Agita Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 25 grudnia 2011 Zastanawiam się, czy zamontować zwykły kominek w salonie, czy wyposażyć go w instalację dystrybucji gorącego powietrza. Postaram się szczegółowo opisać mój przypadek:- dom malutki, ok 90m^2- jednak kominek i przewód kominowy jest w ścianie szczytowej, więc od najdalszych pomieszczeń oddalony będzie min. 8m. Tak wygląda projekt:Agatka z pracowni Dom Dla Ciebie- Ogrzewanie będzie gazowe. Nie ma w pobliżu sieci gazowej, więc gaz z butli przed domem. W związku z ceną takiej energii, chcę dogrzewać dom kominkiem. Ciężko teraz stwierdzić na ile starczy zapału w codziennym rozpalaniu kominka, ale plan taki jest.- Zdaję sobie sprawę z minusów DGP: zwiększone kurzenie, mało estetyczne kratki z zabrudzonymi wylotami, hałasy rozprowadzane przez rury. Trochę mnie to odstrasza, ale może nie jest tak źle?Przede wszystkim proszę o radę doświadczone w temacie osoby, czy uda mi się dogrzać cały dom kominkiem bez DGP, tylko grawitacyjnie? Słyszę wśród znajomych różne opinie - wprawdzie domek jest mały, ale jednak odległość dla powietrza do pokonania "w poziomie" spora.Druga sprawa ile więcej trzeba zainwestować w materiały i robociznę przy zastosowani DGP?Będę bardzo wdzięczna za rady Link do komentarza
retrofood Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 25 grudnia 2011 Chyba nie byłaś na pasterce... Link do komentarza
Agita Napisano 25 grudnia 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 25 grudnia 2011 No i się wydało A coś w temacie? Link do komentarza
retrofood Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 25 grudnia 2011 Cytat A coś w temacie? Dzisiaj kiepsko się myśli. Ale jak masz rozwiązane to gazowe? Jak ciepło rozchodzi się po domu? Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 25 grudnia 2011 Agita - ja mam w domu z poddaszem użytkowym wyprowadzone kanały z DGP tylko na poddasze - inna sprawa że mało pale w kominku i tak samo mało używam DGP. Dodatkowy koszt związany z tymi kanałami jest niewielki, kanały kosztują niewiele, wentylator który to rozprowadza to też niewielki koszt - w moim przypadku był to koszt około 10% kosztu całego kominka. 1 Link do komentarza
Agita Napisano 25 grudnia 2011 Autor Udostępnij #6 Napisano 25 grudnia 2011 Cytat Dzisiaj kiepsko się myśli. Ale jak masz rozwiązane to gazowe? Jak ciepło rozchodzi się po domu? Ogrzewania gazowego jeszcze nie ma. Dopiero w styczniu wchodzi instalator od wody i ogrzewania. Na razie mam z nim ustalone, ze parter prawie cały (oprócz pom. gosp.) będzie w podłogówce. Na poddaszu obie sypialnie z normalnymi grzejnikami, a podłogówka tylko w łazience. mam nadzieje, ze o to pytałeś :P Link do komentarza
an-bud Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 25 grudnia 2011 Mam ogrzewanie grawitacyjne tylko kominkiem, działa tak od lat, ale warunkiem dobrego działania jest odpowiednie dobre palenisko (ponad 5tyś. zł.) i dobrze zrobiona instlacja. Link do komentarza
alabasteragart Napisano 4 lutego 2012 Udostępnij #8 Napisano 4 lutego 2012 Warto zainwestować w DGP. Koszt niewielki. Rozprowadzenie powietrza z wykorzystaniem dmuchawy. Bedzie cieplutko. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 7 września 2012 Udostępnij #9 Napisano 7 września 2012 Wita. Odświeżę i podepnę się do tematu. Poradzcie o jakiej średnicy rury zastosować do rozprowadzania powietrza z kominka po domu. Najdłuższa rura od samego kominka będzie miała około 4,5 m, dwie pozostałe będą krótkie, jakieś 1,5 m gdyż te 2 pokoje znajdują się bezpośrednio nad kominkiem. Pozdrawiam Link do komentarza
