Skocz do zawartości

LetKA 2014 - sprawy organizacyjne, atrakcje

Recommended Posts

Napisano
To Houston poproszę o przyspieszania tego odliczania
Napisano
No dobra ... drogą kompromisu (ukłon w stronę oficjalnej części icon_biggrin.gif ) niech będzie do soboty , więc tak : wtorek-4, środa-3, czwartek-2, piątek -1 ... czyli na dziś jest icon_biggrin.gif

Napisano
Bożenko ... skoro Cie tu capnęłam, weź mi trzaśnij na priv o której mam być u Ciebie w piątek i standardowo adresik dla gps'a bo moja skleroza nie pozwala sobie przypomnieć icon_redface.gif
Napisano
Cytat

Bożenko ... skoro Cie tu capnęłam, weź mi trzaśnij na priv o której mam być u Ciebie w piątek i standardowo adresik dla gps'a bo moja skleroza nie pozwala sobie przypomnieć icon_redface.gif

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif Poszło icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

No dobra ... drogą kompromisu (ukłon w stronę oficjalnej części icon_biggrin.gif ) niech będzie do soboty , więc tak : wtorek-4, środa-3, czwartek-2, piątek -1 ... czyli na dziś jest icon_biggrin.gif

ja tam nie lubie kompromisów. Melduję się w piątek w południe w Ruścu i do tego odliczam. Dosyć fałszowania ;)
Napisano
Cytat

No, kochani ..... jutro o tej porze pewnie będę biegała ....
po mieszkaniu krzycząc : "jeeeezzzzuuuuu .... nie mam się w co ubrać !!!!"

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

już pojutrze się spotykamy :yahoo:

O Boszszsz... ze mnie to jednak kiepski egzemplarz żeński...
Teraz zabieram się za pakowanie i jakby nie Twój wpis, to bym pewnie cale tak nie powiedziała :-) icon_lol.gif
Napisano
Cytat

O Boszszsz... ze mnie to jednak kiepski egzemplarz żeński...
Teraz zabieram się za pakowanie i jakby nie Twój wpis, to bym pewnie cale tak nie powiedziała :-) icon_lol.gif

ja też zabieram się zaraz za pakowanie, dopiero teraz , i nadal nie wiem co mam spakować icon_rolleyes.gif
za oknem chmury, zimno .... aż trudno uwierzyć, że mają byc upały jutro i pojutrze icon_eek.gif
Napisano
Cytat

ja też zabieram się zaraz za pakowanie, dopiero teraz , i nadal nie wiem co mam spakować icon_rolleyes.gif
za oknem chmury, zimno .... aż trudno uwierzyć, że mają byc upały jutro i pojutrze icon_eek.gif

W bagażniku zmieszczą się ze dwie walizy, przełożysz je do cieszynianki, w rzaie czego będziesz siedziała na walizce icon_mrgreen.gif
Do jednej walizki (mniejszej) letnie, do drugiej jesienne, albo wiosenne - dasz radę icon_lol.gif
Buty (wszystkie) można wrzucić luzem icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

W bagażniku zmieszczą się ze dwie walizy, przełożysz je do cieszynianki, w rzaie czego będziesz siedziała na walizce icon_mrgreen.gif
Do jednej walizki (mniejszej) letnie, do drugiej jesienne, albo wiosenne - dasz radę icon_lol.gif
Buty (wszystkie) można wrzucić luzem icon_rolleyes.gif

Kpij, kpij icon_razz.gif
Ty myślisz, że kobiecie to tak prosto spakować ciepłe i letnie do jednej kabinówki icon_razz.gif icon_lol.gif
Napisano
Cytat

A u nas słoneczko!
Ja już spakowana - w jedną torbę się zmieściłam!! :-)
Czekam jeszcze tylko, aż się pranie skończy i wyruszam!
Napisano
Cytat

My wlasnie wyjechalismy icon_smile.gif

szerokiej drogi.

