ELRAD-INSTAL Napisano 9 października 2014 Udostępnij #1 Napisano 9 października 2014 Witam: mam pytanieProwadzę firmę elektryczną ( kiedyś 10 lat pracowałem jako elektroinstalator w innej firmie postanowiłem otworzyć własną)nigdy nie zajmowałem się papierkową robotą z tąd pytanie.A mianowicie. zrobiłem instalacje w domu jednorodzinnym Przyłącze z którego teraz korzysta klient to przyłącze budowlane zasilone kablem YKY 5x10 ( od licznika na słupie energetycznym ziemią do rozdzielki budowlanej przed domem)Teraz tak klien chce tym samym kablem zasilić dom i tu moje pytanieCzy mogę tak po prostu odłączyć rozdzielke budowlaną i podlączyć tą w domui wypisać wniosek o stanie tech. instalacji czy najpierw muszę poinformować TAURON i w jaki sposób?Słyszałem że klient musi wypełnić nowy wniosek o przyłącze docelowe domuNie wiem w jaki sposób to rozwiązaćProsił bym o podpowiedzi Pozdrawiam Radosław Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 października 2014 Udostępnij #2 Napisano 9 października 2014 Ten twój klient to ZK posiada?Fakt zmiany "prądu budowlanego" na docelowy należy zgłosić w ZE a do tego musi mieć zrobiony odbiór domu. Link do komentarza
el-instalator Napisano 9 października 2014 Udostępnij #3 Napisano 9 października 2014 Dokładnie tak, jak napisał mhtyl. Zmiana przyłącza na docelowe wymaga zgłoszenia do ZE. Czy fizycznie da się wykorzystać istniejący kabel, tego nie wiem. ZE może wymyślić, że złacze docelowe (skrzynka z licznikiem) ma byc w innym miejscu niż tymczasowe. Najczęściej docelowe jest w linii ogrodzenia. No i kwestia mocy przyłaczeniowej jaką klient będzie chciał miec jako docelową. Może być zbyt duża dla tego kabla.A tak na marginesie, co ZE to inne wymagania, więc trzeba dowiadywać się u nich. Link do komentarza
ELRAD-INSTAL Napisano 9 października 2014 Autor Udostępnij #4 Napisano 9 października 2014 Teraz jest zabezpieczenie 3x25A moc 17.3 kW budowlanePrzewód YKY 5x10Moc przyłączeniowa zostanie taka sama nie bedzie zmianyA przewód specjalnie kupił 5x10 zeby już był do docelowego przyłączaBo kupować drugi raz 70m YKY 5x10 to nie mały wydatek Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 października 2014 Udostępnij #5 Napisano 9 października 2014 Cytat Teraz jest zabezpieczenie 3x25A moc 17.3 kW budowlanePrzewód YKY 5x10Moc przyłączeniowa zostanie taka sama nie bedzie zmianyA przewód specjalnie kupił 5x10 zeby już był do docelowego przyłączaBo kupować drugi raz 70m YKY 5x10 to nie mały wydatek Zabezpieczenie na okres budowy jest mniejsze niż docelowe, no chyba że Tauron ma inaczej.Czyli trzeba zgłosić do ZE.A czy ma już odbiór domu? Link do komentarza
ELRAD-INSTAL Napisano 9 października 2014 Autor Udostępnij #6 Napisano 9 października 2014 Odbioru domu nie ma jeszczeMa stan surowy zamkniętyi teraz nie wiem czy wziąść ten przewód z rozdzielki budowlanej i wpiąć go do tej w domu bo przeciez musi miec jakieś zasilanie i wypisać wniosek o stanie technicznym instalacji i czekać az ZE przyjedzie i zrobi nowe przyłącze czy mam czekać aż będzie nowe przylącze i dopiero to poprzepinać Link do komentarza
el-instalator Napisano 9 października 2014 Udostępnij #7 Napisano 9 października 2014 W praktyce przepiąć możesz, bo przecież plomby ZE są przy liczniku (w złączu). A czy zasilasz z tego rozdzielnice w domu czy przed domem, to co za różnica?Zrób tylko wszystko tak, aby w razie konieczności dało się zastąpić ten wprowadzony do domu kabel innym.A zabezpieczenie przedlicznikowe w złączu budowlanym jest zwykle na mniejszy prąd właśnie dlatego, że i zadeklarowana moc przyłaczeniowa jest zwykle mniejsza. Inna sprawa, że ZE traktują to zabezpieczenie głównie jako ogranicznik mocy, co w gruncie rzeczy jest głupotą i barbarzyństwem. Link do komentarza
ELRAD-INSTAL Napisano 9 października 2014 Autor Udostępnij #8 Napisano 9 października 2014 Ale ja nie zamierzam kaba 5x10 YDY zastępować innym:) przecież jest odpowiedniMinimalny przekrój żyły ochronnej to własnie 10^2 więc spełnia te wymaganieto nie jest 10m zeby zapłacić 200zł i dać nowy To jest 70m kabla dlatego napewno ten zostanie Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 października 2014 Udostępnij #9 Napisano 9 października 2014 Cytat Odbioru domu nie ma jeszczeMa stan surowy zamknięty Jak nie ma odbioru to może zapomnieć o zmianie taryfy z budowlanej na docelową. Cytat i teraz nie wiem czy wziąść ten przewód z rozdzielki budowlanej i wpiąć go do tej w domu bo przeciez musi miec jakieś zasilanie i wypisać wniosek o stanie technicznym instalacji i czekać az ZE przyjedzie i zrobi nowe przyłącze czy mam czekać aż będzie nowe przylącze i dopiero to poprzepinać Aby podpiąć dom możesz spokojnie podłączyć tym kablem co idzie ze skrzynki budowlanej.O stanie technicznym instalacji elektrycznej to będzie papierek potrzebny do odbioru, Z raczej tego nie wymaga. Cytat Witam: mam pytanieProwadzę firmę elektryczną ( kiedyś 10 lat pracowałem jako elektroinstalator w innej firmie postanowiłem otworzyć własną)nigdy nie zajmowałem się papierkową robotą z tąd pytanie. Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale żeby przez 10 lat pracy w zawodzie elektryka nie usłyszeć (nawet kątem ucha) o załatwianiu zmiany taryfy to jak dla mnie zakrawa na żart.I te pytania to są jakby pochodzące od laika a nie od kogoś kto zajmuje się tym zawodowo. Link do komentarza
