mam IP zewnętrzne, choć... mam wewnętrzne. Rzuc okiem: jakie mam IPpo wejściu w test, pokazuje się wynik. Ale na dole strony jest odnośnik do strony głównej, gdzie jest podany IP zewnętrzny - inny! O co chodzi?Jeśli wchodzę tu z butami, a temat poruszam lekko nie ten, daj znać.PozdrowieniaPeZetTytułem uzupełnienia.Podobno IP zewnętrzne to IPv4, pod tym IP jest widoczny mój komputer.Ale wczoraj miało ono numer numer inny niż ma dzisiaj.Jak to ogarnąć?Jak potem znaleźć mam mój mini serwerek postawiony na AVR-ach, skoro adres IP się zmienia? Link do komentarza
MrTomo Napisano 5 stycznia 2016 Autor Udostępnij #12 Napisano 5 stycznia 2016 Cytat Doczytałem, że mam IP zewnętrzne, choć... mam wewnętrzne. Rzuc okiem: jakie mam IPPeZetTytułem uzupełnienia.Podobno IP zewnętrzne to IPv4, pod tym IP jest widoczny mój komputer.Ale wczoraj miało ono numer numer inny niż ma dzisiaj.Jak to ogarnąć?Jak potem znaleźć mam mój mini serwerek postawiony na AVR-ach, skoro adres IP się zmienia? Rozwiń Ten link mi nic nie da, bo zobaczę co najwyżej swój adres ip Musiałbyś zrobić screen.Ale jeśli masz neostradę i jak piszesz poprzedniego dnia adres był inny to masz adres przydzielany dynamicznie.Musiałbyś użyć dyndns lub podobnej usługi.Nie wiem, czy to jest jeszcze darmowe.Zobacz choćby tutaj:ddns 1 Link do komentarza
MrTomo Napisano 5 stycznia 2016 Autor Udostępnij #13 Napisano 5 stycznia 2016 (edytowany) Wlazłem wczoraj za bufory, żeby wciągnąć kabel i co widzę?Nieocieplone 3m rury zasilającej i 3m powrotnej (Cu18) z bufora do grzejnika!Zapomniałem!Nieocieplony też kawałek rur do zasobnika CWUMam zamiar owinąć też zasobnik cwu otuliną, taką do rur spiro.Mam tego trochę w kawałkach.To jest taki rękaw z folii alu a w środku wata.Myślę aby tak zostawić ten rękaw (nie rozcinać go wzdłuż, wtedy będzie podwójna grubość) i owinąć zasobnik cwu dokoła od dołu do góry.Teraz mam na zasobniku cwu 5cm pianki i pokrowiec sky.Czy jeśli tak to owinę - czyli do warstwy sky przylegać będzie nie wata a folia alu to czy między tymi warstwami nie będzie się wykraplać woda? Edytowano 5 stycznia 2016 przez MrTomo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
BIGL Napisano 5 stycznia 2016 Udostępnij #14 Napisano 5 stycznia 2016 Nie wiem jakie masz straty na zasobniku cwu - z moich doświadczeń wynika że powinno to być 5 góra 10*. Zobacz czy straty nie są generowane przez grawitację (jak skończysz palić to sprawdź czy rurki od co nie robią się ciepłe. Jeżeli masz zawór mieszający na wyjściu cwu i nie masz zaworu zwrotnego na podmieszaniu zimnej to może tu cyrkuluje i uśrednia temperaturę w zasobniku.W takich zasobnikach woda skrapla się zazwyczaj pod górnym deklem tam gdzie masz anodę - zazwyczaj wystarcza wywiercenie jednego otworka w pokrywie (centralnie). Link do komentarza
PeZet Napisano 5 stycznia 2016 Udostępnij #15 Napisano 5 stycznia 2016 Cytat Zobacz choćby tutaj:ddns Rozwiń Thx. Link do komentarza