W Częstochowie macie 2 utrudnienia i jakieś 20 min w plecy

Malują wiadukt kolejowy na wlocie do Częstochowy oraz na wylocie przy Castoramie i MCDonaldsach macie budowę skrzyżowania bezkolizyjnego Jana Pawła II z Trasą. Więc proszę uzbroić się w cierpliwość icon_smile.gif

Aha gdzie mam to wypakować?

Napisano
dzieki Michal na trasie bardzo duzo tirow-a zaraz bedziemy w Czestochowie....
Napisano
Cytat

Nie bylo tak zle- o tej porze luzik

znaczy.. już dojechaliśta? icon_smile.gif

Cytat

No, kochani ..... jutro o tej porze pewnie będę biegała ....

po mieszkaniu krzycząc : "jeeeezzzzuuuuu .... nie mam się w co ubrać !!!!"

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

o to to.. jutro na pewno tak będzie.. icon_biggrin.gif
Napisano
Aga no prawie prawie- kierowca odpowiedni to szybko idzie...
Napisano
No Kochani to już czas z netu pójść do realu icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam, mam ogólnie ciężką sytuację. Pojechałem na wycenę dokończenia elewacji gdzie klientka sama kleiła styropian i zaciągnęła siatkę po oględzinach i sprawdzeniu ścian na tyle ile poziomica pozwolił zrobiłem i ogólnie za ciekawie nie wyglądało ale stwierdziliśmy że jest do przejścia. Zrobiłem wycenę wszystko pasowało, podpisaliśmy umowę i zaczęliśmy działać. W umowie było: gruntowanie catego domu jednorodzinnego potozenie kleju obróbka okien/drzwi wklejenie listew przyokiennych montaz parapetów na pietrze prace dodatkowe m.in. wklejenie siatki z wtókna szklanego wklejenie naroiników wyrównanie nierównosci, zatopienie siatki w nowej warstwie kleju położenie tynku silikonowego kolor biały i opaska kolor antracyt wykonanie cokoły tynkiem mozaikowym kolor antracyt uporzadkowanie miejsca pracy do stanu zastanego przy przekazaniu lokalu przez Zamawiajacego w dniu rozpoczecia prac. inne prace niezbedne do wykonania elewacji zewnetrznej.   Na ścianach miały być 3 czarne paski po 2cm to złapaliśmy poziom od jej wstawionych narożników i obrabialiśmy glify w oknach żeby było wszędzie po równo czyli po położeniu struktury rama była by widoczna w okolicach 3 cm. Po czym po paru dniach przyjeżdża i twierdzi że jej się to niepodoba bo rama musi być widoczna na 5 cm to wklejony styropian co kleiliśmy był do oderwania i narożniki do poprawienia. I teraz zaczyna się problem taki że: 1 w umowie jest wkleić narożniki a wyszło na to że chce mieć ramy w oknach widoczne na 5 cm czyli trzeba było zrywać jeszcze jej narożniki i wszystko od nowa zamiast wkleić narożniki musieliśmy najpierw poprawić później wstawić od nowa oczywiście ściany nie mają ani płaszczyzną ani pionów.  2 w umowie jest wyrównać nierówności a nie wyprostować dla mnie to jest duża różnica  na łacie 2 m ściana z pionu ucieka od 1,5cm w górę to to jest nawet niemożliwe technicznie do wykonania ściany już są poza jakimi kolwiek normami a w umowie jest płatność po odbiorze kierownika. Człowiek głupi nie przemyślał tego bo nie miałem jak sprawdzić całego domu bez rusztowania. Jedna ściana poszła jakoś to wygląda. Po przejściu na następną zaczęły się schody to samo narożniki do wyrwania i wstawienia od nowa piony odchodziły od styropianu po 1-2cm czyli automatycznie między jednym a drugim oknem robiła się luka na 3-6 cm. Ile się dalo