Redakcja Napisano 30 marca 2006 Udostępnij #1 Napisano 30 marca 2006 Opinie na temat saunWarto przeczytać:https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/wellness/a/912-sauna-dlaczego-warto-ja-miec Link do komentarza
Gość Napisano 31 marca 2006 Udostępnij #2 Napisano 31 marca 2006 Na jesieni zamontowalam saune (nie z zadnej z wymienionych firm). Moze dlatego ze kupowana byla w malej firmie, to nalezalo po dwoch miesiacaj poprawic przylaczenie pieca ale teraz juz wszystko dziala jak powinno. Tak czy inaczej przez cala zime moglismy wygrzewac sie we wlasnej saunie zamiast biegac do klubu fitness Link do komentarza
Slawku Napisano 11 kwietnia 2006 Udostępnij #3 Napisano 11 kwietnia 2006 Nie przewidziałem sauny w projekcie w związku z tym mam pytanie Czy można ją zainstalować w pralni-kotłowni - jedyne miejsce gdzie miałbym na nią miejsce. CVzy trzeba dodatkowej wentyacji? Czy może ktoś taką saune zamontował w "nieprzewidzaianym" miejscu i ma jakieś uwagi Czy po wyjściu z sauny musi być ciepło - chodzi o to jak ogrzewać to pomieszczenie w którym jest sauna Link do komentarza
Redakcja Napisano 12 kwietnia 2006 Autor Udostępnij #4 Napisano 12 kwietnia 2006 Warto przeczytać: Wymagania techniczne przy projektowaniu saunyhttps://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/wellness/porady/498-wymagania-techniczne-przy-projektowaniu-sauny Link do komentarza
Slawku Napisano 14 kwietnia 2006 Udostępnij #5 Napisano 14 kwietnia 2006 Przed napisaniem posta czytałem ten i inne artykuły. Wynika z nich, że saune można postawić praktycznie wszędzie - aby doprowadzić tam instalacje i zrobić dobrą wentylacje. Ale mimo to mam wątpliwości czy pralnia-kotłownia jest dobrym miejscem, a w szczególności czy wtedy mocniej je ogrzewać czy nie i czy bedzie tam odpowiedni komfort dla użytkowników. Stąd to pytanie na forum - głóewnie do użytkowników mających jakieś doświadczenia w tej dziedzinie. Link do komentarza
Anetka 74 Napisano 16 maja 2007 Udostępnij #6 Napisano 16 maja 2007 Witam Ja z mężem planujemy saunę w pomieszczeniu nad garażem gdzie również przewidzieliśmy siłownię.Już się nie mogę doczekać kiedy będziemy wszystko urządzać. Ale to chyba nastąpi dopiero w przyszłym roku Teraz jest etap hydrauliki i tynkowania. A ceny galopująąąąąąąąąąąąąąąąą w górę. Link do komentarza
Gość syspo Napisano 20 sierpnia 2007 Udostępnij #7 Napisano 20 sierpnia 2007 Witam.Niedawno siostra miała przyjemność zakupić saunę.Nie pamiętam nazwy firmy, która zaoferowała sprzedaż sauny, ale była to dość duża firma z Gliwic.Jest bardzo zadowolona ze współpracy oraz wykonania a do tego ceny bardzo konkurencyjne.Sam miałem możliwość skorzystania z niej Jeżeli mogę kogoś polecić, to polecam Pana Damiana.Telefon kontaktowy do tego Pana: 600995091Z tego co jeszcze pamiętam, to oferuje sauny na terenie całej Polski Może komuś te informacje będą pomocne Link do komentarza
alergik Napisano 20 sierpnia 2007 Udostępnij #8 Napisano 20 sierpnia 2007 Zastanawiam się czy saunę można jakoś dobudować do istniejącego budynku i czy nie będzie to tylko sauna na wakacje a w zimę nie będzie można z niej korzystać. Link do komentarza
