Skocz do zawartości

instalacja grzewcza-solary+kominek+kocioł elektryczny

esta

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Rozważamy z mężem różne wersje ogrzewania domu + c.w.u. (dom ok. 150 m, ocieplony, z użytkowym poddaszem). Zastanawiamy się czy sprawdziłby się zestaw składający się z kolektorów słonecznych, kominka z płaszczem wodym plus w razie potrzeby kocioł elektryczny, a wszystko to podłączone do podłogówki w całym domu (oprócz korytarzy). Gaz i olej nie wchodzą w rachubę.
Czy takie ogrzewanie zdałoby egzamin w ogrzewaniu domu i wody użytkowej ?
Napisano
  Cytat

Witam,

Rozważamy z mężem różne wersje ogrzewania domu + c.w.u. (dom ok. 150 m, ocieplony, z użytkowym poddaszem). Zastanawiamy się czy sprawdziłby się zestaw składający się z kolektorów słonecznych, kominka z płaszczem wodym plus w razie potrzeby kocioł elektryczny, a wszystko to podłączone do podłogówki w całym domu (oprócz korytarzy). Gaz i olej nie wchodzą w rachubę.
Czy takie ogrzewanie zdałoby egzamin w ogrzewaniu domu i wody użytkowej ?

Rozwiń  

zdało ale sądzę, że do tak małej powierzchni chyba nie potrzeba tyle kombinacji. Ja mam piec + kominek z płaszczem i kolektory i sprawdza się dobrze ale powierzchni mam 280m.
Napisano
Zamiast kotła elektrycznego i kolektorów - powietrzna pompa ciepła.
Wyjdzie taniej eksploatacyjnie i porównywalnie w kosztach inwestycyjnych (jeśli nie taniej)
Napisano
Kocioł elektryczny byłby tylko w razie lenistwa przy paleniu w kominku icon_smile.gif
Cooliber, a ile kosztowała taka inwestycja w Twoim domu i jaki jest roczny koszt za ogrzewanie jeśli mogę wiedzieć ?

Co do powietrznej pompy ciepła to mam obawy, że nie da rady, bo ja nie znoszę chłodu i lubię jak jest ciepło, no i że instalatorzy są jeszcze niedoświadczeni, więc łatwo z tym wejść na tzw. minę.
Napisano
  Cytat

Co do powietrznej pompy ciepła to mam obawy, że nie da rady, bo ja nie znoszę chłodu i lubię jak jest ciepło, no i że instalatorzy są jeszcze niedoświadczeni, więc łatwo z tym wejść na tzw. minę.

Rozwiń  

icon_eek.gif A kolektory dadzą radę?

"Najpodlejsza" powietrzna pompa ciepła da radę ogrzać domek, w ciągu co najmniej 70% sezonu grzewczego (bez rozpalania kominka) i w ponad 90% pokryje CWU.
Napisano
poważnie ? icon_eek.gif
ale jaka to powinna być pompa i ile kosztuje ?
kiedyś czytałam, że taka powietrzna pompa przy temperaturze powietrza -5 stopni nie daje sobie rady i ciepło wtedy daje tylko zamontowana w niej grzałka, która ciągnie prąd.
Napisano
  Cytat

icon_eek.gif A kolektory dadzą radę?

Rozwiń  

Tylko wspomogą kocioł

Cytat

kiedyś czytałam, że taka powietrzna pompa przy temperaturze powietrza -5 stopni nie daje sobie rady i ciepło wtedy daje tylko zamontowana w niej grzałka, która ciągnie prąd.

Rozwiń  

Jak by nie działała przy -5 i nie dawała sobie rady to ludzie by pomarzli w swoich domach icon_smile.gif

Napisano
Nie bardzo pojmuję Twoją strategię myślową.

