vip42 Napisano 7 listopada 2012 #51 Napisano 7 listopada 2012 Cytat Wyliczenia kosztów gaz a prąd nie sa miarodajne ponieważ nie znam osoby, która gotując wodę na herbatę odmierza idealnie ilość wody skracając czas zagotowania. To wszystko pięknie ale gaz z butli jest droższy.Podstawą oszczędności jest przemyślane zużycie, cena paliwa oczywiście ma też znaczenie, ale drugorzędne moim zdaniem. przy gotowaniu na gazie sporo energii uchodzi w powietrze ...róznice w kosztach między prądem a gazem nie mają większego znaczenia jeśli nie prowadzi się restauracji na kilkadziesiąt osób. Ile w "normalnym" domu można zaoszczędzić na wyborze nośnika energii do gotowania: 5-10 zł miesięcznie?
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 7 listopada 2012 #52 Napisano 7 listopada 2012 Cytat przy gotowaniu na gazie sporo energii uchodzi w powietrze ...róznice w kosztach między prądem a gazem nie mają większego znaczenia jeśli nie prowadzi się restauracji na kilkadziesiąt osób. Ile w "normalnym" domu można zaoszczędzić na wyborze nośnika energii do gotowania: 5-10 zł miesięcznie? OK, tak też uważam, krąży jednak opinia, że czajnik na prąd zamiast czajnika tradycyjnego zwiększa rachunki za prąd. Nie pytajcie mnie o źródło
autorushd Napisano 7 listopada 2012 #53 Napisano 7 listopada 2012 I w końcu do mnie dotarło. I tak miała być indukcja, ale gdzieś czytałem ze właśnie gazowa wychodzi taniej. Widocznie kiepskie źródło.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 7 listopada 2012 #54 Napisano 7 listopada 2012 Cytat I w końcu do mnie dotarło. I tak miała być indukcja, ale gdzieś czytałem ze właśnie gazowa wychodzi taniej. Widocznie kiepskie źródło. Skoro masz przyłącze gazowe, a nie lubisz odpalać kuchenki dla jednej herbaty, to kup mały czajnik elektryczny i po sprawie.
bajbaga Napisano 7 listopada 2012 #55 Napisano 7 listopada 2012 Jak dla mnie, to kuchenka (płyta) indukcyjna ma jedną, tylko jedną ale istotną, wadę.W zasadzie wyklucza prawidłowe smażenie na (w) woku – kuchenka gazowa ma też w tym zakresie ograniczenia (moc palnika).Ale mam małą butlę i takie ustrojstwo: Co załatwia problem, nawet podczas "plenerów kulinarnych" (kilka lat temu zapłaciłem coś około 300zł)
autorushd Napisano 7 listopada 2012 #56 Napisano 7 listopada 2012 na indukcji nie można przypalić cebulki do zupy. To druga wada
bajbaga Napisano 7 listopada 2012 #57 Napisano 7 listopada 2012 Oj można przypalić – i to bardzo, spytaj się Gawła.
solange63 Napisano 7 listopada 2012 #59 Napisano 7 listopada 2012 a jak jest w koncu z ta szkodliwoscia plyty indukcyjnej? w necie pelno informacji, najczesciej sprzecznych ze soba szkodzi, nie szkodzi, w jakim stopniu?
rybniczak Napisano 7 listopada 2012 #60 Napisano 7 listopada 2012 Cytat ....Inaczej sprawa wygląda przy żywieniu zbiorowym, gdzie pobór gazu/prądu jest dłuższy, ale obiadu drugi raz w ciągu dnia nikt nie będzie gotował. Chyba, ze będzie mowa o odgrzewaniu posiłku. Tak czy inaczej - planowanie to podstawa oszczędności. Tu własnie jest przewaga starych kuchni kaflowych z trzonem grzewczym(podkową). Nie dość że ugotujesz obiad, to woda gorąca i obiad na dluższy czas podgrzewany.
