Monika77 Napisano 26 czerwca 2013 Udostępnij #1 Napisano 26 czerwca 2013 Witam serdecznie,Obecnie na cokole wokół domu jest tynk żywiczny (nie wiem, czy własciwie określam nazwę) - mozaika.Przy okazji remontu chciałabym położyć nowy kolor tego tynku, a co za tym idzie poprawić ogólny wygląd.Jaka jest zasada kładzenia tego tynku? Czy tylko wystarczy zagruntować, czy też wyrównać klejem, tak, aby to trzymało się porządnie?Pozdrawiam,M. Link do komentarza
demo Napisano 26 czerwca 2013 Udostępnij #2 Napisano 26 czerwca 2013 Nowy możesz położyć na stary bez żadnych dodatkowych zabiegów . Umyj tylko jak jest zapylony . Link do komentarza
Monika77 Napisano 28 czerwca 2013 Autor Udostępnij #3 Napisano 28 czerwca 2013 Słyszałam, że lepiej jest zagruntować dla lepszej przyczepności, oraz położyć dla wyrównania zaprawę? Cpo wy na to? Link do komentarza
demo Napisano 28 czerwca 2013 Udostępnij #4 Napisano 28 czerwca 2013 Przeca masz równo bo jest już mozaika , te mnimalne pory na starej mozaice tylko poprawią przyczepność . Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 czerwca 2013 Udostępnij #5 Napisano 28 czerwca 2013 Cytat Witam serdecznie,Obecnie na cokole wokół domu jest tynk żywiczny (nie wiem, czy własciwie określam nazwę) - mozaika.Przy okazji remontu chciałabym położyć nowy kolor tego tynku, a co za tym idzie poprawić ogólny wygląd.Jaka jest zasada kładzenia tego tynku? Czy tylko wystarczy zagruntować, czy też wyrównać klejem, tak, aby to trzymało się porządnie?Pozdrawiam,M. Czy takie coś podobne masz jak na zdjęciu?Tak jak demo już Ci napisał ,umyć dobrze bez żadnego gruntowania i kłaść nowy.Nawet możesz umyć ten stary tynk myjka ciśnieniową tylko nie z dyszą rotacyjną . Link do komentarza
Monika77 Napisano 29 czerwca 2013 Autor Udostępnij #6 Napisano 29 czerwca 2013 Mam takową dokładnie. Mozaika była kładziona ze 12 lat temu. Przy lepszym przyjrzeniu widać, że się trochę sypie. Poza tym, była gruboziarnista. Teraz podobno są mniejsze ziarna. Stąd te moje pytania. Oczywiście mniemam, że można położyć na starą tylko po uprzednim myciu, ale żeby wyrównać te nierówności zużyję więcej mozaiki, a ona nie jet tania.Kolejne pytanie: Czy możecie mi podać jaką najlepiej wybrać, aby była dobrej jakości?Pozdrawiam:-) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 czerwca 2013 Udostępnij #7 Napisano 29 czerwca 2013 O jakich nierównościach piszesz? Jeżeli są duże (jakieś wgłębienia,odpryski) to można czymś je wyrównać przed położeniem nowego tynku ale jeżeli są to znikome liniowe nierówności to można dać sobie spokój. Link do komentarza
kam_il Napisano 1 lipca 2013 Udostępnij #8 Napisano 1 lipca 2013 u sąsiada nakładali na starą mozaikę, tylko wcześniej wymyli dokładnie i się trzyma wszystko Link do komentarza
anna.d Napisano 19 lipca 2013 Udostępnij #9 Napisano 19 lipca 2013 Witam Wszystkich.Dołączam się do pytania. Jaka najlepiej wybrać.Jakieś rady co do nakładania? Link do komentarza
Trem Napisano 8 stycznia 2014 Udostępnij #10 Napisano 8 stycznia 2014 Cytat Nowy możesz położyć na stary bez żadnych dodatkowych zabiegów . Umyj tylko jak jest zapylony . W moim domku własnie trwają prace wykończeniowe i tą opaskę mozaikową wpuszczono do ziemi poniżej kostki brukowej. Jeden z wykonawców powiedział mi, że w ten sposób będzie wchłaniać wodę i pęcznieć, i że opaska powinna być tylko do poziomu kostki. Czy to prawda? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 8 stycznia 2014 Udostępnij #11 Napisano 8 stycznia 2014 Cytat W moim domku własnie trwają prace wykończeniowe i tą opaskę mozaikową wpuszczono do ziemi poniżej kostki brukowej. Jeden z wykonawców powiedział mi, że w ten sposób będzie wchłaniać wodę i pęcznieć, i że opaska powinna być tylko do poziomu kostki. Czy to prawda? Nieznaczne obniżenie tynku cokołowego poniżej poziomu kostki nie wpłynie negatywnie na jego trwałość. Tynk żywiczny nie ma zdolności do kapilarnego podciągania wody i jedynie może nastąpić jego odspojenie od podłoża, gdy mur będzie zawilgocony (poniżej izolacji poziomej ściany). Link do komentarza
Trem Napisano 8 stycznia 2014 Udostępnij #12 Napisano 8 stycznia 2014 Cytat Nieznaczne obniżenie tynku cokołowego poniżej poziomu kostki nie wpłynie negatywnie na jego trwałość. Tynk żywiczny nie ma zdolności do kapilarnego podciągania wody i jedynie może nastąpić jego odspojenie od podłoża, gdy mur będzie zawilgocony (poniżej izolacji poziomej ściany). Dziękuję za odpowiedź, załączam jeszcze zdjęcie dla pewności, czy tak jest OK? Link do komentarza
pause111 Napisano 13 stycznia 2014 Udostępnij #13 Napisano 13 stycznia 2014 Tak jak mówią przedmówcy, należy oczyścić starą mozaikę aby zapewnić dobra przyczepność do starego podłoża inaczej wszystko zleci. Jeżeli mozaikę kładziesz ręcznie to pod paca wyrównasz jakieś braki mozaiką... o ile nie są duże, bo inaczej nie kalkuluje się taki zabieg i uzupełnij klejem. Jeżeli będziesz kładł natryskowo to uzupełnij widoczne ubytki przed położeniem bo tak nie wyrównasz, jak będziesz chciał uzupełnić ubytek natryskiem wyjdzie Ci duże zgrubienie na większym kawałku. Link do komentarza
D.Ruda VisBud Projekt Napisano 21 kwietnia 2017 Udostępnij #14 Napisano 21 kwietnia 2017 Na tynkach mozaikowych się nie znam ale mnie zawsze uczyli że żywica do żywicy się nie przyklei dlatego w mojej ocenie trzeba było by co najmniej lekko przeszlifować ziarna tak aby ta wierzchnia warstwa lakieru była zdarta. Ale tak jak mówiłem na tynkach mozaikowych się nie znam dlatego polecił bym Ci kontakt z producentem takich tynków np. Śnieżką bo wiedzy najlepiej szukać u źródła! Pozdrawiam Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się