ememems Napisano 22 marca 2011 Udostępnij #1 Napisano 22 marca 2011 Ostatnio sporo mówi się w mediach o fatalnej sytuacji na rynku materiałów budowlanych. I nie mówię tutaj o cenie, tylko o jakości. Pisała o tym między innymi Rzeczpospolita i Gazeta Wyborcza. Jestem w trakcie budowy domu i mam pewne obawy dotyczące kupna styropianu do ocieplenia domu. Jak to faktycznie wygląda, bo słyszałem od wielu znajomych, że często można kupić kota w worku. Sprzedawcy ponoć wciskają kit - i tak w sklepie tego nie sprawdzimy - o świetnej jakości, idealnych walorach cieplnych itd. Czym się kierować przy kupnie? Wybierać tylko renomowanych producentów z rekomendacją znanych instytutów? Pocieszające wydaje się chyba być to, że Główny Urząd Nadzoru Budowlanego ma zaostrzyć kontrole i ścigać oszustów.Zapraszam do dyskusji Link do komentarza
letin Napisano 29 marca 2011 Udostępnij #2 Napisano 29 marca 2011 Teraz większość rzeczy jest średniej jakości i nie tylko materiały budowlane, producentom po prostu nie opłaca sie produkować rzeczy które mogą przetrwać lata bo kto będzie potem dalej kupował. Co do materiałów budowlanych to wystarczy spojrzeć na chodniki z kostki brukowej, po kilku latach pozostaje z nich sam piasek. Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2011 Udostępnij #3 Napisano 29 marca 2011 Jaka cena – taki towar.Parcie na niską cenę, w 90% = niska jakość. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 marca 2011 Udostępnij #4 Napisano 29 marca 2011 (edytowany) Sama prawda - w 90% Edytowano 29 marca 2011 przez Jani_63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
ememems Napisano 19 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #5 Napisano 19 kwietnia 2011 Trochę posiedziałem w internecie i znalazłem coś takiego jak program jakości Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu. Inicjatywa wydawać by się mogło "słuszna i zbawienna". No własnie, tylko tak się wydaje. Dlaczego producenci należący do stowarzyszenia mają dostawać mniejsze kary, niż ci którzy nie należą? Czyli może dojśc do sytuacji, że klient kupi styropian, ze znakiem jakości, który w gruncie rzeczy będzie gorszy niż ten bez znaku. I co najważniejsze, dlaczego jakość rozumiana jest jako waga? Trochę to wszystko dziwne :/ Link do komentarza
i.kra Napisano 30 marca 2012 Udostępnij #6 Napisano 30 marca 2012 Warto zajrzeć do badania TNS Pentor Poznań „Rynek ociepleń budynków w Polsce” - okazuje się, że jedna trzecia prac ociepleniowych jest wykonywna z różnych, nieskładających się w system, materiałów. A to oznacza, że inwestor traci gwarancje producenta.... Wiecej o tym m.in. na http://termomodernizacja.pl/strony/przeglad-rynku-ocieplen Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się