vip42 Napisano 9 października 2012 Udostępnij #10 Napisano 9 października 2012 (edytowany) jakie kanały do DGP i do WM z reku? A - B - C -B i C oczywiście dodatkowo zaizolowane. Chodzi o to że B i C wychodzą drożej od A, ale są duzo trwalsze. Edytowano 9 października 2012 przez vip42 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
ewamariusz Napisano 10 października 2012 Udostępnij #11 Napisano 10 października 2012 Witam. Do jednej nitki kupiłem kanał z rysunku A. Te na rysunku B jak mi powiedziano mają mały przekrój i za bardzo się nie nadają, no i lepsze są okrągłe. kanały z rysunku C są warte zainteresowania i następne chyba zrobię właśnie takie. Pozdrawiam Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 10 października 2012 Udostępnij #12 Napisano 10 października 2012 (edytowany) do WM mam C (końcówki do anemostatów z A), do DGP mam z A Edytowano 10 października 2012 przez adiqq (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Karlsen Napisano 10 października 2012 Udostępnij #13 Napisano 10 października 2012 Moje kanały: WM - kanały B i C, wszystkie nawiewne w izolacji.A skąd teoria, że A są dużo trwalsze? Link do komentarza
vip42 Napisano 10 października 2012 Udostępnij #14 Napisano 10 października 2012 Cytat Moje kanały: WM - kanały B i C, wszystkie nawiewne w izolacji.A skąd teoria, że A są dużo trwalsze? Źle przeczytałeś, tam jest przecinek Cytat Chodzi o to że B i C wychodzą drożej od A, ale są dużo trwalsze. napiszę tak by nie było wątpliwości o co mi chodziło:B i C są droższe ale i trwalsze od A Link do komentarza
ewamariusz Napisano 22 października 2012 Udostępnij #15 Napisano 22 października 2012 Witam. Jeszcze jedno. Nad kominkiem będę rozprowadzał jeszcze ciepłe powietrze do 2 pomieszczeń. Znajdują się koło siebie. Czy można doprowadzić do tych pomieszczeń ciepłe powietrze jedną rurą i na górze rozdzielić je trójnikiem, czy lepiej zrobić 2 osobne kanały do każdego pomieszczenia. Jest miejsce na 2 przewody. Pozdrawiam Link do komentarza
Jani_63 Napisano 22 października 2012 Udostępnij #16 Napisano 22 października 2012 Doprowadzenie pojedynczym kanałem i zainstalowanie kratek nawiewnych po dwóch stronach ściany na trójniku będzie przenosiło dźwięki z jednego pomieszczenia do drugiego.Drugie rozwiązanie będzie pod tym względem lepsze. 1 Link do komentarza
ewamariusz Napisano 23 października 2012 Udostępnij #17 Napisano 23 października 2012 Witam. Jani 63 wielkie dzięki, tak też zrobię poprowadzę osobno kanały do tych pomieszczeń. Pozdrawiam Link do komentarza
ewamariusz Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij #18 Napisano 23 stycznia 2013 Witam. Mam pytanie dotyczące dostarczania powietrza do kominka z zewnątrz które mam poprowadzone kanałem prostokątnym o wymiarach 150x50, teraz muszę przejść na rurę okrągłą i na końcu założyć czerpnię powietrza. Czy wystarczy przjść na rurę fi 100 czy lepiej na rurę fi 125. Pozdrawiam Link do komentarza
an-bud Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij #19 Napisano 23 stycznia 2013 (edytowany) a jakie jest wejście w palenisku Edytowano 23 stycznia 2013 przez an-bud (zobacz historię edycji) Link do komentarza
ewamariusz Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #20 Napisano 28 stycznia 2013 Witam. Wejście w kominku jest na 125. Pozdrawiam Link do komentarza
an-bud Napisano 31 stycznia 2013 Udostępnij #21 Napisano 31 stycznia 2013 więc takie trzeba zrobić Link do komentarza
ewamariusz Napisano 1 lutego 2013 Udostępnij #22 Napisano 1 lutego 2013 Tak też robię, już zamówione. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się