autorushd Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #1 Napisano 30 maja 2011 Witam, więc mam pytanie jakie powinno być ciśnienie za wodomierzem? U mnie jest lekko ponad 4Bar. Ale ostatnio był znajomy i twierdzi ze jest za wysokie i powinienem je jakoś obniżyć?Autorus Link do komentarza
daggulka Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #2 Napisano 30 maja 2011 Cytat Witam, więc mam pytanie jakie powinno być ciśnienie za wodomierzem? U mnie jest lekko ponad 4Bar. Ale ostatnio był znajomy i twierdzi ze jest za wysokie i powinienem je jakoś obniżyć?Autorus Rozwiń Chodzi Ci o ciśnienie w instalacji ?Jeśli tak to masz prawidłowe ... u mnie też 0,4Bar ( a nie 4 )chyba , że chodzi Ci o inne ciśnienie ... pojęcia nie mam jakie ... w sumie to zdeczka się zagalopowałam ... wzięłam za pewnik , że masz jak ja kocioł na paliwo stałe w instalacji otwartej ( z naczyniem wzbiorczym) ... wtedy przyjmuje sie taką zasadę , że ma być 0,1 B na każdy metr wysokości od kotła do naczynia wzbiorczego ...edit:czytam i czytam w tym necie - i jest faktycznie jeszcze jakieś ciśnienie na wodomierzu - ale tutaj nie pomogę , nawet nie zaglądałam czy u mnie pokazuje coś takiego ... Link do komentarza
autorushd Napisano 30 maja 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 maja 2011 dokładnie, jak pisałem u mnie jest 4BARDo tej poru z tym ciśnieniem żyję więc śmiertelne nie jest. Ale chciałbym wiedzieć jakie być powinno Link do komentarza
daggulka Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #4 Napisano 30 maja 2011 Cytat dokładnie, Rozwiń dokładnie .... co?dokładnie że chodzi o ciśnienie w instalacji , czy jakieś inne? Cytat jak pisałem u mnie jest 4BAR Rozwiń jaka instalacja ? otwarta czy zamknięta? kocioł na paliwo stałe , czy kocioł gazowy?jesli instalacja otwarta z naczyniem wzbiorczym - to jaka jest odległość (wysokość) słupa wody? czyli odległość kotła od naczynia wzbiorczego ...? Link do komentarza
autorushd Napisano 30 maja 2011 Autor Udostępnij #5 Napisano 30 maja 2011 Daga zlituj się , woda z wodociągu Żadne piece, przecież to dział instalacje wodociągowe Link do komentarza
daggulka Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #6 Napisano 30 maja 2011 Cytat Daga zlituj się , woda z wodociągu Żadne piece, przecież to dział instalacje wodociągowe Rozwiń nie wchodzę w działy , tylko na pasku aktualnych wpisów jak mi się coś rzuci to napiszę - stąd nie zauważyłam ... a Ty pisząc tylko "dokładnie" też mnie nie nakierowałeś ... zajrzę w domu jak to jest u mnie .... bo szczerze powiem , nigdy nie interesowałam się tym akurat parametrem ... Link do komentarza
autorushd Napisano 30 maja 2011 Autor Udostępnij #7 Napisano 30 maja 2011 masz rację mogło być mylące Link do komentarza
Jani_63 Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #8 Napisano 30 maja 2011 Nie jestem wyrocznią w tej sprawie, ale z tego co czytałem dla własnego spokoju ustawia się właśnie około 0,4MPa (4bary). Cytat § 114. [Ciśnienie wody] 1. Ciśnienie wody w instalacji wodociągowej w budynku, poza hydrantami przeciwpożarowymi, powinno wynosić przed każdym punktem czerpalnym nie mniej niż 0,05 MPa (0,5 bara) i nie więcej niż 0,6 MPa (6 barów).2. Jeżeli minimalne ciśnienie, określone w ust. 1, nie może być uzyskane ze względu na występujące stale lub okresowo niedostateczne ciśnienie wody w sieci wodociągowej, należy zastosować odpowiednie urządzenia techniczne, zapewniające wymaganą jego wielkość w instalacji wodociągowej w budynku. Rozwiń http://www.architektura.info/index.php/pra..._i_cieplej_wody Link do komentarza
