Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 1 rok temu...
Napisano
Inspiracja.
Jadłem kiedyś solone cytryny, jako dodatek i jako „samoistne”.
Sam też przygotowałem własne.
Problem w tym, że trzeba długo czekać aż się „ukiszą”, a z drugiej strony fakt, że trzeba kisić większą ilość, a przechowywanie jest niemożliwe w dłuższym czasie.

Z drugiej strony – znam cytryny gotowane, jako bazę do babki cytrynowej, oraz kremów cytrynowych.

A gdyby tak ……..
Eksperymentowałem i ……….
Na jedną cytrynę potrzebujemy od 1 do 2 pełnych łyżeczek soli i wody w ilości takiej aby przykryły cytryny. Czas gotowania 10 – 20 min na 1 cytrynę.
Cytryny (najlepiej ekologiczne, bo nie są „woskowane”) dokładnie szorujemy, i płuczemy. Gotujemy (ledwo pyrkając) pod obciążeniem, tak aby zawsze dotykały dna i były zawsze w całości zanurzone w wodzie (solance). Do solanki możemy dodać listek laurowy, goździki, cynamon – wedle własnych upodobań.
Studzimy i możemy:
- obrać ze skórki (lub w całości, lub z częścią skórki) zmiksować (mniej lub więcej) otrzymując bazę na sos lub dip,
- obrać lub nie i obłożyć pieczone mięsiwo jako marynatę, lub dodatek do pieczenia,
- można zastosować wyciśnięty z niej sok, jako „polewę” do ryby (ryba smażona, pieczona bez dodatku soli) – tak zrobiłem podając smażonego, na patelni grillowej, pstrąga,
- można dodać miodu i otrzymujemy idealnie zbilansowane 5 smaków,
- skórkę z cytryny możemy zebrać „skrobakiem” i wysuszyć w piekarniku (80 – 90 stopni) a otrzymamy niezwykle aromatyczną „posypkę” do każdej potrawy,
- ugotowaną skórkę można posiekać i „doprawić” nią potrawę – w zasadzie każdą (zupę, mięso, rybę, surówkę).

Zapraszam do eksperymentowania z gotowaną cytryną – warto.
  • 1 rok temu...
Napisano
Sam ostatnio troche wciągnąłem się w przygotowywanie zdrowych deserów. W sieci jest masa zamiennikow dla sklepowych słodyczy, tak więc jeśli macie ochotę na coś mniej kalorycznego to warto jest sobie poszukać. Proponuję zerknąć sobie na stronę:
http://zdrowacukiernia.pl/384-2/

Jest tutaj przepis na bezlutenowe ciasto ze sliwką. Smaczne, mało kaloryczne oraz proste w przygotowaniu. Powinniscie sobie poradzić bez problemu.
  • 4 tygodnie temu...
  • 5 miesiące temu...
  • 1 rok temu...
Napisano
23 minuty temu, SkyWalker napisał:

Jakieś nowe, ciekawe przepisy na DIETETYCZNE dania? :D

W moich propozycjach "nowe" miesza się ze "starym" :icon_wink:

Dla mnie najlepszą "dietą" (gdy potrzebuję zrzucić nieco wagi), jest dieta "żp" (żryj połowę) :icon_biggrin:

... nie wykluczam jednak, że może znajdą się jakieś receptury dietetyczne wg upodobań w poniższej propozycji :icon_biggrin:

e-book można ściągnąć tutaj url=http%3A%2F%2Fchefpaul.net%2FKwO%2FKwO_sle.pdf   (bez żadnych opłat)

 

