Skocz do zawartości

Pekniecie posadzki w kuchni


Recommended Posts

Witam.
U mnie w kuchni są pęknięcia takie jak na zdjęciach. Są prostoliniowe i jest ich 2 w jedną stronę po całej długości i 3 w drugą po całej szerokości, nie ma przesunięć a tylko lekkie różnice wysokości jak się głaska palcem. Chce zrobić remont kuchni żeby jak najmniej zakurzyć i planuje położyć płytki na płytki. Na ścianie nie ma problemu jest ok. Ale ta podłoga mnie trochę martwi, wylewka ma z 20 lat a nie pamiętam dokładnie kiedy się te pęknięcia pojawiły nigdzie więcej w domu ich nie ma. Na pewno nie ma w niej zbrojenia ani styropianu. Pod kuchnią jest pomieszczenie gospodarcze.

Kucie całej wylewki nie wchodzi w grę ewentualnie samych płytek. I naprawa pęknięć. Ale jakie materiały?

Myślałem ze może jakaś hydro izolacja by pomogła, jest przecież elastyczna i może wtedy nowe płytki by nie popękały.
Na pęknięcia to żywice epoksydową, ale jest ich tak dużo że ... i ceny też mają zróżnicowane.


Proszę o jakąś poradę
Mam trochę doświadczenia w branży wiec myślę że jak ktoś mi trochę doradzi to sobie poradzę.

Pozdrawiam i z góry dzieki

DSC01446.jpg


DSC01446.jpg

Link do komentarza
Gość mhtyl
Co do ewentualnych pęknięć posadzki to sprawdź na dale w tym pomieszczeniu gospodarczym czy tam strop nie jest popękany.
Na te stare płytki nowe możesz położyć. Poleciłbym bym użycie kleju elastycznego do płytek.
I jeszcze jedno zanim płytki będziesz kład to należałoby położyć warstwę szczepną na te stare aby klej miał się czego trzymać.
Link do komentarza
wymiary tej kuchni
jakie dylatacje
co jest poniżej przekrój warstw obiektu

a może się po prostu zdylatowało i tyle
jak pęknięcie tylko wierzchem a nie na wskroś to z reguły nie ma się czym martwić
PS
hydroizolacje nie służą do maskowania pęknięć konstrukcji
tylko jak nazwa głosi
do izolowania przed wodą
i nie mają żadnego wpływu na pękanie - dylatowanie się powierzchni nad nimi
Link do komentarza
Gość mhtyl
Cytat

robione to było 20 lat temu to pewnie dylatacji nie ma żadnych. Strop z 10cm, 15cm gruzu i chyba 5 może 6 cm wylewki taki jest przekruj.


Co TY piszesz? Jaki gruz na stropie! Tylko idiota by dawał gruz na strop, nawet w tamtych czasach do fundamentu nie dawali gruzu tylko kamień polny, a Ty piszesz o gruzie? i to jeszcze w stropie i co to za grubość 10 - 15 cm.
nie pisze tego aby Cię wkurzyć , ale coś nie tak jest jak piszesz.
Dylatacje można jeszcze zrobić, tylko przerąbane będzie ale można.
Link do komentarza
Gość mhtyl
Cytat

A ten gruz to co trzyma w stropie od spodu?


Z tego co zrozumiałem co napisał walduscyc to tam jest strop gr 10 cm!!!!! a pod nim pomieszczenie gospodarcze.
Nie wiem kto to budował, ale na pewno nie dla siebie to było budowane.
Link do komentarza
Cytat

A ten gruz to co trzyma w stropie od spodu?



robi za wypełnienie
budowane w kryzysie styropianu nie było a trzeba czymś wypełnić żeby cieplej było


bez rzutu parteru z zaznaczeniem pęknięcia
oraz odniesienia do rzutu piwnicy
pomimo najlepszych chęci żadnej teorii spiskowej wysnuć nie potrafię
a ponoć jestem w tym dobry :P
Link do komentarza
Tak czytam ....hmmmm , ja bym jak najszybciej zdjął cały ten badziew aby jak najszybciej strop odciążyć póki jeszcze czas i nikt życia nie stracił , jak zmęczenie materiału osiągnie punkt krytyczny to pomieszczenie gospodarcze będzie bardzo wysokie....
Link do komentarza
Cytat

Tak czytam ....hmmmm , ja bym jak najszybciej zdjął cały ten badziew aby jak najszybciej strop odciążyć póki jeszcze czas i nikt życia nie stracił , jak zmęczenie materiału osiągnie punkt krytyczny to pomieszczenie gospodarcze będzie bardzo wysokie....




jeżeli strop opada
musi być rysa na dole co więcej musi być rozszerzona .


porób tam kolego zdjęcia sufitu tego dolnego pomieszczenia
+ to co wpisałem w poprzednim swoim poście

względnie czy pod miejscem z tego zdjęcia nie ma jakiegoś słupa ???
bo ja widzę więcej nić jedno pęknięcie
i to w 4 kierunkach
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...