W zasadzie jeżeli chodzi o blaty kuchenne to polecany jest tylko trawertyn żywicowany. Żywica utwardza i izoluje "dziurki" dzięki czemu nie dostanie się do nich brud w postaci okruchów, czy innego jedzenia. Co do trwałości. Nie jestem ekspertem, ale słyszałam, że trawertyn żywicowany jest odporny na ścieranie, odbarwianie i teperaturę. Dla pewności i tak trzeba położyć impregnat. Co do temperatury nie ulega on zniszczeniu pod wpływem gorącej szklanki...ale jeżeli chodzi o garnek to niestety nie potrafię przewidzieć jak się zachowa...mój brat nie jest aż taki śmiały;) Jeżeli chodzi o materiał nieżywicowany to podobno sprawdza się na ścianach i w łazienkach, ale już nie na podłodze (ściera się). Czytałam,że surowy trawertyn dobrze jest najpierw zafugować, aby usunąć pory a potem jeszcze nałożyć impregnat dzięki czemu jest łatwy w utrzymaniu czystości.