MrTomo Napisano 5 stycznia 2016 Autor Udostępnij #16 Napisano 5 stycznia 2016 (edytowany) Cytat Nie wiem jakie masz straty na zasobniku cwu - z moich doświadczeń wynika że powinno to być 5 góra 10*. Zobacz czy straty nie są generowane przez grawitację (jak skończysz palić to sprawdź czy rurki od co nie robią się ciepłe. Jeżeli masz zawór mieszający na wyjściu cwu i nie masz zaworu zwrotnego na podmieszaniu zimnej to może tu cyrkuluje i uśrednia temperaturę w zasobniku.W takich zasobnikach woda skrapla się zazwyczaj pod górnym deklem tam gdzie masz anodę - zazwyczaj wystarcza wywiercenie jednego otworka w pokrywie (centralnie). Rozwiń Straty są takie: dla temp.60stC spada do 50stC w ciągu 5-6 godz.dla temp 50stC spada do 40stC w ciągu 11-12 godz.Od 22.00 praktycznie nie korzystaliśmy z ciepłej wody.Widać to na wykresie. Nie mam podmieszania cwu.Rurki w tym miejscu mam porządnie ocieplone więc nie wiem czy i jeśli to od czego będą ciepłe.Temp. otoczenia (w kotłowni) oscyluje między 6-7 stC przy mrozach około -8stCMogę się mylić, nie mam kamerki termowizynej.Może przy takiej izolacji to ciepełko ulatnia się bardziej przez promieniowanie podczerwone? Edytowano 5 stycznia 2016 przez MrTomo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 6 stycznia 2016 Autor Udostępnij #17 Napisano 6 stycznia 2016 Dla pamięci:Również ciekawe zestawy:avt5420avt5489 Link do komentarza
MrTomo Napisano 13 stycznia 2016 Autor Udostępnij #18 Napisano 13 stycznia 2016 Dzisiaj po raz pierwszy uruchomiłem raspberry.Zainstalowałem apache, mysql i php.Szkielet gotowy do dalszej obróbki. Link do komentarza
MrTomo Napisano 17 stycznia 2016 Autor Udostępnij #19 Napisano 17 stycznia 2016 (edytowany) Uruchomiłem automatyczne logowanie parametrów na raspberry.Zrobiłem to najprościej jak mogłem, byle ruszyło, bez wodotryskówCzas to pieniądz a czasu mam mało...Teraz w podobny sposób postaram się zrobić stronkę www.dopisałem (tj. w prosty sposób, www z wykresami) Edytowano 17 stycznia 2016 przez MrTomo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 17 stycznia 2016 Udostępnij #20 Napisano 17 stycznia 2016 Cytat Mogę się mylić, nie mam kamerki termowizynej. Rozwiń Kup pirometr, nawet najprostszy np. http://allegro.pl/pirometr-bezdotykowy-ter...5892945208.htmlDo porównań - bezcenny 1 Link do komentarza
MrTomo Napisano 17 stycznia 2016 Autor Udostępnij #21 Napisano 17 stycznia 2016 (edytowany) Cytat Kup pirometr, nawet najprostszy np. http://allegro.pl/pirometr-bezdotykowy-ter...5892945208.htmlDo porównań - bezcenny Rozwiń Myślałem o tym, ale jego dokładność jest trochę mała ?W Lidlu ma być z dokładnością do +- 0.5 stC ale już po 99 zetaedit - dokładność Edytowano 17 stycznia 2016 przez MrTomo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 17 stycznia 2016 Udostępnij #22 Napisano 17 stycznia 2016 Tak sobie myślę, że dla Twoich celów dokładność pomiaru 1% będzie aż nadto wystarczajaca, a ceny takich pirometrów to około 50zł. np. http://allegro.pl/pirometr-termometr-laser...5367539453.html Link do komentarza
BIGL Napisano 17 stycznia 2016 Udostępnij #23 Napisano 17 stycznia 2016 W ubiegłym tygodniu widziałem takie cuda w Biedronce - wiem że to nie jest górny lot , ale gdybyś był przy okazji to możesz sprawdzić. 1 Link do komentarza
MrTomo Napisano 17 stycznia 2016 Autor Udostępnij #24 Napisano 17 stycznia 2016 Logi pomału napływają.Wygląda, że jest git. Link do komentarza
