jm Napisano 10 lutego 2006 Udostępnij #1 Napisano 10 lutego 2006 mam dylemat z osadzeniem halogenów w płycie gk i wełnie na poddaszu, nie mogę znaleźć puszek, które ograniczyłyby emisję ciepła wgłąb wełny mineralnej. są podobno halogeny emitujące ciepło do przodu (15 zł za sztukę), ale mimo wszystko chyba lepiej byłoby to zabezpieczyc . Link do komentarza
Gość Napisano 10 lutego 2006 Udostępnij #2 Napisano 10 lutego 2006 Wełna nie styropian nie stopi się. Wełna jest materialem niepalnym izolacyjnym, także nie widzę żadnych przeciwwskazań. Link do komentarza
Gość Napisano 10 lutego 2006 Udostępnij #3 Napisano 10 lutego 2006 Brak studzenia halogenów, powoduje ich szybkie przepalenie, olo. Link do komentarza
Gość Napisano 16 lutego 2006 Udostępnij #4 Napisano 16 lutego 2006 trzeba stosować żarówki dobrej jakości tzw. dichroniczne (mogłem przekręcić nazwę), które 80% ciepła emitują do przodu- cały tył jest tylko ciepły. Link do komentarza
Elżbieta Napisano 17 lutego 2006 Udostępnij #5 Napisano 17 lutego 2006 Jeszcze lepsze są żarówki z diodami LED. Niezwykle oszczędne o mocy 1 W, nie wydzielają tyle ciepła co halogenowe, są znacznie trwalsze, lecz niestety droższe > 65 zł. Link do komentarza
WM 08 Napisano 14 lipca 2006 Udostępnij #6 Napisano 14 lipca 2006 Byliśmy na szkoleniu w Rigipsie i tam podpowiedzieli świetny pomysł, otóż od góry na płytę K-G daje się doniczkę ceramiczną, oddziela od wełny, żarówki nie przegrzewają się i nie trzeba dawać jakichś drogich wymysłów. Czasem trudno wpaść na bardzo proste rozwiązanie. Link do komentarza
pbienkos Napisano 26 października 2006 Udostępnij #7 Napisano 26 października 2006 Ten patent z doniczką stosowałem swego czasu. Sprawdza sie. Wystraczy o ok. 2 cm szersza od otworu. Link do komentarza
ordenski Napisano 29 października 2006 Udostępnij #8 Napisano 29 października 2006 Popieram przedmówców, doniczka prosty sprawdzony pomysł. Link do komentarza
paulona Napisano 12 września 2007 Udostępnij #9 Napisano 12 września 2007 Cytat mam dylemat z osadzeniem halogenów w płycie gk i wełnie na poddaszu, nie mogę znaleźć puszek, które ograniczyłyby emisję ciepła wgłąb wełny mineralnej. są podobno halogeny emitujące ciepło do przodu (15 zł za sztukę), ale mimo wszystko chyba lepiej byłoby to zabezpieczyc . Rozwiń Mąż mówi że jedynym rozwiązaniem są ledy nie emitujące ciepła,pozostałe patenty to kiks.Zarówka halogenowa wymaga przestrzeni ponad sobą do chłodzenia,dziura w wełnie z osłoną to mostek zimna /cieńsza izolacja/,lepiej zastosować inny rodzaj oświetlenia. Link do komentarza
hesia Napisano 1 października 2007 Udostępnij #10 Napisano 1 października 2007 CZe.Halogeny w karton-gipsie to już zamierzchła przeszłość ,na topie są linki i różne zawijasy.POzdro. Link do komentarza
Kaja S Napisano 8 października 2007 Udostępnij #11 Napisano 8 października 2007 Halogeny są fajne do podświetlania wszelkiego rodzaju półek i szafek. Jako oświetlenie górne faktycznie wyszło już trochę z mody. Kto by sie jednak przejmował modą. Ważne, żeby podobało się nam i było to użytkowe, i nie zanudziło się po roku. Link do komentarza
Suchy Napisano 9 października 2007 Udostępnij #12 Napisano 9 października 2007 Ja polecam systemy linkowe na 230 V, które nie wymagają transformatora. Linka przewodzi prąd i jest bezpieczna, bo pokryta izolacją - także jej czyszczenie nie niesie żadnego zagrożenia. Idealnie nadają sie do pomieszczeń o skomplikowanej strukturze architektonicznej - np. ze skośnym sufitem. Link do komentarza
Julka_Otwock Napisano 9 października 2007 Udostępnij #13 Napisano 9 października 2007 Podstawową zaletą lamp halogenowych są niewielkie rozmiary, a także niewielkie straty strumienia świetlnego w okresie eksploatacji. Wadą jest mała trwałość w porównaniu do lamp wyładowczych - czyli takich jak: świetlówka, świetlówka kompaktowa, lampa rtęciowa, lampa sodowa, lampa metalohalogenkowa. Moim zdaniem przy wyborze oświetlenia (i nie tylko wtedy) musimy zwracać uwagę przede wszystkim na walory użytkowe, estetyczne powinny zleźć na drugim miejscu. Link do komentarza
