jermyn Napisano 1 sierpnia 2010 #1 Napisano 1 sierpnia 2010 Witam, mam do położenia na moim ogródku, trochę chodnika i taras na sucho. I zastanawia mnie, czy jeżeli ten taras nie jest za duży(3x3) to cz geowłóknina jest potrzebna? I czy pod chodnik też należy ją położyć? jakieś ogólne rady były by mile widziane. podłoże jest gliniaste. pozdrawiam
Draagon Napisano 1 sierpnia 2010 #2 Napisano 1 sierpnia 2010 Cytat Witam, mam do położenia na moim ogródku, trochę chodnika i taras na sucho. I zastanawia mnie, czy jeżeli ten taras nie jest za duży(3x3) to cz geowłóknina jest potrzebna? I czy pod chodnik też należy ją położyć? jakieś ogólne rady były by mile widziane. podłoże jest gliniaste. pozdrawiam Po co ci geowłóknina pod taras ?Nie napisałeś z czego robisz ale jak chodnik / kostka betonowa to:1)wybierasz humus ( czarną ziemię ) na głębokość 30-40cm2) dajesz piach ( jak masz żwir jeszcze to też dajesz żwir a potem piach na to, a jak masz jeszcze cement to wymieszaj go na sucho z piachem i daj na sam spód - na to dasz piasek)3) ubijasz porządnie piach - najlepiej wibratorem, w ostateczności ręcznym ubijakiem.4) kładziesz właściwy materiał - chodnik lub kostkę betonową, granitową itp..5) Na wierzch położonego materiału sypiesz piasek - i... zamiatasz go - ma to na celu wypełnienie szczelin między kładzionymi elementami.I masz położony taras
Elfir Napisano 2 sierpnia 2010 #3 Napisano 2 sierpnia 2010 Geowłókninę można dawać, gdy grunt jest grząski i istnieje groźba, że warstwy pod tarasem będą się w nim zapadaćChroni też przed wybijaniem chwastów z zasypanych karp, jeśli by jakieś były
jermyn Napisano 3 sierpnia 2010 Autor #4 Napisano 3 sierpnia 2010 są to kostka firmy Libet, a oni zalecają na stronie zrobienie http://www.libet.pl/?pid=218&mid=91 tak jak na filmie. odnośnie geowłókniny to też uważam, że jest zbędna, tylko chciałem się upewnić.
NOTO Napisano 27 sierpnia 2010 #5 Napisano 27 sierpnia 2010 wielkośc tarasu nie ma tu żadnego znaczenia. Ważne jest obciążenie na poszczególne kostki w tarasie.
m.trybulec Napisano 31 sierpnia 2010 #6 Napisano 31 sierpnia 2010 Geowłóknina jest rzeczywiście potrzebna w przypadku kłopotów z jakością gruntu. Jej zadaniem jest izolacja warstwy podbudowy od gruntu rodzimego. Dla pewności oprócz geodety dobrze jest zaprosić również geologa. Przy miękkim i podatnym na wibrowanie gruncie może to być konieczne. I tak jak napisano wyżej, geowłóknina zapobiega przerastaniu. Jeśli grunt jest gliniasty geowłóknina pozwoli oszczędzić na ilości kamienia na warstwę konstrukcyjną. Bez geowłókniny da się uzyskać dobre zagęszczenie, ale kamień nie będzie tak „wchodził” w grunt rodzimy.
DobreGrzejniki Napisano 5 stycznia 2011 #7 Napisano 5 stycznia 2011 Zgadzam sie z powyższymi opiniami. Geowłóknina nie jest potrzebna podczas wykańczania tarasu,powiem wiecej: nawet bedzie przeszkadzac,więc nie warto.
Gość stach Napisano 5 stycznia 2011 #8 Napisano 5 stycznia 2011 Polecam system KORATER firmy Korzilius:http://www.korzilius.de/index.php/main/kolekcje/koraterwięcej:http://www.buduj.com.pl/pl,news,136,read,4...trojtarasu.html.Niby drogo, ale po uwzględnieniu, że nie wylewasz płyty tarasu (włącznie z przygotowaniem podłoża pod płytę), nie kleisz, nie wydajesz na wiele innych rzeczy - okaże się zupełnie przyzwoite cenowo, a jaki jest efekt!!!
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 11 stycznia 2011 #9 Napisano 11 stycznia 2011 Cytat Witam, mam do położenia na moim ogródku, trochę chodnika i taras na sucho. I zastanawia mnie, czy jeżeli ten taras nie jest za duży(3x3) to cz geowłóknina jest potrzebna? I czy pod chodnik też należy ją położyć? jakieś ogólne rady były by mile widziane. podłoże jest gliniaste. pozdrawiam Geowłoknina przede wszystkim zabezpiecza przed mieszaniem się gruntu rodzimego z podsypką i stosowana jest głownie wtedy, gdy podkład wykonuje się z grubego kruszywa.Przy podsypce piaskowej i małym obciążeniu nawierzchni nie ma potrzeby jej stosowania choć z pewnością to nie zaszkodzi.
BLECHERT.Hurtownia granitu Napisano 21 stycznia 2011 #10 Napisano 21 stycznia 2011 Dużym problemem są mrówki. Wyciągają piasek przez fugi na kostkę. Potem kostki się lekko zapadają. Proponuję nie kłaść bezpośrednio na piasku ale na suchym betonie. I masz spokój z bezczelnymi bestiami:) 1
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się