PeZet Napisano 17 stycznia 2016 Udostępnij #25 Napisano 17 stycznia 2016 Rewelacja. Dobrze mieć w zasięgu kogoś, kto to obczaja.Pozdrowienia. Link do komentarza
MrTomo Napisano 17 stycznia 2016 Autor Udostępnij #26 Napisano 17 stycznia 2016 Cytat Rewelacja. Dobrze mieć w zasięgu kogoś, kto to obczaja.Pozdrowienia. Rozwiń Bez przesady... Generalnie bawię sie tym, żeby się trochę odstresować od codzienności Link do komentarza
MrTomo Napisano 19 stycznia 2016 Autor Udostępnij #27 Napisano 19 stycznia 2016 Się pochwalę.Kolejna odsłona.Pierwszy wykres poprzez www Następny krok to zrobić dostęp z zewnątrz i jak się uda to autosize do przeglądarki smartfona... Link do komentarza
PeZet Napisano 19 stycznia 2016 Udostępnij #28 Napisano 19 stycznia 2016 Wow. Szacunek. Czekamy na kolejny krok, czyli dostęp z zewnątrz. Link do komentarza
MrTomo Napisano 24 stycznia 2016 Autor Udostępnij #29 Napisano 24 stycznia 2016 Jestem już tuż, tuż o krok.Niestety tydzień wyjęty z życiorysu.Nawet dzisiaj "jednym okiem" jestem w robocie.Później postaram się krok po kroku opisać co, jak i gdzie zainstalowałem/skonfigurowałem/oprogramowałem. Link do komentarza
MrTomo Napisano 28 stycznia 2016 Autor Udostępnij #30 Napisano 28 stycznia 2016 Udało mi się uruchomić dostęp przez www.Na razie jest to wszystko wielka prowizorka, ale coś tam da się podpatrzeć.Mam jakiś punkt wyjścia.Teraz muszę poustawiać czujki temp. jak należy, skalibrować coby pokazywały dokładnie i można zacząć logować porządnie.Nad stronką w międzyczasie popracuję.Gdyby ktoś chciał się zalogować to na priv podam link i hasło i jakąś instrukcję. Link do komentarza
MrTomo Napisano 1 lutego 2016 Autor Udostępnij #31 Napisano 1 lutego 2016 Właśnie miałem zamiar rozpocząć kilku częściowy kroniko-instruktarz jak uruchomić raspberry pigdy spojrzałem na to i od dobrych kilku chwil zastanawiam się to co się działo między godz. 04:00 a 06:00? Te zęby to temp. zasilania kotła i powrotu z kotła.W kotle nie paliło się w tym momencie od dobrych kilku godzin. Link do komentarza
PeZet Napisano 1 lutego 2016 Udostępnij #32 Napisano 1 lutego 2016 Bardzo dziwne. Wygląda na jakąś "kłótnię" w obrębie komputera: jeden w górę, drugi w dół, do tego niemal w lustrzanym odbiciu.A prace serwisowe na serwerze/domenie mogłyby zaowocować takimi kwiatkami? Link do komentarza
BIGL Napisano 2 lutego 2016 Udostępnij #33 Napisano 2 lutego 2016 Może cofało się grawitacyjnie i sterownik włączał pompę (różnica powrót-zasilanie). U mnie czasem ciepełko cofnie się grawitacyjnie i nagrzeje kocioł. Nie jest to specjalnie uciążliwe i raczej rzadko się dzieje - częściej latem jak pompka podłogówki stoi itp. W tym roku planuję dołożyć wężownicę solarną więc i pewnie zawór klapowy 2" . Link do komentarza
MrTomo Napisano 2 lutego 2016 Autor Udostępnij #34 Napisano 2 lutego 2016 sęk w tym, że pompa się nie włączała w tym czasie (nie widzę na wykresie) Cytat A prace serwisowe na serwerze/domenie mogłyby zaowocować takimi kwiatkami? Rozwiń O tej porze wykonuję jedynie własny serwis Link do komentarza
