Skocz do zawartości

Drzewa na działce

Recommended Posts

Napisano
Na mojej działce rośnie prawdziwy las. Chciałbym pozbyć się około 10 drzew. Niektóre są martwe/chore i są zbyt blisko domu. Ile czasu trzeba czekać na zgodę na wycięcie ? Ile trwa cały proces z wycinką włącznie i czy mogę liczyć się z brakiem zgody urzędu na wycięcie ?
Napisano
Cytat

... I jeszcze jedno, czy na działce zostawią mi pieńki ?

Wiem, że nie ma głupich pytań ale.... Jak dadzą Ci zgodę to wycinasz sam, albo kogoś najmujesz. Jeśli sam to sobie sam odpowiedz, a jeśli komuś zlecasz to z tym kimś się dogadujesz zarówno o koszta jak i o zakres robót.
Napisano
Cytat

Wiem, że nie ma głupich pytań ale.... Jak dadzą Ci zgodę to wycinasz sam, albo kogoś najmujesz. Jeśli sam to sobie sam odpowiedz, a jeśli komuś zlecasz to z tym kimś się dogadujesz zarówno o koszta jak i o zakres robót.

;) Dzięki.
Pytanie wcale nie jest takie głupie bo z domem i ogrodem będę miał doczynienia pierwszy raz w życiu i wszystko co z tym związane jest dla absolutnie nowe.
Napisano
Cytat

Dzięki trochę tego czytałem.
Ale nie dostałem odpowiedzi ile czasu może trwać taka procedura. I jeszcze jedno, czy na działce zostawią mi pieńki ?

wszystko zależy od urzędu
ja musiałem czekać, ponieważ babie się nie opłacało jechać oglądać drzew przeznaczonych do wycinki tylko u jednego petenta
stwierdziła, że jak się uzbiera więcej osób
to wtedy podjedzie do wszystkich
jak nie masz pojęcia o wycince drzew
i nie masz co zrobić z drewnem
to dogadaj się z kimś to Ci je wytnie i będzie mógł zabrać drzewo ze sobą
ale niech również usunie wszystkie pieńki i korzenie
Napisano
W moim przypadku zgoda na wycięcie 3 sztuk cienkiej brzozy :
1.Czas oczekiwania na pisemko z Urzędu Gminy 30 dni ...
2.Wyrywanie i cięcie drzewek 1 godzina ...
zalamka.jpg
Tu muszę nadmienić ze czekanie na pismo z UG miało sens , w trakcie wyrywania i cięcia tych rachitycznych brzózek , sąsiadka icon_evil.gif zdążyła pojechać na POLICJE i do wspomnianego UG .
Napisano
Cytat

W moim przypadku zgoda na wycięcie 3 sztuk cienkiej brzozy :
1.Czas oczekiwania na pisemko z Urzędu Gminy 30 dni ...
2.Wyrywanie i cięcie drzewek 1 godzina ...
zalamka.jpg
Tu muszę nadmienić ze czekanie na pismo z UG miało sens , w trakcie wyrywania i cięcia tych rachitycznych brzózek , sąsiadka icon_evil.gif zdążyła pojechać na POLICJE i do wspomnianego UG .

O i o to chodziło :-)
Nie zazdroszczę sąsiadki :P
Napisano
Cytat

Dzięki trochę tego czytałem.
Ale nie dostałem odpowiedzi ile czasu może trwać taka procedura. I jeszcze jedno, czy na działce zostawią mi pieńki ?

icon_smile.gif

jak se nie podkopiesz i se koparką łańcuchami nie wytargasz - to zostaną
Zostaną tam na pewno icon_smile.gif

Cytat

jak nie masz pojęcia o wycince drzew
i nie masz co zrobić z drewnem
to dogadaj się z kimś to Ci je wytnie i będzie mógł zabrać drzewo ze sobą

jasne
a za 3 lata odkupisz je od niego sezonowane - po 230zł za kubik
Nie bądź frajer.
Potnij, poskładaj na stosiku - niech czeka.....
Napisano
Cytat

