Skocz do zawartości

Porotherm 44

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Może mi ktoś powiedzieć jak producent wyliczył że Porotherm 44 cm ma współczynnik przenikania ciepła U=0,30 W/m2K.

Prawdopodobnie z lambdy materiału... bo jakby inaczej? icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Może mi ktoś powiedzieć jak producent wyliczył że Porotherm 44 cm ma współczynnik przenikania ciepła U=0,30 W/m2K.

Jak to jak?
Współczynnik lambda dla tego materiału to 0,11 – 0,14 – reszta to działanie matematyczne. icon_biggrin.gif
Napisano
Cegła kratówka czy dziurawka ma według kalkulatora Cekola 0.56. A gdzie dane tego porothermu, że on taki dobry? Oczywiście według źródła nie od producenta.
Coś mi to lambda nie pasuje. Wiem jak liczyć U ale to Lambda to naprawdę mało jak dla ceramiki.
Napisano
Nie ma również wielu innych materiałów budowlanych np. drewna, bo to taki „fachowy” kalkulator.
Wpisz sobie w wyszukiwarce „pustak poryzowany” (bo to nie zwykła ceramika) a nastąpi jasność.
Napisano (edytowany)
A jakie jest to źródło – to miarodajne.
Badania podlegają odpowiedniej „normalizacji” i są wykonywane w niezależnych ośrodkach – na zlecenie producenta.
Jak znasz jakąś inną bardziej „niezależną” procedurę – koniecznie wskaż, bo także nie chcę żyć w nieświadomości.

dopisałem:

Ps. Najlepiej kup sobie profesjonalny (certyfikowany) program (taki do wyliczenia ŚE), a tam do wyboru, do koloru. Wszystkie materiały, z lambdami i to w rozbiciu na rodzaj i „szerokość” zaprawy.
Wtedy nie będziesz miał wątpliwości. Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
  • 3 tygodnie temu...
Napisano (edytowany)
Jednak myśle, że na codzień to warto ufać temu co napisał producent i to co pisze na opakowaniu, ile razy to już fachowcy dawali ciała licząc takie banały jak potrzebna ilość np dachówki ... Edytowano przez Cadhard (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...