vip42 Napisano 7 listopada 2012 #61 Napisano 7 listopada 2012 i można golonkę opalić i cebule przypalić
kalumet Napisano 7 listopada 2012 #62 Napisano 7 listopada 2012 Cytat a jak jest w koncu z ta szkodliwoscia plyty indukcyjnej? w necie pelno informacji, najczesciej sprzecznych ze soba szkodzi, nie szkodzi, w jakim stopniu? a co w tych czasach nie jest szkodliwena jedno pomaga na inne szkodzi
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 7 listopada 2012 #63 Napisano 7 listopada 2012 Cytat a co w tych czasach nie jest szkodliwena jedno pomaga na inne szkodzi Jak nazwa wskazuje"........indukcyjna". Producenci zapewniają wszak o słabym polu elektromagnetycznym, ale na miejscu osób z rozrusznikiem serca bym uważał. Oczywiście podczas pracy płyty.Co do położenia karty kredytowej na tej płycie - tu nie mam zdania - muszę sprawdzić.Ale najlepsze jest to, że trzeba uzywać naczyń ferrytowych - koszt kompletu naczyń...no cóż - telewizor LCD bym za to kupił .Koszt samej płyty - drugi telewizor.
solange63 Napisano 7 listopada 2012 #64 Napisano 7 listopada 2012 Cytat Ale najlepsze jest to, że trzeba uzywać naczyń ferrytowych - koszt kompletu naczyń...no cóż - telewizor LCD bym za to kupił .Koszt samej płyty - drugi telewizor. ale to chyba malutki ten telewizorek ja nabylam wlasnie komplet nowych garnkow; rosenthal Thomas i zaplacilam za nie okolo 300 zl (z przeceny: obnizka 70% ). gary z ikeii tez dzialaja.co do kosztu plyty... hmm... jak sie buduje dom i kupuje meble i sprzet AGD to roznica miedzy plyta elektryczna, a indukcyjna jest niewielka.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 7 listopada 2012 #65 Napisano 7 listopada 2012 Cytat ale to chyba malutki ten telewizorek ja nabylam wlasnie komplet nowych garnkow; rosenthal Thomas i zaplacilam za nie okolo 300 zl (z przeceny: obnizka 70% ). gary z ikeii tez dzialaja.co do kosztu plyty... hmm... jak sie buduje dom i kupuje meble i sprzet AGD to roznica miedzy plyta elektryczna, a indukcyjna jest niewielka. O to znaczy, że nie ma sensu przepłacać za "gary" - oby tylko były żelazne A płyta - fakt, że to kropla kosztów.
vip42 Napisano 7 listopada 2012 #66 Napisano 7 listopada 2012 (edytowany) żelazne lub stalowe, inox lub emaliowane ;) nie muszą być super drogie - magnes w ręku i wszystko jasne ;)garnkiczajnikinne garnkijeszcze inne garnki Edytowano 7 listopada 2012 przez vip42 (zobacz historię edycji)
Gość gawel Napisano 7 listopada 2012 #67 Napisano 7 listopada 2012 Cytat Oj można przypalić – i to bardzo, spytaj się Gawła. A moża i cebulke i fasolke po bretońsku też niestety
vip42 Napisano 7 listopada 2012 #68 Napisano 7 listopada 2012 można też kupić, jak ktoś chce, garnki:takielub takie
autorushd Napisano 7 listopada 2012 #69 Napisano 7 listopada 2012 ładne te garnuszki i tanie. Przyznam się ze emalia mi się kojarzyła z poobijanymi garnkami u mojej babci. No tak mi jakoś zostało :(
bajbaga Napisano 7 listopada 2012 #70 Napisano 7 listopada 2012 Z tymi tanimi garami to jest tak, jak z założeniem opon Fulda do Ferrari – też można jeździć. Podstawowy zestaw garów, czyli taki który jest w ciągłym użyciu (z reguły 3szt.), powinien być dedykowany do indukcji i wykonany ze stali lub żeliwa. Żadne tam emaliowane lub co gorsza, aluminiowe środki garnków.Różnica między garem na wszystkie kuchenki, a takim dedykowanym do indukcji jest kolosalna.Dość powiedzieć, że te „popularne” powodują (mogą powodować) nawet 30% straty w wykorzystaniu energii.Ale to, moim zdaniem, oczywiście.