Chcesz palić non stop w kominku (przy Twoim rozwiązaniu), a teraz przeszkadza Ci, że będziesz musiała palić tylko przy mocno ujemnych temperaturach icon_eek.gif
Napisano
Nie chcę palić w komniku non stop, chociaż chęci mam duże to wiem, że po jakimś czasie człowiekowi się nudzi palenie w kominku. Dlatego kominek ma tylko wspomagać cały system przy większych mrozach.
Myślałam, że w zimę kolektory podgrzeją trochę wodę w zasobnikach, a resztę dogrzeję kominkiem, a jak mi się nie będzie chciało, to piec elektryczny się włączy.
Mam małe pojęcie o technicznych sprawach dlatego to co sobie wyobrażam może znacznie odbiegać od rzeczywistości ... dlatego pytam tutaj icon_smile.gif

Czyli jeśli zamiast kolektorów zamontuję powietrzną pompę ciepła to lepiej na tym wyjdę ? Jakie rozwiązanie dla mnie byłoby najlepsze ?
Napisano
  Cytat

. Zastanawiamy się czy sprawdziłby się zestaw składający się z kolektorów słonecznych, kominka z płaszczem wodym plus w razie potrzeby kocioł elektryczny, a wszystko to podłączone do podłogówki w całym domu (oprócz korytarzy).

Rozwiń  

To rozwiązanie raczej gwarantuje palenie non stop w sezonie grzewczym, oraz odpalanie kominka (albo grzałki) poza sezonem dla potrzeb CWU (u nas nie zawsze jest słoneczko).

Dlatego zamiast kolektorów proponuję najtańszą powietrzna pompę ciepła.

Jest też alternatywa - całkowicie bezobsługowe grzanie CO i CWU przy pomocy pompy ciepła gruntowej lub powietrznej - przy ogrzewaniu podłogowym aż się prosi .............
Napisano
I przy takiej powietrznej pompie ciepła + kominek z płaszczem w razie większego mrozu to wystarczy ? Nie muszę już wtedy montować dodatkowego kotła ?
Napisano
Nie polecam, ani nie polecę.
Wykonaj OZC, dogadaj się (sama z sobą?) czego oczekujesz od kotłowni, oceń swoje możliwości finansowe - wtedy będziemy mogli pokazać co jest dostępne na rynku.
Napisano
Jestem z dolnośląskiego. Możliwości finansowe - ok. 50.000 zł za całość systemu ogrzewania.
Od systemu grzewczego oczekuję oczywiście niskich kosztów eksploatacji i jednocześnie bezobsługowości w miarę możliwości.
Chcę mieć kominek z płaszczem wodnym, w którym niekoniecznie muszę palić codziennie (no chyba że sytuacja finansowa mnie zmusi).
Ogrzewanie podłogowe w całym domu ok. 150m kwadratowych (parter+poddasze).
Czy to wystarczy ?
Jestem na etapie projektu domu.
Napisano
Czyli z grubsza licząc masz na kotłownię CO i CWU około 35.000 zł - czyli można się pokusić o instalację opartą na PCi (nawet gruntową) w 100% pokrywającą zapotrzebowanie na ciepło, w każdych warunkach zewnętrznych.
Moja sugestia - prosty kominek jako źródło awaryjne i (lub) "relaksacyjne".
Napisano
tylko, że nie mam miejsca na działce na pompę gruntową poziomą a na pionową mnie nie stać, więc zostaje powietrzna... tylko jaka ?
Napisano (edytowany)
  Cytat

tylko, że nie mam miejsca na działce na pompę gruntową poziomą a na pionową mnie nie stać, więc zostaje powietrzna... tylko jaka ?

Rozwiń  

trzeba policzyć precyzyjnie projektowe obciążenie cieplne, żeby prawidłowo dobrać moc urządzenia grzewczego
Na potrzeby uproszczonej symulacji wystarczy jak podasz parametry domu, typu:
ocieplnie pod podłogą, ocieplenie ścian,ocieplenie dachu/poddasza, rodzaj wentylacji(grawitacyjna,mechaniczna z odzyskiem ciepła), ilość osób - żeby uwzględnić zapotrzebowanie na CWU (metraż podałaś 150m2)
to że "ocieplony dom", to tak samo precyzyjna informacja dla mnie jak to że w Pułtusku dzisiaj świeciło słonce icon_rolleyes.gif
- podaj planowane grubości ocieplenia

