Chrisdot Napisano 17 października 2012 Udostępnij #1 Napisano 17 października 2012 (edytowany) Hej, bardzo mi sie podoba ten dom:http://www.oferty.net/dom-na-sprzedaz-pier...oszyno,84774369http://www.oferty.net/dom-na-sprzedaz-bana...oszyno,84698455jednak cena jest dosc zaporowa (dodatkowo nie wykonczony w srodku). Jestescie w stanie okreslic w sposob bardzo przyblizony w jakiej cenie moglbym postawic taki dom samemu? Mam w rodzinie jednego architekta + jednego znajomego architekta, wiec z projektem nie powinno byc problemu.Mam tez mozliwosc dobrego i taniego zalatwienia calej elektryki do domu (osprzet Moeller/Eaton).Jesli zabieralbym sie za budowe, to chcialbym to zrobic uzywajac dobrych materialow, nowych technologii (np. pompa ciepla). Przewidziany budzet to okolo 700tys PLN na cala zabawe. Na dzialke w okolicach 3-miasta przewiduje wydac 150-200tys PLN, wiec 500-550tys PLN zostaje na dom pod klucz. Czy to jest realne?Budowe chcialbym zaczac na poczatku 2014 roku. Edytowano 17 października 2012 przez Chrisdot (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Chrisdot Napisano 18 października 2012 Autor Udostępnij #2 Napisano 18 października 2012 Rozumiem, ze odpowiedz jest 'nikt nie jest wrozka i nikt Ci nie powie bez kosztorysu; to moze kosztowac zarowno 500tys jak i 2mln'? Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 października 2012 Udostępnij #3 Napisano 18 października 2012 Szacunkowo, można przyjąć, że koszt wybudowania 1m2 powierzchni (całkowitej) domu, w stanie deweloperskim, to od 2.000 do 3.000zł. (oczywiście w systemie zleconym) Link do komentarza
Horizonpolska Napisano 15 listopada 2012 Udostępnij #4 Napisano 15 listopada 2012 Raz w systemie zleconym,dwa metraż i trzecia sprawa to sama lokalizacja. Podczas wyceny pamiętaj,że jest to w zasadzie bardzo ważna sprawa na którą każdy kupujący i sprzedajacy zwraca uwage. Link do komentarza
sefora_ Napisano 16 grudnia 2012 Udostępnij #5 Napisano 16 grudnia 2012 jestem na etapie planowania budowy tzn. mam najaważniejsze chyba czyli ziemię Józefów pod Warszawą i teraz zastanawiam się jakie koszty będą związane z budową domu aby zobaczyć jak wygląda budżetowanie? Jak najlepiej zacząć to wyceniać? Iść do architekta czy szukać projektów domów w internecie jak radzicie? Cytat Raz w systemie zleconym,dwa metraż i trzecia sprawa to sama lokalizacja. Podczas wyceny pamiętaj,że jest to w zasadzie bardzo ważna sprawa na którą każdy kupujący i sprzedajacy zwraca uwage. Link do komentarza
kdd Napisano 17 grudnia 2012 Udostępnij #6 Napisano 17 grudnia 2012 Cytat jestem na etapie planowania budowy tzn. mam najaważniejsze chyba czyli ziemię Józefów pod Warszawą i teraz zastanawiam się jakie koszty będą związane z budową domu aby zobaczyć jak wygląda budżetowanie? Jak najlepiej zacząć to wyceniać? Iść do architekta czy szukać projektów domów w internecie jak radzicie? Wiele dobrych projektów domów ma zestawienie materiałów, dodając do tego koszty robocizny jesteś w stanie oszacować z dużym przybliżeniem koszt budowy konkretnego domu w odpowiednim standardzie. Poczytaj sobiehttp://poradnikibudowlane.pl/kosztorys-budowy-domu/http://poradnikibudowlane.pl/kosztorys-bud...esc-praktyczna/Zapewniam że nie trzeba być budowlańcem, ale jako takie pojęcie o materiałach i technologiach będzie wskazane. Troszkę pracy i dasz radę. Link do komentarza
daggulka Napisano 17 grudnia 2012 Udostępnij #7 Napisano 17 grudnia 2012 Cytat Zapewniam że nie trzeba być budowlańcem, ale jako takie pojęcie o materiałach i technologiach będzie wskazane. Troszkę pracy i dasz radę. też tak myślę.... czytać, czytać , czytać.... chłonąć teorie , wtedy przy praktyce wie się przynajmniej na co zwracać uwagę żeby nie popłynąć na finansach i bublach budowlańców.... Link do komentarza