autorushd Napisano 7 listopada 2012 #71 Napisano 7 listopada 2012 Cytat Z tymi tanimi garami to jest tak, jak z założeniem opon Fulda do Ferrari – też można jeździć. Podstawowy zestaw garów, czyli taki który jest w ciągłym użyciu (z reguły 3szt.), powinien być dedykowany do indukcji i wykonany ze stali lub żeliwa. A może jakiś przykład? bo garnków do samej tylko indukcji nie znalazłem.
bajbaga Napisano 7 listopada 2012 #72 Napisano 7 listopada 2012 Na garnku powinien być "wybity" taki znaczek (oznaczenie) : Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno.
solange63 Napisano 8 listopada 2012 #73 Napisano 8 listopada 2012 Cytat Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno. w mojej instrukcji mam napisane, ze nie moga byc mniejsze, niz pole kuchenki. chociaz posprawdzalam i wymiary sa idealnie takie, jak pola na kuchence. te garnki sa chyba produkowane w kilku najpopularniejszych srednicach i juz.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 8 listopada 2012 #74 Napisano 8 listopada 2012 Cytat w mojej instrukcji mam napisane, ze nie moga byc mniejsze, niz pole kuchenki. chociaz posprawdzalam i wymiary sa idealnie takie, jak pola na kuchence. te garnki sa chyba produkowane w kilku najpopularniejszych srednicach i juz. Trochę w tym za dużo precyzji Garnek się przesunie i nie grzeje???????
vip42 Napisano 8 listopada 2012 #75 Napisano 8 listopada 2012 Cytat Na garnku powinien być "wybity" taki znaczek (oznaczenie) :[attachment=14810:induction.jpg]Natomiast jego średnica dokładnie taka jak pole kuchenki (zgodnie z instrukcją).Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno. ten znaczek ma być na garnku, na opakowaniu czy w opisie? i w jakimś konkretnym miejscu?
solange63 Napisano 8 listopada 2012 #76 Napisano 8 listopada 2012 Cytat Trochę w tym za dużo precyzji Garnek się przesunie i nie grzeje??????? a co w tym dziwnego? garnek, ktorego nie postawimy na srodku nad palnikiem gazowym, tez bedzie sie nierownomiernie nagrzewal. ta sama zasada jest z plyta elektryczna. Cytat ten znaczek ma być na garnku, na opakowaniu czy w opisie? i w jakimś konkretnym miejscu? ja mam na opakowaniu i w instrukcji. na garnku nie jest wybity.
autorushd Napisano 8 listopada 2012 #77 Napisano 8 listopada 2012 Ja mam na garnku wybity ( na spodzie) ale i tak używam gazu wiec....
vip42 Napisano 8 listopada 2012 #78 Napisano 8 listopada 2012 (edytowany) Cytat Ja mam na garnku wybity ( na spodzie) ale i tak używam gazu wiec.... Cytat Te (takie) garnki mają idealnie płaskie dno. tylko że jak masz wybity na dnie to już nie jest idealnie płaskie dno dla gazu bez znaczenia Edytowano 8 listopada 2012 przez vip42 (zobacz historię edycji)
ewamariusz Napisano 11 kwietnia 2013 #79 Napisano 11 kwietnia 2013 Odświeże terochę temat. Ja dalej zastanawiam się nad gazową lub indukcyjną płytą. Nie mam gazu ziemnego i pozostaje gaz z butli. Według Was taniej wychodzi niby prą który, zreszta podobnie, jak gaz pewnie będzie drożał. Jednak za gazem przemaiwa to, iż w razie braku prądu zawsze coś się da ugotować. A może kupić płytę gazowo- indukcyjną. Dwa palniki na gaz i dwa na prąd ma ktoś coś takiego. Jak by to sie sprawdzało na codzień. Pozdrawiam
bajbaga Napisano 11 kwietnia 2013 #80 Napisano 11 kwietnia 2013 Cytat Jednak za gazem przemaiwa to, iż w razie braku prądu zawsze coś się da ugotować. A nie prościej, taniej i bezpieczniej, kupić zestaw turystyczny tzn. butla + kuchenka gazowa ?
