Skocz do zawartości

Płyta indukcyjna czy gazowa? Co wybrać do kuchni?


Gama

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Wyliczenia kosztów gaz a prąd nie sa miarodajne ponieważ nie znam osoby, która gotując wodę na herbatę odmierza idealnie ilość wody skracając czas zagotowania. To wszystko pięknie ale gaz z butli jest droższy.

Podstawą oszczędności jest przemyślane zużycie, cena paliwa oczywiście ma też znaczenie, ale drugorzędne moim zdaniem.



przy gotowaniu na gazie sporo energii uchodzi w powietrze ...

róznice w kosztach między prądem a gazem nie mają większego znaczenia jeśli nie prowadzi się restauracji na kilkadziesiąt osób. Ile w "normalnym" domu można zaoszczędzić na wyborze nośnika energii do gotowania: 5-10 zł miesięcznie?
Napisano
Cytat

przy gotowaniu na gazie sporo energii uchodzi w powietrze ...

róznice w kosztach między prądem a gazem nie mają większego znaczenia jeśli nie prowadzi się restauracji na kilkadziesiąt osób. Ile w "normalnym" domu można zaoszczędzić na wyborze nośnika energii do gotowania: 5-10 zł miesięcznie?




OK, tak też uważam, krąży jednak opinia, że czajnik na prąd zamiast czajnika tradycyjnego zwiększa rachunki za prąd. Nie pytajcie mnie o źródło icon_smile.gif
Napisano
Jak dla mnie, to kuchenka (płyta) indukcyjna ma jedną, tylko jedną ale istotną, wadę.
W zasadzie wyklucza prawidłowe smażenie na (w) woku – kuchenka gazowa ma też w tym zakresie ograniczenia (moc palnika).
Ale mam małą butlę i takie ustrojstwo:

DSC01446.jpg



Co załatwia problem, nawet podczas "plenerów kulinarnych" (kilka lat temu zapłaciłem coś około 300zł)
Napisano
Cytat

....Inaczej sprawa wygląda przy żywieniu zbiorowym, gdzie pobór gazu/prądu jest dłuższy, ale obiadu drugi raz w ciągu dnia nikt nie będzie gotował. Chyba, ze będzie mowa o odgrzewaniu posiłku. Tak czy inaczej - planowanie to podstawa oszczędności.



Tu własnie jest przewaga starych kuchni kaflowych z trzonem grzewczym(podkową). Nie dość że ugotujesz obiad, to woda gorąca i obiad na dluższy czas podgrzewany. icon_lol.gif
Napisano
Cytat

a jak jest w koncu z ta szkodliwoscia plyty indukcyjnej? w necie pelno informacji, najczesciej sprzecznych ze soba icon_rolleyes.gif
szkodzi, nie szkodzi, w jakim stopniu?



a co w tych czasach nie jest szkodliwe
na jedno pomaga na inne szkodzi
Napisano
Cytat

a co w tych czasach nie jest szkodliwe
na jedno pomaga na inne szkodzi


Jak nazwa wskazuje"........indukcyjna". Producenci zapewniają wszak o słabym polu elektromagnetycznym, ale na miejscu osób z rozrusznikiem serca bym uważał. Oczywiście podczas pracy płyty.

Co do położenia karty kredytowej na tej płycie - tu nie mam zdania - muszę sprawdzić.

Ale najlepsze jest to, że trzeba uzywać naczyń ferrytowych - koszt kompletu naczyń...no cóż - telewizor LCD bym za to kupił icon_smile.gif.

Koszt samej płyty - drugi telewizor.
Napisano
Cytat

Ale najlepsze jest to, że trzeba uzywać naczyń ferrytowych - koszt kompletu naczyń...no cóż - telewizor LCD bym za to kupił icon_smile.gif.

