kropeczka_ns Napisano 29 października 2010 Udostępnij #1 Napisano 29 października 2010 Przykrywacie wrzosy na zimę? Jak? czym? I czy już? Link do komentarza
Kamassia Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #2 Napisano 3 listopada 2010 Cytat Przykrywacie wrzosy na zimę? Jak? czym? I czy już? Nie przykrywam wrzosów, nie słyszałam o tym żeby ktoś je przykrywał, ale teraz są różne odmiany i typy, wrzosy, wrzośce.Te które naturalnie rosną obok w lesie jakoś zawsze dają radę. Myślę, że temperatura musiałaby jeszcze spaść, ale może okryj gałązkami lekko żeby się nie zdusiły ale były ochronione od wiatru i mrozu. Zbytnie okrywanie przy takim ciepełku może im nie służyć. ja swoje podlewam, jak pamiętam przed zimą Link do komentarza
acia Napisano 8 listopada 2010 Udostępnij #3 Napisano 8 listopada 2010 Jeszcze nie przykryłam i chyba nie będę - no chyba żeby zapowiadali spadek temp poniżej -15, ale na razie nie ruszam Link do komentarza
Elfir Napisano 18 listopada 2010 Udostępnij #4 Napisano 18 listopada 2010 Nie przykrywać tylko grubo ściółkować korą. Pod przykryciem mogą podgniwać. Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 15 lutego 2012 Udostępnij #5 Napisano 15 lutego 2012 Kilka słów o zabezpieczaniu wrzosów przed zimnem znajdziecie poniżej:http://www.zielonyogrodek.pl/zabezpieczani...ch-przed-mrozem(o zabezpieczaniu innych roślin też)PozdrawiamPaweł Romanowski Link do komentarza
Elfir Napisano 15 lutego 2012 Udostępnij #6 Napisano 15 lutego 2012 Trzeba było artykuł w styczniu zrobić Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 16 lutego 2012 Udostępnij #7 Napisano 16 lutego 2012 Cytat Trzeba było artykuł w styczniu zrobić Artykuł już od dawna był na serwisie ale dopiero wczoraj odkryłem wątek o wrzosach Może na jesieni ktoś odkryje ten artykuł na nowo Link do komentarza
Dom i ogród w lesie Napisano 15 lipca 2012 Udostępnij #8 Napisano 15 lipca 2012 Wrzosy posadziłam w zeszłym roku. Bez problemów zniosły zimę, a mrozy były! A teraz czekam na sierpień, kiedy zrobią się takie śliczne jak w zeszłym roku. Pozdrawiam Link do komentarza
ewamariusz Napisano 1 października 2015 Udostępnij #9 Napisano 1 października 2015 Witam. Co by nie zakładać nowego wątku, odświeżę i zapytam: Czy wrzosy można posadzić wśród świerków srebrnych, czy się przyjmą i będą rozrastać. Świerki mają około jednego metra wysokości, posadzone w szpalerze i z czasem pewnie wszystko zarosną. Chciałbym jednak aby pomiędzy nimi zamiast trawy rosły właśnie wrzosy. Pozdrawiam Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 1 października 2015 Udostępnij #10 Napisano 1 października 2015 wrzosy potrzebują słońca, raczej ten pomysł się nie sprawdzi Link do komentarza
ewamariusz Napisano 3 października 2015 Udostępnij #11 Napisano 3 października 2015 Aj, niedobrze, a taki miałem plan, cóż chyba posadzę je pod klonami, klon wysoki, a stanowisko słoneczne. Pozdrawiam Link do komentarza
smoaga Napisano 6 marca 2016 Udostępnij #12 Napisano 6 marca 2016 Miła niespodzianka w lutym :-). Miejsce słoneczne doskonale się sprawdza. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 marca 2016 Udostępnij #13 Napisano 6 marca 2016 Jakieś anomalia czy co?Ale co by to nie było piknie te wrzosy wyglądają. Link do komentarza
