Skocz do zawartości

co można zrobić z cytryn?


Recommended Posts

Napisano
Zamarynować, część przynajmniej. Przepisy w necie. Przepisy na marokańskie jedzenie z marynowanymi cytrynami, tamże.
Z części wyciskać sok i na bieżąco wciągać lemoniadę. Zimą ekstra zastrzyk witaminy C w najnaturalniejszej postaci.
Reszta do rumu z Colą. Co prawda może to i nie najlepsza pora roku na Cuba Libre a cytryna to nie limona, ale da się.

Smacznego i na zdrowie.

A .. jeszcze mi się przypomniało ....
Smaż ryby i marynuj piersi drobiowe.

Napisano
wielkie dzięki. Nawet nie wiedziałem że marynowane cytryny są tak pożądane icon_smile.gif i że możliwe do zrobienia. Zachciało mi się cytrynówki na święta więc zużyłem łupy a środki zostały icon_smile.gif
Napisano
przepis jest banalny. Nauczyli mnie go włosi jeszcze gdy pracowałem na Sycylii. Tyle że oni nie robili tego hurtowo icon_smile.gif

40 cytryn obierasz. Łupy ładujesz do słoja lub gara, i zalewasz 1,5 litra spirytusu. Zawijasz folią lub czymś innym aby było hermetyczne. Odstawiasz na tydzień. Po tygodniu odcedzasz łupy, a spirytus zalewasz wodą w proporcji każdy jak lubi. Ja robię 50/50. Dosładzasz dużoooo do smaku, mieszasz i odstawiasz na kilka dni do przeżarcia. Gotowe.

Najlepszy myk jest wtedy (i zupełnie nie wiem jak się to dzieje), gdy do spirytusu dolewasz wodę. Wtedy bezbarwny spirytus dostaje arcyżółtego koloru. Tak więc nie potrzeba nawet barwników a cytrynóweczka jest żółta i pyszna. Polecam szczerze bo naprawdę w sklepie takiej nie kupisz.
Napisano
chyba zrobię... ale z połowy porcji...
i jestem bardzo ciekawa tego "przejścia" w inny kolor icon_smile.gif

a z cytryn wycisnę sok - najłatwiejsze rozwiązanie... sok przydaje się do wielu rzeczy w kuchni
Napisano
Cytat

chyba zrobię... ale z połowy porcji...
i jestem bardzo ciekawa tego "przejścia" w inny kolor icon_smile.gif


no wygląda dość niesamowicie. Podejrzewam że spirytus wyciąga z łup cytryn jakiś barwnik który uwidacznia się dopiero po dodaniu wody. Nie wiem, trzeba by chemika jakiego spytać...
Napisano
Ja polecam z cytryn pyszną i szybką nalewkę(dla niecierpliwych),gdzie zużywasz całe cytrynę(sok też).
Skład:
5 cytryn
2 szklanki wody
2 szklanki spirytusu
2 szklanki cukru.

Cytryny obrać cienko ze skórki (tylko to żółte).Zalać (skórki) spirytusem na dobę w szczelnie zamkniętym słoiku.Po tym czasie wodę zagotować z cukrem,wystudzić.Wycisnąć sok z cytryn-dodać do wody.No i połączyć ze spirytusem zlanym ze skórek(przed zlaniem dobrze wstrząsnąć).Nalewka jest naturalnie mętna ale i wzrok po kilku "głębszych" też icon_wink.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Zamarynować, część przynajmniej. Przepisy w necie. Przepisy na marokańskie jedzenie z marynowanymi cytrynami, tamże.
Z części wyciskać sok i na bieżąco wciągać lemoniadę. Zimą ekstra zastrzyk witaminy C w najnaturalniejszej postaci.
Reszta do rumu z Colą. Co prawda może to i nie najlepsza pora roku na Cuba Libre a cytryna to nie limona, ale da się.

Smacznego i na zdrowie.

A .. jeszcze mi się przypomniało ....
Smaż ryby i marynuj piersi drobiowe.


Trzylwy muszę Ci podziękować. Właśnie pojadłem 2 pstrągi smażone z tymi marynowanymi cytrynami które mi doradziłeś zrobić. Są rewelacyjne. Nadają potrawie wspaniały smak. Polecam wszystkim spróbować. Zapewne do mięsa czerwonego również dodadzą niepowtarzalnego smaku.
  • 4 tygodnie temu...
  • 9 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Dzień dobry.   Dom parterowy, poddasze nieużytkowe. Obecnie budowany z Ytong.   Czy warto kombinować i zamienić ostatnią warstwę Ytong na Solbet? Podniesie mi to o 4 cm wieniec względem sufitu podwieszanego.  Dla Ytong wieniec zacznie się 4 cm wyżej niż linia sufitu, a dla Solbetu będzie to 8 cm. Czy ma to jakiś wymierny wpływ na izolacyjność termiczną?
    • Szanowny Panie,   Pański przypadek wymaga głębszej analizy, ponieważ z opisu wynika dość duży stopień skomplikowania. Możemy domyślać się, że w pewnych obszarach połaci dachowych lub bezpośrednio do nich przyległych znajdują się ściany budynku, które planuje Pan ocieplić warstwą termoizolacji. W takim przypadku sugerujemy wykonać minimum w postaci ocieplenia fragmentów ścian w obszarze styku z dachem. Należy pamiętać, że każda aktywność na dachu po jego ułożeniu może skutkować zniszczeniem pokrycia dachowego lub jego trwałym uszkodzeniem wymagającym wymiany. Wszelkiego rodzaju zaprawy, kleje i tynki mogą uszkodzić powłokę lakierniczą doprowadzając do jej zniszczenia. Powstałe na późniejszym etapie prac dociepleniowych uszkodzenia mechaniczne profilu do nieszczelności. Jest wiele zagrożeń wynikających z czynnika ludzkiego, które należy brać pod uwagę. Jest więc możliwe wykonanie docieplenia a w późniejszym czasie pokrycia dachowego, wiąże się to jednak z dużym ryzykiem jego uszkodzenia i/lub z niemożliwością jego wykonania. Rekomendujemy w pierwszej kolejności wykonanie docieplenia na całym obszarze ścian, a w kolejnym etapie dopiero montaż pokrycia dachowego. ___________________________ Panele dachowe na rąbek PD-510, Blachy Pruszyński https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/panele-dachowe-blacha-na-rabek-stojacy/
    • Ok  tak to wygląda . Jednym słowem mówiąc bajazol . Chciałem zdystansować podłogę od wełny o jakieś 3 centymetry. Natomiast nie wiem, co z tymi ścianami szczytowymi. ? Zdejmować to robić najpierw jakiś stellarz. Na ścianie też mu chciały mieć jakąś półkę, a popakanie niespodzianka myślałem, że zostawią je gołe.
    • Komentarz dodany przez Mciek: Zdecydowanie odradzam
    • Hurtownia budowlana: OLI - Tomasz Kraska Województwo: lubelskie Miasto: Puchaczów Pełny opis hurtowni pod adresem: https://budujemydom.pl/hurtownie-budowlane/lubelskie/oli-tomasz-kraska
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...