Skocz do zawartości

Podłoga na legarach – krok po kroku

Pomocnik

Recommended Posts

• 4 lata temu...
Gość Grzegorz
Do jakiej wysokości legara należy układać wełnę? Na różnych forach piszą, że do 2/3 wysokości legara celem zrobienia luki wentylacyjnej. Tutaj na zdjęciu widać, że wełna wystaje ponad legar.
9 godzin temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał:

Zależy czy to strop między-piętrowy czy na poddaszu - wełna pełni wtedy inną rolę (wyciszenie albo izolację termiczną) - wentylacja może być uzasadniona na poddaszu.

Polemizuję - szczelina wentylacyjna powinna być między deskami podłogowymi a wełną (no i mieć ujście przy ścianie). I nie ma to znaczenia, gdzie jest strop, tylko - czy jest podłoga (deski, klepka na osb, czy cokolwiek na legarach), a pod nią wełna . Chyba, że podłoga jest zupełnie przewiewna i pozwoli wyparować ewentualnej wilgoci z wełny i nie została w podłodze.

Gość Grzegorz
Strop jest wylany betonem. Chcę zrobić na poddaszu jedynie ślepą podłogę, żeby docieplić strop i móc coś tam trzymać (przysłowiowa "graciarnia"). A że trochę metrów tego poddasza jest (180 m2), a ceny materiałów są wysokie, więc chciałbym zrobić to tak, żeby potem nie narzekać.
  • 5 miesiące temu...
Gość Yaras12
Witam.Chcialbym zrobić podłogę na poddaszu żeby to użytkować. Budynek ma ok.40lat strop 9cm.jest zbrojony.Architekt mówi że można tylko zrobic podłogę z legarow i płyty osb. Proszę doradzcie mi jaka grubość legarow jaka płyta,wełna,rozstaw itd. Poddasze ma 9.5m*12m.Wyszly 4 pokoje 4*4.Łazienka i garderoba.Mam otwor na okno balkonowe i do dyspozycji 15cm.
  • 1 rok temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Przepisy ppoż. mówią, że tak blisko granicy nie wolno stawiać domu. O płocie niczego nie mówią.  A skoro dom się jednak postawił, to niech teraz dom się martwi przepisami. Płot nie musi.
    • Najwyższy czas zlikwidować tę służebność, niestety to droga sadowa. Pamiętaj jednak, ze działka ze służebnością mocno zmniejsza swoją wartość.
    • Nie mam zamiaru się gniewać z sąsiadem, ma służebność nie wiadomo po co, ponieważ posuada swój własny wjazd z innej strony i dodatkowo nie respektuje żadnych zasad mimo rozmów z nim. Przekracza służebność, obiecuje że nie będzie tego robił a za chwilę jest to samo
    • U mnie było podobnie. Działki po bokach ogrodzone, bez zgody właścicieli abym mógł do swojej działki doprowadzić media, nie naruszając tych ich. Wymyśliłem że zrobię toew tej drodze ze służebnością. Kosztowało mnie ogromne ilości alkohol aby się integrować, kupowanie roślin fajnych do nasadzenia w miejscu odkładanych przez koparkę z wykopu ziemi, pogodzenia się że kiedy już za swoją ciężką kasę zrobiłem dojazd, wciąż parkowali mi on i jego goście pod bramą wjazdową, że nie mogłem wyjeżdżać i musiałem prosić aby mi na to pozwoli. Nauczyłem się jednego. Nigdy! Nigdy nie kupiłbym więcej działki, do której dostęp miałbym tylko wtedy, gdy ktoś mi na to pozwoli.     Nie gniewaj się z sąsiadem. Zgodzę daj na sprawy mało istotne. Trawa odrośnie. Rośliny nasadzisz. Ale będziesz miał pewność że kiedy pojedziesz na narty, do Egiptu latem, czy teściów odwiedzić na Wielkanoc, sąsiad zajrzy czy ktoś się nie szwęda na posesji, podkarmi kota, a nawet gdy zaufasz i się zaprzyjaźnisz - podleje w domu kwiaty 
    • Dla większości inwestorów dach to pokrycie. Dlatego interesuje ich głównie kolor i wzór blachy czy dachówki. Ukryta pod pokryciem konstrukcja, najczęściej w postaci drewnianej więźby, już tak ciekawa nie jest, a to właśnie ona ma zasadniczy wpływ na trwałość dachu i bezpieczeństwo domowników. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/dachy/baza-wiedzy/51002-wiezba-dachowa-wazny-element-dachu
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...