Supersaxo Napisano 1 lipca 2012 Udostępnij #1 Napisano 1 lipca 2012 (edytowany) Dom pasywny, wybudowany w tym roku. Czy to mozliwe aby trzeba bylo go stale wietrzyć ? ( latem na pietrze jest za goraco, temp. w pokojach dochodzi do 27stopnii) a w piwnicy znowu zimno( mimo ogrzewania podlogowego, ktorego oczywiscie nie uzywam latem) Niestety, w piwnicy ( nie wszedzie, tylko w jednym pomieszczeniu, w ktorym jest sam beton)strasznie śmierdzi stechlizna.. :( Wietrze go ( mam dwa okna w tym pomieszczeniu) ale zapach nie znika... Jakies dobre rady zeby pozbyc sie tego przykrego zapachu ?! Co moze byc tego powodem??? Edytowano 1 lipca 2012 przez Supersaxo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 lipca 2012 Udostępnij #2 Napisano 1 lipca 2012 A co z wentylacją? Chyba posiadasz reku? Link do komentarza
Supersaxo Napisano 1 lipca 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 1 lipca 2012 (edytowany) Cytat A co z wentylacją? Chyba posiadasz reku? Oczywiscie, ze jest wentylacja. ( tylkow tym jednym pokoju, w piwnicy BRAK! ) ...i w sumie jest calkiem zrozumiale ,ze jesli na dworze jest goraco ( ponad 30 stopnii), to i pozniej w domu bedzie podobna temp.Zaluje troche,ze nie pomyslalam o klimatyzacji... :/ Edytowano 2 lipca 2012 przez Supersaxo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 lipca 2012 Udostępnij #4 Napisano 1 lipca 2012 Z tego co wiem to mając rekuperator to w środku powinno być chłodniej aniżeli na zewnątrz. Tak wg mnie to być może masz zrąbaną instalację rekuperatora. Link do komentarza
Barbossa Napisano 2 lipca 2012 Udostępnij #5 Napisano 2 lipca 2012 to przestań go wietrzyćbo to co wpuszczasz wykrapla się na zimnym betoniei masz efekt odwrotny do zamierzanegozamknij okna otwórz drzwi, jeżeli uparłeś się na wietrzenie, to raczej nocą, kiedy temperatura jest niższa,ewentualnie w okno jakąś mechaniczną wyrzutnię przy dopuszczeniu powietrza z wewnątrz Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 2 lipca 2012 Udostępnij #6 Napisano 2 lipca 2012 i daj jakieś zdjęcia tego pomieszczeniaśmierdzi znaczy coś się dziejecoś się dzieje na zdjęciu z lampą będzie widaćtylko nie z telefonu a jakowymś " lepsiejszym" aparatem Link do komentarza
Supersaxo Napisano 2 lipca 2012 Autor Udostępnij #7 Napisano 2 lipca 2012 (edytowany) Cytat Z tego co wiem to mając rekuperator to w środku powinno być chłodniej aniżeli na zewnątrz. Tak wg mnie to być może masz zrąbaną instalację rekuperatora. Temperatura w wewn. domu jest nizsza niz na zewnatrz, tylko o jakies 7/ 6 stopnii...czyli jezeli na dworze jest 33 stopnie, w domu ( na pietrze ) mam ok.27...Wentylacji nie powinno sie wylaczać calkowicie w domu pasywnym - dlatego zeby bylo chlodniej, wietrze dom- rano i póznym wieczorem...Porobie zdjecia tego jednego pomieszczenia w piwnicy i wstawie tutaj ,tylko najpierw go opr?znie ( mam tam sporo przydatnych grat?w;)) Po kartonach jednak widze ,ze jest WILGOC ! :/ Edytowano 2 lipca 2012 przez Supersaxo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
GipsKartonITD Napisano 7 lipca 2012 Udostępnij #8 Napisano 7 lipca 2012 Cytat .. ( tylkow tym jednym pokoju, w piwnicy BRAK! )...:/ I nad czym tu dywagować? ma być wentylacja. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 lipca 2012 Udostępnij #9 Napisano 8 lipca 2012 A niby o czym tu piszemy Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 8 lipca 2012 Udostępnij #10 Napisano 8 lipca 2012 Cytat A niby o czym tu piszemy grunt to mieć mocne wejście Link do komentarza