Suchy Napisano 9 października 2007 Udostępnij #14 Napisano 9 października 2007 Cytat Podstawową zaletą lamp halogenowych są niewielkie rozmiary, a także niewielkie straty strumienia świetlnego w okresie eksploatacji. Wadą jest mała trwałość w porównaniu do lamp wyładowczych - czyli takich jak: świetlówka, świetlówka kompaktowa, lampa rtęciowa, lampa sodowa, lampa metalohalogenkowa. Moim zdaniem przy wyborze oświetlenia (i nie tylko wtedy) musimy zwracać uwagę przede wszystkim na walory użytkowe, estetyczne powinny zleźć na drugim miejscu. Rozwiń Co masz na myśli, pisząc, że lampy halogenowe maj małą trwałość??? Przecież powszechnie wiadomo, że lampy halogenowe posiadają od 2 do 4 razy większa trwałość w porównaniu z żarówkami tradycyjnymi......... Mimo że są od nich droższe, ale efektywne i efektowne zarazem w eksploatacji. Poza tym pozwalają osiągnąć wyższe poziomy oświetlenia. Wyjaśnij o co Ci chodziło???????????????? Link do komentarza
Julka_Otwock Napisano 9 października 2007 Udostępnij #15 Napisano 9 października 2007 Cytat Co masz na myśli, pisząc, że lampy halogenowe maj małą trwałość??? Przecież powszechnie wiadomo, że lampy halogenowe posiadają od 2 do 4 razy większa trwałość w porównaniu z żarówkami tradycyjnymi......... Mimo że są od nich droższe, ale efektywne i efektowne zarazem w eksploatacji. Poza tym pozwalają osiągnąć wyższe poziomy oświetlenia. Wyjaśnij o co Ci chodziło???????????????? Rozwiń Gdybyś czytał uważnie, to wiedziałbyś o co mi chodziło!!!Pisałam, ze halogeny są mniej trwałe niż poszczególne odmiany lamp wyładowczych: śWIETLóWKA na przykład. Ty natomiast mówisz o lampach tradycyjnych, do których zalicza się żarówka - która świeci dzięki rozżarzonemu przewodowi - i rzeczywiście nie jest tak trwała jak halogeny. natomiast świetlówki, w których światło emituje związek chemiczny (luminofor) i te lampy są ZNACZNIE trwalsze od halogenowych - PO PROSTU WARTO TO WZIąć POD UWAGę - BO MOżNA DUżO ZAOSZCZęDZIć.zalecam uważne czytanie wypowiedzi uczestników forum! Link do komentarza
mela Napisano 9 października 2007 Udostępnij #16 Napisano 9 października 2007 Cytat Podstawową zaletą lamp halogenowych są niewielkie rozmiary, a także niewielkie straty strumienia świetlnego w okresie eksploatacji. Wadą jest mała trwałość w porównaniu do lamp wyładowczych - czyli takich jak: świetlówka, świetlówka kompaktowa, lampa rtęciowa, lampa sodowa, lampa metalohalogenkowa. Moim zdaniem przy wyborze oświetlenia (i nie tylko wtedy) musimy zwracać uwagę przede wszystkim na walory użytkowe, estetyczne powinny zleźć na drugim miejscu. Rozwiń Siemka.Dla mnie estetyka jest nadrzędna,mało która kobieta kładzie nacisk na użytkowość.Ma wyglądać żeby kopara opadła.Całuski Link do komentarza
Julka_Otwock Napisano 10 października 2007 Udostępnij #17 Napisano 10 października 2007 Cytat Siemka.Dla mnie estetyka jest nadrzędna,mało która kobieta kładzie nacisk na użytkowość.Ma wyglądać żeby kopara opadła.Całuski Rozwiń No właśnie - mało która - i bardzo źle, że tak się dzieje. Kobiety (nie wszystkie na szczęście) zapominają lub w ogóle nie mają tej świadomości, że - powtarzając za Tobą kolokwialne sformułowanie - "kopara może opaść" wtedy, gdy względy pragmatyczne połączymy z estetyką, bo coś dobrze wygląda jeśli spełnia swoje zadanie, DODATKOWO może zdobić (chyba, że jest to stricte element dekoracyjny, którego jedyną funkcją jest dekorowanie). Pożądany efekt uzyskuję się wówczas, gdy dany przedmiot spełnia SWOJE ZADANIE - odpowiednio doświetla na przykład. Estetyka - piękno to pojęcie względne i nie wykluczone, że halogeny dla większości będą odznaczały się także dekoracyjnością. Skończmy zatem z mitem kobiety, która nie potrafi logicznie myśleć! A tak w ogóle nie chodzi o to żeby komuś "kopara opadała", tylko o to żeby nam żyło sie wygodnie. Link do komentarza
mietus Napisano 23 listopada 2007 Udostępnij #18 Napisano 23 listopada 2007 mam podobny problem ze zrobieniem halogenow w plycie gk w lazience, mam pytanie bo czytam tu o jakichs linkach na 230v? ma ktos moze jakies wieksze informacje badz odnosnik do innej strony badz na prv gdzie mozna cos takiego kupic? Link do komentarza