MrTomo Napisano 2 lutego 2016 Autor Udostępnij #35 Napisano 2 lutego 2016 Cytat Może cofało się grawitacyjnie Rozwiń Możesz mieć rację.Nawet na pewno.Zapomniałem, że nie uruchomiłem czujki w baniaku 1 a przez ten baniak jest wymiana z kotłem.Zresztą widać to po temperaturach na wyjściach kotła.Tak - widzę teraz ten ruch!Może jednak warto wstawić tam jednak zawór klapowy. Link do komentarza
MrTomo Napisano 7 lutego 2016 Autor Udostępnij #36 Napisano 7 lutego 2016 Doszedłem chyba do końca.Zamontowałem czujki gdzie chciałem.Zajęło mi to wszystko chyba 3 tygodnie.Wychodzi na to, że obserwacje przeprowadzał będę dopiero w zimie...tej co przyjdzie w grudniu...Stan na dzisiaj: Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 7 lutego 2016 Udostępnij #37 Napisano 7 lutego 2016 Cytat Doszedłem chyba do końca. Rozwiń Brzmi to dwu znacznie jakby na to nie patrzeć Link do komentarza
MrTomo Napisano 7 lutego 2016 Autor Udostępnij #38 Napisano 7 lutego 2016 Zawsze dopatrzysz się czegoś w niczym Teraz krótki opis tego co trzeba mieć, żeby uruchomić raspberry.Część 1. Instalacja systemuJak już się ma sam minikomputer trzeba doposażyć go w zasilacz.Zalecają aby był to zasilacz o wydajności prądowej minimum 1000mA.Ten zasilacz będzie działał 24h na dobę - trzeba to wziąć pod uwagę.Ja wykorzystałem na razie ładowarkę telefoniczną o wydajności 750mA.Z portu USB nie korzystam - do moich zadań na razie wystarcza.Następna rzecz to dysk komputera.Ja korzystam z karty micro SD 8GBPo skompletowaniu sprzętu pora na załadowanie podstawowego systemu.Z pomocą przyjdzie diskimager do pobrania stąd:http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/Ten sam program pomoże nam potem zrobić backup obazu z karty do PCPotrzebna będzie jakaś przejściówka, która umożliwi podłączenie karty SD do komputera.Ja mam wbudowaną w laptopie.Następny krok to pobranie samego obrazu systemu:https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/Ja pobrałem RASPBIAN JESSIE.Oczywiście najlepiej pobrać zawsze najnowszą wersję.Pobrany obraz trzeba wypakować z ZIP-a a następnie za pomocą win32diskimager wczytać na kartę. Pozostaje włożyć kartę do minikomptera i włączyć zasilanie.Dobrze wcześniej odpisać MAC urządzenia i zarezerwować mu w serwrerze dhcp jakiś stały adres, żeby potem łatwo się było do niego zalogować.Do zalogowania przyda się narzędzie o nazwie Putty.Wybieramy połączenie po ssh i logujemy się do urządzenia jako użytkownik pi z domyślnym hasłem "raspberry" Teraz ważna rzecz - obraz zajmuje bodaj 3,5GB a system widzi wielkość systemu jako 4GB.Można to zweryfikować wpisująć w konsoli df -h Aby wykorzystać całą wielkość karty trzeba rozszerzyć rozmiar partycji pod linuxem.Jak to zrobić dobrze opisano tutaj:http://raspberrypi.stackexchange.com/quest...-root-partitionNajważniesze wskazówki: Cytat First make a backup of your SD Card using the instructions found here in case something goes wrong.From the command line or a terminal window enter the followingsudo fdisk /dev/mmcblk0then type p to list the partition tableyou should see three partitions. if you look in the last column labeled System you should haveW95 FAT32LinuxLinux Swapmake a note of the start number for partiton 2, you will need this later. though it will likely still be on the screen (just in case).next type d to delete a partition.You will then be prompted for the