Irbis Strzecharstwo Napisano 11 stycznia 2014 #51 Napisano 11 stycznia 2014 Gdyby stała woda, to nie, ale jeśli nawilżysz beton, to on sobie spokojnie tę wodę wchłonie. 1
mirek1970 Napisano 11 stycznia 2014 Autor #52 Napisano 11 stycznia 2014 Cytat Gdyby stała woda, to nie, ale jeśli nawilżysz beton, to on sobie spokojnie tę wodę wchłonie. Powiedź mi jeszcze przyjacielu czy ja mogę spokojnie dalej robić tą podłogę w poniedziałek,bo ten chudziak nie jest całkiem suchy.Mogę normalnie na niego położyć folię,styropian,folię i lać posadzkę pod płytki Nie szkodzi że będzie przykryty folią taki nie wyschnięty do końca
Irbis Strzecharstwo Napisano 12 stycznia 2014 #53 Napisano 12 stycznia 2014 Cytat Powiedź mi jeszcze przyjacielu czy ja mogę spokojnie dalej robić tą podłogę w poniedziałek,bo ten chudziak nie jest całkiem suchy.Mogę normalnie na niego położyć folię,styropian,folię i lać posadzkę pod płytki Nie szkodzi że będzie przykryty folią taki nie wyschnięty do końca Z tą ilością wody którą zawiera spokojnie sobie poradzi. Nie odizolowałeś od podłoża, więc nawet pociągnie jeszcze w razie potrzeby, bo on nie ma wyschnąć, a uzyskać właściwą moc wiążąc (do czego niezbędna jest woda). Położenie izolacji, styropianu i wylanie posadzki w niczym nie powinno zaszkodzić. 1
mirek1970 Napisano 15 stycznia 2014 Autor #54 Napisano 15 stycznia 2014 WITAM W poniedziałek zalaliśmy posadzkę,we wtorek została zatarta a dziś oglądałem ja na spokojnie i jestem zadowolony z niej POZDRAWIAM
mirek1970 Napisano 20 stycznia 2014 Autor #55 Napisano 20 stycznia 2014 Cytat Moja uwaga odnosiła się do dzisiejszego stanu powierzchni podkładu betonowego na gruncie ("chudziaka") , przed położeniem izolacji poziomej i ocieplenia, na które znowu położysz folię i zalejesz posadzkę.Chodzi o to, aby nierówności podkładu (chudziaka) nie przerywały ciągłości izolacji z folii (nawet w przypadku zatarcia dałbym 2 warstwy). WITAM Na chudziak i na styropian dałem po jednym razie folię,Mariusz tłumaczył mi że jeden raz wystarczy ale przede wszystkim chodziło o to żeby nie dawać dwa razy bo później będzie za dużo i za grubo jej na ścianie.Dałem jeszcze taśmę dylatacyjną pomiędzy posadzką a wychodzącą folię.Czekając na wyschnięcie posadzki zabieram się za ściany ( nie wygląda to dobrze ... POZDRAWIAM
mirek1970 Napisano 21 stycznia 2014 Autor #56 Napisano 21 stycznia 2014 (edytowany) WITAM Czy jak bym chciał się poradzić w sprawie ścian to mogę na tym wątku czy powinienem założyć nowy o ścianach ?Dziękuje za odpowiedź.POZDRAWIAM Mirek Edytowano 21 stycznia 2014 przez mirek1970 (zobacz historię edycji)
mirek1970 Napisano 22 stycznia 2014 Autor #57 Napisano 22 stycznia 2014 Cytat Z tą ilością wody którą zawiera spokojnie sobie poradzi. Nie odizolowałeś od podłoża, więc nawet pociągnie jeszcze w razie potrzeby, bo on nie ma wyschnąć, a uzyskać właściwą moc wiążąc (do czego niezbędna jest woda). Położenie izolacji, styropianu i wylanie posadzki w niczym nie powinno zaszkodzić. WITAM Pomożecie mi jeszcze przy ścianach ?POZDRAWIAM
Gość stach Napisano 22 stycznia 2014 #58 Napisano 22 stycznia 2014 Cytat [...]Pomożecie mi jeszcze przy ścianach ? tzn?