daggulka Napisano 30 maja 2011 Udostępnij #9 Napisano 30 maja 2011 Cytat U mnie jest lekko ponad 4Bar. Rozwiń sprawdziłam, u mnie tyle samo ... Link do komentarza
autorushd Napisano 30 maja 2011 Autor Udostępnij #10 Napisano 30 maja 2011 Dzięki za sprawdzenie Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #11 Napisano 31 maja 2011 Cytat Dzięki za sprawdzenie Rozwiń Ciesz się, że masz tyle. Problem ciśneinia wody popularny na kilku forach. Ludzie na wsiach na końcu wodociągu mają ledwo 2,5 Bar. W sieciach miejskich 6 Bar. Niektórzy redukują np do 3. Można zgadywać, że to wartość optymalna ze względu na domyślne nastawy np TYCH reduktorów. Pierwszy opis w linku. Link do komentarza
czarnyplecak Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #12 Napisano 31 maja 2011 Ja u siebie mam tylko 2,5 bara i też jakoś musze żyć.Choc nie mieszkam na wsi na koncu wodociągu Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #13 Napisano 31 maja 2011 Im większe ciśnienie tym większe zużycie wody, jeżeli więc woda jest tania i jednocześnie tani jest odpływ tzn kanalizacja to 4 bary to zaden problem. Jeżeli jednak masz szambo lub opłaty wodno-kanalizacyjne wysokie to można cisnieie śmiało zmniejszyć do 2-3 bar i na pewno odwdzieczy się to niższymi kosztami. Jeżeli masz wielką wannę to zdecydowanie większe cićnienie będzie bardziej komfortowe do jej napełniania. Link do komentarza
autorushd Napisano 31 maja 2011 Autor Udostępnij #14 Napisano 31 maja 2011 Cytat Im większe ciśnienie tym większe zużycie wody, jeżeli więc woda jest tania i jednocześnie tani jest odpływ tzn kanalizacja to 4 bary to zaden problem. Jeżeli jednak masz szambo lub opłaty wodno-kanalizacyjne wysokie to można cisnieie śmiało zmniejszyć do 2-3 bar i na pewno odwdzieczy się to niższymi kosztami. Jeżeli masz wielką wannę to zdecydowanie większe cićnienie będzie bardziej komfortowe do jej napełniania. Rozwiń Powiem ci ze nigdy o tym w ten sposób nie pomyślałem. Szkoda ze plusików stawiać nie można Link do komentarza
retrofood Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #15 Napisano 31 maja 2011 Cytat Powiem ci ze nigdy o tym w ten sposób nie pomyślałem. Szkoda ze plusików stawiać nie można Rozwiń Postaw mu w innym temacie, albo piwo po prostu! Link do komentarza
Gość gawel Napisano 31 maja 2011 Udostępnij #16 Napisano 31 maja 2011 Dziekuję za uznanie, generalnie ja pisze tylko o własnych doświadczeniach bo od teorii to są inni Cytat Postaw mu w innym temacie, albo piwo po prostu! Rozwiń Lub pozwól na odwiedzenie budowy Link do komentarza
autorushd Napisano 31 maja 2011 Autor Udostępnij #17 Napisano 31 maja 2011 Cytat Dziekuję za uznanie, generalnie ja pisze tylko o własnych doświadczeniach bo od teorii to są inni Lub pozwól na odwiedzenie budowy Rozwiń Oglądanie budowy zero problemu, tylko żeby to w końcu wystartowało czuję przez skórę ze w tym roku tylko fundamenty zdążę. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się