Skocz do zawartości

POGADUCHY - zlot zimowy ..... 8-10 lutego 2013


Recommended Posts

Napisano
Cytat

Bawcie się dobrze, muszę sobie odpuścić - zima, zimno icon_wink.gif



noż Jureczkku , cóż za pesymistyczne myślenie .... czy Ty sobie wyobrażasz, że nam tam będzie zimno ???!!! icon_eek.gif dyć my napoje silnie rozgrzewające litrami wciągać będziem icon_razz.gif icon_wink.gif icon_mrgreen.gif
szkoda , by my sie odstresowali wspólnie .... może następnym razem się uda ... pozdrawiam i trzym się ciepło :hug:
Napisano
Cytat

Byś podał - bym wysłała. A tak - doopa zbita - Daga pomyślała i teraz ją zasilamy icon_mrgreen.gif



i tak się .... nie boicie? icon_twisted.gif

icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

za tydzień o tej porze będę już przygotowywać się psychicznie do dobrej zabawy icon_mrgreen.gif
Napisano
tak sobie myśle, że tradycyjnie na piątkowy wieczór można jakieś żarełko zabrać , co sie komu uwidzi ...
ja nie będę miała czasu niestety na pieczenie mufinek , może sie komu chce jakieś ciacho upiec ? icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

tak sobie myśle, że tradycyjnie na piątkowy wieczór można jakieś żarełko zabrać , co sie komu uwidzi ...
ja nie będę miała czasu niestety na pieczenie mufinek , może sie komu chce jakieś ciacho upiec ? icon_rolleyes.gif




do smalczyku wezmę ogóreczki kiszone i konserwowe, papryczki itp...

4_playing_cards.jpg
Napisano
Cytat

do smalczyku wezmę ogóreczki kiszone i konserwowe, papryczki itp...


Ja tyż łogóry przywlekę, tak samo jak na jeśkę. No i jeszcze kabanosy i syr żółty w plasterkach.
Napisano
Cytat

Wiecie jak wyglądamy ... więc paszteciki będą ......



ja to raczej jak połączenie paszteta z baleronem się czuje icon_lol.gif

Cytat

BTW ... jakoś tak .. nie mogę się doczekać .... dziwne .....



a wiesz, że ja też? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

ja to raczej jak połączenie paszteta z baleronem się czuje icon_lol.gif


Ale na paszteciki się skusisz? icon_mrgreen.gif

Cytat

a wiesz, że ja też? icon_biggrin.gif


Ha .. no nie spodziewałem się ..... icon_lol.gif
Gość gawel
Napisano
Jest takie praysłowie stajesz się tym co jesz ... hm no ja już chyba limit pasztetu zjadłem baleronu i kaszany icon_redface.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Pytałem dlatego, ze do przenośnych lepszy jest przewód z oplotem bawełnianym, taki jak przy żelazkach, Ale do stacjonarnego ten może być. 
    • Dzięki za szybką odp. To jest zwykły piekarnik do zabudowy (Whirlpool), więc stacjonarny.
    • Podsumujmy sytuację, bo nie jestem pewien czy dobrze rozumiem. Jeżeli coś jest inaczej to proszę o sprostowanie. Ciśnienie i przepływ wody zimnej są wystarczające.  Zbyt niskie jest ciśnienie i/lub przepływ wody ciepłej. Tu proszę o doprecyzowanie - jest mały strumień wody pod dobrym ciśnieniem, czy duży strumień wody pod zbyt niskim ciśnieniem? Jak jest przygotowywana woda ciepła? Bo z opisu wnioskuję, że jest ona jakoś centralnie podgrzewana w budynku, jednak nie jest wystarczająco ciepła i dopiero na poddaszu dogrzewa ją do wystarczającej temperatury elektryczny podgrzewacz.    Układ jest więc nieco dziwny, ale tak zrozumiałem opis.  Trzeba przede wszystkim sprawdzić jakie jest ciśnienie i jak duży jest strumień wody przed tym podgrzewaczem. Jeżeli przed podgrzewaczem, na jego przyłączach jest wszystko w porządku to problem tkwi w podgrzewaczu. On może bardzo zmniejszać strumień (przepływ) wody i jej ciśnienie. To typowa cecha modeli przepływowych. Jak się to ustali to można myśleć co robić dalej.
    • Nie chodzi mi nawet o formalną ekspertyzę, ale o to żeby temu przyjrzał się konstruktor. Bo o ile płytkie rysy nie są zmartwieniem, to głębokie pęknięcia mogą stanowić już poważny problem. A na odległość nikt tego nie jest w stanie sprawdzić.  Warstwa wyrównująca ze styrobetonu lub jakiegoś innego betonu z lekkim kruszywem (keramzyt, perlit) jak najbardziej może być. Trzeba tylko pilnować pewnej minimalnej grubości bo takie lekkie betony są słabe. Próby wyrównywania dużych nierówności samym styropianem zdecydowanie odradzam, tego się faktycznie nie da zrobić dobrze. Co jest na dole, jakie są pomieszczenia poniżej tego stropu? Bo od tego oraz źródła ciepła zależy na ile skutecznej izolacji cieplnej potrzebujemy. Jeżeli i tak są tam pomieszczenia ogrzewane, zaś ciepło zapewnia kocioł to izolacja cieplna może być słaba, po prostu strop będzie się nieco bardziej nagrzewał i część ciepła oddawał ku dołowi. Wtedy wystarczy styrobeton, bez warstwy styropianu.  Przy czym nawet w tym wariancie dałbym folię budowlaną na styrobeton. Jako warstwę rozdzielającą go od jastrychu. Na to rury ogrzewania podłogowego, na nie siatka stalowa i jastrych. Dzięki siatce dość cienka warstwa jastrychu będzie pewniejsza, a tu raczej nie będzie można zbytnio go pogrubiać ze względu na masę. Ale dopuszczalne obciążenie to właśnie powinien określić wezwany konstruktor.  Przy okazji uprzedzam, że mocowanie rur, gdy pod folia nie ma styropianu jest nieco upierdliwe. Ale się da to zrobić. Dajemy dwie warstwy w miarę grubej folii i spinki wbijamy w nią pod skosem. 
    • Może i więcej, bo metr przewodu to jakieś 4 PLN, a wtyczka w sklepie 3,95 PLN.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...