mirek1970 Napisano 22 stycznia 2014 Autor #59 Napisano 22 stycznia 2014 Cytat tzn? WITAM WITAM Puławy,Kazimierz Dolny,Opole Lubelskie,Józefów nad Wisłą to moje strony,z stamtąd pochodzę Mam zalaną posadzkę,schnie i czeka na gres.W tym czasie chciałem zrobić ściany,obecnie od wewnątrz jest płyta k/g,parę z nich było w kiepskim stanie więc postanowiłem je wymienić.Po zdemontowaniu ukazał mi się styropian i wydaję się że jest wszystko w porządku ale nie jest Ten styropian to zbiór przypadkowych kawałków śmieciowych który ma rzekomo służyć jako ocieplenie ścian ... Myślę że w tej sytuacji trzeba to wszystko usunąć po całości i zrobić porządnie.Tylko mam teraz pytanie czy dać znowu styropian czy może wełnę mineralną ? POZDRAWIAM
PeZet Napisano 22 stycznia 2014 #60 Napisano 22 stycznia 2014 Miras, załóż nowy wątek. Przyda się innym, w przyszłości.Albo załóż dziennik budowy/remontu/przebudowy pawilonu. 1
mirek1970 Napisano 22 stycznia 2014 Autor #61 Napisano 22 stycznia 2014 (edytowany) Cytat Miras, załóż nowy wątek. Przyda się innym, w przyszłości.Albo załóż dziennik budowy/remontu/przebudowy pawilonu. WITAM O bracie chylę czoła twojej aktywności na tym forum.Może masz i racje z tym nowym wątkiem o ścianach ( pytałem o to ... )POZDRAWIAM Mirek N. Edytowano 22 stycznia 2014 przez mirek1970 (zobacz historię edycji)
Irbis Strzecharstwo Napisano 22 stycznia 2014 #62 Napisano 22 stycznia 2014 Cytat Puławy,Kazimierz Dolny,Opole Lubelskie,Józefów nad Wisłą to moje strony,z stamtąd pochodzę Kazimierz Dolny, Poniatowa... to po części i moje strony rodzinne Cytat Mam zalaną posadzkę,schnie i czeka na gres.W tym czasie chciałem zrobić ściany,obecnie od wewnątrz jest płyta k/g,parę z nich było w kiepskim stanie więc postanowiłem je wymienić.Po zdemontowaniu ukazał mi się styropian i wydaję się że jest wszystko w porządku ale nie jest ... Myślę że w tej sytuacji trzeba to wszystko usunąć po całości i zrobić porządnie. Porządnie - tak trzymać! Załóż nowy wątek o renowacji ścian pawilonu, łatwiej będzie znaleźć innym zainteresowanym. Kilka pawilonów już w życiu postawiłem, więc chętnie pomogę. 1
mirek1970 Napisano 24 stycznia 2014 Autor #63 Napisano 24 stycznia 2014 Cytat Kazimierz Dolny, Poniatowa... to po części i moje strony rodzinne Porządnie - tak trzymać! Załóż nowy wątek o renowacji ścian pawilonu, łatwiej będzie znaleźć innym zainteresowanym. Kilka pawilonów już w życiu postawiłem, więc chętnie pomogę. WITAM Założyłem nowy temat,tak jak sugerowałeś.POZDRAWIAM
mirek1970 Napisano 28 stycznia 2014 Autor #64 Napisano 28 stycznia 2014 Wyczytałem że pełne wiązanie cementu w posadce trwa 28 dni .POZDRAWIAM
Gość stach Napisano 28 stycznia 2014 #65 Napisano 28 stycznia 2014 Ale w odpowiednich warunkach - temperatura, wilgotność
mirek1970 Napisano 28 stycznia 2014 Autor #66 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Ale w odpowiednich warunkach - temperatura, wilgotność WITAJ Pewnie tak,tak było napisane na ulotce Castoramy jak się robi posadki.
Irbis Strzecharstwo Napisano 28 stycznia 2014 #67 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Pewnie tak, tak było napisane na ulotce Castoramy jak się robi posadki. Przy temperaturze bodaj ok. +20 st.C tak - w temperaturach ujemnych można spokojnie przyjąć x 2,a i to nie jest koniec procesu, a tylko osiągnięcie założonej wytrzymałości. 1
Jani_63 Napisano 28 stycznia 2014 #68 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Wyczytałem że pełne wiązanie cementu w posadce trwa 28 dni .POZDRAWIAM Taaak, ale po pierwsze tak jak napisali koledzy czas ten jest uzależniony od temperatury otoczenia,a po drugie... beton, można tak powiedzieć wiąże cały czas.Jego wytrzymałość na ściskanie np. po dwóch latach jest około 50% wyższa niż po przykładowych 28 dniach.Dodatkowo czas wysychania wylewki betonowej jest ściśle określony. Wynosi on jeden tydzień na 1 cm warstwy betonu do 4 cm włącznie. Na każdy centymetr ponad 4 cm trzeba przewidzieć dwa razy więcej czasu. W wypadku wylewek o grubości przekraczającej 6 cm należy przewidzieć 4 tygodnie na wyschnięcie każdego dodatkowego centymetra betonu.Tych informacji na ulotce Casto..... nie uświadczysz 1
mirek1970 Napisano 28 stycznia 2014 Autor #69 Napisano 28 stycznia 2014 Cytat Taaak, ale po pierwsze tak jak napisali koledzy czas ten jest uzależniony od temperatury otoczenia,a po drugie... beton, można tak powiedzieć wiąże cały czas.Jego wytrzymałość na ściskanie np. po dwóch latach jest około 50% wyższa niż po przykładowych 28 dniach.Dodatkowo czas wysychania wylewki betonowej jest ściśle określony. Wynosi on jeden tydzień na 1 cm warstwy betonu do 4 cm włącznie. Na każdy centymetr ponad 4 cm trzeba przewidzieć dwa razy więcej czasu. W wypadku wylewek o grubości przekraczającej 6 cm należy przewidzieć 4 tygodnie na wyschnięcie każdego dodatkowego centymetra betonu.Tych informacji na ulotce Casto..... nie uświadczysz Ja tylko tak,napisałem,nie wgłębiając się w temat.Ale dzięki,teraz wiem o wiele wiele więcej.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się