Gość syspo Napisano 21 sierpnia 2007 Udostępnij #9 Napisano 21 sierpnia 2007 Cytat Zastanawiam się czy saunę można jakoś dobudować do istniejącego budynku i czy nie będzie to tylko sauna na wakacje a w zimę nie będzie można z niej korzystać. Hmmmm... przeglądając ofertę Megiwu (bo tak sie nazywa ta firma - znalazłem ) widziałem sauny "podwórkowe". Tak więc postawienie sauny gdziekolwiek jest ograniczone chyba tylko naszą wyobraźnią Siostra ma w prawdzie wewnątrz mieszkania a "obudowa" sauny to solidne drewno, więc obudowanie jej np. cegłą czy czymś takim chyba nie stanowi problemu.Polecam jednak skonsultować się z Panem Damianem Pozdrawiam Link do komentarza
alergik Napisano 21 sierpnia 2007 Udostępnij #10 Napisano 21 sierpnia 2007 Niestety dom mam niewielki a mniejsca w nim wciąż mało. Obudowanie sauny to bardzo dobry pomysł. Przemyśle temat i skontaktuje się z Panem Damianem. Link do komentarza
Maciekz007 Napisano 8 listopada 2007 Udostępnij #11 Napisano 8 listopada 2007 Saunę można zamontować prawie wszędzie. Wystarczy wynająć tylko odpowiednich fachowców. Mam mieszkanie w bloku na ostatnim piętrze. Nie było problemu z zamontowaniem w mojej dosyć dużej łazience sauny. Teraz korzystam z niej kiedy chcę. Przyznam, że jest to bardzo przyjemna wygoda Polecam firmę Saunet, są naprawdę profesjonalną firmą i dbają o klienta i jego potrzeby. Jeżeli kogoś interesuje oferta tej firmy, to mozna się z nią zapoznać na stronie Saunet Link do komentarza
Garda Napisano 9 listopada 2007 Udostępnij #12 Napisano 9 listopada 2007 Jaki typ sauny pan poleca? Link do komentarza
Maciekz007 Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij #13 Napisano 13 listopada 2007 Cytat Jaki typ sauny pan poleca? To wedle gustu. Ja akurat posiadam saunę infrared - Ori infra. Jest to sauna, z której mogą korzystać wszyscy. Osoby starsze, młodsze, mozna z niej korzystać nawet będąc w ubraniu. Jestem bardzo zadowolony. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij #14 Napisano 13 listopada 2007 zastanawiam się tylko jak długo będziecie korzystać z tej sauny - niedługo wam spowszednieje i będzie tylko zawadzać. To tak jak z siłownią we własnym domu - jest i tyle ale nikt z niej nie korzysta. Ja tam wolę wykupić sobie karnet na siłownię i saunę - taniej wyjdzie i mam motywację, że muszę iść ponieważ zapłaciłam. Link do komentarza
samasobie Napisano 14 listopada 2007 Udostępnij #15 Napisano 14 listopada 2007 My się zastanawiamy nad sauną, czy lepiej ją zrobić w jakimś pomieszczeniu w domu czy oddzielnie zbudować w ogrodzie malutki budynek? Link do komentarza
edit Napisano 14 listopada 2007 Udostępnij #16 Napisano 14 listopada 2007 Cytat My się zastanawiamy nad sauną, czy lepiej ją zrobić w jakimś pomieszczeniu w domu czy oddzielnie zbudować w ogrodzie malutki budynek? Myślę, że lepiej w jakimś pomieszzceniu w domu - zawsze to przyjemniej wyjść z sauny prosto do domu niż na podwórko - zwłaszcza gdy pada np deszcz czy śnieg! Link do komentarza
optimal Napisano 15 listopada 2007 Udostępnij #17 Napisano 15 listopada 2007 Sauna jest chyba nie dla osób z nadciśniniem. Szkoda Link do komentarza
Garda Napisano 1 grudnia 2007 Udostępnij #18 Napisano 1 grudnia 2007 Adlaczego sauna w domu ma być niewykorzystana? Skąd pomysł, że lepiej opłacić karnet na siłownię (ponad 100 zł miesięcznie) i tracić czas na dojazdy zamiast mieć ją w domu wtedy gdy naprawdę potrzebna? Link do komentarza