ewamariusz Napisano 11 kwietnia 2013 #81 Napisano 11 kwietnia 2013 To jest rozwiązanie, butlę mam, pozostaje kuchenak gazowa. Czyli Twoim zdaniem zostać przy płycie indukcyjnej.
bajbaga Napisano 11 kwietnia 2013 #82 Napisano 11 kwietnia 2013 Raczej nie mieszania systemów "grzewczych" kuchni.Kuchnia indukcyjna ma swoje atuty - choćby bezpiecznego gotowania "na odległość".
ewamariusz Napisano 11 kwietnia 2013 #83 Napisano 11 kwietnia 2013 To chyba będzie jednak indukcja, żona za nią obstaje cały czas.
vip42 Napisano 11 kwietnia 2013 #84 Napisano 11 kwietnia 2013 myślę że nie będziesz narzekał - chyba że się (tfu tfu) popsuje
paula123 Napisano 16 kwietnia 2013 #86 Napisano 16 kwietnia 2013 ja miałam i indukcję i gazową kuchenkę i jak dla mnie gaz wygrywa w kwestii szybkości gotowania. Może miałam kiepską moc indukcyjnej, woda gotowała się ok. 10 minut.. jak dla mnie oszczędność czasu dzięki gotowaniu na gazie no i płyty gazowe są o wiele tańsze
ewamariusz Napisano 29 kwietnia 2013 #87 Napisano 29 kwietnia 2013 A jeszcze znalazłem na necie firmę która produkuje płyty ceramiczne na gaz. Alternatywa dla prądu i indukcji, nie jestem pewny. Firma twierdzi, żę zużycie gazu do 50% mniejsze niż w tradycyjnych kuchniach gazowych, łatwa w utrzymaniu czystości itp. Jednak cena jest dość duża, ale może jednak warto. Nie chcę podawać nazwy firmy, zaraz będzie że reklama, ale wszytsko jest na necie. Piszę jako ciekawostkę, gdyż po poradach na forum i ogólnym przerobieniem materiału zona zostala przy indukcji. /chociaż, jeszcze nie kupiona / Pozdrawiam
Tirkish Napisano 28 czerwca 2013 #88 Napisano 28 czerwca 2013 Ja posiadam płytę gazonową i jestem zadowolony z wyboru. Moim zdaniem indukcja i gazowa mają swoje plusy i minusy, ale zdecydowałem się jednak na gazową. Posiadam Miele KM2032G, z którego jestem bardzo zadowolony i każdemu polecam.
vip42 Napisano 2 lipca 2013 #89 Napisano 2 lipca 2013 gazonowa? hehehe czyli nowa na gaz?Najważniejsza zaleta kuchenki gazowej to praca bez prądu. Jak Ci wyłączą prąd to zagrzejesz wodę na herbatę i zrobisz sobie ciepły obiad, a jeśli masz indukcję to wtedy czarna d...a i w domu i na stole.