title.jpg

about.jpg

000.jpg

  • 4 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Hej, Obecnie jestem na etapie elektryki w budynku (SSZ + wod-kan gotowy). Na przełomie lipca/sierpnia zaplanowane mamy tynki i rekuperacje. W sierpniu chcemy się zająć podłogówką. Nasuwa nam się kilka technicznych pytań, może któryś z kolegów koleżanek byłby w stanie podpowiedzieć. Kilka kwestii na temat budynku poniżej. - Dom na płycie z poddaszem użytkowym - Na parterze gotowa podłoga na wysokości 24 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience, kotłowni i kuchni płytki - Na poddaszu gotowa podłoga na wysokości 19 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience płytki - Podłogówka we wszystkich pomieszczeniach - Wylewka anhydrytowa 5cm   Moje pytania: 1) Sporządziłem małą tabelkę z grubościami styropianu jakie chciałbym zastosować. Czy grubość jaką zostawiłem na wykończenie podłogi jest wystarczająca? Czy grubości styropianu można dobrać jakoś optymalniej? 2) Z racji tego, że w niektórych pomieszczeniach będą panele, a w niektórych płytki, grubość styropianu będzie się różnić między nimi. W jaki sposób prowadzi się rurki od ogrzewania podłogowego pomiędzy takimi pomieszczeniami, bo podejrzewam, że trzeba uniknąć spadków itp. Czy rurki do tych pomieszczeń prowadzi się w warstwie styropianu?   3) Czy biorąc pod uwagę punkt 2, na etapie podłogówki muszę wykonać jakąś dodatkową przerwę dylatacyjną między tymi pomieszczeniami? Czy tym zajmują się już posadzkarze?   4) W jaki sposób ułożyć styropian przy klatce schodowej na poddaszu? Czy zakończyć układanie w jakiejś odległości od krawędzi schodka/krawędzi klatki? Tak aby umożliwić lepsze zakotwiczenie barierek?   Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam 
    • Hej, Obecnie jestem na etapie elektryki w budynku (SSZ + wod-kan gotowy). Na przełomie lipca/sierpnia zaplanowane mamy tynki i rekuperacje. W sierpniu chcemy się zająć podłogówką. Nasuwa nam się kilka technicznych pytań, może któryś z kolegów koleżanek byłby w stanie podpowiedzieć. Kilka kwestii na temat budynku poniżej. - Dom na płycie z poddaszem użytkowym - Na parterze gotowa podłoga na wysokości 24 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience, kotłowni i kuchni płytki - Na poddaszu gotowa podłoga na wysokości 19 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience płytki - Podłogówka we wszystkich pomieszczeniach - Wylewka anhydrytowa 5cm   Moje pytania: 1) Sporządziłem małą tabelkę z grubościami styropianu jakie chciałbym zastosować. Czy grubość jaką zostawiłem na wykończenie podłogi jest wystarczająca? Czy grubości styropianu można dobrać jakoś optymalniej?   2) Z racji tego, że w niektórych pomieszczeniach będą panele, a w niektórych płytki, grubość styropianu będzie się różnić między nimi. W jaki sposób prowadzi się rurki od ogrzewania podłogowego pomiędzy takimi pomieszczeniami, bo podejrzewam, że trzeba uniknąć spadków itp. Czy rurki do tych pomieszczeń prowadzi się w warstwie styropianu?   3) Czy biorąc pod uwagę punkt 2, na etapie podłogówki muszę wykonać jakąś dodatkową przerwę dylatacyjną między tymi pomieszczeniami? Czy tym zajmują się już posadzkarze?   4) W jaki sposób ułożyć styropian przy klatce schodowej na poddaszu? Czy zakończyć układanie w jakiejś odległości od krawędzi schodka/krawędzi klatki? Tak aby umożliwić lepsze zakotwiczenie barierek?   Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam    
    • No widze ze z plaszczem wodnym bardziej problemowy montaz itd. A jakie rodzaje kominkow z dgp co warto wziąść pod uwage ?
    • Choroba - drobna dziurkowatość liści drzew pestkowych albo drobna plamistość.  Wiśnie są bardzo podatne i w zasadzie nie da się prowadzić sadu bez ochrony chemicznej. Drzewka należy pryskać przeciwko tej chorobie wczesną wiosną - dwukrotnie. Teraz tylko wygarbić liście i spalić lub wyrzucić (nie kompostować).
    • Wie ktoś dlaczego w tym roku wiśnie zrzucają już liście? Nie jest to susza, bo po sąsiedzku są śliwy i jabłoń, które nawet nie myślą się zażółcić. A wiśnia jakby miała już październik. Przecież zielone, soczyste, wiśniowe liście dodawałem do soku z aronii, a to bywało w sierpniu. W dodatku wiśnia nie miała owoców, bo wszystko wymarzło na etapie tuż po kwitnieniu. I raczej nie są to szkodniki, bo liście nie mają żadnych widocznych uszkodzeń, są takie jesienne. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...