Supersaxo Napisano 9 lipca 2012 Autor Udostępnij #11 Napisano 9 lipca 2012 (edytowany) Cytat grunt to mieć mocne wejście ...Piszemy o tym ,ze w piwnicy mam wilgoc i nie wiem ,jak sie jej pozbyc.... (!) Śmierdzi mi wszystko i nie möge uzywac tego pokoju.... Meble, odziez, buty ,materace ( calkiem nowe) , wszystko Co tam bylo , musialam wyrzucic , Bö byl grzyb !!!!Sorry ale dla mnie nie jest zrozumiale, dlaczego tak jest, skoro bylo / jest tam wietrzone a dom jest nowy ....(?!) Wentylacji nie ma i sobie teraz nie wyczaruje - zreszta, inne pomieszczenie ( zaraz obok) tez nie posiada wentylacji a nie ma w nim wilgoci...:/ ( Na kazdym pietrze mam wentylacje i w tym jednym pokoju w ktorym sie spi w piwnicy - tylko nie mam w spizarni , w pomieszczeniu technicznym i wlasnie w tym jednym pokoju ,gdzie staly wszystkie graty i sorry ale wydaje mnie sie ze malo kto posiada wentylacje w piwnicy , tymbardziej ze sa tam dwa okna , ktore mozna otwierac ! ) Coz,chyba jednak lepiej poczekac na opinie prawdziwych ekspertow niz pisac tutaj... Edytowano 9 lipca 2012 przez Supersaxo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 9 lipca 2012 Udostępnij #12 Napisano 9 lipca 2012 Cytat Coz,chyba jednak lepiej poczekac na opinie prawdziwych ekspertow niz pisac tutaj... ... przewrażliwiona jesteś, nie mieli nic złego na myśli .... po prostu im większa wiedza tym łatwiej zdiagnozować problem , stąd te pytania wstaw te foty , może MTW Ci pomoże - zna się na tym ... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 9 lipca 2012 Udostępnij #13 Napisano 9 lipca 2012 Cytat kto posiada wentylacje w piwnicy , tymbardziej ze sa tam dwa okna , ktore mozna otwierac ! ) Coz,chyba jednak lepiej poczekac na opinie prawdziwych ekspertow niz pisac tutaj... czuję się wywołany do tablicy - tak mam wentylację w piwnicy...taką trochę dziwną, ale mam...tzn mam w 4 z 5 pomieszczeń wyciągi z WM, i w każdym pomieszczeniu mam okna, które często otwieram. Link do komentarza
r-32 Napisano 9 lipca 2012 Udostępnij #14 Napisano 9 lipca 2012 ...też mam ...grawi - bo grawi - ale hulooo Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 13 lipca 2012 Udostępnij #15 Napisano 13 lipca 2012 Cytat I nad czym tu dywagować? ma być wentylacja. Cytat ...Piszemy o tym ,ze w piwnicy mam wilgoc i nie wiem ,jak sie jej pozbyc.... (!) Śmierdzi mi wszystko i nie möge uzywac tego pokoju.... Meble, odziez, buty ,materace ( calkiem nowe) , wszystko Co tam bylo , musialam wyrzucic , Bö byl grzyb !!!!Sorry ale dla mnie nie jest zrozumiale, dlaczego tak jest, skoro bylo / jest tam wietrzone a dom jest nowy ....(?!) Wentylacji nie ma i sobie teraz nie wyczaruje - zreszta, inne pomieszczenie ( zaraz obok) tez nie posiada wentylacji a nie ma w nim wilgoci...:/ ( Na kazdym pietrze mam wentylacje i w tym jednym pokoju w ktorym sie spi w piwnicy - tylko nie mam w spizarni , w pomieszczeniu technicznym i wlasnie w tym jednym pokoju ,gdzie staly wszystkie graty i sorry ale wydaje mnie sie ze malo kto posiada wentylacje w piwnicy , tymbardziej ze sa tam dwa okna , ktore mozna otwierac ! ) Coz,chyba jednak lepiej poczekac na opinie prawdziwych ekspertow niz pisac tutaj... mocne wejście nie było do Ciebieja czekam na obiecane zdjęcianie lubię pisać czy gadać jeśli nie posiadam choć minimalnej wiedzy na temat przypadku.czyli aparat z fleszem i wstawiaj zdjęciachcę zobaczyć w czym jest problempozdrawiam Link do komentarza
KAROI Napisano 22 lipca 2012 Udostępnij #16 Napisano 22 lipca 2012 Cytat mocne wejście nie było do Ciebieja czekam na obiecane zdjęcianie lubię pisać czy gadać jeśli nie posiadam choć minimalnej wiedzy na temat przypadku.czyli aparat z fleszem i wstawiaj zdjęciachcę zobaczyć w czym jest problempozdrawiam Ja bym skorzystał z tej propozycji Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #17 Napisano 25 marca 2013 minęło 8 miechów znaczy problemu już nie ma Link do komentarza
adam_mk Napisano 25 marca 2013 Udostępnij #18 Napisano 25 marca 2013 "Dom pasywny, wybudowany w tym roku. Czy to mozliwe aby trzeba bylo go stale wietrzyć ? ( latem na pietrze jest za goraco, temp. w pokojach dochodzi do 27stopnii) a w piwnicy znowu zimno"Jaki on tam pasywny...Może na kwitach.Piwnica pewnie porzucona i zapomniana, to i grzyb się przestał pojawiać.Przypisany jest do ludzi, co chuchają, pocą się, myją, piorą..Brak generatorów wilgoci to brak problemu...Adam M. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się