kdd Napisano 18 grudnia 2012 Udostępnij #8 Napisano 18 grudnia 2012 Jeszcze z literatury polecam:Budownictwo ogólne dla architektów - Przemysław Markiewicz (całkiem przystępnie napisane, zdecydowanie ciekawiej niż Poradnik majstra budowlanego)ABC izolacji ze styropianu - Stowarzyszenie Producentów Styropianu (co prawda wydana przez producentów ale opisuje po prostu rodzaje, zalety i aspekty techniczne ociepleń ze styropianu)Dom energooszczędny z pompą ciepła - Budujemy Dom - ciekawa pozycja o pompie ciepła - warto poczytać jeśli chce się poznać wady i zalety urządzenia i zorientować się czy nam będzie pasowało w nowym domuWarto też nauczyć się OZC (ja mam wersję Immergas - jej zaleta to, to że jest darmowa) i sprawdzić izolacyjność poszczególnych przegród. Czasami zaskakujące jest w co warto a w co nie inwestować.Przykład moich przemyśleń >>> tutaj. Link do komentarza
retrofood Napisano 25 grudnia 2012 Udostępnij #9 Napisano 25 grudnia 2012 Średnio 3094 zł za m kw. bez VAT - podało wydawnictwo Sekocenbud, które monitoruje zmiany cen na rynku budowlanym To koszt zaledwie 0,6 proc. mniejszy niż przed rokiem. Sekocenbud uściśla, że w Warszawie koszt budowy takiego domu jest wyższy o ok. 11 proc. Co ważne, podana cena nie zawiera kosztów zakupu działki, projektu, przyłączy oraz nadzoru. Obliczenie dotyczy domu wolno stojącego bez podpiwniczenia (powierzchnia zabudowy - 237 m kw.). Dom wykonano z pustaków ceramicznych, a pokryto dachówką ceramiczną. Całkowite wykończenie (standard podstawowy) wykonała firma budowlana. Porównując koszt tego samego domu w tzw. standardzie deweloperskim (2578 zł za m kw. bez VAT) wynika, że za wykończenie "pod klucz" trzeba zapłacić o jedną piątą więcej. W przypadku domu o wyższym standardzie wydatki są odpowiednio większe.Read more: http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,13042...t#ixzz2G4XzkP3P Link do komentarza
Janmor Napisano 27 grudnia 2012 Udostępnij #10 Napisano 27 grudnia 2012 Zbierałem oferty na stan developerski gdzie największą cenę w przeliczeniu na m2 była 2400 zł brutto a najmniejsza 2000 zł. Wycena wg projektu a nie z czapy. Może panowie robili wyliczenia z kosztorysów, które przedstawia siędo banków Link do komentarza
mama_muminka Napisano 6 marca 2013 Udostępnij #11 Napisano 6 marca 2013 w zasadzie te 400 zł to jeszcze nie jest aż takie straszna rozbieżność między najdroższym, a najtańszym, bo czasem w takich wycenach nierzadko spotkać można przebicia o 100 % Link do komentarza
adamos141 Napisano 13 marca 2013 Udostępnij #12 Napisano 13 marca 2013 Strasznie drogo ;/ Link do komentarza
kdd Napisano 13 marca 2013 Udostępnij #13 Napisano 13 marca 2013 Cytat Strasznie drogo ;/ Zawsze możesz postawić coś takiego Będzie duuuuuuuuużo taniej.http://allegro.pl/dom-drewniany-letniskowy...3064488761.html Link do komentarza
Vacuum Napisano 14 marca 2013 Udostępnij #14 Napisano 14 marca 2013 (edytowany) kdd koledze chyba nie chodziło o taki budynek ;)--------Chłodnictwo i Klimatyzacja Wrocław - montaż, doradztwo, serwis. Edytowano 20 marca 2013 przez Vacuum (zobacz historię edycji) Link do komentarza
kdd Napisano 14 marca 2013 Udostępnij #15 Napisano 14 marca 2013 Cytat kdd koledze chyba nie chodziło o taki budynek ;) ale przynajmniej tanio!!! Link do komentarza
fachowiec1 Napisano 1 kwietnia 2013 Udostępnij #16 Napisano 1 kwietnia 2013 Cytat Hej, bardzo mi sie podoba ten dom:http://www.oferty.net/dom-na-sprzedaz-pier...oszyno,84774369http://www.oferty.net/dom-na-sprzedaz-bana...oszyno,84698455jednak cena jest dosc zaporowa (dodatkowo nie wykonczony w srodku). Jestescie w stanie okreslic w sposob bardzo przyblizony w jakiej cenie moglbym postawic taki dom samemu? Mam w rodzinie jednego architekta + jednego znajomego architekta, wiec z projektem nie powinno byc problemu.Mam tez mozliwosc dobrego i taniego zalatwienia calej elektryki do domu (osprzet Moeller/Eaton).Jesli zabieralbym sie za budowe, to chcialbym to zrobic uzywajac dobrych materialow, nowych technologii (np. pompa ciepla). Przewidziany budzet to okolo 700tys PLN na cala zabawe. Na dzialke w okolicach 3-miasta przewiduje wydac 150-200tys PLN, wiec 500-550tys PLN zostaje na dom pod klucz. Czy to jest realne?Budowe chcialbym zaczac na poczatku 2014 roku. cena bardzo realna Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się