Skocz do zawartości

technologia keramzytowa


Recommended Posts

Cytat

.... Jest dobrym przewodnikiem ciepła .....



icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif

No to w takim razie, metal musi być nadprzewodnikiem ciepła . icon_biggrin.gif


Laboratoryjne badania wykazały, że λ dla keramzyt w warunkach średnio wilgotnych, czyli w takich, w jakich
najczęściej eksploatowany jest obiekt wynosi 0,10 W/mK, natomiast w warunkach wilgotnych wynosi 0,11 W/mK.

I taka ciekawostka odnośnie klasyfikacji materiału:

Aprobata techniczna ITB AT-15-6117/2003 Materiał termoizolacyjny Keramzyt 8/20 i 10/20


Konkluzja zaś z tego może być taka, że nie ma kruszywa budowlanego o lepszych parametrach termoizolacyjnych.

Link do komentarza
Cytat

Beton z kruszywa keramzytowego 1600 0.9
Beton z kruszywa keramzytowego 1400 0.72
Beton z kruszywa keramzytowego 1300 0.62
Beton z kruszywa keramzytowego 1200 0.54
Beton z kruszywa keramzytowego 1100 0.46
Beton z kruszywa keramzytowego 1000 0.39



W przypadku np. styropianu "pokruszony" izoluje 10X gorzej! Ogólnie tylko słabo znający temat--- podaje lambdę dla takiego granulatu jakim jest keramzyt - można to robić dla np. betonów z kruszywa a nie dla kruszywa. O tym ITB powinien wiedzieć! Może i wie… ale do czasu gdy producent będzie płacił za badania, takie „izolatory” będą się pojawiały na rynku!
Link do komentarza
A w przypadku posadzki na gruncie, z punktu widzenia termoizolacji, lepszy jest piasek czy keramzyt?

A co do tabeli to uzupełnię:
Beton z kruszywa kamiennego od 1 do 1,7,
Beton z kruszywa wapiennego od 0,6 do 0,7
Beton z żużla paleniskowego od 0,56 do 0,86


Jaki koń i wiźnica - każdy widzi icon_biggrin.gif

dopisałem:

Ps. Lambdę dla kruszyw też się oblicza i podaje
Np. żużel paleniskowy 0,22
Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

A w przypadku posadzki na gruncie, z punktu widzenia termoizolacji, lepszy jest piasek czy keramzyt?


Na Bartyckiej stoją identycznie izolowane pawilony ogrzewane elektrycznie. Podłogę wykonywali ich właściciele... piasek, styropian, keramzyt... trzy podstawowe podłogi ( reszta dodam identyczna) i różnice są ogromne - ale tam gdzie jest styropian. Rachunki tam gdzie keramzyt i piach są podobne.

Cytat

Lambdę dla kruszyw też się oblicza i podaje

Wiem o tym! Napisałem tylko, że czynią to ci co nie rozumieją zagadnienia!

Czy może Pan wyliczyć Lambdę dla pustaków keramzytowych alfa mając dane producenta... 14 cm styreopianu + 24 cm pustaka ma K= 0.29W/m2xK.

DSC01446.jpg

Link do komentarza
Cytat

Da Pan radę to wyliczyć?


K nie da rady policzyć, Panu zapewne się to uda, ale będzie to Pana sładką tajemnicą
lepiej skup się Pan na wierszykach, bezpieczniej i chyba łatwiej przychodzi, zapewne inne sfery

Cytat

...

Czy może Pan wyliczyć Lambdę dla pustaków keramzytowych alfa mając dane producenta... 14 cm styreopianu + 24 cm pustaka ma K= 0.29W/m2xK.


Link do komentarza
Cytat

Czy może Pan wyliczyć Lambdę dla pustaków keramzytowych alfa mając dane producenta... 14 cm styreopianu + 24 cm pustaka ma K= 0.29W/m2xK.

Lambdę pustaków trudno byłoby policzyć, bo wyznacza się ją dla materiałów jednorodnych, pustak, to keramzytobeton i komory powietrzne, a więc materiał niejednorodny.
Można ewentualnie wyznaczyć opór cieplny pustaka, pod warunkiem że sprecyzuje się właściwości styropianu i opory przejmowania ciepła po stronie zewnętrznej i wewnętrznej.
Zna Pan te dane ?