Koszt samej płyty - drugi telewizor.



ale to chyba malutki ten telewizorek icon_razz.gif ja nabylam wlasnie komplet nowych garnkow; rosenthal Thomas i zaplacilam za nie okolo 300 zl (z przeceny: obnizka 70% icon_biggrin.gif). gary z ikeii tez dzialaja.

co do kosztu plyty... hmm... jak sie buduje dom i kupuje meble i sprzet AGD to roznica miedzy plyta elektryczna, a indukcyjna jest niewielka.
Napisano
Cytat

ale to chyba malutki ten telewizorek icon_razz.gif ja nabylam wlasnie komplet nowych garnkow; rosenthal Thomas i zaplacilam za nie okolo 300 zl (z przeceny: obnizka 70% icon_biggrin.gif). gary z ikeii tez dzialaja.

co do kosztu plyty... hmm... jak sie buduje dom i kupuje meble i sprzet AGD to roznica miedzy plyta elektryczna, a indukcyjna jest niewielka.




O to znaczy, że nie ma sensu przepłacać za "gary" - oby tylko były żelazne icon_smile.gif A płyta - fakt, że to kropla kosztów.
Napisano
Cytat

Oj można przypalić – i to bardzo, spytaj się Gawła. icon_cool.gif icon_mrgreen.gif


A moża i cebulke i fasolke po bretońsku też niestety
Napisano
Z tymi tanimi garami to jest tak, jak z założeniem opon Fulda do Ferrari – też można jeździć. icon_biggrin.gif

Podstawowy zestaw garów, czyli taki który jest w ciągłym użyciu (z reguły 3szt.), powinien być dedykowany do indukcji i wykonany ze stali lub żeliwa. Żadne tam emaliowane lub co gorsza, aluminiowe środki garnków.

Różnica między garem na wszystkie kuchenki, a takim dedykowanym do indukcji jest kolosalna.
Dość powiedzieć, że te „popularne” powodują (mogą powodować) nawet 30% straty w wykorzystaniu energii.

Ale to, moim zdaniem, oczywiście.
Napisano
Cytat

Z tymi tanimi garami to jest tak, jak z założeniem opon Fulda do Ferrari – też można jeździć. icon_biggrin.gif

Podstawowy zestaw garów, czyli taki który jest w ciągłym użyciu (z reguły 3szt.), powinien być dedykowany do indukcji i wykonany ze stali lub żeliwa.



A może jakiś przykład? bo garnków do samej tylko indukcji nie znalazłem.
Napisano
Na garnku powinien być "wybity" taki znaczek (oznaczenie) :

DSC01446.jpg



Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).


Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.
Napisano
Cytat

Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).


Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.



w mojej instrukcji mam napisane, ze nie moga byc mniejsze, niz pole kuchenki. chociaz posprawdzalam i wymiary sa idealnie takie, jak pola na kuchence. te garnki sa chyba produkowane w kilku najpopularniejszych srednicach i juz.
Napisano
Cytat

Na garnku powinien być "wybity" taki znaczek (oznaczenie) :

[attachment=14810:induction.jpg]

Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).


Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.



ten znaczek ma być na garnku, na opakowaniu czy w opisie? i w jakimś konkretnym miejscu?
Napisano
Cytat

Trochę w tym za dużo precyzji icon_smile.gif Garnek się przesunie i nie grzeje???????



a co w tym dziwnego? garnek, ktorego nie postawimy na srodku nad palnikiem gazowym, tez bedzie sie nierownomiernie nagrzewal. ta sama zasada jest z plyta elektryczna.

Cytat

ten znaczek ma być na garnku, na opakowaniu czy w opisie? i w jakimś konkretnym miejscu?



ja mam na opakowaniu i w instrukcji. na garnku nie jest wybity.
Napisano (edytowany)
Cytat

Ja mam na garnku wybity ( na spodzie) ale i tak używam gazu wiec....


Cytat

Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.



tylko że jak masz wybity na dnie to już nie jest idealnie płaskie dno icon_lol.gif

dla gazu bez znaczenia icon_wink.gif Edytowano przez vip42 (zobacz historię edycji)
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Odświeże terochę temat. Ja dalej zastanawiam się nad gazową lub indukcyjną płytą. Nie mam gazu ziemnego i pozostaje gaz z butli. Według Was taniej wychodzi niby prą który, zreszta podobnie, jak gaz pewnie będzie drożał. Jednak za gazem przemaiwa to, iż w razie braku prądu zawsze coś się da ugotować.
A może kupić płytę gazowo- indukcyjną. Dwa palniki na gaz i dwa na prąd ma ktoś coś takiego. Jak by to sie sprawdzało na codzień.
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Jednak za gazem przemaiwa to, iż w razie braku prądu zawsze coś się da ugotować.



