krzysztof502 Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #1 Napisano 4 lipca 2011 Witam duży pokój w bloku chciałbym pomalować na czerwono lub malinowo tylko pytanie mam chciałbym zrobić w 2 kolorach jakie najbardziej pasują do tych kolorów jedna ściana na czerwono lub malinowo a druga w innym kolorze Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #2 Napisano 4 lipca 2011 pomysł fajny tylko pytanie jak duży jest ten duży pokój...w małym pomieszczeniu kolory mogą być przytłaczające... Link do komentarza
daggulka Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #3 Napisano 4 lipca 2011 pięknie wyszło połączenie grafitu z różem .... super bym się czuła w takich kolorach .... Link do komentarza
krzysztof502 Napisano 4 lipca 2011 Autor Udostępnij #4 Napisano 4 lipca 2011 (edytowany) Pokój ma 450cm na 500cm kwadrat taki prawie .w tej chwili mam pomarańcz z zielonym ale przyszła pora na zmianę.Na zdjęciach pokazałem malinowy i czerwony kolor jaki bym chciał a te obok to tylko tak nie łączyłem ich na razie nie wiem czy pasują. Edytowano 4 lipca 2011 przez krzysztof502 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #5 Napisano 4 lipca 2011 Cytat Pokój ma 450cm na 500cm kwadrat taki prawie . Rozwiń nooo, to masz pole do popisu .... fotki z realizacji będą? patrzę na ten róż z grafitem - oczu nie mogę napaść ... piękne połączenie Link do komentarza
krzysztof502 Napisano 4 lipca 2011 Autor Udostępnij #6 Napisano 4 lipca 2011 Mi też się podoba ten kolor i te połączenie ale na obrazku jest taki fajny ciemny kolor a jak najadę na farby to niby jaśniesze ale może będzie ok .Zdjęcia wstawie jak pomaluję oczywiście. Link do komentarza
daggulka Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #7 Napisano 4 lipca 2011 bo powinieneś szukać bardziej w odcieniach fioletu a nie różu .... to taki ... bardziej amarant , ale faktycznie ciężko znaleźć ... coś tam poszukałam, ale nie jest to to samo.... co na fotce ...tu masz Tikkurilla... kolor M334 - podobny ...ogólnie mają fajne inspiracje ...http://www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/...nie/inspiracje/-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------z nobilesa najbliżej jest lato jagodowe ... ale i tak daleko od oczekiwań...http://www.arsen.pl/do/item/02_1244/FarbaLateksowad-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------magnat - chyba najbliżej s41 - magiczny rodonit ...i jeszcze s33 - noc kairu...magnat ponoć faktycznie kryje za pierwszym razem ... ale to wiem od sprzedawcy , ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ja swoją ciemną ścianę w salonie pomalowałam jeżynowym koktajlem z dulux'a once - bałam się jak wyjdzie , ale pokryło za pierwszym razem ... i wyszło fajnie .....z dulux'a masz najbliżej chyba ..."moulin rouge"jeśli chodzi o grafit - będzie łatwiej .... poszukaj na stronach producentów.... ja zrobiłam tak: pojechałam do OBI (można też do castoramy czy Liroy merlin - zależy co masz najbliżej) - i pooglądałam sobie wzorniki na żywo - to jest chyba najlepsze wyjście , przynajmniej mnie pomogło... bo w jednym miejscu masz wzorniki farb wielu producentów i możesz zobaczyć na żywo , a nie nie tylko na obrazku na opakowaniu ... a to wiele wyjaśnia ... Link do komentarza
ashantess Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #8 Napisano 4 lipca 2011 Taki mały mój pomocnik, cos podobnego juz gdzies wklejalam: Cytat Prawidłowa koordynacja kolorystyczna - zasady10 marca 2010Nigdy nie popełnimy błędu przy koordynacji kolorystycznej naszego stroju, gdy będziemy sie trzymać poniższych zasad łączenia kolorów:łaczymy kolory podstawowe tzn.czerwony, żółty, niebieski oraz ich odcienie, łączymy ze sobą kolory przeciwległe/kontrastowe na "Kole Kolorów" np. kolor niebieski z pomarańczowym,łączymy ze sobą kolory sąsiednie na "Kole Kolorów" np. kolor niebieski z zielony lub niebieski z zielononiebieskim,łączymy ze sobą odcienie tego samego koloru podstawowego np. różne odcienie zieleni, niebieskiego czy czerwieni. Rozwiń Link do komentarza