Link do komentarza
Nie pytałem o K a Lambdę pustaków alfa - znając K ściany i Lam... styropianu oraz grubości, można wyliczyć.
A wiersze...
o miłości, o winie
o ślicznej dziewczynie
o dawnych latach
i nieważnych już datach
o rzecznych nurtach
obijanych falą burtach
o motywach zużytych
małżeństwach rozbitych
o wierności jak pies
i wieczorach pełnych łez
o tańcu na parkiecie
o zasranym świecie
o śpiewaniu falsetem
przez długi kontakt z bufetem
nawet o zbawiennym wpływie błonnika
... bo należy się liczyć ze zdaniem czytelnika

Pozdrawiam.


Cytat

Lambdę pustaków trudno byłoby policzyć, bo wyznacza się ją dla materiałów jednorodnych, pustak, to keramzytobeton i komory powietrzne, a więc materiał niejednorodny.
Można ewentualnie wyznaczyć opór cieplny pustaka, pod warunkiem że sprecyzuje się właściwości styropianu i opory przejmowania ciepła po stronie zewnętrznej i wewnętrznej.
Zna Pan te dane ?


Może Pan nie liczyć ( w sumie nie o to chodziło w temacie) - izolatora termicznego w budownictwie Pan z tego nie zrobi, a sypki keramzyt jeszcze lepiej przewodzi ciepło!
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Dwa wiadra sadzy to już dużo, tak trochę więcej jak pół wiadra urobku powinno być po każdorazowym regularnym czyszczeniu.    Dodam, że sadza, czarny osad, to czysty węgiel i nadaje się idealnie do ponownego spalenia, wytrącenie sadzy w kanele lub kominku świadczy o niepełnym spalaniu paliwa.    Mój sąsiad miał zawsze sadzę po czyszczeniu kanału dymowego, jak mu pokazałem, że to jest paliwo do ponownego spalenia, to przestał wywalać.
    • Tak właśnie jak opisałeś. Do kapusty (już dawno sam nie kisiłem) nigdy nie dodaję żadnych warzyw, a tym bardziej kminku. Do kiszenia mam wielki kamienny garnek, a całe, małe główki kapusty wkładam pomiędzy warstwy, kapusy szatkowanej. Doskonałe są nadziewane farszem mięsnym (po uprzednim wyjęciu części wewnętrznych liści). Do przygotowania gołąbków z włoskiej kapusty (ta się najbardziej nadaje), dodaję do farszu, posiekaną kapustę kiszoną gdyż znakomicie podbija smak.
    • Jak tylko kupiłem ten dom, jakieś 5 lat temu, wezwałem kominiarza żeby wyczyścił komin. Dom był kiedyś ogrzewany piecami kaflowymi.Przyjechał Pan, pokazał mi swoje uprawnienia i zabrał się do pracy. Wybrał 10 wiader sadzy z wyczystki następnie zajrzał przy pomocy lusterka do komina czy jest przelot, wypisał papier, wziął pieniądze i pojechal do domu. Nawet nie wrzucił szczotki do komina bo stwierdził że nie trzeba. Więc sam się za to zabrałem i wyszczotkowalem ten komin co skutkowało jeszcze dwoma wiadrami sadzy. I tak właśnie wygląda przegląd kominiarski w naszym kraju. Nie twierdzę że tak jest wszędzie ale podejrzewam że większość przypadków tak wygląda.
    • Ogólnie rzecz biorąc to kapustę szatkujemy albo kupujemy poszatkowaną, wsypujemy partiami do naczynia, lekko solimy i mocno ugniatamy (poszczególne partie) tak, aby wycisnąć z niej całe powietrze. Przy ugniataniu kapusta powinna puszczać sok, który później w całości ją zakryje. W trakcie można dodawać  skrojoną marchewkę i inne warzywa według upodobań. Ilość soli mocno wpływa na późniejszą długość gotowania ukiszonej kapusty znaczy im więcej soli tym dłuższe gotowanie. Ja do 60 litrowej beczki wypełnionej w 90 procentach dawałem trochę więcej niż pół kilograma.  Całość należy przykryć niekorodującym wieczkiem czy deklem który obciążamy tak aby powstały płyn zakrywał kapustę w zupełności. Uwaga! Podczas fermentacji poziom płynu się podnosi i może wylać się z beczki. Należy go zbierać i nie wylewać. Bo na końcu jego poziom opadnie i trzeba będzie ten kwas uzupełniać. Inaczej kapusta się zepsuje. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.   PS. Całe główki kapusty można ukisić w beczce razem z kapustą szatkowaną. Tylko muszą być całkowicie zanurzone. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...