Pomocnik Napisano 27 listopada 2015 Udostępnij #1 Napisano 27 listopada 2015 Czy opłaca się montować wentylację mechaniczną z rekuperacją w domu energooszczędnym, czy też po prostu spełniającym współczesne, wyśrubowane standardy termoizolacyjności? Otóż sprawa nie jest jednoznaczna... Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/a/19511-czy-oplaca-sie-montowac-wentylacje-mechaniczna-z-rekuperacja Link do komentarza
Gość miki Napisano 27 listopada 2015 Udostępnij #2 Napisano 27 listopada 2015 xJa polecam rekuperację dostępną na stronie ... Jeśli chodzi o alergie właśnie przy zastosowaniu rekuperacji nie ma możliwości nabawienia się schorzeń układu oddechowego. Urządzenie czyli rekuperator przefiltruje i oczyści ze wszystkich pyłów i zanieczyszczeń. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 27 listopada 2015 Udostępnij #3 Napisano 27 listopada 2015 Cytat xJa polecam rekuperację dostępną na stronie ... Jeśli chodzi o alergie właśnie przy zastosowaniu rekuperacji nie ma możliwości nabawienia się schorzeń układu oddechowego. Urządzenie czyli rekuperator przefiltruje i oczyści ze wszystkich pyłów i zanieczyszczeń. Rozwiń To już poważna gwarancja - z pewnością miliony alergików się ucieszą. Link do komentarza
bajbaga Napisano 27 listopada 2015 Udostępnij #4 Napisano 27 listopada 2015 To zależy tylko i wyłącznie od zastosowanych filtrów, a nie od "rodzaju" centrali. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 27 listopada 2015 Udostępnij #5 Napisano 27 listopada 2015 Cytat To zależy tylko i wyłącznie od zastosowanych filtrów, a nie od "rodzaju" centrali. Rozwiń Ten fakt celowo pominąłem bo Autor pogubił się chyba w Produkcie, który chciał "na szybko" zareklamować Link do komentarza
Gość NIE Napisano 22 marca 2016 Udostępnij #6 Napisano 22 marca 2016 Zaczyna się opłacać po 30latach, tylko czy będzie jeszcze działać ;P Link do komentarza
Gość Oszołom Napisano 2 czerwca 2016 Udostępnij #7 Napisano 2 czerwca 2016 A instalacja elektryczna się opłaca i po jakim czasie się zwraca? Link do komentarza
Gość Nestor Napisano 2 czerwca 2016 Udostępnij #8 Napisano 2 czerwca 2016 Czy się zwróci to nie wiadomo - podobnie jak solary, pompy ciepła, kotły, grzejniki i wszystko co wsadzamy do domu. Ja zamontowałem rekuperacje z jednego powodu - chcę powietrza. Niestety dzisiejsze domy to termosy,a co za tym idzie, bardzo mocno ograniczona wymiana powietrza. Rekuperacja na pewno w tej wymianie pomaga. Przy okazji pewnie coś w sezonie grzewczym zostanie mi w kieszeni z odzysku ciepła.Uważam, że takie pytania "czy się coś opłaca" są bez sensu. Dla jednego będzie to tylko kwestia opłacalności, a dla drugiego najważniejsze będą cechy użytkowe pewnych rozwiązań. Inni jeszcze coś kupią/zamontują, bo "sąsiad ma to i ja też zamontuję". Link do komentarza
Gość Pluto Napisano 2 czerwca 2016 Udostępnij #9 Napisano 2 czerwca 2016 Opłacalność montażu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła nie można rozpatrywać tylko pod względem finansowym, ponieważ zawsze to będzie nieopłacalne, mimo marketingowego nawijania makaronu na uszy.Taka wentylacja jest czymś dodanym, zapewniającym większy komfort mieszkania i przy okazji ograniczy straty ciepła. Za ten komfort trzeba zapłacić. Tak samo jak kupujemy tanie auto i droższe, jedno i drugie nas dowiezie do celu, ale komfort i osiągi będą miały różne. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 12 marca 2021 Udostępnij #10 Napisano 12 marca 2021 Odświeżę temat ciekawym materiałem filmowym. Obecnie wentylacja mechaniczna wypiera z rynku wentylację grawitacyjną z oczywistych dla mnie względów. Kolejnym krokiem jest tego rodzaju wentylacja z odzyskiem ciepła (dla ograniczenia strat ciepła na wentylacji) i jeszcze kolejnym jest uniwersalność rozwiązania. Mam tu na myśli możliwość montażu wentylacji decentralnej z odzyskiem ciepła w domu modernizowanym. A to już "gra warta świeczki" nawet dla sceptyków. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 6 sierpnia 2021 Udostępnij #11 Napisano 6 sierpnia 2021 Mam nowy materiał filmowy. W domu, o którym mowa w materiale filmowym, zamontowano centrale wentylacyjną o wydajności 520 m3/h w synergii z pompą ciepła i to wszystko zasilane jest prądem z 26 paneli PV na dachu. Efekt jest taki, że rachunki za prąd spadają praktycznie do "zera" a inwestycja zamortyzuje się szybko. Działania te sa przez inwestora płci pięknej przemyślane. Zapraszam do oglądania i przewija się też wspomniana inwestorka. Dla jasności - to nie ten Pan :). Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się