A nie prościej, taniej i bezpieczniej, kupić zestaw turystyczny tzn. butla + kuchenka gazowa ?

Napisano
ja miałam i indukcję i gazową kuchenkę i jak dla mnie gaz wygrywa w kwestii szybkości gotowania. Może miałam kiepską moc indukcyjnej, woda gotowała się ok. 10 minut.. jak dla mnie oszczędność czasu dzięki gotowaniu na gazie no i płyty gazowe są o wiele tańsze
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
A jeszcze znalazłem na necie firmę która produkuje płyty ceramiczne na gaz. Alternatywa dla prądu i indukcji, nie jestem pewny. Firma twierdzi, żę zużycie gazu do 50% mniejsze niż w tradycyjnych kuchniach gazowych, łatwa w utrzymaniu czystości itp. Jednak cena jest dość duża, ale może jednak warto.
Nie chcę podawać nazwy firmy, zaraz będzie że reklama, ale wszytsko jest na necie.
Piszę jako ciekawostkę, gdyż po poradach na forum i ogólnym przerobieniem materiału zona zostala przy indukcji.
/chociaż, jeszcze nie kupiona icon_biggrin.gif /
Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja posiadam płytę gazonową i jestem zadowolony z wyboru. Moim zdaniem indukcja i gazowa mają swoje plusy i minusy, ale zdecydowałem się jednak na gazową. Posiadam Miele KM2032G, z którego jestem bardzo zadowolony i każdemu polecam.
Napisano
gazonowa? hehehe czyli nowa na gaz?

Najważniejsza zaleta kuchenki gazowej to praca bez prądu. Jak Ci wyłączą prąd to zagrzejesz wodę na herbatę i zrobisz sobie ciepły obiad, a jeśli masz indukcję to wtedy czarna d...a i w domu i na stole.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Raczej nie mieszania systemów "grzewczych" kuchni.

Kuchnia indukcyjna ma swoje atuty - choćby bezpiecznego gotowania "na odległość".



No ja też polecam w 100% płytę indukcyjną, choćby ze względu na dzieci, ale nie mówcie, że jest w 100% bezpieczna. Zerknijcie sobie na filmik: http://www.youtube.com/watch?v=dF8-GdPMHpg

A co do porównania płyt to tabela "Pi razy oko" jest tutaj: http://plyta-indukcyjna.pl/plyta-indukcyjna-czy-ceramiczna. Ja sam posiadam płytę ceramiczną z piekarnikiem z tzw. zimną szybą i jestem bardzo zadowolony. A kluczem do oszczędności jest (jak napisał ktoś wcześniej) planowanie oszczędności. Polecam spróbowanie gotowania tylko 1 kubka wody na herbatę zamiast całego czajnika- już oszczędność jakieś 70%
Napisano
Cytat

A to tumanek nie wiedział że oleje mają temperaturę (różną w zależności z czego pozyskany) samozapłonu?



No tumanek nie wiedział, więc skąd ma wiedzieć dziecko? Jak słucham opowieści o tym, "jakie to nasze dziecko jest teraz bezpieczne" to śmiech mnie ogarnia.
Napisano
Kuchnia jest najbardziej niebezpiecznym miejscem na ziemi - najwięcej wypadków jest w kuchni.

Jak coś ma gotować, to jak sama nazwa wskazuje musi mieć wysoką temperaturę - bez względu na "medium".

Jak debil nauczył dziecko obsługi kuchenki, to jest debilem z założenia, równie dobrze dziecko mogło poparzyć się wodą.

Ale kto debilowi zabroni pozwalać dziecku bawić się np. zapalniczką ?

Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że kuchnia indukcyjna jest bezpieczniejsza (także dla dziecka) od każdej innej - z zastrzeżeniem, ze nie dotyczy debili.
Napisano
dziecko trzeba chronić, ale przede wszystkim uczyć... bo co z tego że zaślepimy wszystkie wolne gniazda jak dziecko wyrwie przewód od telewizora...

z kuchenka jest podobnie: indukcyjna bezpieczniejsza bo płyta jest chłodna ale na niej stoi gorący garnek, który może narobić więcej szkód niż oparzenie palca/dłoni/nosa

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Co do oświadczenia projektanta o możliwości przyłączenia do sieci ciepłowniczej, lub braku takiej możliwości, to logika nie ma tu nic do rzeczy. Niestety, bo nikt chyba się nie przejmował czy to ma sens. Po prostu nowelizując ustawę prawo budowlane (po raz nie wiadomo już który) dodano takie oświadczenie do listy wymaganych dokumentów.  Natomiast co do źródła ciepła i kotła na paliwo stałe to trzeba sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania (ewentualnie decyzję o warunkach zabudowy( oraz uchwały antysmogowe obowiązujące na danym terenie. 
    • To trochę tak nie działa, no ale dobra https://fachowiec-budowlany.pl/budownictwo/jak-samodzielnie-wykonac-wylewke-anhydrytowa/   Mogło być gorzej
    • Chciałbym się zapytać o skuteczność stosowania kotew spiralnych przy zszywaniu rys w ścianach piwnicy z bloczka betonowego. Dom nowobudowany, stoi ok 3 lat, podłoże gliniaste z podsypką piaskową. Mam taką sytuację że rysy pojawiły się pod dwoma oknami w piwnicy (mniej więcej na środku) idące od ławy po samą wnękę okna. Oraz występują też rysy w miejscach gdzie na parterze są okna narożne, jakby od nacisków punktowych, może też od osiadania albo jedno i drugie. Pomijam fakt że mam też rysy na łączeniach ścian nośnych zewnętrzych z wewnętrznymi ale tu nie będę miał dostępu żeby wkleić kotwy spiralne. Czy te kotwy sprawdzą się w przypadku gdy rysy powstały na wskutek dużych nacisków punktowych? Czy podcinanie fug na ok 4-6cm będzie bezpieczne w takim wypadku? Poniżej rysunek poglądowy jak to u mnie wygląda. Na początku miałem plan żeby pod oknami wyciąć jedną warstwę bloczka i wkleić pręty zbrojone po każdej ze stron okna i zalać betonem (takie "podproże" jakby). Ale z tymi kotwami spiralnymi będzie chyba prościej. Tylko nie wiem czy te kotwy trzeba wklejać od wewnątrz czy od zewnątrz czy z obu stron?  
    • Może jakąś oryginalną pergolą? Taką pergolę możesz obsadzić na przykład pnącymi roślinami. 
    • Aby skutecznie przygotować olejowaną podłogę do odświeżenia, konieczne jest jej dokładne oczyszczenie z brudu, tłuszczu i resztek wcześniejszych środków pielęgnacyjnych. Do tego idealnie sprawdzi się OSMO (3019) – koncentrat do intensywnego mycia podłóg olejowanych. Krok po kroku: 1. Przygotowanie roztworu: Standardowe czyszczenie: rozcieńcz koncentrat OSMO 3019 w proporcji 1:10 z wodą. Silne zabrudzenia: użyj mocniejszego roztworu 1:8 z wodą. 2. Mycie podłogi: Nanieś roztwór na podłogę przy użyciu mopa z mikrofibry. Nie dopuszczaj do wyschnięcia – powierzchnia powinna pozostać wilgotna przez kilka minut, nawet do 10 minut, aby preparat skutecznie rozpuścił zanieczyszczenia. 3. Płukanie i osuszanie: Zmyj dokładnie czystą wodą, regularnie płucząc mopa. Ściągnij nadmiar wilgoci i pozostaw podłogę do całkowitego wyschnięcia. Uwaga: Nie używaj zbyt dużej ilości wody – podłogi olejowane są odporne, ale nadmierna wilgoć może wpłynąć na drewno. Gotowa podłoga po takim czyszczeniu jest przygotowana do dalszej pielęgnacji lub regeneracji przy użyciu np. OSMO Wosków Twardych Olejnych lub Wosków Regeneracyjnych .
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...