ELRAD-INSTAL Napisano 9 października 2014 Autor Udostępnij #10 Napisano 9 października 2014 Jak byś 10lat tylko montował instalacje i rozdzielnie a szef by przyjezdżał na gotowo podłączyć zasilanie to też byś nic nie wiedział taki mamy kraj że nikt sie z Tobą nie podzieli z informacjami Link do komentarza
TINEK Napisano 9 października 2014 Udostępnij #11 Napisano 9 października 2014 Cytat Jak nie ma odbioru to może zapomnieć o zmianie taryfy z budowlanej na docelową. co kraj to obyczaj, w moim oddziale PGE by zmienić taryfę wymagają tynków (aby instalacja była zatynkowana), oraz by budynek był zamknięty (okna, drzwi), i bez problemu masz taryfę docelowąw sąsiednim powiecie, ten sam PGE ale inny oddział bez odbioru nie ma mowy, nie zmienią.A pewnie przepisy mają takie same Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 października 2014 Udostępnij #12 Napisano 9 października 2014 Widzisz, ja pracuję w firmie i robię jedną czynność związana z utrzymaniem torów, ale dużo wiem co dzieje i jak się dzieje w pokrewnych służbach związanych z ruchem pociągów czy automatyką, pomimo tego że to mnie nie dotyczy.Więc obracając się w danym środowisku nie wierzę , że działałeś jak automat. Przecież szef nie musiał Ci nic mówić, mogłeś porozmawiać z inwestorami, zleceniodawcami podczas wykonywania prac.Al dobra, mniejsza o to. Odpowiedź chyba masz zadowalająco na główne pytanie jakie zadałeś. Cytat co kraj to obyczaj, w moim oddziale PGE by zmienić taryfę wymagają tynków (aby instalacja była zatynkowana), oraz by budynek był zamknięty (okna, drzwi), i bez problemu masz taryfę docelowąw sąsiednim powiecie, ten sam PGE ale inny oddział bez odbioru nie ma mowy, nie zmienią.A pewnie przepisy mają takie same Zgadza się, ale takich jest w Polsce chyba na palcach jednej reki byś policzył.Nie chcą zmieniać wcześniej bez odbioru bo to przecież dla ZE niezła kasa za frajer idzie.Nie używając prądu budowlanego płacisz co dwa miesiące lub co miesiąc niezły haracz.Bo wiadomo, od zrobienia tynków do odbioru może w niektórych przypadkach minąć nawet kilka lat, ile to kasy ucieknie dla ZE. Link do komentarza
ELRAD-INSTAL Napisano 9 października 2014 Autor Udostępnij #13 Napisano 9 października 2014 Wiesz to były budynki szefa:) on je budował od podstaw i gotowe pod klucz sprzedawał także nie było szans zeby cokolwiek sie dowiedziec. A było takie tempo ze 2-3 robilismy miesiecznie. Zamówienia na domy ma na kilka lat he Link do komentarza
TINEK Napisano 9 października 2014 Udostępnij #14 Napisano 9 października 2014 Cytat Zgadza się, ale takich jest w Polsce chyba na palcach jednej reki byś policzył.Nie chcą zmieniać wcześniej bez odbioru bo to przecież dla ZE niezła kasa za frajer idzie.Nie używając prądu budowlanego płacisz co dwa miesiące lub co miesiąc niezły haracz.Bo wiadomo, od zrobienia tynków do odbioru może w niektórych przypadkach minąć nawet kilka lat, ile to kasy ucieknie dla ZE. znaczy, że mnie się trafiło masz rację, u mnie od tynków do zakończenia minęły 3 lata, trochę kasy im uciekło a ja zaoszczędziłem Link do komentarza
retrofood Napisano 10 października 2014 Udostępnij #15 Napisano 10 października 2014 Cytat Fakt zmiany "prądu budowlanego" na docelowy należy zgłosić w ZE a do tego musi mieć zrobiony odbiór domu. Nie musi.Polecam lekturęZ C11 na G 11 bez odbioru - Zmiana tzw.taryfy Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 października 2014 Udostępnij #16 Napisano 11 października 2014 Ale ta zmiana to nie wygląda tak różowo. I nie jest jednoznacznie napisane (albo ja się nie doczytałem) kiedy i jak zmienia Tauron taryfę. Cytat Ja wysłałem maila i dostałem odpowiedź. Potrzebna kopia wniosku o odbiór budynku + stan licznika +wiosek o zmianę taryfy. Zobaczymy czy to wystarczy. Ostatni wpis z tamtego tematu jest jak najbardziej czytelny (znaczy się bardzo wyjaśniający) ale te nie wiadomo czy taryfa została zmieniona. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się