allanpinkerton Napisano 31 lipca 2011 #1 Napisano 31 lipca 2011 Może mi ktoś powiedzieć jak producent wyliczył że Porotherm 44 cm ma współczynnik przenikania ciepła U=0,30 W/m2K.http://www.cekol.pl/swiat_profesjonalisty/...ci_izolacji.htmDo czego przyrównać porotherma i wyliczyć jego rzeczywistą wartość według tego lub innego kalkulatora?Czegoś tu nie rozumiem.
marek.kurdej Napisano 2 sierpnia 2011 #3 Napisano 2 sierpnia 2011 bo nikt nad ceramika sie spuszczac nie bedzie wiec cisza.
Jani_63 Napisano 2 sierpnia 2011 #4 Napisano 2 sierpnia 2011 Cytat Może mi ktoś powiedzieć jak producent wyliczył że Porotherm 44 cm ma współczynnik przenikania ciepła U=0,30 W/m2K. Rozwiń Prawdopodobnie z lambdy materiału... bo jakby inaczej?
bajbaga Napisano 2 sierpnia 2011 #5 Napisano 2 sierpnia 2011 Cytat Może mi ktoś powiedzieć jak producent wyliczył że Porotherm 44 cm ma współczynnik przenikania ciepła U=0,30 W/m2K. Rozwiń Jak to jak?Współczynnik lambda dla tego materiału to 0,11 – 0,14 – reszta to działanie matematyczne.
allanpinkerton Napisano 2 sierpnia 2011 Autor #6 Napisano 2 sierpnia 2011 Cegła kratówka czy dziurawka ma według kalkulatora Cekola 0.56. A gdzie dane tego porothermu, że on taki dobry? Oczywiście według źródła nie od producenta.Coś mi to lambda nie pasuje. Wiem jak liczyć U ale to Lambda to naprawdę mało jak dla ceramiki.
Barbossa Napisano 2 sierpnia 2011 #7 Napisano 2 sierpnia 2011 biorąc pod uwagę nick, będziesz miał wiele wątpliwości i będziesz wietrzył spisek/przestępstwokwestia tego, czy potrzebnie
bajbaga Napisano 2 sierpnia 2011 #8 Napisano 2 sierpnia 2011 Nie ma również wielu innych materiałów budowlanych np. drewna, bo to taki „fachowy” kalkulator.Wpisz sobie w wyszukiwarce „pustak poryzowany” (bo to nie zwykła ceramika) a nastąpi jasność.
allanpinkerton Napisano 2 sierpnia 2011 Autor #9 Napisano 2 sierpnia 2011 Barbossa- lepiej przyjąć to co podaje producent czy niezależne źródło?Lepiej mieć wątpliwości.A twoja nieświadomość widać nie boli.
bajbaga Napisano 2 sierpnia 2011 #10 Napisano 2 sierpnia 2011 (edytowany) A jakie jest to źródło – to miarodajne.Badania podlegają odpowiedniej „normalizacji” i są wykonywane w niezależnych ośrodkach – na zlecenie producenta.Jak znasz jakąś inną bardziej „niezależną” procedurę – koniecznie wskaż, bo także nie chcę żyć w nieświadomości.dopisałem:Ps. Najlepiej kup sobie profesjonalny (certyfikowany) program (taki do wyliczenia ŚE), a tam do wyboru, do koloru. Wszystkie materiały, z lambdami i to w rozbiciu na rodzaj i „szerokość” zaprawy.Wtedy nie będziesz miał wątpliwości. Edytowano 2 sierpnia 2011 przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Barbossa Napisano 2 sierpnia 2011 #11 Napisano 2 sierpnia 2011 cóż ludziom trzeba ufaćchoć trochęa moja świadomość?zdrowy rozsądek ją chroni
marek.kurdej Napisano 5 sierpnia 2011 #12 Napisano 5 sierpnia 2011 kurcze ale cos faktycznie ten wsp bardzo niski!
Cadhard Napisano 23 sierpnia 2011 #13 Napisano 23 sierpnia 2011 (edytowany) Jednak myśle, że na codzień to warto ufać temu co napisał producent i to co pisze na opakowaniu, ile razy to już fachowcy dawali ciała licząc takie banały jak potrzebna ilość np dachówki ... Edytowano 23 sierpnia 2011 przez Cadhard (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się