krzysztof502 Napisano 5 lipca 2011 Autor Udostępnij #9 Napisano 5 lipca 2011 Dulux Kolory Świata miałem i spoko jest wyczytałem w duluxie Moulin RougeNa ścianach można łączyć jasne i ciemne odcienie fioletu. Połączenie fioletu z zielenią wprowadza do wnętrza świeżość. Fiolet połączony z pastelowymi odcieniami brązu, zieleni, beżowym daje lekkość, delikatność. Zawsze obok fioletu ładnie będzie wyglądała biel. Ostry odcień fioletu idealnie wygląda na tle szarego tła (zdjęcie poniżej)Myślę że na tym kolorze zostanę tylko ten grafit pochodzę i poszukam żeby dobrze to wszystko pasowało.Pozdrawiam Link do komentarza
kacy Napisano 29 lipca 2011 Udostępnij #10 Napisano 29 lipca 2011 Cytat Na ścianach można łączyć jasne i ciemne odcienie fioletu. Połączenie fioletu z zielenią wprowadza do wnętrza świeżość. Fiolet połączony z pastelowymi odcieniami brązu, zieleni, beżowym daje lekkość, delikatność. Zawsze obok fioletu ładnie będzie wyglądała biel. Ostry odcień fioletu idealnie wygląda na tle szarego tła (zdjęcie poniżej)Myślę że na tym kolorze zostanę tylko ten grafit pochodzę i poszukam żeby dobrze to wszystko pasowało. Rozwiń No, pokoik zapowiada się rewelacyjnie. Obecnie bardzo lubię wszystkie odcienie różu/maliny/fioletu (czasem trudno je dokładnie zaklasyfikować, czyż nie?), więc wyobrażam sobie, że końcowy efekt będzie bardzo dobry.A co do tych zupełnie pierwszych pomysłów - malina lub czerwień, to znajoma zrobiła sypialnię w obu tych kolorach! Wszyscy uznaliśmy, że będzie to katastrofa, ale jest zaskakująco ok, więc teoria sobie, a praktyka... Link do komentarza
ewiq0 Napisano 29 lipca 2011 Udostępnij #11 Napisano 29 lipca 2011 no mi takie odważne odcienie też się bardzo podobają, ale osobiście nie byłam taka odważna....jedyne na co sobie pozwoliłam, to sypialnia ale dla kontrastu kolor łagodniejszy....są to jesień paprykowa z jesienią lnianą bodajże nobilesa pory roku Link do komentarza
Gama Napisano 5 sierpnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 5 sierpnia 2011 Ja mam taki kolor- jesień paprykowa w sypialni część ściany nad łożem i reszta ścian w kolorze "jesień pieczarkowa" z nobilesa, wyszło elegancko, ale podobało mi sie też połączenie tego koloru z "mglista zima". w tym drugim wariancie jest chłodniejsze pomieszczenie, jak kto lubi Link do komentarza
meryy Napisano 18 sierpnia 2011 Udostępnij #13 Napisano 18 sierpnia 2011 wg. mnie swietnie wyglada malinowy z delikatnym szarym. bardzo fajny kontrast i styl. a jesli zdecydujesz o czerwonym to pasuje do tego jedna sciana na zielono a reszta jasne (np lekko przelamana biel). tylko to juz wprowadzasz trzeci kolor. ale moja kolezanka tak ma i wyglada to naprawde super! Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 6 września 2011 Udostępnij #14 Napisano 6 września 2011 Witam. I jak to zawsze bywa na ścianie kolor wyjdzie trochę inaczej. Ja mam tak słomkowy - bardzo jasny dorabiany oraz z palety beckers'a - wiśnia. Wszystkim się podoba ze zwiedzających. Link do komentarza
Atlantic Polska Napisano 12 września 2011 Udostępnij #15 Napisano 12 września 2011 Tak intensywny, mocny kolor jak czerwony czy malinowy trzeba połączyć z zdecydowanie jasnym, spokojnym kolorem jak choćby kawa z mlekiem, beż, szary. Taką czerwoną ścianę fajnie można połączyć z biało- czarna tapetą w motyw kwiatowy lub w pionowe pasy. W odważnej aranżacji w stylu orientalnym (indyjskim, marokańskim) czy meksykańskim można czerwień połączyć z zielenią czy złotem. Link do komentarza
MagiaOrientu Napisano 1 października 2011 Udostępnij #16 Napisano 1 października 2011 Ważne jest to aby całość bardzo ładnie się komponowała,dlatego jeżeli już chcemy malować na 2 kolory,to niech jednym z nich będzie biel-sufit i dobrać do tego drugi np: słonecznikowy lub błękitny w zależności od gustu. Link do komentarza
