temometr Napisano 11 stycznia 2013 Udostępnij #1 Napisano 11 stycznia 2013 Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeżeli piszę w złym temacie.Mam ściankę działową z suporexu o grubości 8cm. Chciałbym powiesić na ścianę plazmę 42' waga ~20kg. Myślałem nad jakimś standardowym uchwytem tego typu: http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal...3/42/2903334216 . Zastanawiam się teraz czy taka konstrukcja będzie się trzymała? Zalecacie montować taki uchwyt kołkami które są w zestawie czy zaopatrzyć się w jakieś specjalne kołki do suporexu? Oczywiście opcja "na wylot" odpada, chciałbym pozostać przy kołkach rozporowych (o ile utrzymają taki ciężar). Proszę o szybką poradę bo chciałbym jeszcze dzisiaj zamówić ten uchwyt. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 11 stycznia 2013 Udostępnij #2 Napisano 11 stycznia 2013 Są specjalne kołki do betonu komórkowego i takie zastosuj. Bardzo bogatą ofertę ma firma Fischer. Link do komentarza
animus Napisano 11 stycznia 2013 Udostępnij #3 Napisano 11 stycznia 2013 (edytowany) Cytat Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeżeli piszę w złym temacie.Mam ściankę działową z suporexu o grubości 8cm. Chciałbym powiesić na ścianę plazmę 42' waga ~20kg. Mam zamontowane na ściance z suporeksu 6cm szafki wiszące w kuchni .Zastosowałem najprostsze i najlepsze rozwiązanie ,wystarczą wkręty do drewna z szerokim gwintem jeżeli masz 8 cm ścianę to 6 cm długie wkręty wystarczą w ilość 6 szt możesz dać więcej jak będzie się ktoś wieszał na telewizorku .Montaż b. łatwy wkręcasz wkrętarką w ścianę tak jak w drewno bez wiercenia (uwaga na przewody elektryczne!) Edytowano 11 stycznia 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Draagon Napisano 11 stycznia 2013 Udostępnij #4 Napisano 11 stycznia 2013 Animus jak się nazywa ten wkręt na zdjęciu - obie metody poprawne - tylko jak kołki to kup porządne - a nie marketowe bo to nic nie warte Link do komentarza
animus Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #5 Napisano 12 stycznia 2013 (edytowany) Cytat Animus jak się nazywa ten wkręt na zdjęciu - obie metody poprawne - tylko jak kołki to kup porządne - a nie marketowe bo to nic nie warte SPAX Edytowano 12 stycznia 2013 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #6 Napisano 12 stycznia 2013 Nie zaszkodzi zastosowanie dodatkowego zabezpieczenia.Klej dwuskładnikowy - ja stosuje POXIPOL.Jak stosujemy kołki, to przed włożeniem kołka, w otwór wpychamy (upychamy) trochę kleju.Jak bezpośrednio wkręcamy wkręt, to smarujemy nim (klejem) "gwint" wkrętu. Link do komentarza
animus Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #7 Napisano 12 stycznia 2013 Cytat Nie zaszkodzi zastosowanie dodatkowego zabezpieczenia.Jak bezpośrednio wkręcamy wkręt, to smarujemy nim (klejem) "gwint" wkrętu. Nie ma potrzeby to sprawdzony ,przetestowany system ,i łatwo jest zlikwidować, usunąć, wykręcić mocowanie ,pozostanie mały otworek do zaszpachlowania. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #8 Napisano 12 stycznia 2013 Cytat Jak stosujemy kołki, to przed włożeniem kołka, w otwór wpychamy (upychamy) trochę kleju.Jak bezpośrednio wkręcamy wkręt, to smarujemy nim (klejem) "gwint" wkrętu. Czyli zastosowałeś kotwę chemiczną dla mniej zamożnych Cytat Mam zamontowane na ściance z suporeksu 6cm szafki wiszące w kuchni .Zastosowałem najprostsze i najlepsze rozwiązanie ,wystarczą wkręty do drewna z szerokim gwintem jeżeli masz 8 cm ścianę to 6 cm długie wkręty wystarczą w ilość 6 szt możesz dać więcej jak będzie się ktoś wieszał na telewizorku . Tylko ile kosztuje szafka a ile telewizorek ledowy 50 Cali:?: Link do komentarza
retrofood Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #9 Napisano 12 stycznia 2013 Ja na takiej ściance wieszałem córki dyplom z podstawówki i do dzisiaj wisi. Link do komentarza
joks Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #10 Napisano 12 stycznia 2013 Cytat Ja na takiej ściance wieszałem córki dyplom z podstawówki i do dzisiaj wisi. Czyli zostałeś bohaterem w swoim domu .. Link do komentarza
animus Napisano 12 stycznia 2013 Udostępnij #11 Napisano 12 stycznia 2013 Cytat Tylko ile kosztuje szafka a ile telewizorek ledowy 50 Cali:?: Szafka tańsza al to co w szafce droższe od telewizorni ,na takiej jednej śrubie można przywiesić człowieka . Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się