Skocz do zawartości

otwory wycięte w ścianie nośnej

Recommended Posts

Napisano
witam
jestem w trakcie zakupu domu od dewelopera. ustaliliśmy w porozumieniu z kierownikiem budowy że wytniemy otwory w ścianie nośnej z pustaków znajdującej się w salonie na parterze, która całokowicie zaciemniała klatkę schodową. Zostały wycięte 4 otwory podłużne między belkami stropu - powstały jakby kolumny
Pytania:
- czy 4 kolumny otynkowanych pustaków utrzymają część stropu, który opiera się na tej ścianie + dodatkowo ciężar ściany na pietrze długości 260 cm, wysokość 300 cm
- czy kolumny nie zaczną pękać w środku lub po pewnym czasie nie zacznie pękać tynk gipsowy, który w chwili obecnej jest na nie kładziony lub tynk na suficie, (za 2-3 tygodnie będą jeszcze robione wylewki i to zapewne obciąży dodatkowo strop)
- czy w ogóle wycięcie otworów w ścianie jest zgodne z przepisami budowlanymi (książki budowy po wykonaniu tych prac nie widzieliśmy, ale zakładamy, że taka zmiana została tam wpisana. Zakładamy też, że taka zmiana w projekcie nie wpłynie na gwarancję, którą daje deweloper)

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

witam
jestem w trakcie zakupu domu od dewelopera. ustaliliśmy w porozumieniu z kierownikiem budowy że wytniemy otwory w ścianie nośnej z pustaków znajdującej się w salonie na parterze, która całokowicie zaciemniała klatkę schodową. Zostały wycięte 4 otwory podłużne między belkami stropu - powstały jakby kolumny
Pytania:
- czy 4 kolumny otynkowanych pustaków utrzymają część stropu, który opiera się na tej ścianie + dodatkowo ciężar ściany na pietrze długości 260 cm, wysokość 300 cm
- czy kolumny nie zaczną pękać w środku lub po pewnym czasie nie zacznie pękać tynk gipsowy, który w chwili obecnej jest na nie kładziony lub tynk na suficie, (za 2-3 tygodnie będą jeszcze robione wylewki i to zapewne obciąży dodatkowo strop)
- czy w ogóle wycięcie otworów w ścianie jest zgodne z przepisami budowlanymi (książki budowy po wykonaniu tych prac nie widzieliśmy, ale zakładamy, że taka zmiana została tam wpisana. Zakładamy też, że taka zmiana w projekcie nie wpłynie na gwarancję, którą daje deweloper)

Czy tak można, musi koniecznie sprawdzić konstruktor z uprawnieniami. Jeśli to ściana nośna, to nie ma żartow. Jak dla mnie spodziewałbym się w takiej sytuacji raczej żelbetowych słupów i podciągu u góry.
Napisano
słupów betonowych nie można było wstawić bo było już za późno. Te z pustaków powstały w wyniku pocięcia ściany. Wcześniej była to jednolita ściana. Generalnie chodzi mi o to czy jest to zwyczajem, normą że można pociąć ścianę szczytową i czy pustaki utrzymają ciężar stropu

jeśli potrzeba to mogę załączyć dodatkowe zdjęcia z drugiej strony i tego co znajduje się bezpośrednio nad pociętą ścianką
Napisano
Weź projekt domu, sprawdź jakie obciążenia przenosiła ta ściana (podpora) i skonsultuj to z kierownikiem budowy. Nikt bez dokumentacji technicznej nie oszacuje możliwości pękania słupów.
Ja bym wymurował stopy i oparł na nich podpory z profili stalowych (jak sugerował Barbossa).
Napisano
podstemplować
wyburzyć
wymurować takie ustrojstwo z cegły pełnej, min 1 1/2 na 1c (ceramiczna lub wap-pias)
jak nie - konstrukcja stalowa

a ile to będzie kosztować? nie wiem, ale zapewne mniej niż dyskomfort i potencjalne (i prawdopodobne) problemy
Napisano (edytowany)
Cytat

Weź projekt domu, sprawdź jakie obciążenia przenosiła ta ściana (podpora) i skonsultuj to z kierownikiem budowy.

Z nim, to ja bym już niczego nie konsultował. Sprawdziłbym tylko jakie te uprawnienia ma naprawdę.
Kierownik budowy nie miał prawa wyrażać zgody na taką zmianę bez zachowania okreslonych procedur. To jest zmiana istotna projektu, na którą zgodę musi wyrazić jego projektant. Albo inny konstruktor, który opracowuje projekt takiej zmiany, w tym technologię jej wykonywania. To co jest zrobione to zwykła samowola budowlana. Nawet w trakcie wykonawstwa otworów już mogło dojść do naruszenia konstrukcji. Z czasem bedzie tylko gorzej.