gawera Napisano 13 listopada 2012 Udostępnij #17 Napisano 13 listopada 2012 Bardzo podoba mi się łączenie dwóch kolorów w pokojach. Tylko, że malowanie jednej ściany na inny kolor wydaje mi się już trochę banalne. Jestem właśnie w fazie planowania malowania w salonie, a ostatnio widziałam ciekawy pomysł na zdjęciu w jakimś czasopiśmie, gdzie wszystkie ściany były pomalowane na intensywny odcień różu, wpadający już w fiolet a na te ściany gdzie niegdzie zachodziły szare, grafitowe pasy. Naprawdę super to wyglądało. Tylko zastanawiam się jak to zrobić. Przecież malując takie pasy trzeba użyć specjalnej taśmy do malowania, a ona przecież zerwie farbę (chyba?) Niby widziałam w markecie specjalną taśmę, taką niebieską. Może jest jakaś inna metoda żeby namalować takie pasy? Bardzo mi się podoba ten pomysł z takim niestandardowym połączeniem kolorów i motywu pasów, świetnie to wyglądało na zdjęciu. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 13 listopada 2012 Udostępnij #18 Napisano 13 listopada 2012 Taśma najlepsza to ta niebieska ,tylko nie pamiętam jakiej firmy bo są inne niebieskie do niczego. Aby takie coś zrobić za pomocą taśmy ściany muszą być np z rigipsu,gładzi czy tynku gipsowego i zaraz po pomalowaniu taśmę się odrywa jeszcze za mokrej farby bo jak wyschnie to po oderwaniu będziesz miał nierówne,poszarpane linie. Do takich celów nadają się dobrej jakości farby akrylowe,lateksowe. Link do komentarza
MyLed Napisano 30 sierpnia 2013 Udostępnij #19 Napisano 30 sierpnia 2013 Ja także jestem zwolennikiem łączenia dwóch kolorów w pokojach,jednak muszą być one dobrane na zasadzie kontrastu,tak aby całość nie prezentowała się zbyt monotonnie. Link do komentarza
Michalina82 Napisano 27 września 2013 Udostępnij #20 Napisano 27 września 2013 Lubię kolor, ale dwa w jednym pomieszczeniu to za dużo dla mnie. Chyba, że salon jest spory. Link do komentarza
Gonzorro Napisano 29 września 2013 Udostępnij #21 Napisano 29 września 2013 Z malinowym bardzo ładnie komponuje się kolor limonkowy moim osobistym zdaniem ;) Link do komentarza
Lodowiec Napisano 1 października 2013 Udostępnij #22 Napisano 1 października 2013 Ja może jestem staro-mody, ale uważam że dwa kolory na ściany w pokoju to za wiele. Link do komentarza
coolibeer Napisano 2 października 2013 Udostępnij #23 Napisano 2 października 2013 Ja duży pokój w blokach mam pomalowany na 2 kolory. Pomarańcz z zielonym po 2 latach żona jęczy abym zmienił i pomalował na inny. Więc chyba zostanę przy jednym Link do komentarza
coolibeer Napisano 2 października 2013 Udostępnij #24 Napisano 2 października 2013 Ja duży pokój w blokach mam pomalowany na 2 kolory. Pomarańcz z zielonym po 2 latach żona jęczy abym zmienił i pomalował na inny. Więc chyba zostanę przy jednym Link do komentarza
marzena22 Napisano 19 października 2013 Udostępnij #25 Napisano 19 października 2013 To połączenie jeżynowego z pomarańczowym jest przepiękne A co do farb to magnat jest dobry oraz farby Kabe. Link do komentarza
asiakamien Napisano 21 października 2013 Udostępnij #26 Napisano 21 października 2013 Czerwień mi się w ogóle nie podoba - poza tym ten kolor wywołuje zdenerwowanie, a chyba wolisz coś uspokajającego :0 Ale malinowy bym połączyła z szarym, grafitem lub beżem. Link do komentarza
tojan3 Napisano 21 października 2013 Udostępnij #27 Napisano 21 października 2013 Cytat Witam duży pokój w bloku chciałbym pomalować na czerwono lub malinowo tylko pytanie mam chciałbym zrobić w 2 kolorach jakie najbardziej pasują do tych kolorów jedna ściana na czerwono lub malinowo a druga w innym kolorze Rozwiń Zrob to: Fuksja i grafit!Będzie moc Link do komentarza
verdurin Napisano 6 grudnia 2013 Udostępnij #28 Napisano 6 grudnia 2013 Połączyłabym taki intensywny kolor z szarym albo wanilią. Np. z tej palety (najlepiej orientuję się w Śnieżce, bo u mnie się sprawdza, dlatego nią się posłużę) - http://www.sniezka.pl/pl/produkty/farby-we...ory-natury.html pasują mi do "purpurowej róży" zarówno "morski grafit" jak "miejskie ogrody", ew. "kwiat kasztanowca". Tam też możesz wykorzystać kreator. Link do komentarza