chotomowianka Napisano 9 marca 2008 Udostępnij #19 Napisano 9 marca 2008 Cytat mam podobny problem ze zrobieniem halogenow w plycie gk w lazience, mam pytanie bo czytam tu o jakichs linkach na 230v? ma ktos moze jakies wieksze informacje badz odnosnik do innej strony badz na prv gdzie mozna cos takiego kupic? Rozwiń Tu poszukaj - sklep internetowy. http://www.febri.pl/ Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 12 marca 2008 Udostępnij #20 Napisano 12 marca 2008 Cytat No właśnie - mało która - i bardzo źle, że tak się dzieje. Kobiety (nie wszystkie na szczęście) zapominają lub w ogóle nie mają tej świadomości, że - powtarzając za Tobą kolokwialne sformułowanie - "kopara może opaść" wtedy, gdy względy pragmatyczne połączymy z estetyką, bo coś dobrze wygląda jeśli spełnia swoje zadanie, DODATKOWO może zdobić (chyba, że jest to stricte element dekoracyjny, którego jedyną funkcją jest dekorowanie). Pożądany efekt uzyskuję się wówczas, gdy dany przedmiot spełnia SWOJE ZADANIE - odpowiednio doświetla na przykład. Estetyka - piękno to pojęcie względne i nie wykluczone, że halogeny dla większości będą odznaczały się także dekoracyjnością. Skończmy zatem z mitem kobiety, która nie potrafi logicznie myśleć! A tak w ogóle nie chodzi o to żeby komuś "kopara opadała", tylko o to żeby nam żyło sie wygodnie. Rozwiń Proponuję wyskoczyć ze szpilek bo nie są chyba wygodne?Po co je zakładać ?-Chyba znam odpowiedż-żeby kopara opadła koleżance,koledze.Bob Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 12 marca 2008 Udostępnij #21 Napisano 12 marca 2008 W celu ozdobnym dobrze wypadają ledy ,są bardzo trendy/np światła pozycyjne w nowych samochodach/,świetnie wyglądają w podłodze,nie wymagają chłodzenia/bez problemów w suficie/.Pobór prądu 1W ,plus praktycznie wieczność świecenia.Minusy to cena i konieczność doświetlania np lustra/prawdopodobnie i tak 100% inwestorów każe montować mocne oświetlenie przy lustrze/Bob Link do komentarza
chotomowianka Napisano 12 marca 2008 Udostępnij #22 Napisano 12 marca 2008 Oczywiscie, bo mocne oświetlenie przy lustrze jest konieczne, aby móc zrobić ładny makijaż. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 12 marca 2008 Udostępnij #23 Napisano 12 marca 2008 Oczywiscie, bo mocne oświetlenie przy lustrze jest konieczne, aby móc zrobić sobie ładny makijaż. Link do komentarza
hesia Napisano 14 marca 2008 Udostępnij #24 Napisano 14 marca 2008 Cytat Oczywiscie, bo mocne oświetlenie przy lustrze jest konieczne, aby móc zrobić sobie ładny makijaż. Rozwiń Cze.No właśnie grunt to oświetlenie lustra!!Różne esy floresy ,ledy,halogeny i inne linki to są ozdóbki ,miłe acz bez nich da się żyć.Pozdro Link do komentarza
Kaktus Napisano 15 marca 2008 Udostępnij #25 Napisano 15 marca 2008 Cytat Oczywiscie, bo mocne oświetlenie przy lustrze jest konieczne, aby móc zrobić sobie ładny makijaż. Rozwiń Hmm.. ciekawy punkt widzenia. (I to jeszcze powtórzony). Na szczęście ponad połowa populacji nie musi wybierać oświetlenia ze względu na makijaż. Nam się lapki halogenowe przydają do bardziej rozsądnych celów. Link do komentarza
kubas Napisano 18 czerwca 2010 Udostępnij #26 Napisano 18 czerwca 2010 Halogeny i ledy tanio dostaniecie na www.apus.plpozdrawiasm Link do komentarza
janekbo Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #27 Napisano 10 lipca 2010 Na allegro po 16zł 80ledów 240lumenów i po 38zł SMD 350lumenów światło naturalne.Dla mnie rewelacja. Wymieniłem wszystkie halogeny - czyli salon z wielkiego plafonu 8x35W= 280W zrobiło się 8x4,6W =36,8W ! a łazienka z 4x35W=140W mam 4x4W=16W + 5W na listwy podświetleniowe = 21W!Nie przejmuje spalonymi żarówkami, ciepłem emitowanym przez nie - no i pobór prądu jest fantastycznie niski.Polecam każdemu - to już jest ten moment kiedy na prawdę ledy zastąpiły żarówki. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się