Redakcja Napisano 4 lipca 2011 #1 Napisano 4 lipca 2011 Sam fakt przelatywania samolotów przez pewne typy chmur powoduje, że na ziemi więcej pada - stwierdzili naukowcy z USA. Mechanizm ten opisują w najnowszym "Science". Niektóre chmury zawierają tzw. przechłodzoną wodę. Jej krople nie zamarzają mimo panującej wewnątrz chmury, niskiej temperatury. Zaczynają zamieniać się w lód dopiero przy około minus czterdziestu stopniach Celsjusza.Naukowcy od dawna obserwowali, że przelatujące przez chmury samoloty pozostawiają za sobą coś w rodzaju korytarza lub dziury. Teraz udało im się wyjaśnić, że - o ile dana chmura zawiera wspomnianą wyżej, przechłodzoną wodę, to sam przelot przez nią maszyny może sprawiać, że bezpośrednio poniżej spadnie więcej śniegu albo deszczu.Efekt przebijania się samolotów przez chmury z przechłodzoną wodą przypomina nieco tzw. zasiewanie chmur - wymyślony przez ludzi zabieg, który ma powodować zmianę ilości lub rodzaju opadów. "Zasiewanie" polega na rozpylaniu z samolotu specjalnej substancji (np. jodku srebra lub zamrożonego dwutlenku węgla), co powoduje zmiany fizyczne wewnątrz chmury i opady. Więcej: http://www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html....ckSum=858367475PozdrawiamMarcinP.S. Umieściłem tę informację w "Książka życzeń i zażaleń", bo mam prośbę o nie latanie nad Polską!
ewiq0 Napisano 4 lipca 2011 #3 Napisano 4 lipca 2011 hihihi no wakacje się zaczęły to i więcej lata.....dobrze, że my autem jedziemy na wczasy
coolibeer Napisano 4 lipca 2011 #5 Napisano 4 lipca 2011 Cytat A to nie kampania wyborcza Pi......-u ? Nie to na pewno pomysł Tuska ;)
retrofood Napisano 7 lipca 2011 #6 Napisano 7 lipca 2011 Cytat P.S. Umieściłem tę informację w "Książka życzeń i zażaleń", bo mam prośbę o nie latanie nad Polską! dobra, nie będę!
Draagon Napisano 28 lipca 2011 #7 Napisano 28 lipca 2011 Do diaska ciężkiego skąd oni biorą to paliwo na te loty.. cysterny za nimi latają ? 2 Tygodnie lania wody... lekka przesada.Niech wracają sterowce !
daggulka Napisano 28 lipca 2011 #8 Napisano 28 lipca 2011 Cytat P.S. Umieściłem tę informację w "Książka życzeń i zażaleń", bo mam prośbę o nie latanie nad Polską! na urlopik się Redakcja pewnie wybiera , co?
Redakcja Napisano 28 lipca 2011 Autor #9 Napisano 28 lipca 2011 Cytat na urlopik się Redakcja pewnie wybiera , co? Samolotem PozdrawiamMarcin
daggulka Napisano 3 sierpnia 2011 #10 Napisano 3 sierpnia 2011 hm ..... chyba poleciał .... bo na forum Go nie ma ...
ewiq0 Napisano 3 sierpnia 2011 #11 Napisano 3 sierpnia 2011 ale jakimś zaczarowanym chyba, bo przestało padać
daggulka Napisano 3 sierpnia 2011 #12 Napisano 3 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat ale jakimś zaczarowanym chyba, bo przestało padać znaczy , że może nie poleciał tylko jednak pojechał... ? choć ... nie ma od wczoraj bodajże - a wczoraj jeszcze padało ... Edytowano 3 sierpnia 2011 przez daggulka (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się