smoaga Napisano 6 marca 2016 Udostępnij #14 Napisano 6 marca 2016 Cytat Jakieś anomalia czy co?Ale co by to nie było piknie te wrzosy wyglądają. Piękne wrzośce ...to prawda :-) . Zaczynają kwitnąć w połowie lutego jeszcze przed krokusami . Są pierwszymi zwiastunami wiosny. 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 marca 2016 Udostępnij #15 Napisano 6 marca 2016 A ja sądziłem, że to przebiśniegi są zwiastunami wiosny, wrzosy to jesień. Ale ta przyroda się zmienia Link do komentarza
smoaga Napisano 6 marca 2016 Udostępnij #16 Napisano 6 marca 2016 (edytowany) Cytat A ja sądziłem, że to przebiśniegi są zwiastunami wiosny, wrzosy to jesień. Ale ta przyroda się zmienia W lutym jako pierwsze zaczynają kwitnąć wrzośce np.wrzosiec krwisty . Marzec,kwiecień i maj to czas kwitnienia większości wrzośców. Można tak dobrać wrzosy i wrzośce by zachować ciągłość kwitnienia od lutego do listopada . Lubię tą odmianę roślin. Za poświęconą uwagę rewanżują się pięknym kwitnieniem dodatkowo stanowią urocze wykończenie ogrodu. Edytowano 6 marca 2016 przez smoaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
sepoy Napisano 10 marca 2016 Udostępnij #17 Napisano 10 marca 2016 Ja też myślałem przez jakiś czas, że mam tylko wrzosy. W ubiegłym roku, w lutym, gdy spod śniegu zaczęły wyglądać kwiaty, to zorientowałem się, że mam i wrzośce W tym roku też prezentują się nieźle Link do komentarza
bobiczek Napisano 10 marca 2016 Udostępnij #18 Napisano 10 marca 2016 Drugi rok próbuję u siebie zaaklimatyzować - i ddoooopaa zbita.Na wiosnę wszystkie zeszłoroczne suche i brązowe.W tym roku w donicach zostawiłem w tunelu foliowym, podlane - i też zbrązowiały.Czy ja mam je obciąc (to suche) i liczyc że rośliny żyją i będa odrosty? Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 10 marca 2016 Udostępnij #19 Napisano 10 marca 2016 Cytat Drugi rok próbuję u siebie zaaklimatyzować - i ddoooopaa zbita.Na wiosnę wszystkie zeszłoroczne suche i brązowe.W tym roku w donicach zostawiłem w tunelu foliowym, podlane - i też zbrązowiały.Czy ja mam je obciąc (to suche) i liczyc że rośliny żyją i będa odrosty? Jeśli są suche to znaczy, ze są martwe! Najlepiej je wyrzucić i założyć wrzosowisko od nowa. Wrzosy i wrzośce lubią stanowiska słoneczne, suche i osłonięte od wiatru. Idealnym podłożem jest gleba lekka, próchniczna, nieco piaszczysta, przepuszczalna, o kwaśnym odczynie pH 3,5-5,5. Warto zastosować ściółkę z kory sosnowej i dodatkowo szczepionki mikoryzowe do roślin wrzosowatych. Link do komentarza
sepoy Napisano 10 marca 2016 Udostępnij #20 Napisano 10 marca 2016 Problemem musi być gleba i jej kwasowość. U siebie wrzosy wsadzam w najróżniejszych skupiskach, nieraz w cieniu i do tego w gliniastej ziemii i one tam po prostu rosną. Może warto by sądzić rośliny w grupach tematycznych?Wrzosy z azaliami, iglakami, piersiami, różanecznikami itp.? Łatwiej wtedy taką ziemię zakwasić, a później nawozić. 1 Link do komentarza
klockofsky Napisano 29 marca 2016 Udostępnij #21 Napisano 29 marca 2016 czyli w zwykłej doniczce na balkonie nie mam co liczyć, że wrzos mi urośnie? Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 29 marca 2016 Udostępnij #22 Napisano 29 marca 2016 Wrzosy w "zwykłych doniczkach" należy traktować jako sezonowe ozdoby. Przezimują jedynie w dużej donicy, odpowiednio ocieplonej, a będą rosnąć przez lata, gdy zapewnimy im słoneczne stanowisko, przepuszczalną i kwaśną glebę. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się