jeśli to etap wyboru projektu, to wiele można zmodyfikować, poprawić - wybrać takie rozwiązania, że rozwiązanie typu PC wyjdzie taniej
Idealnie jest jak wszędzie jest ogrzewanie podłogowe (lub częściowo ścienne) - aż się prosi wtedy o pompę ciepła Edytowano przez adiqq (zobacz historię edycji)
Napisano
No dobra, to teraz konkrety planu:
- parter ok. 90 m kwadratowych powierzchni, podłogówka na ponad połowie powierzchni (reszta to hol, kotłownia, schody i spiżarka)
- piętro ze skosami też ok. 90 metrów powierzchni i też podłogówka (ściana kolankowa ok. 1m)
wiem, że w sumie to 180m, ale jak odliczyć pomieszczenia techniczne i skosy to wyjdzie ok.150m powierzchni użytkowej.
- ściany ocieplone styropianem 20 cm
- podłoga ocieplona styropianem pod podłogówkę też ok. 20 cm
- dach ocieplony wełną dwie warstwy po 20 cm.
- wentylacja grawitacyjna
- na parterze kominek
- dwie osoby zużywające trochę więcej wody niż standardowo.
Podstawowe pytanie: jakie ogrzewanie wybrać, żeby było tanie w eksploatacji, w miarę bezobsługowe i dawało dużo ciepła, bo nie cierpię chłodu, czyli w domu temperatura ok.23 stopni.
Napisano
Ideałem byłaby gruntowa pompa ciepła z odwiertami pionowymi - w zasadzie można zmieścić się w tych 35.000zł za kotłownię.
W podobnej cenie wyjdzie w miarę "dobra" powietrzna pompa ciepła (uzyskująca podobne parametry co gruntowa).
Napisano
  Cytat

No dobra, to teraz konkrety planu:

Rozwiń  

Trochę się kłoci koncepcyjnie brak WM z rekuperacją przy jakby nie było ponadstandardowym ociepleniu.
I to z powodu jej braku (jeśli zainstalowane okna będą miały odpowiednie parametry) będzie następowała największa ucieczka ciepła z domu.
Kolejna sprawa to izolacja podłogi na gruncie.
Skoro jesteś tak ciepłolubna to utrzymanie podwyższonej temperatury będzie wymagało zwiększenia strumienia cieplnego podłogówki. To z kolei będzie się wiązało z większymi stratami ciepła do gruntu.
Reasumując: rozważyłbym zwiększenie grubości izolacji podłogi na gruncie.
Napisano (edytowany)
  Cytat

Trochę się kłoci koncepcyjnie brak WM z rekuperacją przy jakby nie było ponadstandardowym ociepleniu.
I to z powodu jej braku (jeśli zainstalowane okna będą miały odpowiednie parametry) będzie następowała największa ucieczka ciepła z domu.
Kolejna sprawa to izolacja podłogi na gruncie.
Skoro jesteś tak ciepłolubna to utrzymanie podwyższonej temperatury będzie wymagało zwiększenia strumienia cieplnego podłogówki. To z kolei będzie się wiązało z większymi stratami ciepła do gruntu.
Reasumując: rozważyłbym zwiększenie grubości izolacji podłogi na gruncie.

Rozwiń  

bardzo dobre podsumowanie - podpisuje sie pod tym. Wprowadzenie WM z rekuperatorem i dodatkowo zwiększenie ocieplenia od gruntu sprawi że projektowe obciążenie cieplne powinno być w okolicy 6-7kw(precyzyjnie będziemy wiedzieć po wykonaniu OZC!)dodatkowo będzie potrzeba około 0,5kw na potrzeby CWU. Jesli to dodatkowo II strefa klimatyczna, to bardzo poważnie pomyslałbym o PC P-W (np Panasonic T-CAP 9kw lub z podobnej półki - koszt z montażem to około 23-25 tys) Edytowano przez adiqq (zobacz historię edycji)
Napisano
Super ! Dzięki za cenne rady icon_smile.gif
Wprowadzę zmiany do planów i zorientuję się kto tu u nas zajmuje się instalacją pomp ciepła. Wygląda na to, że kolektory słoneczne to nie był dobry pomysł ... PC lepsza.
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...