autorushd Napisano 25 maja 2011 #1 Napisano 25 maja 2011 Myślę nad reku w starym domu. Rury chciałbym umieścić w kanałach wentylacyjnych 14x14cm.Pytanie czy te rury jakoś ocieplać? Kanały są bezpośrednio na ścianie , Z zewnątrz ocieplone 12cm styropianu. Czy to wystarczy?Autorus
demo Napisano 25 maja 2011 #2 Napisano 25 maja 2011 (edytowany) Ocieplać . Wciągnąć termofleksa setę . Edytowano 25 maja 2011 przez demo (zobacz historię edycji)
mateuszlor Napisano 25 maja 2011 #3 Napisano 25 maja 2011 A ja bym to zrobił inaczej.Zaślepić komin od góry i od dołu i podłączyć się "w kratkach". baz zabawy we wciąganie rur w komin. Przecież budowany był do wentylacji. 1
demo Napisano 25 maja 2011 #5 Napisano 25 maja 2011 (edytowany) Cytat Przecież budowany był do wentylacji. Ale tylko wywiewnej . Może być syf i nawiewane będzie tracić ciepło . Robiąc u siebie też zaślepiłem od góry . Edytowano 25 maja 2011 przez demo (zobacz historię edycji)
autorushd Napisano 26 maja 2011 Autor #6 Napisano 26 maja 2011 To by było już coś.A co z pomieszczeniami do których jest bardzo trudny dostęp? Można je pominąć?
T. Brzęczkowski Napisano 26 maja 2011 #7 Napisano 26 maja 2011 W kanały 14/14 z izolacją w praktyce wchodzi izolowana 60-tka i doskonale się sprawdza. Ze względu na wystające fragmenty zaprawy, w kanale takim, 80-tkę bardzo rzadko uda się przeciągnąć.
mateuszlor Napisano 26 maja 2011 #8 Napisano 26 maja 2011 Cytat A co z pomieszczeniami do których jest bardzo trudny dostęp? Można je pominąć? Ja na parterze mam nawiewy przekute przez strop, a wywiewy kominem.Tylko że u mnie było to robione podczas adaptacji poddasza.Teraz czekam na koniec robót na poddaszu i montaż reku.
autorushd Napisano 26 maja 2011 Autor #9 Napisano 26 maja 2011 szczególnie ze jest to stary budynek i kanały nie są pionowe. Jak sie dowiedziałem to tez nie chciało mi się w to wierzyć. Muszę dotrzeć do 4 pomieszczeń kanałami, przy czym dwa są czyste a dwa brudne.
T. Brzęczkowski Napisano 26 maja 2011 #10 Napisano 26 maja 2011 Cytat szczególnie ze jest to stary budynek i kanały nie są pionowe. Jak sie dowiedziałem to tez nie chciało mi się w to wierzyć. Muszę dotrzeć do 4 pomieszczeń kanałami, przy czym dwa są czyste a dwa brudne. Jak krótsze odcinki to 80-tka spiro, dłuższa rurka na piankę - i wypełnić kanał.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się