Stan obecny to konieczność wykonania ekspertyzy przez fachowców i opracowanie projektu naprawy. Edytowano przez retrofood (zobacz historię edycji)
Napisano
a jeśli w dzienniku budowy została zapisana ta zmiana (wycięcie otworów)? chyba kier. budowy sam na siebie nie kręcił by bata. twierdzi, że można było wyciąć jeszcze dodatkowo te 3 środkowe kolumny, zostawiając tylko skrajne. Konstrukcja nosna byla wylewana w całosci (strop nad ścianami, w ktorych są otwory, jest połaczony jednym zbrojeniem z przedłuzeniami do innych ścian nosnych w jednym szalunku, w trakcie budowy wzmacniane były dodatkowo zbrojenia w belce wylanej nad tą pociętą ścianką i też na tej podstawie kierownik budowy stwierdził, że można bez ryzyka wyciąć te otwory).
Napisano (edytowany)
Cytat

Z nim, to ja bym już niczego nie konsultował. Sprawdziłbym tylko jakie te uprawnienia ma naprawdę.
Kierownik budowy nie miał prawa wyrażać zgody na taką zmianę bez zachowania okreslonych procedur. ...

Są kierownicy bud. z uprawnieniami konstruktorów, ale to również wypadałoby sprawdzić.

Powtórzę - sprawdź w dokumentacji technicznej (obliczenia konstrukcyjne projektu) jakie obciążenia przenosi ta ściana, podciąg powyżej (w stropie). Naprężenia tam występujące mogą być małe, rozkładać się np. na skrajach ściany. Mając taką wiedzę kierbud powinien, skoro się tego domagasz, zaproponować jakieś wzmocnienie i wyznaczyć miejsca ich wykonania. Teraz jeszcze można zastosować wiele rozwiązań. To Ty będziesz tam mieszkał! Edytowano przez Karlsen (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Są kierownicy bud. z uprawnieniami konstruktorów, ale to również wypadałoby sprawdzić.

Oczywiście, że są. Sam mam takiego w rodzinie. I wiem jak reaguje na takie numery.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
oj tam, zrobić tu słupy żelbetowe to jeden dzień roboty. Oczywiście Twój pomysł na cegłę też jest dobry. Każdy pomysł wzmacniający tą konstrukcję jest ok. Ja napisałem żelbet, bo wytrzymałościowo to dla mnie najbardziej zaufana technologia. Chyba zboczenie zawodowe.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• @podczytywacz   Jest to salon z aneksem. Wentylacja jest grawitacyjna (czyli taka po prostu kratka). Południowa.  Ma wysoką klasę energetyczną, to pamiętam (A albo A+). Szczegóły doślę, jak będę w domu - ale chyba standardowe ocieplenie - napiszę potem to ocenicie. W tym salonie jest klimatyzacja - ale to pewnie od kilku lat. Nie, jest sypialnia.   @Budujemy Dom - działka i dom A jak mogę to potwierdzić? Czy takie plamy powinny się zmyć? Mam w szufladzie dwie płytki "kamienia", które zostały wymontowane prawdopodobnie na skutek instalacji telewizora podwieszanego. W każdym bądź razie jedną z nich mogę połamać i pozaglądać czy jest tam wyraźna struktura i wysłać tutaj zdjęcia. Mógłbym też wziąć ekspertka mykologa, ale to koszt. Jakie są jeszcze możliwości wykluczenia/potwierdzenia czy to pleśń ?
    • Niektóre miejsca wyglądają, jakby już malowane były strukturalną farbą   Powierzchnia sufitu jest bardzo nierówna i niejednorodna... Moim zdaniem żadna  nie pokryje satysfakcjonująco TEGO sufitu...  Może jakaś strukturalna da radę... może tynk japoński...   W żadne kasetony się nie pchaj, może tapeta strukturalna, ale jednobarwna - tylko umiejętnie położona - przy tym stanie wykończenia ścian byłaby najmniej "inwazyjna" i najmniej mogąca narobić szkód...      
    • Najlepiej doradzi doświadczony elektryk-praktyk, @retrofood już jutro, jak tylko wypocznie!     A moje uwagi? może się nie mylę...   Podwójny przełącznik A pozwoli załączać niezależnie oba punkty na suficie. B i C powinny być schodowe do włączania/wyłączanie kinkietu nad łóżkiem - niezależnie przez leżących po obu stronach łoża...        
    • Kurcze, raczej nie jest wykluczone, że masz rację na pierwszy rzut oka i po przeczytaniu opinii bobiczka, oraz spojrzeniu na pierwsze zdjęcie     - byłem przekonany, że to pleśń...   Ale teraz, jak powiększyłem drugie zdjęcie -      - widać przekrój  i strukturę  docinanego "kamienia"...   Jaka jest nauczka? Na ekranie telefonu zupełnie inaczej to widać, niż na dużym ekranie komputera...   Więc raczej    Ewentualnie można spróbować "zaretuszować" dobraną farbką i małym pędzelkiem tę "niby-pleśń"...     Ale o wentylację trzeba dbać...
    • A czy nie jest tak, że te kropki widać tylko tam, gdzie okładzina była docinana? Ten materiał może mieć po prostu taką strukturę - to nie są płytki z kamienia, tylko z gipsu albo betonu. Jeśli mam rację, to zupełnie nie ma się czym martwić.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...