Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 1 rok temu...
Napisano
Inspiracja.
Jadłem kiedyś solone cytryny, jako dodatek i jako „samoistne”.
Sam też przygotowałem własne.
Problem w tym, że trzeba długo czekać aż się „ukiszą”, a z drugiej strony fakt, że trzeba kisić większą ilość, a przechowywanie jest niemożliwe w dłuższym czasie.

Z drugiej strony – znam cytryny gotowane, jako bazę do babki cytrynowej, oraz kremów cytrynowych.

A gdyby tak ……..
Eksperymentowałem i ……….
Na jedną cytrynę potrzebujemy od 1 do 2 pełnych łyżeczek soli i wody w ilości takiej aby przykryły cytryny. Czas gotowania 10 – 20 min na 1 cytrynę.
Cytryny (najlepiej ekologiczne, bo nie są „woskowane”) dokładnie szorujemy, i płuczemy. Gotujemy (ledwo pyrkając) pod obciążeniem, tak aby zawsze dotykały dna i były zawsze w całości zanurzone w wodzie (solance). Do solanki możemy dodać listek laurowy, goździki, cynamon – wedle własnych upodobań.
Studzimy i możemy:
- obrać ze skórki (lub w całości, lub z częścią skórki) zmiksować (mniej lub więcej) otrzymując bazę na sos lub dip,
- obrać lub nie i obłożyć pieczone mięsiwo jako marynatę, lub dodatek do pieczenia,
- można zastosować wyciśnięty z niej sok, jako „polewę” do ryby (ryba smażona, pieczona bez dodatku soli) – tak zrobiłem podając smażonego, na patelni grillowej, pstrąga,
- można dodać miodu i otrzymujemy idealnie zbilansowane 5 smaków,
- skórkę z cytryny możemy zebrać „skrobakiem” i wysuszyć w piekarniku (80 – 90 stopni) a otrzymamy niezwykle aromatyczną „posypkę” do każdej potrawy,
- ugotowaną skórkę można posiekać i „doprawić” nią potrawę – w zasadzie każdą (zupę, mięso, rybę, surówkę).

Zapraszam do eksperymentowania z gotowaną cytryną – warto.
  • 1 rok temu...
Napisano
Sam ostatnio troche wciągnąłem się w przygotowywanie zdrowych deserów. W sieci jest masa zamiennikow dla sklepowych słodyczy, tak więc jeśli macie ochotę na coś mniej kalorycznego to warto jest sobie poszukać. Proponuję zerknąć sobie na stronę:
http://zdrowacukiernia.pl/384-2/

Jest tutaj przepis na bezlutenowe ciasto ze sliwką. Smaczne, mało kaloryczne oraz proste w przygotowaniu. Powinniscie sobie poradzić bez problemu.
  • 4 tygodnie temu...
  • 5 miesiące temu...
  • 1 rok temu...
Napisano
23 minuty temu, SkyWalker napisał:

Jakieś nowe, ciekawe przepisy na DIETETYCZNE dania? :D

W moich propozycjach "nowe" miesza się ze "starym" :icon_wink:

Dla mnie najlepszą "dietą" (gdy potrzebuję zrzucić nieco wagi), jest dieta "żp" (żryj połowę) :icon_biggrin:

... nie wykluczam jednak, że może znajdą się jakieś receptury dietetyczne wg upodobań w poniższej propozycji :icon_biggrin:

e-book można ściągnąć tutaj url=http%3A%2F%2Fchefpaul.net%2FKwO%2FKwO_sle.pdf   (bez żadnych opłat)

 

title.jpg

about.jpg

000.jpg

  • 4 miesiące temu...
  • 6 lata temu...
Napisano
Dnia 11.09.2010 o 13:39, Chef Paul napisał:

Kochani.
Zakładam nowy wątek, którego celem są odpowiedzi na wszelkie Wasze pytania...
Pytajcie o nowe potrawy, jakie chcielibyście przygotować...

15 lat pykło niedawno! 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Transformuj swoje codzienne otoczenie dzięki usługom sprzątającym KrakBłysk w Krakowie. Specjalizujemy się w wszechstronnych rozwiązaniach, które dopasowujemy do stylu życia naszych klientów. Zajmujemy się sprzątaniem mieszkań i domów, oferując elastyczne terminy, dostosowane do Twojego grafiku. Używamy wyłącznie sprawdzonych produktów i technik, które pozwalają nam sprostać najwyższym wymaganiom w dziedzinie czystości. Nasi specjaliści z pasją podejmują każde wyzwanie, a wyniki ich pracy gwarantują pełną satysfakcję. Zdecyduj się na KrakBłysk i odkryj, jak idealnie czysty może być Twój dom.   Krakblysk.pl
    • Cześć,   w przyszłym roku będziemy wykańczać mieszkanie. Będzie zamiana miejsca aneksu kuchennego. Najbardziej martwię się wentylacją, z kanalizacją będzie prościej.  Na załączonym rzucie mieszkania niebieskimi strzałkami zaznaczone są obecne miejsca wywiewu, przeznaczone pod okap jest w starej kuchni. O to okap, S to potencjalne lokalizacje drugiego silnika. Zielonym rura z okapu, może nawet ciągnąca się z nad lodówki. Żółtym wentylacja nie wspomagana przeciągnięta ze starej kuchni na korytarz.  Co wiem to musi być praca albo koszt, szczególnie wycinanie górnych w szafkach kuchennych. Silnik tylko z okapu sam sobie nie poradzi więc od razu plan na drugi silnik. Sterowanie będzie trudne, ale zamierzam zrobić to za pomocą Home assistant razem z czujnikami temp/wilgoci i przejściówkami do gniazdek. Jeżeli dałoby się za pomocą okapu reagującego na parę i współpracującego z silnikiem odległym jednocześnie to też ok, ale na razie nie znalazłem takiego. Oprócz tego drugi silnik uruchamiałbym sam bez okapu np przy wilgotności powyżej 60% lub trzymał włączony jakiś czas po zakończeniu gotowania, daleko i/lub zabudowany to mniej hałasuje. Czy robić taką instalację? Czy wentylacja przejdzie przeglądy, czy ten żółty może się liczyć się jako grawitacyjna w kuchni? Mam ochotę gdzieś przed drugim silnikiem zastosować jakiś filtr, czy się opłaca? Linki do podobnych realizacji?      
    • 15 lat pykło niedawno! 
    • Mury gotowe więc zabieramy się za szalowanie stropu. Pierwszy etap to wyznaczenie jego poziomu do lasera. Później budowa solidnej konstrukcji na drewnianych stemplach oraz deskowanie. Etap dość mozolny i długi. Zobaczcie jak nam poszło!  
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...