vega1 Napisano 5 grudnia 2010 #1 Napisano 5 grudnia 2010 mam 40 obranych świeżych cytryn. Co można z nich zrobić? Macie jakiś pomysł? Szkoda mi w kosz puścić...
Trzylwy Napisano 5 grudnia 2010 #2 Napisano 5 grudnia 2010 Zamarynować, część przynajmniej. Przepisy w necie. Przepisy na marokańskie jedzenie z marynowanymi cytrynami, tamże.Z części wyciskać sok i na bieżąco wciągać lemoniadę. Zimą ekstra zastrzyk witaminy C w najnaturalniejszej postaci.Reszta do rumu z Colą. Co prawda może to i nie najlepsza pora roku na Cuba Libre a cytryna to nie limona, ale da się.Smacznego i na zdrowie.A .. jeszcze mi się przypomniało ....Smaż ryby i marynuj piersi drobiowe.
vega1 Napisano 5 grudnia 2010 Autor #3 Napisano 5 grudnia 2010 wielkie dzięki. Nawet nie wiedziałem że marynowane cytryny są tak pożądane i że możliwe do zrobienia. Zachciało mi się cytrynówki na święta więc zużyłem łupy a środki zostały
daggulka Napisano 5 grudnia 2010 #4 Napisano 5 grudnia 2010 no to przy okazji podziel się przepisem na cytrynówkę....
vega1 Napisano 5 grudnia 2010 Autor #5 Napisano 5 grudnia 2010 przepis jest banalny. Nauczyli mnie go włosi jeszcze gdy pracowałem na Sycylii. Tyle że oni nie robili tego hurtowo 40 cytryn obierasz. Łupy ładujesz do słoja lub gara, i zalewasz 1,5 litra spirytusu. Zawijasz folią lub czymś innym aby było hermetyczne. Odstawiasz na tydzień. Po tygodniu odcedzasz łupy, a spirytus zalewasz wodą w proporcji każdy jak lubi. Ja robię 50/50. Dosładzasz dużoooo do smaku, mieszasz i odstawiasz na kilka dni do przeżarcia. Gotowe. Najlepszy myk jest wtedy (i zupełnie nie wiem jak się to dzieje), gdy do spirytusu dolewasz wodę. Wtedy bezbarwny spirytus dostaje arcyżółtego koloru. Tak więc nie potrzeba nawet barwników a cytrynóweczka jest żółta i pyszna. Polecam szczerze bo naprawdę w sklepie takiej nie kupisz.
vega1 Napisano 5 grudnia 2010 Autor #7 Napisano 5 grudnia 2010 tylko cukier. Dużo cukru. Ma być dość słodkie!
elutek Napisano 6 grudnia 2010 #8 Napisano 6 grudnia 2010 chyba zrobię... ale z połowy porcji...i jestem bardzo ciekawa tego "przejścia" w inny kolor a z cytryn wycisnę sok - najłatwiejsze rozwiązanie... sok przydaje się do wielu rzeczy w kuchni
ikas3 Napisano 6 grudnia 2010 #10 Napisano 6 grudnia 2010 A może w ramach koncepcji "domu energooszczędnego" zbuduj ogniwo? Będziesz samowystarczalny energetycznie prąd z cytryny
vega1 Napisano 6 grudnia 2010 Autor #11 Napisano 6 grudnia 2010 Cytat chyba zrobię... ale z połowy porcji...i jestem bardzo ciekawa tego "przejścia" w inny kolor no wygląda dość niesamowicie. Podejrzewam że spirytus wyciąga z łup cytryn jakiś barwnik który uwidacznia się dopiero po dodaniu wody. Nie wiem, trzeba by chemika jakiego spytać...
Czapi Napisano 7 grudnia 2010 #12 Napisano 7 grudnia 2010 Ja polecam z cytryn pyszną i szybką nalewkę(dla niecierpliwych),gdzie zużywasz całe cytrynę(sok też).Skład:5 cytryn2 szklanki wody 2 szklanki spirytusu2 szklanki cukru.Cytryny obrać cienko ze skórki (tylko to żółte).Zalać (skórki) spirytusem na dobę w szczelnie zamkniętym słoiku.Po tym czasie wodę zagotować z cukrem,wystudzić.Wycisnąć sok z cytryn-dodać do wody.No i połączyć ze spirytusem zlanym ze skórek(przed zlaniem dobrze wstrząsnąć).Nalewka jest naturalnie mętna ale i wzrok po kilku "głębszych" też
vega1 Napisano 19 stycznia 2011 Autor #13 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat Zamarynować, część przynajmniej. Przepisy w necie. Przepisy na marokańskie jedzenie z marynowanymi cytrynami, tamże.Z części wyciskać sok i na bieżąco wciągać lemoniadę. Zimą ekstra zastrzyk witaminy C w najnaturalniejszej postaci.Reszta do rumu z Colą. Co prawda może to i nie najlepsza pora roku na Cuba Libre a cytryna to nie limona, ale da się.Smacznego i na zdrowie.A .. jeszcze mi się przypomniało ....Smaż ryby i marynuj piersi drobiowe. Trzylwy muszę Ci podziękować. Właśnie pojadłem 2 pstrągi smażone z tymi marynowanymi cytrynami które mi doradziłeś zrobić. Są rewelacyjne. Nadają potrawie wspaniały smak. Polecam wszystkim spróbować. Zapewne do mięsa czerwonego również dodadzą niepowtarzalnego smaku.
autorushd Napisano 20 stycznia 2011 #14 Napisano 20 stycznia 2011 A jak cytrynę już wyciśniecie to proponuje włożyć do zmywarki, i włączyć program, odświeży nam środek. Zonka tak zawsze robi.
Dzulka Napisano 20 lutego 2011 #16 Napisano 20 lutego 2011 albo moją ulubioną tartę cytrynową z pianką
daggulka Napisano 20 września 2020 #18 Napisano 20 września 2020 7 godzin temu, LosBlantos napisał: Tylko cytrynówka Wpadł znikąd i smaka narobił ... nadaremno
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się