Skocz do zawartości

co można zrobić z cytryn?


Recommended Posts

Zamarynować, część przynajmniej. Przepisy w necie. Przepisy na marokańskie jedzenie z marynowanymi cytrynami, tamże.
Z części wyciskać sok i na bieżąco wciągać lemoniadę. Zimą ekstra zastrzyk witaminy C w najnaturalniejszej postaci.
Reszta do rumu z Colą. Co prawda może to i nie najlepsza pora roku na Cuba Libre a cytryna to nie limona, ale da się.

Smacznego i na zdrowie.

A .. jeszcze mi się przypomniało ....
Smaż ryby i marynuj piersi drobiowe.

Link do komentarza
przepis jest banalny. Nauczyli mnie go włosi jeszcze gdy pracowałem na Sycylii. Tyle że oni nie robili tego hurtowo icon_smile.gif

40 cytryn obierasz. Łupy ładujesz do słoja lub gara, i zalewasz 1,5 litra spirytusu. Zawijasz folią lub czymś innym aby było hermetyczne. Odstawiasz na tydzień. Po tygodniu odcedzasz łupy, a spirytus zalewasz wodą w proporcji każdy jak lubi. Ja robię 50/50. Dosładzasz dużoooo do smaku, mieszasz i odstawiasz na kilka dni do przeżarcia. Gotowe.

Najlepszy myk jest wtedy (i zupełnie nie wiem jak się to dzieje), gdy do spirytusu dolewasz wodę. Wtedy bezbarwny spirytus dostaje arcyżółtego koloru. Tak więc nie potrzeba nawet barwników a cytrynóweczka jest żółta i pyszna. Polecam szczerze bo naprawdę w sklepie takiej nie kupisz.
Link do komentarza
Cytat

chyba zrobię... ale z połowy porcji...
i jestem bardzo ciekawa tego "przejścia" w inny kolor icon_smile.gif


no wygląda dość niesamowicie. Podejrzewam że spirytus wyciąga z łup cytryn jakiś barwnik który uwidacznia się dopiero po dodaniu wody. Nie wiem, trzeba by chemika jakiego spytać...
Link do komentarza
Ja polecam z cytryn pyszną i szybką nalewkę(dla niecierpliwych),gdzie zużywasz całe cytrynę(sok też).
Skład:
5 cytryn
2 szklanki wody
2 szklanki spirytusu
2 szklanki cukru.

Cytryny obrać cienko ze skórki (tylko to żółte).Zalać (skórki) spirytusem na dobę w szczelnie zamkniętym słoiku.Po tym czasie wodę zagotować z cukrem,wystudzić.Wycisnąć sok z cytryn-dodać do wody.No i połączyć ze spirytusem zlanym ze skórek(przed zlaniem dobrze wstrząsnąć).Nalewka jest naturalnie mętna ale i wzrok po kilku "głębszych" też icon_wink.gif
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

Zamarynować, część przynajmniej. Przepisy w necie. Przepisy na marokańskie jedzenie z marynowanymi cytrynami, tamże.
Z części wyciskać sok i na bieżąco wciągać lemoniadę. Zimą ekstra zastrzyk witaminy C w najnaturalniejszej postaci.
Reszta do rumu z Colą. Co prawda może to i nie najlepsza pora roku na Cuba Libre a cytryna to nie limona, ale da się.

Smacznego i na zdrowie.

A .. jeszcze mi się przypomniało ....
Smaż ryby i marynuj piersi drobiowe.


Trzylwy muszę Ci podziękować. Właśnie pojadłem 2 pstrągi smażone z tymi marynowanymi cytrynami które mi doradziłeś zrobić. Są rewelacyjne. Nadają potrawie wspaniały smak. Polecam wszystkim spróbować. Zapewne do mięsa czerwonego również dodadzą niepowtarzalnego smaku.
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
  • 9 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...