to WYRÓWNALIŚMY to i oczywiście klientka przyjeżdża i z pytaniem dlaczego na narożniku jest łuk jak żeby wyciągnąć ten narożnik znowu trzeba dokładać 3-4 cm kleju. Klientka stwierdziła że mogliśmy wkleić 2cm styropianu co by jeszcze gorzej wyglądało i ściana jeszcze bardziej by falowała ale dobra coś tam robimy dalej i zaczyna mi śmierdzieć ta sprawa. Koniec końców zrobiliśmy pół drugiej ściany w tynku druga połowa w kleju i podkładzie. Zdążyliśmy jeszcze przejść na drugi szczyć żeby przeszpachlowac i tam jeszcze gorzej zero pionów, płaszczyzn i dodatkowo dołki na parę cm. Czas leciał nam już terminu zaczynało brakować i zacząłem się bać że pieniędzy nie dostanę bo ta elewacja odbioru nie przejdzie. Więc zrobiłem protokół i aneks do umowy. Treść protokołu: Roboty zostały wstrzymane w dniu 17.09.2025 r. z uwagi na stwierdzone wady podłoża. Na budowę Wykonawca przystąpił po wcześniejszym, samodzielnym przyklejeniu styropianu, zaciągnięciu siatką i wklejeniu narożników przez Inwestora. Prace te zostały wykonane w sposób niezgodny z zasadami sztuki budowlanej – widoczne są liczne wady, w tym brak pionów, krzywe płaszczyzny, narożniki osadzone łukiem oraz elementy nachodzące na ramy okienne. Wady te mają wpływ na efekt końcowy wykonywanych robót. Wykonawca podejmował próby sprawdzenia jakości i wytrzymałości wcześniejszych prac, jednak Inwestor nie wyraził zgody na odkucie fragmentu siatki i kleju na innych ścianach. Na częściowo sprawdzonym fragmencie klej ulegał kruszeniu. Inwestor nie udzielił również jednoznacznej informacji, kiedy dokładnie zakończył wykonywanie własnych prac, co uniemożliwiło ocenę, jak długo ściany pozostawały zaciągnięte klejem i siatką.       Treść aneksu    1. Strony zgodnie oświadczają, że przed rozpoczęciem oraz w trakcie prac przez Wykonawcę, Zamawiający samodzielnie przykleił warstwę styropianu, wykonał zbrojenie z siatką i klejem, przy czym: • narożniki budynku nie zostały wykonane w pionie, • ściany nie trzymają linii ani płaszczyzny, • istniejące odchylenia przekraczają normy dopuszczalne dla systemów ociepleń ETICS. 2. Wady te zostały również potwierdzone w trakcie prowadzonych robót. 3. Zamawiający ma świadomość, że powyższe wady nie mogą zostać całkowicie usunięte w ramach robót objętych umową, a Wykonawca nie ponosi odpowiedzialności za efekt końcowy wynikający z wcześniej wykonanych robót. ⸻ § 2. Zakres odpowiedzialności Wykonawcy 1. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania jedynie wyrównania powierzchni ścian klejem w zakresie umożliwiającym położenie warstwy tynku cienkowarstwowego. 2. Wyrównywanie i prostowanie powierzchni ścian powyżej 3 mm jest niezgodne z technologią systemów ETICS i nie wchodzi w zakres niniejszej umowy. 3. Wykonawca nie odpowiada za: • geometrię budynku (pionowość narożników, liniowość ścian, zachowanie płaszczyzn), • widoczne po wykonaniu tynku odchylenia wynikające z prac wykonanych wcześniej przez Zamawiającego, • odbiór robót przez kierownika budowy, jeżeli stwierdzi on odchylenia poza normą, których nie dało się usunąć zgodnie z zakresem umowy. ⸻ § 3. Oświadczenia Zamawiającego 1. Zamawiający potwierdza, że został poinformowany o istniejących wadach i konsekwencjach estetycznych.2. Zamawiający akceptuje, że mimo dołożenia należytej staranności przez Wykonawcę, efekt końcowy może nie spełniać standardów równych, prostych i zgodnych z normami powierzchni elewacyjnych.    