Skocz do zawartości

Adaptacja projektu z USA

Recommended Posts

Na początku witam wszystkich!
Do rejestracji na forum zachęciła mnie pewna nurtująca sprawa.
A mianowicie: wraz z żoną jesteśmy na etapie szukania projektu domu, i przypadkiem trafiliśmy na amerykańską stronę www z tysiącami pięknych domów w systemie kanadyjskim, których styl, rozmieszczenie i wielkość najbardziej nam pasują.
I tu pojawia się pytanie - czy taki projekt może być bez przeszkód prawnych realizowany u nas w Polsce? czy urzędnicy będą rzucać kłody pod nogi jak to mają w zwyczaju;)
Rozumiem że konieczne byłoby tłumaczenie przysięgłe dokumentacji, ale biorąc pod uwagę koszt projektu (około 500 - 800 $) nadal wygląda to atrakcyjnie w porównaniu z projektami ogólnodostępnymi w Polsce, tym bardziej że zyskujemy niepowtarzalny dom w wymarzonym stylu.
Zastanawiamy się jeszcze nad inną opcją - mianowicie projekt indywidualny zrobiony przez architekta, na podstawie zdjęć i rzutów z tejże strony, chodź to będzie najbardziej kosztowna opcja podejrzewam;)
byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady, doświadczenia, itp.
No nie wiem, czy będzie taniej – projekt typowy to koszt około 2.000zł + adaptacja w granicach 1.000 do 2000zł .

Projekt „amerykański” zapewne trzeba będzie dostosować do wymagań prawa polskiego – a to już duże kwoty.

Moim zdaniem „przerobienie” typowego projektu pod „styl amerykański” – wyjdzie taniej.
  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 3 lata temu...
To bardzo ciekawa sprawa, sam się kiedyś tym trochę interesowałem, tłumaczenia musiałby dokonać tłumacz specjalizujący się w budownictwie, żeby znał odpowiednie słownictwo, mógłby to zrobić w konsultacji z inżynierem, pewnie przydałaby się również pieczątka tłumacza przysięgłego;) firma w której pracuję często wysyła dokumenty do tłumaczenia do biura AmaR Translations i oni właśnie specjalizują się w tłumaczeniach technicznych czy specjalistycznych i na takiej właśnie zasadzie pracują, że osoba tłumacząca oprócz doskonałej znajomości języka zna się również na konkretnej branży, np, budownictwo, medycyna, a jak to za mało to tekst konsultuje;)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Gdzie znajdują się te liczniki? Czy sąsiad ma swój licznik w swojej części budynku? Gdyby to obecne przyłącze było wykonane zgodnie ze sztuką, to by przy każdym liczniku wykonano osobne zabezpieczenie. Tak aby zwarcie lub przeciążenie skutkowało wyłączeniem zasilania tylko w jednej z części bliźniaka. Jak to jest zrobione teraz? Jest jedno zabezpieczenie? Dwa zabezpieczenia, ale oba umieszczone w tej samej części bliźniaka? Gdzie są liczniki? Warto spróbować porozmawiać z kimś z działu technicznego w miejscowym zakładzie energetycznym. Jak się trafi na rozsądnego człowieka, to się takie rzeczy uda załatwić. Choćby przy wymianie licznika. Często warto popytać, kto w okolicy wykonuje zlecenia dla energetyki. Zwrócić się do niego z problemem i zleceniem przeróbki. Ci ludzie się wzajemnie znają i załatwienie wielu rzeczy nagle okazuje się jednak możliwe.  PS. Co do zasady, wykonanie przyłącza, czyli części do licznika włącznie, pozostaje w gestii zakładu energetycznego (operatora sieci). To on zleca jego wykonanie. 
    • Wybór między kolektorami słonecznymi a panelami fotowoltaicznymi zależy od kilku czynników. Kolektory słoneczne sprawdzają się w podgrzewaniu wody użytkowej i wspomaganiu ogrzewania, podczas gdy panele fotowoltaiczne przekształcają światło słoneczne w energię elektryczną, co daje większą elastyczność w wykorzystaniu. Warto przeanalizować zapotrzebowanie na energię, dostępne miejsce na instalację oraz budżet. Kupować moduły słoneczne warto w sprawdzonych miejscach, gdzie można porównać oferty i wybrać najlepszą opcję. 
    • Na wysokości deskowania usunąć styropian z komina i wypełnić tę szczelinę wełną. Na tyle wyciąć elementy drewniane, żeby spełnić warunki z WT, i tak się raczej nie da, więc nie ma co tego ruszać.  Potem można zwyczajnie izolować dach wełną. Ona jest niepalna więc sama nie jest problemem, a jeszcze oddzieli komin od palnych elementów z drewna.  Płyty g-k też są niepalne, więc pod względem pożarowym nie są problemem. Ale płyty i komin zawsze będą się nieco poruszać względem siebie. Dlatego lepiej zostawić tam minimalną szczelinę, na kilka milimetrów. Bo jak się to zrobi na styk i zaciągnie gładzią to ona i tak prędzej czy później popęka.  Czy ten komin nie będzie otynkowany?
    • Tak jak wspominałem - każdy ma swój licznik, wraz z korkiem/bezpiecznikiem dla mieszkania, jedynie kablami jest to tak połączone ze główny pion mam ja na strychu, a oni nie mają do tego dostępu, więc jak coś się stanie, to obaj nie mamy prądu i wtedy my musimy iść na strych i wymienić bezpiecznik, czy coś. Ale właśnie chcemy to rozłączyć.    Mówiłeś że każdy musi zadbać o swoje przyłącze. Czyli to znaczy, że nie mogę zrobić tak, by to stare przyłącze przepięli do nich, a my byśmy mieli nowe. W zasadzie, nawet nie wiem w jaki sposób miało by to wyglądać, bo przyłącze jest połączone kablem do słupa od naszej strony. Obawiam się jednak, że oni niczego nie załatwią (co w sumie nie powinno mnie intweresować) i za swoje nowe przyłącze nie będą chcieli zapłacić.  Ale jeżeli jest to jedyne rozwiązanie i nie da się tego inaczej zrobić, to w sumie argument żeby zrobili po swojej stronie wszystko żeby mieć własne przyłącze.    Jeszcze jedna rzecz - to Energa w takim razie nie zajmie się robieniem przyłącza, tylko muszę do tego zatrudnić elektryka? To składając wniosek o przyłącze do energi oni tylko dają mi na to zgodę a i tak muszę sobie zatrudnić elektryka który mi to podłączy, im muszę zgłosić że to zrobiłem i oni tylko przyjadą założyć licznik? Trochę pokićkane to wszystko
    • Strop na strychu w systemie Ackermana (dom szeregowy z lat 80-tych), ale pewności nie mam, bo przy kupnie domu nie przekazano żadnych planów.   M.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...