number of the partition you want to delete. In the case above you want to delete both the Linux and Linux swap partitions.So type 2then type d again and then type 3 to delete the swap partition.Now you can resize the main partition.type n to create a new partition.This new partition needs to be a primary partition so type p.Next enter 2 when prompted for a partition number.You will now be prompted for the first sector for the new partition. Enter the start number from the earlier step (the Linux partition)Next you will be prompted for the last sector you can just hit enter to accept the default which will utilize the remaining disk space.Type w to save the changes you have made.Next reboot the system with the following command:sudo rebootonce the system has reboot and you are back at the commandline enter the following command:sudo resize2fs /dev/mmcblk0p2Note: this can take a long time (depending on the card size and speed) be patient and let it finish so you do not mess up the file system and have to start from scratch.Once it is done reboot the system with the following command:sudo rebootYou can now verify that the system is using the full capacity of the SD Card by entering the following command:df -h Rozwiń To teraz można zrobić backup obrazu i zająć się doinstalowaniem narzędzi.W moim przypadku mysql i php.Ale to opiszę w kolejnej części 1 Link do komentarza
MrTomo Napisano 15 lutego 2016 Autor Udostępnij #39 Napisano 15 lutego 2016 Zrzut bieżący: Link do komentarza
MrTomo Napisano 21 lutego 2016 Autor Udostępnij #40 Napisano 21 lutego 2016 Po miesiącu logowania mam 16000 logów.I to chyba jest moment, od którego zacznę usuwać starsze logi niż miesiąc.Bo czy jest sens logować do bólu? chyba tylko, żeby stwierdzić w którym momencie zaczną się problemy z płynną obsługą wykresów.A tu trochę inne spojrzenie na c.o. Tu na żywo widzę co się loguje.To jakby dopracować graficznie, jakieś tło, może projekt c.o., to można by na jakimś tablecie-panelu powiesić na ścianie.Wtedy można by nawet tym posterować, przyciskiem oś załączyć lub wyłączyć.Ale to zostawię sobie na przyszłą zimę.Teraz już nowe tematy na horyzoncie Link do komentarza
PeZet Napisano 21 lutego 2016 Udostępnij #41 Napisano 21 lutego 2016 Bardzo przejrzyste. Pomysł dobry ze sterowaniem na ekranie. Czy to też postawiłeś na rasp...? Gify wgrałeś na rasp...? Bardzo ładne, interface z ludzką twarzą. Czy jest to bardzo pracochłonny interface?PS. Krótko i treściwie, bo w istocie mnie nie ma. Link do komentarza
MrTomo Napisano 27 lutego 2016 Autor Udostępnij #42 Napisano 27 lutego 2016 Cytat Bardzo przejrzyste. Pomysł dobry ze sterowaniem na ekranie. Czy to też postawiłeś na rasp...? Gify wgrałeś na rasp...? Rozwiń Nie - to aplikacja którą mogłem zbudować do sterownika.Z tej aplikacji idą logi do serwera mysql. Link do komentarza