To u was nie ma jeszcze telefonów?
Napisano
Może to na tyle zrzędliwa kobita że przez telefon już nikt poważnie jej nie traktuje... o czym miała się już nieraz okazję przekonać.
Stąd takie a nie inne ruchy wykonała icon_lol.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Super Wam idzie Panowie! Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Kolejne dni spędzamy na stawianiu konstrukcji, stempli oraz deskowaniu kolejnych pomieszczeń. Jest tego naprawdę sporo!  
    • Witam serdecznie    Potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego.  Pomimo że byłem jako jedyny przeciwny pokrywania dachu blachą trapezowa z filcem to takie pokrycie zastosowano.  Jest to budynek garażowo-gospodarczy, wspólnoty z dachem dwuspadowym.  Firma która wymieniała poszycie postarała się żeby jak najbardziej zminimalizować wentylację dachu. Filc oczywiście nie został usunięty z żadnej strony. W części okapowej firma na murze dawała zaprawę betonowa i na tej zaprawie leży blacha. Skutkiem jest brak nawet małej szczeliny ponieważ profil blachy wypełnia beton.  W części szczytowej pod kalenicą na łączeniu dwóch połaci zastosowano taśmę dekarska uszczelniającą. Skutek wiadomo jaki.  Jedyny wlot powietrza to widoczne okienka w ścianie 10cmx40cm. Sąsiad zamontował wywietrznik wentylacyjny oraz rozciął tą taśmę w szczycie ale chyba to nic nie dało. Podczas temperatury na zewnątrz plus 2-3 stopnie filc robi się wilgotny po nocy a po południu jest poprostu mokry. Widać też krople wody na filcu.    Proszę o pomoc czy można coś w tym temacie zrobić? Czy jest szansa żeby ten dach jakoś uratować we własnym zakresie?   Będę wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc.   
    • Standardowo, w gotowych zestawach drzwiowych, prześwit pod spodem (czyli odległość między dolną krawędzią skrzydła a podłogą) wynosi zwykle od 1 do 2 cm (10-20 mm). To umożliwia swobodne otwieranie drzwi.
    • Ja jednak wolałbym zrobić to z kostki brukowej i mieć to już  z głowy, zaoszczędziłbym, dając swoją robociznę. Materiał jest to koszt stosunkowo tani.   Koszt materiałów na taras z nasypem około 30 cm, o wymiarach 6,0 × 4,0 m, z krawężnikami betonowymi antracyt i kostką brukową Stylbruk, będzie zależał od kilku czynników, takich jak lokalne ceny materiałów, wybór konkretnego typu kostki i krawężników, a także ewentualne dodatkowe elementy. Oto szacunkowe koszty poszczególnych elementów:   Materiały na nasyp piasek około 15 do 30 zł/m³  Przy nasypie 30 cm pod powierzchnią, potrzebujesz około 7,2 m³ (6 m × 4 m × 0,3 m + schodek), co daje koszt około 360-720 zł.   Krawężniki betonowe antracyt: koszt ok.  15 do 25 zł za metr bieżący. Przy długości obwodu tarasu (2×6 + stopień = ok. 30 mb), to wydatek od 300 do 450 zł.   Kostka brukowa Stylbruk: ceny wahają się od 70 do 80 zł/m². Dla powierzchni 30 m² (6×4 m + schodek), koszt materiału to od 2100 do 2400 zł. Dodatkowe materiały: np. cement, piasek do wyrównania, folie, kity, mogą kosztować 200 do 300 złotych.   Podsumowanie szacunkowego kosztu materiałów: Element Szacunkowy koszt (zł) Nasyp 300 - 450 Krawężniki 360 - 450 Kostka brukowa 2100 - 2400 Dodatkowe materiały 200 - 300 Razem 2960 - 3600 zł   Pamiętaj, że są to orientacyjne kwoty, ze sklepu  Liroy Merlin, ceny mogą się różnić w zależności od lokalnych cen i wybranych materiałów.   
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...