Kuba Refer Napisano 13 sierpnia 2013 #90 Napisano 13 sierpnia 2013 Cytat Raczej nie mieszania systemów "grzewczych" kuchni.Kuchnia indukcyjna ma swoje atuty - choćby bezpiecznego gotowania "na odległość". No ja też polecam w 100% płytę indukcyjną, choćby ze względu na dzieci, ale nie mówcie, że jest w 100% bezpieczna. Zerknijcie sobie na filmik: http://www.youtube.com/watch?v=dF8-GdPMHpgA co do porównania płyt to tabela "Pi razy oko" jest tutaj: http://plyta-indukcyjna.pl/plyta-indukcyjna-czy-ceramiczna. Ja sam posiadam płytę ceramiczną z piekarnikiem z tzw. zimną szybą i jestem bardzo zadowolony. A kluczem do oszczędności jest (jak napisał ktoś wcześniej) planowanie oszczędności. Polecam spróbowanie gotowania tylko 1 kubka wody na herbatę zamiast całego czajnika- już oszczędność jakieś 70%
bajbaga Napisano 13 sierpnia 2013 #91 Napisano 13 sierpnia 2013 Jak się małpie da brzytwę - to są takie efekty.Najbardziej niebezpiecznym narzędziem jest ........ - młotek. 1
Jani_63 Napisano 13 sierpnia 2013 #92 Napisano 13 sierpnia 2013 A to tumanek nie wiedział że oleje mają temperaturę (różną w zależności z czego pozyskany) samozapłonu?
Kuba Refer Napisano 13 sierpnia 2013 #93 Napisano 13 sierpnia 2013 Cytat A to tumanek nie wiedział że oleje mają temperaturę (różną w zależności z czego pozyskany) samozapłonu? No tumanek nie wiedział, więc skąd ma wiedzieć dziecko? Jak słucham opowieści o tym, "jakie to nasze dziecko jest teraz bezpieczne" to śmiech mnie ogarnia.
Jani_63 Napisano 13 sierpnia 2013 #94 Napisano 13 sierpnia 2013 Mnie też.A to "teraz" to w jakiej skali... do czasu wojny czy jak?
bajbaga Napisano 13 sierpnia 2013 #95 Napisano 13 sierpnia 2013 Kuchnia jest najbardziej niebezpiecznym miejscem na ziemi - najwięcej wypadków jest w kuchni.Jak coś ma gotować, to jak sama nazwa wskazuje musi mieć wysoką temperaturę - bez względu na "medium".Jak debil nauczył dziecko obsługi kuchenki, to jest debilem z założenia, równie dobrze dziecko mogło poparzyć się wodą.Ale kto debilowi zabroni pozwalać dziecku bawić się np. zapalniczką ?Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że kuchnia indukcyjna jest bezpieczniejsza (także dla dziecka) od każdej innej - z zastrzeżeniem, ze nie dotyczy debili.
Kuba Refer Napisano 13 sierpnia 2013 #96 Napisano 13 sierpnia 2013 Cytat Mnie też.A to "teraz" to w jakiej skali... do czasu wojny czy jak? W skali "od chwili, gdy kupiliśmy płytę indukcyjną".
Jani_63 Napisano 13 sierpnia 2013 #97 Napisano 13 sierpnia 2013 Cytat W skali "od chwili, gdy kupiliśmy płytę indukcyjną". Patrz post wyżej.
vip42 Napisano 13 sierpnia 2013 #98 Napisano 13 sierpnia 2013 dziecko trzeba chronić, ale przede wszystkim uczyć... bo co z tego że zaślepimy wszystkie wolne gniazda jak dziecko wyrwie przewód od telewizora...z kuchenka jest podobnie: indukcyjna bezpieczniejsza bo płyta jest chłodna ale na niej stoi gorący garnek, który może narobić więcej szkód niż oparzenie palca/dłoni/nosa
coolibeer Napisano 13 sierpnia 2013 #99 Napisano 13 sierpnia 2013 Dla tych co jeszcze nie wiedzą. Na patelniach i garnkach sa takie rysuneczki po których poznacie które naczynia pasują do Waszej kuchenki
vip42 Napisano 18 sierpnia 2013 #100 Napisano 18 sierpnia 2013 czasami te oznaczenia są tylko na kartonach, co nie zmienia faktu że wiadomo do czego używac dane naczynia
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się