Skocz do zawartości

Ostrzegam wszystkich budujących!

Recommended Posts

Napisano

Jeśli natkniecie się w necie na porady tego pana, to uciekajcie jak najdalej od nich i od niego.

5019563000_1345649709.png

4318355700_1345649759.png

Znajomość tematu - na poziomie przedszkola.
Tupet i bezczelność - najwyższy profesjonalizm.

Zresztą, przecież znacie naszego byłego, nieocenionego specjalistę od ociepleń wewnętrznych. Teraz przerzucił się na elektrykę.

Napisano
Cytat

Jeśli natkniecie się w necie na porady tego pana, to uciekajcie jak najdalej od nich i od niego.
...

Zresztą, przecież znacie naszego byłego, nieocenionego specjalistę od ociepleń wewnętrznych. Teraz przerzucił się na elektrykę.

Nic dodać nic ująć

Ci co znają wiedzą, a dla tych co nie znają bardzo pomocna rada.
Napisano
Kurcze, taki Maciarewicz wszelkich forum... zna się na wszystkim
Cytat

(...) należy o tym pisać jak najwięcej, by przestarzałe przepisy zmienić!...

Nie bójmy się o tym rozmawiać.
Napisano
Cytat

Nie bójmy się o tym rozmawiać.

Jeden z elektryków tak to skomentował:

Cytat

Nic tylko do zacisków wyjściowych transformatora w stacji trafo założyć RCD o prądzie upływu 10 mA (tak dla bezpieczeństwa) i prądzie znamionowym >1000 A. Trzeba przycisnąć tych od norm, aby od przyszłego roku wprowadzili zapis o obowiązkowości stosowania takiego aparatu i już producentom powiedzieć aby powoli zaczynali produkować RCD na prądy powyżej 1000 A icon_biggrin.gif

Pomijam już, że sieć pracuje najczęściej w konfiguracji TN-C, a stosowanie wtedy RCD jest niedopuszczalne, ale gdyby nawet przerobić to na TN-S, to włączenie jakiegokolwiek komputera u dowolnego odbiorcy, w 50% przypadków powodowałoby wywalenie zasilania całej wsi. A 10 komputerów (przy wyłączonych innych odbiornikach posiadających zasilacze impulsowe) nie pozwoliłoby w ogóle na włączenie tego RCD.
I byłoby fajnie... wrócilibyśmy na drzewa i do jaskiń.
Napisano
Ciekawy jestem jak tam, znaczy się na tamtym forum długo powojuje z takimi teoriami icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ciekawy jestem jak tam, znaczy się na tamtym forum długo powojuje z takimi teoriami icon_biggrin.gif

całkiem się tam nieźle urządził i zadomowił ....

Cytat

czyli jak zwykle...

Cytat

taaaa- znamy , pamiętamy .... WMLOOŚ , czy siakoś tak icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

całkiem się tam nieźle urządził i zadomowił ....
czyli jak zwykle...
taaaa- znamy , pamiętamy .... WMLOOŚ , czy siakoś tak icon_biggrin.gif

Ciekawe czy też tam będzie kogoś do prokuraturą straszył icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

jemu wolno - w końcu to superużytkownik ... icon_lol.gif

No superużytkownik, jak hotel z pięcioma gwiazdkami icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ma tam towarzycho, pewnie się czuje.

Pewnie będzie się czuł dopóki się na nim nie poznają.
Napisano (edytowany)
Cytat

Ma tam towarzycho, pewnie się czuje.

Cytat

Pewnie będzie się czuł dopóki się na nim nie poznają.

Gorzej jak uwierzą w jego teorię...
Strach pomyśleć, co by było, gdyby więcej takich oszołomów...

edit: literówka Edytowano przez Afrodytaa (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• W takim razie co jest od poziomu ziemi do tej głębokości? Jakie tam jest uwarstwienie gruntu?To będzie podstawowa rzec do wyjaśnienia.  W przypadku rzeki 3 km to wcale nie tak dużo. Kiedyś wylewy mogły sięgać do terenu działki.
    • Ja zrozumiałam, że na takiej głębokości są.  Wg WZ nie. Rzeka w odległości ok. 3km od działki.  Edit: płynie jeszcze mały kanał 600m od działki.
    • Muł i mady są na głębokości 2,7 oraz 3,5 m (wyżej jest coś innego), czy są do takiej głębokości? To zasadnicza różnica, bo w przypadku domu bez piwnicy najważniejszy jest grunt do głębokości 2 m lub mniej.  Mady to gleby powstałe z naniesionych osadów rzecznych . Mogą sporo się różnić, bo bywają zarówno piaszczyste, jak i zawierające dużo próchnicy, lżejsze lub ciężkie ilaste. Bez znajomości ich dokładniejszej charakterystyki trudno powiedzieć na ile będzie to stabilne podłoże.  Czy to nie jest jakiś teren zalewowy? Bo mady to generalnie gleby powstające z nawarstwienia tego co rzeka przynosiła w ramach kolejnych wylewów. Muł też ma zwykle podobne pochodzenie. Ale to mogą być równie dobrze osady bardzo stare i obecnie nie ma nawet rzeki w pobliżu. 
    • Wie ktoś? Od ubiegłego roku ani widu, ani słychu, ani kukuryku. Wniosek zgłoszony, uznany za prawidłowy, przyjęty i... cisza. Może pieniądze gdzieś '"wyszły" i teraz ministerstwo czeka aż wrócą? Jak można tak lekceważyć ludzi? Jak się człowiek dzień spóźni z opłatą, to wielkie larum, procenty karne... A tu? Mamy was w doopie, mówi nam państwo. I miesiącami milczy.  A procenty na kredycie lecą.
    • Witam. Mam na oku działkę budowlaną. Dwa dni temu były robione badania geotechniczne i na ten moment sprawa wygląda tak, że w dwóch na trzy odwiertach wyszedł muł na głębokości 3,5m i 2,7m. W ostatnim z odwiertów były mady. Wody gruntowe na głębokości 2,5m. Na razie to tylko strzępki danych podanych na dzień po badaniu. Czekamy na dokumentację od geologa, ale jednak nieco mnie to zmartwiło - zwłaszcza te mady (nie wdawał się w szczegóły). Generalnie gość mówił, że dom da się postawić, ale trzeba wymienić muł, raczej zrobić płytę fundamentową. Na razie na opinię, jak wspomniałam, jeszcze musimy poczekać parę dni. Wiem, że bez konkretów ciężko coś wywróżyć. Niemniej, czy ktoś z obecnych miał styczność z takimi glebami i jest w stanie uchylić nieco rąbka tajemnicy, jak z takim fantem sobie poradził? Przekopałam wiele grup/forum i o ile o mule coś tam dało się wyczytać, tak na temat mad nie ma kompletnie nic. Z góry dzięki.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...