wysłane z prośbą o podpisanie.  Na co dostałem taką odpowiedź    1. Umowa zawarta w dniu  6 lipca 2025 przewidywała realizację całości prac elewacyjnych w terminie od dnia 5 sierpnia 2025 r. do dnia 10 września 2025 r. Termin ten został przez Pana przyjęty i uzgodniony jako wystarczający do prawidłowej realizacji zlecenia. 2. Pomimo upływu umownego terminu prace nie zostały wykonane. Wykazałam się jednak dobrą wolą i pismem z dnia 19 września 2025, wyznaczyłam Panu dodatkowy termin do dnia 30 września 2025 r. na dokończenie prac. 3. Zamiast podjęcia działań, przesłał Pan projekt aneksu, który w sposób jednostronny i całkowicie zmieniający treść umowy przenosi odpowiedzialność za realizację robót na zamawiającego. Oświadczam, że nie wyrażam zgody na podpisanie aneksu, a jego treść nie wywołuje żadnych skutków prawnych. 4. Przed zawarciem umowy znał Pan stan budynku i nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń. Podjął się Pan wykonania pełnego zakresu robót wymienionych w umowie i rozpoczął ich realizację, tym samym przyjmując odpowiedzialność za ich prawidłowe wykonanie. 5. Obecnie, pomimo ustnych deklaracji, nie stawia się Pan na budowie, zaprzestał Pan wykonywania prac, nie odbiera Pan telefonów ani nie wskazał żadnego uzasadnienia dla swojego zaniechania. Jest to równoznaczne z rażącym naruszeniem postanowień umowy. 6. Informuję, że jeżeli prace nie zostaną zakończone do dnia 30 września 2025 r., skorzystam z prawa do odstąpienia od umowy z Pana winy. Zastrzegam sobie również możliwość dochodzenia kary umownej przewidzianej w umowie oraz powierzenia dokończenia prac innemu wykonawcy na Pana koszt i ryzyko, zgodnie z art. 636 §1 k.c.   Już nie wspomnie o tym jak pytałem kiedy skończyli robić tą elewację żeby jakoś się do tego przygotować odpowiedź brzmiała 2 ściny dawno 2 ściany niedawno. Przy próbie sprawdzenia podłoża na kolejnej ścianie wycięliśmy siatkę bo jak mocniej się przycisnęło ręką to było słychać jak klej strzela i jak zobaczyła wyrwany kawałek siatki 15x15 to wielki hałas o to. Później w jednym miejscu nacisnąłem palcem i klej zaczął się kruszyć i to samo hałas że robimy prace ,,odkrywkowe” I pytanie brzmi jak to ugryźć żeby z tej umowy zrezygnować dołączę parę zdjęć jak to wyglądało a jak wygląda
    • O instalacji hybrydowej nie pomyślałem, ale tak, to może być ciekawa opcja - ale rzecz jasna diabeł tkwi w szczegółach. Bez większej ilości szczegółów, trudno cokolwiek więcej powiedzieć
    • Ćwierćwałki z tworzywa są nawet w marketach budowlanych. Taki ćwierćwałek można wkleić na świeżo ułożony silikon. Przy tej okazji wypełnia się nim szpary. Dłużej pozostanie to estetyczne niż sama faseta uformowana z silikonu.
    • Deski pod papą są dobrze zakonserwowane, bo smród z papy skutecznie trzymał wszelkie żyjątka na większą odległość. Szkoda je teraz  wyrzucać.     Dokładnie tak. OSB muszą leżeć już równiutko, a kwestia co pod nimi to już w zależności od potrzeb. Z tym że OSB 12 mm to chyba za mało. Będą mało sztywne.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...