Hirko Napisano 11 grudnia 2007 Udostępnij #19 Napisano 11 grudnia 2007 Jak duża musi być lazienk aby starczyło miejsca na saune? Link do komentarza
vip42 Napisano 12 grudnia 2007 Udostępnij #20 Napisano 12 grudnia 2007 lepsza jest sauna tradycyjna (osobna) czy taka prysznico-sauna?Jak blisko sauny powinien byc zainstalowany prysznic? Link do komentarza
chotomowianka Napisano 12 grudnia 2007 Udostępnij #21 Napisano 12 grudnia 2007 Cytat Adlaczego sauna w domu ma być niewykorzystana? Skąd pomysł, że lepiej opłacić karnet na siłownię (ponad 100 zł miesięcznie) i tracić czas na dojazdy zamiast mieć ją w domu wtedy gdy naprawdę potrzebna? Kupując karnet na siłownię (120zł/miesiąc) -w cenę wchodzi siłownia, fitness, sauna. Po co więc budować ją w domu? Link do komentarza
Yaga Napisano 12 grudnia 2007 Udostępnij #22 Napisano 12 grudnia 2007 Sauna z prysznicem? Pierwsze słyszę. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 13 grudnia 2007 Udostępnij #23 Napisano 13 grudnia 2007 wygląda to jak kabina prysznicowa - tylko większa. Link do komentarza
Nestori Napisano 14 grudnia 2007 Udostępnij #24 Napisano 14 grudnia 2007 Pewnie dwa razy droższa od normalnej sauny Link do komentarza
chotomowianka Napisano 9 marca 2008 Udostępnij #25 Napisano 9 marca 2008 Ale nie każdy może korzystać z sauny - są przeciwwskazania. Pękają drobne naczynka krwionośne przy tak dużych różnicach temperatur.... Osoby ze słabym krążeniem tez raczej nie powinny korzystać z sauny. Link do komentarza
hesia Napisano 14 marca 2008 Udostępnij #26 Napisano 14 marca 2008 Cze.Sauna sucha i mokra wymaga po seansie prysznica najlepiej zimnego dlatego powinien być blisko./Drzewiej to do przerębla saunowicze skakali/Pozdro Link do komentarza
Kaktus Napisano 15 marca 2008 Udostępnij #27 Napisano 15 marca 2008 Cytat Cze.Sauna sucha i mokra wymaga po seansie prysznica najlepiej zimnego dlatego powinien być blisko./Drzewiej to do przerębla saunowicze skakali/Pozdro Chyba tylko ci od sauny fińskiej . A budowania przerębla w domu nie radzę. Koszty energii żeby to utrzymać zmrożone (bo zbudować takie ustrojstwo udające przerębel to zawsze można - w Rosji, w Moskwie chyba, to całą górę dla narciarzy zbudowali) byłyby tak kolosalne że nawet nasi najbogatsi by się chyba zawahali. Link do komentarza
FuMarta Napisano 23 marca 2008 Udostępnij #28 Napisano 23 marca 2008 Sauna to dobra rzecz. W domu trudno znaleźć na to czas bo zawsze jest coś do zrobienia i nie ma relaksu. Na siłowni to jest moja godzina czy pół i nikt mi nie przyjdzie ze skargą na brata nie będzie próź o kanapki itp. Dlatego nawet nie planuje sauny w domu. Kiedyś wydawało mi się to dobrym pomysłem ale jestem realistką. Rodzina nie da mi się wyłączyć i odpocząć. Link do komentarza