rower Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #29 Napisano 9 grudnia 2013 Dobry kreator wnętrz właśnie z łączeniem kolorów ma na swojej stronie magnat http://www.magnatfarby.pl/inspiracje/magna...eator/#/wnetrza.Teraz się trochę pobawiłem i spodobało mi się połączenie grafitowego marmuru i szmaragdowej toni, ale to mój gust. Link do komentarza
Kociol Napisano 14 kwietnia 2014 Udostępnij #30 Napisano 14 kwietnia 2014 Dwa kolory na ścianach w jednym pokoju to fajna opcja,jednak musi trzymać się to ładu i składu,nie jak na powyższym zdjęciu z miętowym kolorze w tle. Najlepiej lekki kontrast ale z ciepłych barw,np czekolada i wanilia. Link do komentarza
kasia9999 Napisano 25 kwietnia 2014 Udostępnij #31 Napisano 25 kwietnia 2014 Myślicie, że dwa kolory w jednym pomieszczeniu to dobry pomysł? Jakie kolory proponowalibyśmy połączyć? No i jakie farby użyć żeby było ładnie, czysto i na dłuższy czas? Nie chciałabym po roku przemalowywać ścian tylko dlatego, że farba odpada czy jest brudna. Link do komentarza
Kira35 Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #32 Napisano 30 kwietnia 2014 To świetny pomysł. Teraz takie wnętrza są modne. Mnie podobają się połączenia pastelowych kolorów z takimi nieco mocniejszymi, np intensywna fuksja z jakimś pastelowym zielonym albo miętą..super Link do komentarza
kalina3 Napisano 6 maja 2014 Udostępnij #33 Napisano 6 maja 2014 Mi się bardzo coś takiego podoba, zarówno w kombinacjach 2x2 czy 3x1. Moja siostra ma sypialnię w szarym i różowym kolorze - bardzo jasnym, tak, że sypialnia jest gustowna a nie przesłodzona. Link do komentarza
malina103 Napisano 13 maja 2014 Udostępnij #34 Napisano 13 maja 2014 jak najbardziej łączyć kolory super to wygląda. Link do komentarza
PieceMans Napisano 13 maja 2014 Udostępnij #35 Napisano 13 maja 2014 Ciekawe rozwiązanie- nie można zaprzeczyć aby było mało oryginalne,wręcz przeciwnie i kojarzone jest głównie z tym nowoczesnym stylem,uważam że warto a do tego polecam także biały sufit aby zachowac równowagę. Link do komentarza
rower Napisano 25 czerwca 2014 Udostępnij #36 Napisano 25 czerwca 2014 Mnie się podoba interaktywna pomoc w postaci strony internetowej: http://www.sniezka.pl/dobor-koloru/wzornik-kolorow Wybieramy kolor i otrzymujemy pasujące do niego inne. Oczywiście możemy pójść własną drogą i sami sobie wybrać, ale jak ktoś nie lubi pstrokacizny to niech się zasugeruje. Link do komentarza
Rafiko Napisano 7 lipca 2014 Udostępnij #37 Napisano 7 lipca 2014 zestawienie szarosci i maliny ;) Link do komentarza
TomcioPal Napisano 18 lipca 2014 Udostępnij #38 Napisano 18 lipca 2014 Lepsza mailna z szarym (choć nie wiem czy zamiast szarości nie postawiłbym na wanilie). Pierwsza opcja jest ciekawa, ale farbą w dwóch ciemnych, mocnych kolorach szybko można zrobić z pokoju "norę". Stawiaj na kontrasty: ciemny - jasny 1 Link do komentarza
meblonista Napisano 21 lipca 2014 Udostępnij #39 Napisano 21 lipca 2014 Cytat Lepsza mailna z szarym (choć nie wiem czy zamiast szarości nie postawiłbym na wanilie). Pierwsza opcja jest ciekawa, ale farbą w dwóch ciemnych, mocnych kolorach szybko można zrobić z pokoju "norę". Stawiaj na kontrasty: ciemny - jasny Rozwiń Zgadzam się z TomciemPal, nie zaciemniaj niepotrzebnie pokoju zbyt ciemnymi kolorami.Zamiast maliny można dać fiolet Fiolet + szarość lub fiolet + wanilia Link do komentarza
kalina3 Napisano 22 lipca 2014 Udostępnij #40 Napisano 22 lipca 2014 Moim zdaniem każda z tych farb może dobrze komponować się z szarością, ale z jasnym odcieniem szarego. U siebie w pokoju mam malinową jedną ścianę, pozostałe są szare i do tego białe meble. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się