Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Mam taką sprawę. Teściowie stawiają sobie na ogródku piec chlebowy z cegły szamotkowej (na zdjęciu). Chodzi o to, że kopuła będzie jeszcze ocieplona i tu moje pytanie. Czym to wytynkować, aby przetrwało deszcze i zimy. Dodam, że piec jest jeszcze w trakcie schnięcia i mam jeszcze chwilę wolnego na ustalenie materiałów do wykończenia.

Dzięki za pomoc.

DSC01446.jpg

Edytowano przez arrowek (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Czym będziesz ocieplał ?
Pewnie wełną ?
Tak czy siak konstrukcja jest źle zrobiona.
Cegła szamotowa jest odporna na ogień ale absolutnie nie da sobie rady z warunkami pogodowymi - nałożenie tynku też nic nie da bo cegła pracuje pod wpływem ciepła, dlatego położenie tynku nic nie da - bo popęka po pierwszym paleniu.
Zaprawy szamotowe są dobre ale na ogień i do uszczelniania komina (wewnątrz otworów spalinowych) - ale absolutnie się nie nadają na zewnątrz !

Ale ja nie jestem zdunem

Ja bym to zrobił tak - szczelina 2 - 2,5cm między szamotem a na chwilę obecną "niewidoczną" obmurówką z 6,5cm cegły - do tej obmurówki pod szamotem dociąłbym 1/4 cegły by wypełnić przestrzeń.
Cegłę czerowna pełną na tzw sztorc ( można cegłę też przeciąć na pół - lepszy łuk/więcej roboty) - resztę tak jak mówiłem by przykryć całą kopułę szamotu i wejście na chleb też - rozumiem, że ujście dymu z przodu - wymurować komin - może być z cegły czerwonej pełnej.
Tą przestrzeń 2cm wypełnić albo wełną ognioodporną ( najłatwiej - można po niej murować tą cegłę "połówkę")
O takiej wełnie myślę - sprawdziłem organoleptycznie - niepalna icon_smile.gif


Albo wypełnić przestrzeń piaskiem - można go ułożyć na mokro - i wtedy obmurować połówką.
Wtedy cegłę już można obtynkować ( ja bym proponował tynk wapienny albo na białym cemencie - kolorystycznie by pasowało) - i masz dobrą konstrukcję trzymającą temperaturę
Tak poza tym bardzo ładnie obmurowane

Mnie uczyli, że do pieca chlebowego ma wejść 6 bochenków chleba - wtedy jest to opłacalny wypiek ( samo rozgrzewanie pieca to 2-3h)
Twój piec sądząc po wymiarach będzie raczej służył do wypieku pizzy. 50cm w środku to ciut za mało na chleb wiejski - chyba że w brytfankach razowy jakiś - brak miejsca na popiół i żar w środku.
Ale z drugiej strony 2-3minuty i pizza gotowa - w 15 minut można ich 5-7 upiec - w sam raz na rodzinne przyjęcie icon_smile.gif

Edytowano przez Draagon (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
  • 4 miesiące temu...
Jeśli jeszcze nie zakończona budowa pieca to lepszym pomysłem jest MATY Z WŁÓKNA CERAMICZNEGO. Wełna użyta na zewnątrz ma to do siebie że kondensuje wilgoć. W warunkach np. mrozu para wodna rozsadzą kopułę zewnętrzną a sama woda zamarzająca w wełnie ją niszczy. Można kopułę zewnętrzną zrobić z cegieł co kolega wyżej radzi jak i z betonu za zbrojonego siatką np. o oczkach 1,5- 2 cm. Jeśli zrobisz beton plastyczny o odpowiednim dobraniu cementu jak i kruszywa możesz pokusić się o nadanie kopule ozdobnego kształtu jak i jakiś wzorów itp. I to pomalować przetrzeć suchym pigmentem z dodatkiem impregnatu hydrofobowego a na koniec jeszcze ze dwa razy przemalować ów impregnatem. Na spód pieca proponuję jako izolacje tłuczone szkło 10 - 15 CM . Butelki itp. Edytowano przez Feniks (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

A ja myślę, że trzeba by podpatrzeć jak to było robione przez dziesięciolecia.
Po co wymyślać coś na nowo?


Więc opisz technologię jaka proponujesz ;)

Technika w każdym temacie idzie do przodu i udoskonalamy jak same dziedziny tak i materiały. Wiec nie znaczy ze gorzej. Proponuję sprzedać auto i jeździć furmanka tak będzie tradycyjnie i kulturowo ;)
Link do komentarza
  • 8 miesiące temu...
Stokrotka... z mini wędzarnią to nie najlepszy pomysł. To jak miniaturka lokomotywy. Jeździć będzie ale czy wagony z węglem pociągnie ? Tak samo jest z mini wędzarnią. Więcej okopcisz, przypalisz, upieczesz jak to będzie uwędzone.

A taki to piec chlebowy wykonałem w ramach licytacji na rzecz pewnego forum. Dziś wspawam szyber i zastawka do pieca
( drzwiczki) no i jeszcze do wykonania logo forum icon_smile.gif . Serce pieca zrobione z cegły klasy 400.

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...