OLA.k Napisano 17 listopada 2009 Udostępnij #29 Napisano 17 listopada 2009 Cytat Saunę można zamontować prawie wszędzie. Wystarczy wynająć tylko odpowiednich fachowców. Mam mieszkanie w bloku na ostatnim piętrze. Nie było problemu z zamontowaniem w mojej dosyć dużej łazience sauny. Teraz korzystam z niej kiedy chcę. Przyznam, że jest to bardzo przyjemna wygoda Polecam firmę Saunet, są naprawdę profesjonalną firmą i dbają o klienta i jego potrzeby. Jeżeli kogoś interesuje oferta tej firmy, to mozna się z nią zapoznać na stronie Saunet mam pomieszczenie które chcę przeznaczyć na saunę. Zastanawiam się tylko nad jej typem. Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie w korzystaniu w warunkach domowych z sauny na podczerwień ? Link do komentarza
Proton Napisano 18 stycznia 2010 Udostępnij #30 Napisano 18 stycznia 2010 Słuchajcie a ja znalazłam sauny Infrated Krizana. Super sprawa, nie słyszałam wcześniej o takim rozwiązaniu. Mianowicie te sauny są na podczerwień, działają więc pro-zdrowotnie. Nagrzewają bardziej ciało niż pomieszczenie, więc temperatura, która w sauence panuje to coś pomiędzy 30 a 60 stopni. W takiej temperaturze mogą siedzieć nawet chorzy na serce. W dodatku, wiadomo, że podczerwień działa leczniczo a sauna oczyszczająco i relaksująco. Myślę, że świetne połączenie. Taką saunę warto kupić do domu. Link do komentarza
vicky Napisano 19 stycznia 2010 Udostępnij #31 Napisano 19 stycznia 2010 Cytat Słuchajcie a ja znalazłam sauny Infrated Krizana. Super sprawa, nie słyszałam wcześniej o takim rozwiązaniu. Mianowicie te sauny są na podczerwień, działają więc pro-zdrowotnie. Nagrzewają bardziej ciało niż pomieszczenie, więc temperatura, która w sauence panuje to coś pomiędzy 30 a 60 stopni. W takiej temperaturze mogą siedzieć nawet chorzy na serce. W dodatku, wiadomo, że podczerwień działa leczniczo a sauna oczyszczająco i relaksująco. Myślę, że świetne połączenie. Taką saunę warto kupić do domu. Słyszałam o tych saunach Infrated Krizana i wygląda to naprawdę bardzo fajnie. Po pierwsze jest to rozwiązanie znacznie tańsze niż instalowanie standardowej sauny a działanie w zasadzie jest podobne. Podczerwień już od dawna wykorzystuje się na przykład w leczeniu, w fizykoterapii więc czemu nie wykorzystać by tego w saunie. Jak dla mnie fajny pomysł. Link do komentarza
cegła Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #32 Napisano 2 lutego 2010 Też słyszałam o saunach Infrated Krizana. I faktycznie wyglądają one bardzo zachęcająco. Poczytałam co nieco o tych saunach i muszę przyznać, że najbardziej przekonuje mnie to, żeby zainstalować to, że jest ona na podczerwień więc nie ma ani wilgoci ani pary... super jest takie rozwiązanie. Moim zdaniem taka sauna w domu jest doskonałym pomysłem;) Link do komentarza
gabika Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #33 Napisano 10 lutego 2010 Cytat Też słyszałam o saunach Infrated Krizana. I faktycznie wyglądają one bardzo zachęcająco. Poczytałam co nieco o tych saunach i muszę przyznać, że najbardziej przekonuje mnie to, żeby zainstalować to, że jest ona na podczerwień więc nie ma ani wilgoci ani pary... super jest takie rozwiązanie. Moim zdaniem taka sauna w domu jest doskonałym pomysłem;) Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. Zawsze trochę źle się czuję w saunie bo miałam kiedyś astmę i rzeczywiście to wilgotne powietrze bywa dla mnie uciążliwe. Takie rozwiązanie naprawdę mi się podoba. I ceny chyba też konkurencyjne w porównaniu z tradycyjną sauną... Chyba poważnie przemyślę ten pomysł Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się