MrTomo Napisano 8 maja 2016 Autor Udostępnij #43 Napisano 8 maja 2016 (edytowany) Trochę zaniedbałem temat ale wrócę tu w lipcu gdy będę robił poprawki. Cytat Naszkicowałem schemat.[attachment=23800:co.jpg] Rozwiń Panowie, pomóżcie jak rozwiązać teraz w tym układzie zasilanie pięterka.Pomysł mam taki, aby dołożyć na wyjściu bufora (w miejsce zasilania wężownicy dolnej zasobnika cwu) drugi ESBE i pompką za nim pchać wodę o temp ~30st na pięterko do rozdzielacza.Dlaczego tak?1. Z zasilania wężownicy nie korzystam, wolę spiąć je razem (wężownice) i będę miał z tego większy pożytek.2. Nie chcę mieć na górze pompki, do tego doprowadzałbym na górę temp. ~60-80 stC, to będą stratyAle może się mylę i lepiej dać ESBEi pompkę w rozdzielaczu?Jeśli tak to dlaczego?Na górę do rozdzielacza wystarczy dać CU22?PS oczywiście na piętrze podłogówka Edytowano 8 maja 2016 przez MrTomo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 5 grudnia 2016 Autor Udostępnij #44 Napisano 5 grudnia 2016 wow - dawno mnie tu nie było.W tym roku sporo przerobiłem, bo miałem w planie uruchomić podłogówkę na piętrze.Niestety nie zdążyłem z wylewką.logowanie uruchomiłem dzisiaj, działa połowicznie jak na prowizorkę przystało.Za to po półrocznej przerwie ruszyło wszystko prawie z marszu(poza tym, że zapomniałem haseł... )Mam jeszcze zaległy opis instalacji - ale pamiętam o tym. Link do komentarza
MrTomo Napisano 20 grudnia 2016 Autor Udostępnij #45 Napisano 20 grudnia 2016 (edytowany) Właśnie zdałem sobie sprawę, że woda w bojlerze wychładza mi się na potęgę mimo zaworu klapowego. Normalnie grawitacyjnie spierdziela gdzieś ciepełko. Myślałem, że to kiepska izolacja (jak dotykałem ręką to czuć było ciepło) Owinąłem go dodatkową warstwą (wata w folii aluminiowej) i efekt był taki, że przez noc wychłodził się do takiej samej temperatury - trwało to z godzinę dłużej , czyli usprawniłem układ o jakieś 8-10% ale i tak uciekło ponad 20 stC WTF myślę... Poprzedniej nocy zakręciłem główny zawór i efekt jak na wykresie. W ciągu 7,5 godziny temp. spadła o 5 stC To i tak cholera dużo Poprzednio o tyle spadała w około 3-3,5 godziny Zostaje zakręcać zawór co noc i jeszcze docieplić bojler ?? Edytowano 20 grudnia 2016 przez MrTomo drobiazgi (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 grudnia 2016 Udostępnij #46 Napisano 20 grudnia 2016 Piszesz zawór klapkowy znaczy się zwrotny, tak? A gdzie go masz zamontowanego, na powrocie czy na zasilaniu? Link do komentarza
MrTomo Napisano 20 grudnia 2016 Autor Udostępnij #47 Napisano 20 grudnia 2016 Na zasilaniu Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 grudnia 2016 Udostępnij #48 Napisano 21 grudnia 2016 Wydaje mi się , że powinien być na powrocie, bo powrót ma kontakt bezpośredni z piecem, zasilanie już nie bo ma na swojej drodze choćby zawór różnicowy albo pompkę. Link do komentarza
MrTomo Napisano 23 grudnia 2016 Autor Udostępnij #49 Napisano 23 grudnia 2016 Ale ciepło nie ucieka dołem tylko górą - pomimo zaworu. Link do komentarza
PeZet Napisano 23 grudnia 2016 Udostępnij #50 Napisano 23 grudnia 2016 A może ocieplenia baniaka zawsze za mało? U siebie to obserwuję: tym szybciej baniak traci ciepło, im wyższa jest w nim temperatura. Skądinąd jest to oczywiste, takie są prawa fizyki, ale wniosek z tego nasuwa mi się jeden, bańkę trzeba nieziemsko opatulić, by mocno nabita temperaturą, nie stygła. I nieprawdą jest, że to ciepło tracone dogrzewa dom, bo ono dogrzewa tylko kąt, w którym stoi baniak. 1 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się