rustin Napisano 21 lutego 2015 #1 Napisano 21 lutego 2015 O zaletach i wadach cyrkulacji już się sporo naczytałem. Ogólnie chcę aby dom był prosty i tani w utrzymaniu. Hydraulika na pexach i kanalizacja już zrobiona. Policzyłem i od kuchni do kotłowni będzie ok 12m , +-1m , podobnie do łazienki na górze ok 13m , powiedzmy nie przekroczy 15m.Rury są w otulinie , takiej czerwonej , nie jest za gruba tak na moje ok ok 0,5-1cm. Szczerze mówiąc wolałbym nie robić cyrkulacji , bo w sumie za pierwszym razem tylko będzie zimna woda a naczynia i tak idą do zmywarki. Z drugiej strony nie chcę stać pod umywalką i czekać 1min na wodę.Zastanawiają mnie takie kwestie. Ile wody wyleci z kranu za nim poleci ciepła woda? Ile czasu trzeba czekać na ciepłą wodę w moim przypadku ?Po jakim czasie woda wystygnie w rurach ?
simluc Napisano 27 lutego 2015 #2 Napisano 27 lutego 2015 (edytowany) jakie fi wewnetrze rury? 16mm?to wtedy w 13m bedzie 2,6l przy cienkim strumieniu 30s, przy mocnym - 9l/min- 17 sekundotulina 1cm , lambda ile 0,04?powierzchnia boczna rury- 0,82 m24W/m2k czyli tu 3,28W na odcinek 13m2,6l o 1K to wydatek 3Whczyli po 10h temperatura spadnie o 11K (przez otuline wyleci 32,8 wH)jesli wladowales wode o temp 50oC to spadnie do 39 - nadal bedzie ciepla, ponizej 36,6- letniapytanie czy masz 1cm, czy 0,5 i jak dokladnie przylega ta otulinaprzy grubosci 0,5cm temperatura bedzie spadac dwukrotnie szybciej, czyli po 10h obnizy sie o 22K przy zasilaniu 50oC bedzie chlodna - 28oC, przy przy 45 do 17oC - zimna juzoptymalnym rozwiazaniem jest otulina o grubosci 2cm - spadek temperatury wody o 5K/10h-------------zbyt piekne by bylo prawdziwe3Wh wylatuje przy roznicy 1K miedzy woda w rurociagu a otoczeniemjesli woda ma 50oC a otoczenie 20oC to roznica wyjdzie 30Kczyli po 1h wyleci 90Wh, zatem temp wody wyrowna sie z temp otoczenia- po 1h wystygnie o 30K do 20oC.przy 2cm - w 2h temp wody zrowna sie z otoczeniem, po 1 godzinie spadnie do 35oC Edytowano 27 lutego 2015 przez simluc (zobacz historię edycji) 2
rustin Napisano 28 lutego 2015 Autor #3 Napisano 28 lutego 2015 Nie pamiętam dokładnie ale po wierzchu pex ma chyba 2cm. Sprawdzę jak będę na budowie.
stokrotka.35 Napisano 27 marca 2015 #4 Napisano 27 marca 2015 Ale z drugiej strony podłączając cyrkulację też trzeba się liczyć na straty ciepła w CWU.Wodę ciepłą masz z ...... ?
rustin Napisano 28 marca 2015 Autor #5 Napisano 28 marca 2015 Jeszcze nie mam Nie wiem skąd będzie ciepła. Albo pompa ciepła powietrza , ewentualnie z zasilania gazu jeżeli dom będzie nim ogrzewany
MrTomo Napisano 17 maja 2015 #6 Napisano 17 maja 2015 Cyrkulacja fajna rzecz ale tylko w komplecie a automatyką czyli np. 1. dajesz czujkę ruchu w łazience i jak wchodzisz to uruchamiasz cyrkulację 2. czasowo (okresowo) uruchamiasz cyrkulację w godzinach, kiedy przebywasz w domua w nocy korzystasz z czujki ruchuitp.
PeZet Napisano 17 maja 2015 #7 Napisano 17 maja 2015 Cytat Zastanawiają mnie takie kwestie. Ile wody wyleci z kranu za nim poleci ciepła woda? Ile czasu trzeba czekać na ciepłą wodę w moim przypadku ?Po jakim czasie woda wystygnie w rurach ? Rura pex 16 ma pojemność 0,113dm3/mb.12 metrów wody do spuszczenia z takiej rury to 1,4 litra.Standardowy przepływ wody w kranie to 10-15 dm3 na minutę.Przyjmijmy 10dm3/minutę.Wychodzi na to, że w kuchni postoisz 8 sekund nim zleci zimna.A w łazience na górze postoisz prawie 9 sekund.Dla niektórych to wieczność. Bo też w istocie pozory mogą mylić, to sporo czasu.Dolicz do tych metrów jeszcze kilka, bo po kotłowni rura wić się będzie i po pomieszczeniach docelowych.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 11 lutego 2016 #8 Napisano 11 lutego 2016 Zdecydowanie lepiej zrobić cyrkulację. Osobiście uważam, że powinna być standardem już przy 4-5 m rur. Ze sterowaniem można sobie łatwo poradzić, przyłączając pompę za pośrednictwem taniego i prostego programatora czasowego. takiego wkładanego do gniazdka. Cyrkulacji nie będzie on uruchamiał w nocy oraz w godzinach kiedy zwykle nie ma nas w domu. Jako rurkę pętli cyrkulacyjnej (powrót do zasobnika) warto ułożyć rurę jak najmniejszej średnicy, bo zmniejsza nam to pojemność pętli cyrkulacyjnej.
Qubacen Napisano 11 lutego 2016 #9 Napisano 11 lutego 2016 (edytowany) Cytat Zastanawiają mnie takie kwestie. Ile wody wyleci z kranu za nim poleci ciepła woda? Ile czasu trzeba czekać na ciepłą wodę w moim przypadku ?Po jakim czasie woda wystygnie w rurach ? Bardzo szybko stygnie woda - naprawdę bardzo...Ja czekam na wodę w kuchni właśnie 17 sekund - tyle potrzebuję aby zaczęła lecieć ciepła.Ja zrobiłem tak łącznik kołyskowy w kuchni który uruchamia pompę cyrkulacyjną w kotłowni - dorabiałem po budowie kawałek instalacji elektrycznej i kabel poprowadziłem na zewnątrz pod ociepleniem.P.S. W zeszłym sezonie miałem pompę podłączoną "czasowo" cyrkulacja działała od 5:20 do 5:50 i od 10 do 21 - żona nigdy nie miała zaplanowane kiedy akurat zechce korzystać z wody. Za duże straty ciepłej wody - cyrkulacja bardzo wychładza bojler. Stąd pomysł na włącznik. Myślałem o rozwiązaniu z czujkami/podłączeniem do włączników światła - ale łazienka na górze ma okno i kuchnia też więc światło odpadło, czujnik ruchu w kuchni to też uznałem bez sensu.... Edytowano 11 lutego 2016 przez Qubacen (zobacz historię edycji)
rustin Napisano 11 lutego 2016 Autor #10 Napisano 11 lutego 2016 czyli masz włącznik przy zlewie i na górze w łazience też przy umywalce ?
Qubacen Napisano 12 lutego 2016 #11 Napisano 12 lutego 2016 Cytat czyli masz włącznik przy zlewie i na górze w łazience też przy umywalce ? Tak. Mam w kuchni w okolicach zlewu oraz pociągnięty kabel do górnej łazienki (górna łazienka na razie jeszcze nie funkcjonuje). Łazienka dolna jest na tyle blisko kotłowni, że nie ma potrzeby cyrkulacji. A cha, poza tym pompa jest jeszcze podłączona pod taki programator czasowy (z casto za 10zł) co by, gdy by się zapomniało wyłączyć cyrkulacji to żeby odcinało po 22 do 5 rano.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 12 lutego 2016 #12 Napisano 12 lutego 2016 A dlaczego uznałeś czujnik ruchu za bezsensowne rozwiązanie? Trzeba go tylko ustawić na maksymalny czas załączenia (zwykle 5-7 minut), żeby nie katować pompy krótkimi załączeniami. Czujnik ruchu powinien być wygodniejszy niż zwykły włącznik.A co do programatora czasowego, to właśnie o takim prościutkim pisałem.PS. Czasem dodaje się jeszcze termostat z czujnikiem przylgowym na rurze.
aaaa Napisano 12 lutego 2016 #13 Napisano 12 lutego 2016 ja mam cyrkulację z takim prostym programatorem właśnie - mam ustawione okienka kiedy ma działać i dodatkowo w każdym okienku czas pracy/czas przerwy(do ustawienia)przez pewien czas testowałem bez cyrkulacji - tak jak jest teraz jest dużo lepiej i wygodniej.Wcześniej były też straty na odpuszczaniu zimnej wody przed myciem
rustin Napisano 12 lutego 2016 Autor #14 Napisano 12 lutego 2016 Z tym włącznikiem to chyba mało wygodne , trzeba za każdym razem włączać aby była ciepła woda.Jeżeli jest programator czasowy to podłącza się go w kotłowni i nie trzeba już żadnej instalacji elektrycznej w domu ?
aaaa Napisano 12 lutego 2016 #15 Napisano 12 lutego 2016 znam takich co sobie chwalą taki włącznik - pewnie wszystko jest kwestią przyzwyczajenia....tak - u mnie nie ma żadnych dodatkowych kabli, wszystko jest w kotłowni
Qubacen Napisano 12 lutego 2016 #16 Napisano 12 lutego 2016 Cytat Jeżeli jest programator czasowy to podłącza się go w kotłowni i nie trzeba już żadnej instalacji elektrycznej w domu ? Tak. Do tego wiele sterowników do piecy zarówno węglowych jak i gazowych ma już "wbudowaną" opcje cyrkulacji.- Ja zrobiłem tak a nie inaczej bo nie mam w sterowniku pieca takowej funkcji, bo programator mi się nie sprawdza. Bardzo duże straty ciepła są przy włączonej cyrkulacji. Dlatego włącznik. Cytat A dlaczego uznałeś czujnik ruchu za bezsensowne rozwiązanie? Dlatego, że chwilowo mam kuchnie otwartą na salon - czyli pompa i tak chodziłaby niemal non stop.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się